Имам ли право на помощи?

• 7 197
  • 58
  •   1
Отговори
# 45
tetka_the_best, съгласна съм с теб, че имам право да бъда информирана. И сигурно не съм права, че толкова време отлагам посещението в социалната служба, за да разбера имам ли или нямам все пак право на някакъв вид помощ. Но вероятно ще го направя. Ако не за друго, поне да знам как са нещата.
Весели празници на всички!  Hug

# 46
Според мен трябва да се възползваш от всичко, което държавата дава. Защото същата тази държава не пропуска да си вземе данъци, осигуровки, права и всичко, което успее да вземе. За какво се плащат данъци, ако да не се възползваме в нужда. Става дума за това, което черно на бяло е написано в наредбите, че човек може да очаква като помощ от държавата.

# 47
Става дума за това, което черно на бяло е написано в наредбите, че човек може да очаква като помощ от държавата.

Разбира се, че само за това става въпрос. Както неведнъж написах в тази тема, не искам да лъжа никого и да предоставям невярна информация за статуса си. Понеже и такива реплики имаше...Но както и да е. Наистина смятам след празниците да се информирам подробно.

# 48
  • от Луната

sad_woman за съжаление може би нямаш право на нищо. Преди време аз питах в социалните, точно за помощта за отопление, но критериите са безумни. Имам ТЕЛК 2 група, не работя и с бащата на детето ми нямаме брак. По онова време живеехме и при нашите, като адреса на мъжа ми е различен. Обясниха ми, че се взимат доходите на всички от домакинството(в това число и на родителите ми пенсионери), като идвали от социални и разпитвали съседи кой точно живее на адреса. Единственото, което ТЕЛКа ми дава е малко по-висок праг, мисля че беше около130 лв на човек, който надхвърляхме с пенсиите на родителите и заплатата на мъжа ми, нищо че не беше от високите. Та как успяват циганите да взимат толкова много социални помощи, хич не ми е ясно. И да кажа взимам детски, но дори и да имахме брак пак щях да взимам, да не кажат някои, че не щЪ да се женя зарад детските  Mr. Green Mr. Green Mr. Green

# 49
И аз нямам представа как успяват да се класират за толкова помощи. Предполагам, че масово се пишат самотни майки и като такива им се полагат определени суми. Ти нямаш брак с бащата на детето си, но той е вписан в акта за раждане, нали така? А те сигурно не пишат бащата и така автоматично стават самотни майки. За брак пък никой там не говори. Както и да е, да не си разваляме настроението по празниците. Ще се оправим и без помощ от държавата. Весела Коледа! Hug

# 50
  • от Луната
Да вписан е в акта. Детето си носи неговото име. Решението да не се бракуваме беше общо по ред причини, но детето беше желано и даже и не съм си помисляла дори за миг да се пиша самотна майка с баща неизвестен в акта, за да взимам помощи  Mr. Green. Весела Коледа на всички.

# 51
Момичета, вие сериозно ли искате да живеете като ромите, които получават помощи?  Thinking В същите хигиенно-битови условия?  
Весела Коледа и искрени пожелания от мен да не стигате чак дотам!

# 52
Момичета, вие сериозно ли искате да живеете като ромите, които получават помощи?  Thinking В същите хигиенно-битови условия?  
Весела Коледа и искрени пожелания от мен да не стигате чак дотам!

Какво общо имат хигиенно битовите условия с парите за помощи или пък ромите с хигиенно битови условия???

Циганско е мисленето, че държавата следва да се грижи само за цигани, а нециганите следва само да плащат данъци. В тази криза циганите като цяло най-вероятно живеят по-добре от българите, защото много техни безработни крадат, проституират и ни прославят в цяла Европа, докато бедите българи - пенсионери или работещи на минимална заплата разсъждават, колко е срамно да се ползват предвидените от държавата помощи и облекчения.
Смятам, че ВСЕКИ, циганин или нециганин, има ПЪЛНО право да решава и да се възползва от даденото му по силата на закони и разпоредби и не е някоя съседка, клюкарка във форум или друга случайна персона, тази която ще определя, кой какви отношения да има с държавата.

# 53
Какво общо имат хигиенно битовите условия с парите за помощи или пък ромите с хигиенно битови условия???

Доста общо има. Пак питам - наистина ли претендирате, че живеете като ромите и бедните българи, които получават помощи. Имате ли идея за какви условия става на въпрос, като толкова им завиждате за помощите? Вярно, от няколко години не съм в подпомагането, но гледките и особено миризмите трудно се забравят. Това мислене ми напомня за едно изказване наскоро - един таксиджия завиждаше на децата от центровете за настаняване от семеен тип, че ги водили на екскурзии и море. Веднага ми изникна въпроса защо не даде своите деца там, като е такъв келепир.

# 54

Доста общо има. Пак питам - наистина ли претендирате, че живеете като ромите и бедните българи, които получават помощи. Имате ли идея за какви условия става на въпрос, като толкова им завиждате за помощите? Вярно, от няколко години не съм в подпомагането, но гледките и особено миризмите трудно се забравят. Това мислене ми напомня за едно изказване наскоро - един таксиджия завиждаше на децата от центровете за настаняване от семеен тип, че ги водили на екскурзии и море. Веднага ми изникна въпроса защо не даде своите деца там, като е такъв келепир.

Никой не завижда. За мнозина не е личен избор да стоят без работа тези дни. Става дума, че човек, изпаднал в тежко положение може да се срамува да поиска някой лев или материална помощ или да бъде убеждаван да не иска, защото тези помощи са "запазени" за цигани или да бъде лъжливо убеждаван, че няма право, когато всъщност има.
Близък човек беше тежко болен в малък град, но боклукът сложен за лекар, нито медицинската сестра, нито двете "социално слаби", сложени за служителки на социалния патронаж в града, които искаха пари в брой, не ни казаха че имаме право на неща от социалните служби, токава бях малка, а близките ми паникьосани, бедни и гладни. Можело е да вземем декубитален дюшек и е трябвало, защото ако нямаш поглед как изглеждат рани от залежаване, няма да разбереш, каква жестокост е това, че не ни казаха да се възползваме от помощите, които са се полагали на лежащо болен от години - като например такъв дюшек, ТЕЛК който да даде някой лев за лекарства....  И други неща мога да разкажа - все неприятни и свързани с това, че помощи в тази държава не се дават на хаир, а щото ножът е опрял в кокала. Така че който има право да ги взема, трябва да ги вземе, защото е загазил.
И такива подмятания и разубеждавания само пречат човек да получи някаква помощ.

# 55
Аз лично не разубеждавам никого. Ако й се полагат, нека ги вземе. Но и не адмирирам мисленето "Щом за циганите има, значи и аз мога да се пиша самотна майка, нищо, че живея с бащата/да работя в сивия сектор или нещо от сорта и да вземам".
И нямам предвид конкретното питане на sad_woman - жената няколко пъти си написа, че няма да укрива обстоятелства, а по принцип.

# 56
Странно е, когато акцентът се измества върху това кой има право на помощи и защо за едни има, а за други няма, когато основният проблем е: защо има работещи бедни, които се нуждаят от помощи?
Да работиш на пълен работен ден, да взимаш заплата за труда си и да се нуждаеш от помощи. Защо?
А ако работиш, но не получаваш заплата - пак защо?
Разбира се, никой не задава такива въпроси и така трябва - да се джавкат там помиярите за огризките, да се надлайват кой е пò помияр - циганинът или българинът, и да не поглеждат много-много към препълнените канчета на другите.
Капитализъм по български.

# 57
Циганите се възползват от всичко,което им се полага,защото служителите в соц.служби ги информират редовно и дори им се обаждат по телефона/или ги викат чрез трети лица/,попълват им молбите и др. услуги,които не се предоставят на гражданите плащащи данъци.

Не искам да съм циганка,нито да имам нужда да се възползвам от някакви ''привилегии'',но е обидно,когато хора,които не са внесли един лев в хазната само източват/цял живот/,а останалите са длъжни да''наливат'' ,за същите тези цигани ,които дори не искат да се интегрират.

# 58
Циганите се възползват от всичко,което им се полага,защото служителите в соц.служби ги информират редовно и дори им се обаждат по телефона/или ги викат чрез трети лица/,попълват им молбите и др. услуги,които не се предоставят на гражданите плащащи данъци.

Глупости. И го казвам от позицията на 8 години работила в системата и все още имам контакти с бивши колеги. Служителите са длъжни да информират всички дошли, но не и да търсят някого специално да си подаде документите. Системата може да има трески за дялане, които обаче не идват от служителите, а от друго място, но това, което си написала е доста украсено.

Общи условия

Активация на акаунт