На море в Гърция 2014 - XI

  • 60 712
  • 756
  •   1
Отговори
# 360
  • Мнения: X
Elito1976, моля те разкажи за Хидра и Спецес, голямо желание имах да ги посетим през юни, но нямаше как. Моля те, ако можеш и снимки да споделиш  Peace
Пролетта ходихме до Навплио и Спецес със нощувка. Прекрасен остров  Heart Eyes
Има много малко коли, основното придвижване е с карети. Всички къщи са като излезли от списание с масивно дърво и ковано желязо. Тесни улички, много цветя, невероятно спокойствие. нямахме много време и ходихме само на близкия плаж, музея на Спецес, къщата-музей на Бубулина и след това нарочно се 'загубихме' в малките улички.
Туцка, ако искаш ще ти пратя на лични фейса да разгледаш снимки, тамън сложих и нови от о-в Елафонисос  Hug
ММ пълни калмарите с ориз и нарязани на ситно домати  Wink

Искам и аз.

А с тези снимки направо покапах лаптопа. Навила съм се да купувам калмар и гледах клипове в тубата как се чисти.  Mr. Green И друго гледах - как се яде омар.

# 361
  • Мнения: 198
Щипка риган в плънката със сирене усещам винаги, овкусява чудесно.
Зори, калмари като твоя са част от моето усещане за магията Гърция.

Последна редакция: ср, 17 сеп 2014, 21:45 от Kari2

# 362
  • Мнения: 158
Аз ги пълня с фета, моцарела, малко кефалотири, нарязани на кубчета чушки ( зелена, червена и оранжева), домат и копър. За да не изплюе плънката контрирам с клечки за зъби 2 броя.
 
Оглеждам за еднодневен круиз другата седмица. Коя съфорумка беше на Наксос това лято? И на Куфониси?

# 363
  • Мнения: 287
 Таис беше на Наксос. Зорита, колко време се пече калмара? Струва ми се, че съвсем лекичко се пече.

# 364
  • Мнения: X
Мария, супер   bouquet

Можеш ли да ми кажеш от къде взехте ферито за Спецес?
Аз намерих от Порто Хели, Коста и Ермиони.

# 365
  • Мнения: 5 776
От Коста, то не беше фери, а малка лодка  Laughing
Доколкото знам там е забранено да ходиш с кола, освен ако не си жител.

# 366
  • Варна
  • Мнения: 4 284
Интересното е, че и аз това се чудех сутринта - за предварителната обработка. Вече продават чистени туби, но не смея да купя, защото не знам какво да ги правя. Четеш ми мислите. Иначе пълнени със сирене, домат и риган са мммм.... Мисля, че се пекат на скара. Грил-тигана ще свърши работа също.



Размразяваш тубите , режеш на кръгчета , попарваш 1 мин. във вряща вода , панираш с патафри(http://www.gotvach.net/recipes/Panirovka-s-brashno-qica-i-bira-PATAFRI)във врящо олио до златисто.Може и само с панировка без попарване ама е с повече тънкости  , трябва да му свикнеш Simple Smile

Последна редакция: ср, 17 сеп 2014, 22:13 от peterky2002

# 367
  • Мнения: 904
Чета ви в момента с тези калмари и нали ни предстои отдих за първи път в Гърция та да попитам как да си ги поръчаме, т.е как е на гръцки калмар. А в менютата предполагам са преведени поне на английски или не навсякъде.

# 368
  • София
  • Мнения: 783
dalina_50, на гръцки си е каламариа (сори, че го изписвам на кирилица, ама нямам гръцка азбука на лаптопа). Иначе навсякъде има меню на английски, така че ще се оправите и да ви е вкусно  Hug

# 369
# 370
  • София
  • Мнения: 679
Туцка, ако искаш ще ти пратя на лични фейса да разгледаш снимки, тамън сложих и нови от о-в Елафонисос  Hug
ММ пълни калмарите с ориз и нарязани на ситно домати  Wink

Да, моля те  Hug.

В изключително редките случаи, в които мъжът ми реши да готви понякога прави пълнени калмари /негов патент/ с няколко вида сирене, галета, магданоз и маслини  и стават много вкусни  Peace.

# 371
  • Мнения: 13 350
Иначе навсякъде има меню на английски, така че ще се оправите и да ви е вкусно  Hug
Абе, там, където няма на никакъв чужд език, си е най-добре храната... има ли български и руски - бягай надалеч.

# 372
  • София
  • Мнения: 783
Абе, там, където няма на никакъв чужд език, си е най-добре храната... има ли български и руски - бягай надалеч.

Съгласна Peace

# 373
  • София
  • Мнения: 228
Малко оф топик, ама аз пълнени калмари не съм яла никога.  Та ми е любопитно, който е пробвал, да разкаже в Гърция с какво ги пълнят?

Аз пробвах пълнен калмар в Сарти. Страшна вкусотия! Беше напълнен със сирене Фета, съвсем малко домати и риган. Имаха и много лека лютива нотка, но не знам какво точно бяха сложили, защото чушка не усетих. Като се разреже и се разтече сосчето....мммм! Пак ми се дояде!  Embarassed
В менюто имаше и вариант за пълнен с ориз, но не съм пробвала.

П.С. Сега видях, че си питала за цената на калмарите. Пълненият струваше 9 евро. Толкова струваше и октопода.


Скрит текст:

Последна редакция: ср, 17 сеп 2014, 23:53 от lidiya_ilieva

# 374
  • София
  • Мнения: 783
lidiya_ilieva, мерси за отговора   bouquet Много апетитно изглежда на снимката Simple Smile След всички разкази днес ще опитам пълнен калмар следващия път, надявам се да е през октомври Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт