ПАРИЖ 9

• 57 457
  • 751
  •   1
Отговори
# 270
  • Sofia
От два дни сме в Париж!
Впечатленията са много и разнообразни. Мащабен град, с ясно градоустройство и вековна история. И аз забелязах, че не е излъскан, но и Рим е така, пък това не му намалява стойността.
Вчера такъв маратон му ударихме - към 25км пеша като нищо. Ще изброя само основните пунктове: Сакре Кьор, Мулен Руж, Опера Гарние, Мадлена, Триумфалната арка, Шан-з-Елизе, Тюйлери, Лувъра ( без влизане), Халите, Бобур, Кметството, Бастилията.
За днес оставихме другата старана на Сена и Нотр Дам. Ще разгледам и галериите, които ме интересуват - Д'Орсе и Оранжери. Мисля към 17:00 да сме на кулата и пробваме същия вариант с качването пеша.
Последният ден ще идем до Дефанс.

Изпробвах автоматизираните тоалетни - перфектна беше, но то и принципът е, че след всеки посетител тоалетната се затваря и самопочиства. Вътре е широко, има си сапун, хартия, сушоар. Ще кача снимки после.

# 271
Затова просто се качихме пеша до второ ниво. Не са чак толкова много стъпалата, а и за качващите се пеша има отделен вход, където няма никой Peace. Оттам вече можеш да се качиш на трето ниво, като билет вземаш от второ.

Нещо не разбрах....Не ти трябва билет за второ ниво ли?  newsm78

# 272
...
Нещо не разбрах....Не ти трябва билет за второ ниво ли?  newsm78
Трябва ти билет, но почти няма опашка и цената е по-ниска.

# 273
Вчера разгледах подробно стрийт вю-то на Париж и също съм на мнение, че повечето време ще я караме пеша. Хотелът ни е на 10 мин пеш от Гара Север в посока към Сакър Кьор, т.е. ще сме в зона 9. Мисля, че до центъра ще ни отнеме около 30 минути пеша. Времето го дават също добро- около 20 градуса, така че ще пошетаме отново из Париж Laughing
Не знам дали си заслужава да се отиде до Голямата (новата) арка? Преди време беше много интересно да се види това голямо архитектурно постижение, но вече на доста неща по света се нагледахме и не знам дали ще ме впечатли толкова. Там ими ли нещо да се гледа или мястото е само за бизнес?

# 274
Остават няколко дни до тръгването и ми е е едно превъзбудено Simple Smile) Относно тези 'карнети' - как така се купуват от машина? Тази машина какво представлява и с монети ли работи?  Embarassed Никога не съм виждала, нито ползвала... Ще пристигнем в Париж към 22 часа (от Буве), не знам по това време откъде да си купим такива талончета. И друго - талонът само от 1 човек ли може да се ползва? Можем ли да си купим двамата и като свършат да си купим пак, ако се налага...
А, и друго Simple Smile Нашите дебитни карти Виза важат ли там? В Румъния платихме една такса на мост (не Дунав мост, а вътрешен) с обикновена карта Виза на банка ДСК (по която ми превеждат заплатата). В Париж може ли да се плаща и пазарува с нашите дебитни карти? Сякаш ме е страх да носим пари в брой след всичко изчетено за дърпане на чанти и т.н. А картата - във вътрешен джоб и готово Simple Smile

# 275
Мдаам, и аз се присъединявам към този въпрос.
Неприятното е, че като застанеш пред един автомат за карти и билети, винаги има някой зад гърба ти, който те ръчка да бързаш и не ти позволява на спокойствие да огледаш функциите. Имам много лош спомен от преди няколко години, когато от Гара Норд трябваше да си вземем билети за Дисни. Зад нас се нареди една опашка от 10 човека, ние не разбираме грам френски и докато се ориентираме къде и какво да натискаме, дойде един младеж от опашката да ни помогне, за съжаление с ужасно недъгав английски и в резултат се набутахме с едни ужасно скъпи билети  #2gunfire Та затова сега ще гледам от някое гише да купуваме. А ако все пак се наложи да ползваме автомат, дано са ги подменили с някои по-модерен вариант, на който лесно да се намира функцията за смяна на езика.

# 276
Това намерих за автоматите за билети(предполагам, че има и много други). За мен ползването на машинките е много лесно,  но не мога да го опиша, защото не се задълбавам да помня подробности от този вид:
http://www.youtube.com/watch?v=UnESfpkyC_Q
http://www.youtube.com/watch?v=UGRthKM7CWA
http://www.youtube.com/watch?v=ukpDtcuSMj0

Аз лично съм ползвала първия вид, показан на първото и второто клипче.

# 277
Да, същите автомати ги ползвахме и тогава. Не знам, на мене ми се видяха не толкова лесни за управляване, но сега ще изгледам няколко пъти филмчетата и ще стане по-разбираемо. Благодаря ти много за тях!
От същите ли автомати се купуват карнетите?

# 278
  • Milano
Почудих се защо  julian22 се е затруднил в купуването на билети от автомат, като има опции на 5 езика, а сега погледнах първите 2 клипчета и ми стана ясно. Laughing

Аз съм ползвала само 3-тият тип, много е лесно. Един - единствен път (за по-голяма сигурност, уж) реших да взема билети до Версай от гишето...ми то там езика беше само един и трябваше да влезе в употреба десетопръстната система.

Иначе не съм виждала никой да ръчка някого на опашката, когато свършиш тогава (много проблеми си правите, бе хора).

# 279
  • София
Не е трудно,но в бързината мъжът ми взел билети с намаление / за деца/ и машината ни пусна 20 броя,сменихме ги без проблем на информация Simple Smile))

# 280
Ааа, третото клипче не го бях видяла. Еми, да, този автомат е много лесен за навигиране. Ние се сблъскахме с първия тип и ви уверявам, че ако си имал работа само с тач скрийн автомати (каквито са при нас) не е съвсем лесно. А за опашката от хора, може би така се случи, защото беше на гара, а там винаги има ужасно много хора.
Остава сега Мимии да ни каже, дали и карнетите може да се купуват от тези автомати.

# 281
...
Остава сега Мимии да ни каже, дали и карнетите може да се купуват от тези автомати.
Да ви кажа, ама не съм купувала карне от автомат.  Laughing
Предполагам, че може.
Карне-то представлява 10бр. единични билети, та защо да не може?  newsm78

# 282
  • Milano
Естествено, че може.
Всичко може да се купи на тях.

# 283
Аз пак да си подновя питането за Grande Arche. Има ли нещо интересно там да се посети или си е чисто бизнес център?

# 284
  • пак на Рив Гош
В последните години започнаха постепенно да подменят автоматите за билети и вече почти навсякъде са от тези с тъч-екран. Тези с рулото се срещат вече по по-малките станции или не на централните входове на станциите.
От тях може да закупите и единични билети, и карнети, и единични билети за региона, и карнети от билети за региона, и Paris Visite и билети до летищата, както казаха по-напред.

Тази машина какво представлява и с монети ли работи?  Embarassed Никога не съм виждала, нито ползвала... Ще пристигнем в Париж към 22 часа (от Буве), не знам по това време откъде да си купим такива талончета. И друго - талонът само от 1 човек ли може да се ползва? Можем ли да си купим двамата и като свършат да си купим пак, ако се налага...
Работят и с монети, и с банкноти, може и с карти, но не съм сигурна с кой тип карти (Виза и Маестро със сигурност, ама други...  newsm78). Сега, случва се понякога и да се развалят и да приемат само карти, или само монети, например. Тъй като са единични билети, може да се полват поединично от различни хора (не като в софийските автобуси  Laughing).
Автомати има на всички станции, а гишетата със служител работят обикновено до затварянето на метрото, така че като влезете в метрото, ще може да си вземете билет и в 22 ч.

За Арката в Дефанс - ако си падаш по небостъргачи, може и да ти е интересно. Лично за мен, мястото не е кой знае колко привлекателно от туристическа гледна точка - квартал с високи сгради, на банки, застрахователни компании, пълно с костюмирани хара Wink, с модерна архитектура и голям търговски център... и там винаги духа  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт