С трепет в ПЪРВИ клас! (тема 6)

• 36 238
  • 744
  •   1
Отговори
# 480
  • София
Такава предучилищна треска ме тресе, не е истина. ooooh!
През нощта прочетох темата, то и вие, момичета пишете като за световно.

За тоалета: днес получих роклите, пробвах обувки, малката е страхотна кукла. Само чорапогащник имам да купувам. Косата ще е прибрана на опашка, която много прилича на кокче, защото детето е много къдраво.

Букети ще носят и двете, това е празник и уважение към учителя.

За задръстени и не задръстени деца: няма да има телефон, няма таблет, нямам намерение да давам джобни пари. Вярно малката е по-специална, но аз и на голямата не съм давала. Телефон вкарахме от втори клас, много рядко се ползва. Аз да мога да я науча да различава добро и лошо, пък технологиите няма да и избягат.

Манту-то ще изчака да мине офанзивата в началото на учебната година, но ЛЛ препоръча да се направи пробата.

Общо взето притеснено ми е, а уж не ми е за първи път, но и това ще мине.

# 481
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
EmiR, много любопитно това с вратите. Simple Smile

Дъщеря ми също няма особена представа от това бедни-богати. Е, за тези които събират пластмасови бутилки и ровят по кофите и е ясно, но до там.
Също е облечена и обута с добро качество дрехи и обувки, но нито има представа от марки, нито се интересува от тях.
Не е свикнала и не е виждала демонстриране на възможности, не умее да води такива разговори и т.н. Ако се сблъскаме ще го мислим.
По присъствието на 2те родителски срещи не забелязах родители с подобни уклони, но при децата не се знае.

+1
Wink от децата се разбира какви са уклоните на родителите.

едно в градинката все говореше за пари: това ми струва толкова, не пипай това, че е скъпо, струва ....
поговорихме със синчето и вече знае, че прекалените хвалби са смешни и излишни.
не се е напъвал да разбере колко му струват играчките, обувките или дрехите. знае, че ако му трябва ще купим каквато и да е цената, ако не му трябва и подарък да е, няма да го вземем.

връщайки се от занималнята един ден попита какви са ни заплатите  Laughing
обсъдихме въпроса, но стана ми интересно - денят съвпадна с пристигането на ново момиченце.
то се задържа само ден, така че не се наложи да говорим повторно.

# 482
Току-що се връщаме от личната. Оказа се, че май ме е излъгала за мантуто, защото ние не сме го правили и изпуснахме сроковете юни месец. Сега беше готова веднага да го направим, но отказах.
При нас картата е някакъв хвърчащ лист, който бях попълнила. Личната вкара само ваксините.
Скрит текст:
Ако тези профилактични прегледи включват само мерене и теглене, какво точно профилактират  Rolling Eyes Аз и вкъщи мога да си я изтегля. Много е сбъркана здравната система.

Според мен деца на 7г са малки още за собствени таблети и смартфони. Моята щерка изнуди баща си да й свали някакви игри на неговия телефон и като пътуваме или й доскучее, много играе, което не одобрявам хич. В тази връзка винаги съм се изумявала като видя детска стая с телевизор и то на деца в детско-градинска възраст. Какво толкова спешно имат да гледат по телевизията.

Днес дадох на щерката един много стар телефон без тъч скрийн. Купих си прима, която да ползвам като се налага да пускам смс-и за паркинг, че от моята карта не е удобно. Та, сега това е нейната карта и телефон. Пощуря от радост. Вкарахме номерата на близките роднини и се обади на всичките  Mr. Green Радостта беше, че вече е голяма Grinning

# 483
  • sf
 Joy И аз вчера активирах прима за моя. Отидохме в парка и си носеше телефона. Вкарала съм му 6 номера само, на бързо набиране. На мен ми звъни по 53676737383 на ден  Rolling Eyes от другия край на парка или като е зад блока и ме пита щуротии . Та вчера на 30тата минута си изпусна телефона и се разлетяха батерия и капак, после го загуби за 5мин и го намери до една пейка , а вечерта ми звънна брат ми да се оплаче, че Виктор го тероризира по телефона  hahaha

# 484
  • София
Ох, това с вратите ме разби. Няма да казвам колко вътрешни врати имаме, че ще решите, че сме свръх заможни  Crazy Crazy Crazy

Демонстрациите винаги ще ги има. Ако не в началния курс, то след това. Една от причините на този етап да се откажа да кандидатстваме в "елитните" училища бе именно това.

Синът ми не се води по марки, познава 2-3, не повече. Но за сметка иска всяка тъпа играчка, която се рекламира по ТВ. Понякога с еопитвам да обясня, че дадена играчка е безмсислена, че е прекалено скъпа и т.н., дококо вдява, не знам, на този етап не знае цената на парите.

ТВ има в стаята си, но не и кабелна. Служи да му пускаме на ДВД филмчета понякога, а има телевизор, просто защото имаме един в излишък. Каблена не мислим да му прекарваме скоро.

Еуфорията с телефоните отминава за месец-два. Моят вече го е захвърлил и бабите не могат да го чуят като решат  Mr. Green

# 485
  • Sofia
Дъщеря ми също няма особена представа от това бедни-богати. Е, за тези които събират пластмасови бутилки и ровят по кофите и е ясно, но до там.
Също е облечена и обута с добро качество дрехи и обувки, но нито има представа от марки, нито се интересува от тях.
Не е свикнала и не е виждала демонстриране на възможности, не умее да води такива разговори и т.н. ...
Това в пълна сила се отнася и за Гушкан.
Не е била на ДГ, не гледаме ТВ (та не знае и какво се рекламира), и по градините и парковете не е имала много досег с деца.
Но за "богатство" знае... че е дума с много значения... че ние например сме богати с книги.
Значе и, че храна не се хвърля, че има деца и хора, които гладуват.

Телефон няма (и скоро не предполагаме да има - и няма да е накакъв какъвто мнозонството купува/използва)
Таблет също няма и за сега не предвиждаме да има.

така че, нещата предстоят или може би тепърва започват...не знам...
Мдааа...
наскро писах, че родителите, които за 1ви път прекрачват прага на у-щето като такива, им предстои да видят тъжната картинка... Не искам да ви обезсърчавам, но...  на мен ми е трудно да съм оптимист относно здравеопазване и образование.
Забравих кой спомена за РС в  Швеция (май) във ФБ... жалко че не пишат тук майки в чужбина, за сравнение.  Не, че и сами не сте чували примери де.  Wink
По същия повод писах и относно прическите конкретно, но то е и за облекло и изобщо...
Гушкан още не съм решила как да е в ъщност...  Thinking
Моето виждане е, че за парти
Скрит текст:
(за РД, Нова Година, друго...) върви по необичайна прическа, с плитчици, завъртулчици, всичко това на една страна... с мънистенца, панделчици и щипчици...

За у-ще по-семпло - пусната коса с диадема/шноли, рибена кост (и аз не я умея за съжаление, защото много я харесвам), плитка или две, две опашки (и евентуално нещо дребно за акцент над това) - предвид, че там ще се учи.  Ако ме разбирате... Simple Smile

Демонстрациите винаги ще ги има. Ако не в началния курс, то след това. Една от причините на този етап да се откажа да кандидатстваме в "елитните" училища бе именно това. ...
И при мен.

Свършихме работа при педката - прегледа детето - мерки (док я определи като грацилна), очи, и гръб и взехме здравната карта.
И даже имахме изнендаваща форумска среща и аз, и Гушкан - с Моо и нейната малка прекрасна и чаровна цигуларка. Децата се запознаха и заиграха, после Моо познала моята щерка и стана срещата. Беше ми мноооог приятно!  Grinning

Да снеса инфо  Laughing ...  В Лидл има пособия на Херлитц за попълване на несесер например. Simple Smile Аз взех пластилина им - 8 цвята за 1.99лв

# 486
  • София
Говорейки си за телефони, ето една интересна новина  Mr. Green
http://puqka.net/read/8388-vyvejdat_nova_zabrana_za_uchenitsite. … 2sPxkitw.facebook

Защо все така абсурдно се подхожда, не знам...

# 487
  • Варна
Пролетен дъждец , нашата лична лекарка дори и ваксините не е нанесла , не само че не видя детето ами и това.
Този хвърчащ лист и аз си го попълних сама ,но ваксините как да нанеса сама -незнам !
Направо думи нямам !

# 488
  • София (Възраждане)

И даже имахме изнендаваща форумска среща и аз, и Гушкан - с Моо и нейната малка прекрасна и чаровна цигуларка. Децата се запознаха и заиграха, после Моо познала моята щерка и стана срещата. Беше ми мноооог приятно!  Grinning

Удоволствието беше изцяло наше! Hug
Морена, Гушкан е наистина прекрасно дете, ще се радвам да се видим отново и децата да си доиграят  bouquet

# 489
  • София
Ако дъщеря ми сега тръгваше в първи клас бих я издокарала с нещо такова:
http://media-cache-ec0.pinimg.com/736x/f4/d1/de/f4d1de8292423760 … fca64f5d78ed5.jpg
http://img02.taobaocdn.com/bao/uploaded/i6/T1O95SXgpsXXXVgkw7_065401.jpg
Много харесвам дънкови якета и сака с обърнати навити ръкави на малки кукли. Но аз като цяло не харесвам супер официалните и издокарани аутфити  Laughing.
Сина ми например ще тръгне в 1 клас със спортни обувки, тип кецове, дънки и ризка и шапка. Той много обича да носи шапки, последно си избра една подобна на тази, но има мини моторчета по нея:
http://sugarbabiesblog.com/images/thumbs/btlgreyredfedorahat.jpg
Раницата ще вземе със сигурност, защото за него това означава тръгването в първи клас. Ако не си вземе раницата с неща за училище в нея няма да усети училищният дух  Laughing.
Не знам дали да купя подарък за ПУД....или по-скоро незнам какъв. Часовник си има, беше си събрал пари за някакъв празник и си го избра сам.
Ходи на плуване от 4 години и това в момента ни е основната драма, че става много сложно с тренировките. Басейнът е далеч от училище и за да продължи да ходи ще трябва след училище /17.30-18.00/ да го вземам и да го водя на плуване, което продължава поне час. Зимата е доста кофти с движението вечер в София и все още го умуваме. Освен това два пъти седмично след училище ще ходи и на английски....и става много сложно и затормозяващо и за него. Може би да потърся някакъв уикенд вариант за плуването  newsm78. Имаха страхотен басейн в детската градина и беше много удобно за дечицата.

Чудя се дали да водя сестра му /на 3 год/ на ПУД. Обикновено на 15 вали, виси се два-три часа на двора, след което вътре в стаята още час поне. Сигурна съм че ще и доскучее и ще стане кисела. Мъжа ми смята да я водим на градина и да не я тормозим, но пък на мен ми се иска да я щракна с първокласника на чина му  Laughing.

# 490
  • Sofia
Тази забрана за телефоните  - много несеризно ми звучи. Кой ще забрани, кой не... кел файда.  Whistling
Пък абсурдно - щото е в Абсурдистан.  Wink

Оо, Дъждец и нашата ЗК (карта, не каса Mr. Green) е на лист, нали си я принтирах аз, не е купена.
Валети, док трябва да попълни онази част, където са ваксините. То пише по дати, ама на нашата  има само една дума - неразбираеема разбира се... добре че има печати някакви, че иначе  и аз можех да си я напиша.  Mr. Green

Дойде ми и втората поръчка от George - тишъртките (изглеждат ми добре, дългички, но чакам да стане Гушкан, да мерим) и белите гуменетки.  Simple Smile  И контейнерът Sistema - много ми харесва.  Grinning

# 491
Едвам ви изчетох. Аз съм на работа и нямам много време, само много рано сутрин. Утре съм на лов за болеро, а имам и друга работа така че чак късно вечерта ще ви прочета.

За протокола и моите деца нямат таблети, смартфони, телефони. На ски не ходят, а тази година и на море не отидохме, та така. Предпочитам аз да правя закуски , вместо да давам пари и да си купуват.Четвъртокласника вече започна да се интересува от това кое колко струва, колко получаваме. Никол още не е наясно, но подозирам, че покрай брат си,  бързо ще влезне в час.

# 492
Привет на всички!

Много полезна тема, жалко само че много трудно успявам да следя. Но всичко, което съм прочела ще ми е от полза.

Моят първокласник още не е готов.  РС ни е чак в сряда. Имаме раница, някои материали, анцуг за физическо, кутия за храна,  идея за тоалет за 15.09 и това е. Simple Smile

Телефон и пари мисля да не му давам, не виждам за какво ще са му. Ще видим какво ще кажат и на РС. Планирам да ходи на стол и да си носи нещо малко от вкъщи като огладнее.

Класният ни е мъж, но на 15.09 ще носим букет с живи цветя. За госпожата от занималнята ще знам след РС. Изобщо чакам с нетърпение да мине сряда, за да съм спокойна какво правя.

За тържеството сме поканили и бабите да му се порадват - те толкова много искат, не ми дава сърце да им откажа тази радост - едно внуче е за всички.

Довечера ще гледаме за обувки, че нямаме нито официални, нито спортни. Утре сме при ЛЛ, да видим какво ще ни дава като документи.

И естествено в къщи само аз се вълнувам толкова много и правя списъци с въпроси и задачи.

Хубав ден и ще се опитам да се включвам в темата.

# 493
  • Sofia
А, забравих да пиша... и нашите баби (свекъра не мисля, че ще се втурне, но знае ли се) ще искат и за двора нямам намерение да ги спирам. В стаята най-вероятно няма да влизат, като се видят двете и се захапят - първи дружки са, нас ни забравят... Вън като видят детето достачъчно ще им е.  Simple Smile

У нас, аз повече се занимавам, измислям и избирам пособията, но ММ се интересува, коментираме ги и за по-големите неща решаваме заедно.
На 15ти, ако няма работа, ще дойде и той, ако има... Няма отпуски при нас.  Wink

Весинка, добре дошла!  Simple Smile

# 494
 Morena благодаря ти Simple Smile

И нашите баби ще са само в двора, после в класната стая наистина няма да има място за много хора.

Иначе, таткото участва в съгласуването (с "да" и "не - това са глупости"), но идеите и вълненията са мои Simple Smile. А за 15.09 не съм го и оставила да мисли, че има вариант да не дойде. Както се познавам, ще роня сълзи на тържеството, трябва да има някой да ми дава кърпичка Simple Smile :–) Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт