Имам ли право на помощи?

• 7 191
  • 58
  •   1
Отговори
# 30
Тъпо е да се сравняваме с циганите!

# 31
  • София

Ами тогава да не смятаме, че държавата ни е длъжна само защото сме родили дете.
Ниски доходи, ама сиви. Живеят с мъж, който не е биологичен баща на детето - нооо била самотна майка. Лошо е, че бащата е незаинтересован, но и тя не е сама.
Това не е конкретно и само към авторката на темата.
Хитрувания на дребно, а после държавата била такава, хората били онакива. Гледа се в канчето на другите.
И на мен не ми харесва безкрайното наливане в кацата без дъно на циганите, но не се сравнявам с тях. И още повече ме дразнят хора, които имат претенции, че са повече, но все пак гледат как да скатаят доходи и да се наредят на опашката за получаване.

# 32

Ами тогава да не смятаме, че държавата ни е длъжна само защото сме родили дете.
Ниски доходи, ама сиви. Живеят с мъж, който не е биологичен баща на детето - нооо била самотна майка. Лошо е, че бащата е незаинтересован, но и тя не е сама.
Това не е конкретно и само към авторката на темата.
Хитрувания на дребно, а после държавата била такава, хората били онакива. Гледа се в канчето на другите.
И на мен не ми харесва безкрайното наливане в кацата без дъно на циганите, но не се сравнявам с тях. И още повече ме дразнят хора, които имат претенции, че са повече, но все пак гледат как да скатаят доходи и да се наредят на опашката за получаване.

Бях решила повече да не пиша в тази тема, но тъй като репликите към мен продължават, ще отговоря. Първо-не смятам, че държавата ми е длъжна с нещо. Просто исках да попитам по-знаещите от мен-при ситуацията, която описах, вписвам ли се в критериите за някакъв вид помощ от държавата. Сигурно сбърках, че попитах тук-трябваше директно да отида в социалната служба и да попитам там. Второ-нямам никаква вина, че работодателят, когото съм намерила след над две години липса на работа, ме осигурява на по-ниска заплата от тази, която реално ми дава и която, както посочих по-горе, е малко над минималната. Отварям скоба-нямах твърде много възможности да подбирам работата, защото партньорът ми излиза много рано и се връща много късно и няма кой да води и прибира детето, родителите ни са далеч. Така че приех първата работа с работно време, което ме устройваше. Трето-никъде не съм написала, че се смятам за самотна майка. Добре знам на какви условия трябва да отговарят жените, за да имат статут на самотни майки. И накрая-не аз повдигнах темата за циганите, нали така? Моля да не се слагат всички под общ знаменател, само защото са се осмелили да попитат за нещо, което не им е ясно.  Последно-ако не бях написала уточнението, че ме осигуряват на по-малка заплата, щеше ли да ме обвиниш, че искам да лъжа, че гледам в канчето на другите и т.н.?

# 33
Но доколкото се отнася до това-дали имам право на помощи или не-аз наистина нямам никакво намерение и желание да претендирам за средства, които не ми се полагат.

Докато има сиви доходи, независимо колко са ниски, не вярвам на изказвания от рода на "Нямам намерение да лъжа когото и да било" и "нямам никакво намерение и желание да претендирам за средства, които не ми се полагат". Самия сив доход вече е лъжа. Заглавието на темата също не подкрепя изказването за липса на претенции.

Много обичам такива изказвания - ами това е жена с малко дете, представям си я как удря по масата  и поставя условия на работодателя .... И то на фона на публикации в Капитал, че се обсъжда може би да се национализират вече и УПФ, както национализираха ППФ. Всичките пари потуват в джобовете на на-богатите от типа на КОЙ или на най-бедните, които минават в категорията "боята", а останалите само да плащат и а са помолили за помощи, а са ги изяли живи....  Sad

# 34
  • София
Бях решила повече да не пиша в тази тема, но тъй като репликите към мен продължават, ще отговоря. .............

Доста се чудих дали да отговоря и дали да продължавам тази полемика.
Както написах изказването ми не е конкретно и само за този случай и въпроса ти. В случая се подразних и от някои от отговорите в темата.
През последните години съм по-тясно ангажирана с условията и проблемите по отглеждане на деца в България. И съм се наслушала и начела на изказвания, претенции и др. на хора, които са „родили и отглеждат бъдещето на страната” и си мислят, че поради това си качество всички са им длъжни. И търпимостта ми все повече намалява, и не се се отказвам от написаното от мен.

Много обичам такива изказвания - ами това е жена с малко дете

А аз пък колко обичам оправдания "жена с малко дете" да извиняват всичко.

# 35
А защо,всъщност мислите,че държавата не ви е длъжна?

# 36
Пък аз разбрах едно - полагат ти се помощи. Иди и си ги вземи. Фактът, че с приятелят ти живеете на един адрес не означава НИЩО. Може да сте съквартиранти.        

И с какво с тези си разсъждения се различавате от циганите, по които плюете?
            Аз не плюя по циганите. Всички ние сме български граждани.
             Разбрах че не съм единствената, която се е оплела в правните дебри за семейните и социалните помощи:

Грешиш - самотният родител отглежда и издържа сам детето си, а тя има партньор и съжителства с него. Тя не издържа сама детето си, а и той допринася за издръжката на домакинството и това ги прави семейство, независимо от това, че нямат сключен граждански брак. Просто хората се бъркат - според закона за семейните помощи за деца, ако нямат брак, се гледат само доходите на майката, но за социалните помощи се има предвид и доходите на съжителстващия, независимо дали е биологичен баща на детето, или не. Така че в казуса за социални помощи или за отопление тя не се счита за сам родител.
            Какво е правното основание съжителстващия мъж да е задължен за отглеждането на детето, респ. за социалните помощи да се има предвид и неговите доходи? На този въпрос ако можете да ми отговорите? Питането ми е съвсем добронамерено. Защото статута на "съжителстващи" не ми е много ясен. Хем са семейство, хем не са. А закона за семейните помощи и неговите изменения, допълнения и заключителни разпоредби, пък и правилник за приложение... Сигурно трябва да прочета и Семейния кодекс.... От там е ето това:

Цитат
Родителски права и задължения

Чл. 122. (1) Носител на родителски права и задължения по отношение на ненавършилите пълнолетие деца е всеки родител.
(2) Родителите имат равни права и задължения, независимо дали са в брак.
(3) Съпругът на родителя е длъжен да съдейства на родителя при изпълнение на неговите задължения.

По отношение на издръжката:
Цитат
Изплащане на присъдена издръжка от държавата

Чл. 152. (1) (Доп. - ДВ, бр. 100 от 2010 г., в сила от 21.12.2010 г.) Държавата изплаща присъдената на ненавършил пълнолетие български гражданин издръжка за сметка на неизправния длъжник в размер, определен в съдебното решение, но не повече от максималния размер, определян ежегодно със Закона за държавния бюджет на Република България.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 2010 г., в сила от 21.12.2010 г.) Изплащането по ал. 1 се дължи, когато по изпълнителното дело се установи, че неизправният длъжник няма доходи и не притежава имущество, върху които да се насочи принудителното изпълнение.
(3) (Отм. - ДВ, бр. 100 от 2010 г., в сила от 21.12.2010 г.)
(4) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 2010 г., в сила от 21.12.2010 г.) Държавата не изплаща присъдена издръжка по 145.
(5) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 2010 г., в сила от 21.12.2010 г.) Издръжката се изплаща считано от първо число на месеца, следващ месеца, през който са установени обстоятелствата по ал. 2.
(6) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 2010 г., в сила от 21.12.2010 г.) Неизправният длъжник е задължен да възстанови платената от държавата издръжка заедно със законната лихва.
(7) (Нова - ДВ, бр. 100 от 2010 г., в сила от 21.12.2010 г.) Държавата се смята за присъединен взискател за частното държавно вземане за платената от общината издръжка по образуваното изпълнително дело заедно със законната лихва. В тези случаи дължимите такси и разноски се събират направо от длъжника.
(Sunglasses (Предишна ал. 7 - ДВ, бр. 100 от 2010 г., в сила от 21.12.2010 г.) Министерският съвет приема наредба за определяне на реда за изплащане от държавата на присъдена издръжка.

Отговарям ви на въпроса  с какво се различавам от циганите? Ами ние не сме различни! Всички майка ни е раждала.  Ако твърдите обратното, ще се почувствам засегната и дискриминирана!   Hug

Последна редакция: пн, 24 ное 2014, 22:37 от tetka_the_best

# 37
tetka_the_best, помощите за отопление не се полагат на детето, а на семейството. Под семейство се разбират и съжителстващите на семейни начала. В казуса те тримата го играят на семейство, аз не разбрах дамата да има съквартирант, а партньор. Цитираният СК не е пипан от годините, в които съжителстващи без брак почти е нямало. И последно - и на ромката й търсят съжителстващия, не се чувствай онеправдана.
ПП - Аз лично бих се замислила какво правя с партньор, който счита, че детето ми не е негова грижа, понеже има друг биологичен баща.

# 38

kati_v, Семейния кодекс е :

В сила от 01.10.2009 г.
Обн. ДВ. бр.47 от 23 Юни 2009г., изм. ДВ. бр.74 от 15 Септември 2009г., изм. ДВ. бр.82 от 16 Октомври 2009г., изм. ДВ. бр.98 от 14 Декември 2010г., изм. ДВ. бр.100 от 21 Декември 2010г., изм. и доп. ДВ. бр.82 от 26 Октомври 2012г., изм. ДВ. бр.68 от 2 Август 2013г.
        В него не видях тълкувание на термин "съжителстващи". За това ме интересува коя е законовата норма. Нямам представа кой и колко търси на ромката съжителстващия. Аз също не бих живяла с човек, който не се интересува от детето ми, но не е това въпроса. Той не е длъжен.  За неплащащия издръжка биологичен родител въпроса е уреден в СК.

# 39
tetka_the_best, помощите за отопление не се полагат на детето, а на семейството.

Не съм много съгласна с това. Има един списък на кого се полагат тези помощи. За пример давам - за майка, отглеждаща дете до 3-годишна възраст, има и още други. В този случай помощта е за нея. Но не знам дали в този случай участват доходи на съжителстващия с нея  Peace

# 40
ПП - Аз лично бих се замислила какво правя с партньор, който счита, че детето ми не е негова грижа, понеже има друг биологичен баща.

Това не съм го написала никъде. Напротив. Въпреки, че не е длъжен, партньорът ми се грижи за детето ми като за свое-по всякакви начини-и финансово, и емоционално. И само едно уточнение, въпреки, че никого не го интересува това-за по-малко от две години детето получи от него повече любов и грижа, отколкото от биологичния си баща за четирите години от раждането му до раздялата ни.
П.П. Вече съжалявам, че пуснах темата.

# 41
Ако искаш да видиш кои са хейтърите в някой форум, влез в теми като тази Sick Много злобни екземпляри виждам, време е да си затворят поне малко устите. Да, имат право и българите на помощи, представете си. Няма само мангалките да взимат, дето нямат ден стаж и не са внесли нито лев в социалната система, но пък точат на воля. Виждам късно темата, но все пак...към авторката: не, няма да ти дадат нищо под формата на социална помощ, не си циганка. Няма смисъл да ходиш да се унижаваш. Ще се справите някак с партньора ти с това, което изкарвате. Hug Съжалявам, но е така, тук българите имат право само да пълнят разни фондове, но не и да ползват от тях.

# 42
Ън, аз точно заради това пуснах тук темата, за да си спестя унижението в социалната служба. Тук пък реално ме сравниха с циганка, установи се, че партньорът ми не го е грижа за детето, че лъжа държавата и т.н....Както и да е, поне получих отговор на въпроса си. Разбира се, че ще се справим. Имаме покрив над главата, гладни не сме останали...Благодаря на всички, които бяха добронамерени към мен и наистина разбраха какво съм имала предвид. Бъдете здрави!  Hug

# 43
sad_woman, това изобщо не беше към теб, а към другата дама, която няколко пъти написа, че партньора не допринася за издръжката на семейството и че всъщност вие не сте семейство, ами едни съквартиранти. И аз съжалявам, но законът е такъв. Аз също не вземам т.нар. детски - имала съм "глупостта" да сключа брак и да работим и двамата в белия сектор на икономиката, но не бих седнала да завиждам на семейства, които са с доста по-високи доходи от нашите, но поради несключен граждански брак си вземат помощите и за деца, и за първокласници. Не е честно, но това е законът и толкова. И аз се питам понякога как и защо е направено да се третират неравноправно сключилите граждански брак.
tetka_the_best, пипан е 2013 г. СК в частта с осиновяванията, относно статута на съжителстващи без брак имаше полемика, но нищо не се направи. Затова и при раздяла на такава двойка е сложно в момента разделяне на имущество, права над децата и т.н., ако страните нямат добрата воля.
И оставете тая мантра, че само ромите вземат помощи, постановките са едни и същи за всички и има и българи, които отговарят на условията и получават.

# 44
           Мила sad_woman, опитах се да изнамеря отговор на въпросите ти от гледна точка на законите в България.  Редно е както знаем задълженията си като български граждани и данъкоплатци, така да знаем и правата си. Не трябва да се чувстваш унизена, когато се интересуваш какви са твоите и на детето ти права /респ. задълженията на биологичния баща и на държавата/!
            Когато написах за партньора ти думата "съквартирант", беше за да провокирам получаването на отговор как закона тълкува съвместното съжителство.  Ако този човек не е в живота на теб и детето, ти какви права имаш? Не можеш да си представиш колко много уважавам такива семейства като вашето с настоящия ти партньор и имам достатъчно положителни примери на двойки,  сключили брак или "съжителстващи".

С две думи - ако знаеш, че имаш право на нещо, ти решаваш дали да се възползваш от това право или не. И имаш право да бъдеш информирана.   bouquet

Последна редакция: сб, 20 дек 2014, 11:26 от tetka_the_best

Общи условия

Активация на акаунт