На море в Гърция 2014 - XI

• 60 727
  • 756
  •   1
Отговори
# 345
Много от нас обичат Гърция заради прекрасната храна. Тези дни ми е доминанта  печения калмар. Разкошни пълнени и печени калмари ядохме това лято. Та въпросът ми към знаещите е дали печения калмар се обработва предварително, на какво се пече ( Скара, плоча  newsm78 ).

# 346
  • софия
Много от нас обичат Гърция заради прекрасната храна. Тези дни ми е доминанта  печения калмар. Разкошни пълнени и печени калмари ядохме това лято. Та въпросът ми към знаещите е дали печения калмар се обработва предварително, на какво се пече ( Скара, плоча  newsm78 ).
Интересното е, че и аз това се чудех сутринта - за предварителната обработка. Вече продават чистени туби, но не смея да купя, защото не знам какво да ги правя. Четеш ми мислите. Иначе пълнени със сирене, домат и риган са мммм.... Мисля, че се пекат на скара. Грил-тигана ще свърши работа също.

# 347
Пълнени- добре, но после на какво се пекат? Поне тези,които хапвахме, ми се струваха само леко запечени от двете страни и то не на скара май.

# 348
  • София
Леле какъв печен калмар ядохме в една таверна в Мандракия, топеше се в устата. Даже съм го снимала и ще ви го покажа тези дни   chef А да питам на какви цени са калмарите в Северна Гърция тази година, че на Милос ми се стори малко скъпичко?

# 349
 Мохарет, къде е Мандракия? Апропо, имаше едно момиче Зорита, която беше голяма познавачка на гръцките специалитети и на Гърция изобщо. Дано се обозначи. Много ми е приятно да я чета  Hug

# 350
  • София
Мандракия е малко рибарско градче на Милос. Ето - http://www.greeka.com/cyclades/milos/milos-villages/milos-mandrakia.htm

# 351
На остров Трикери тази година ни поднесоха цели калмари, запечени на скара, без никаква плънка.Бяха изглежда сушени на слънце, със засъхнала сол /предполагам морска/ по тях. Уникално вкусно, препоръчвам с две ръце. Така че да знаете, явно и без плънка е супер.

# 352
  Имам и въпрос плънката обработва ли се предварително ако я има.  newsm78  Много красиво място е Мандракия изглежда!

# 353
Излъгах се да купя онзи ден от Карфур дребни калмари. Само на първия ред бяха подредени и по-големички, останалото беше насипно и предимно смукалца. Изхвърлих ги. Големи за пълнене съм виждала само на борсите, замразени според размера или на лодките на местните.

Anna bel, работата ми беше свързана с организирането и приготвянето на продуктите, дистрибуция на морски деликатеси до крайни клиенти, та затова се обаждам.   bouquet  bouquet  bouquet

Снощи ни таксуваха хляб 1Е, донесоха ни кошничка с 5 вида хляб, 2 вида крекери и 3 вида гризини, а комплимент от заведението - 1 бира и 1/2 литър вино.

# 354
  • София
Малко оф топик, ама аз пълнени калмари не съм яла никога. Навремето в студентските години с едно бившо гадже си бяхме взели калмари да пълним и ги готвихме сума ти време по някаква рецепта на Звездев и накрая не се ядяха, та ги хвърлихме и повече не съм се осмелявала да хапна такова нещо. Та ми е любопитно, който е пробвал, да разкаже в Гърция с какво ги пълнят?

# 355
 Пълнят ги със сирене, нарязан на ситно домат и подправки. Тънка работа е, Мохарет, не е за всеки  Simple Smile !

# 356
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=607521515945204&set= … ype=3&theater

ето печен калмар
първо му се сваля ципата , за да не се свие и деформира
понамазва се леко с мазнинка, за да не залепне за скарата
пече се докато изчезне розовия цвят и точиците по него
правят се разрези, напречни на тубата
внимава се да не се откъсне смукалката, че е срам за майстора
но за домашни условия едва ли има значение

това да не го четат тези с ОИ, че сигурно ще им е досадно

# 357
Elito1976, моля те разкажи за Хидра и Спецес, голямо желание имах да ги посетим през юни, но нямаше как. Моля те, ако можеш и снимки да споделиш  Peace
Пролетта ходихме до Навплио и Спецес със нощувка. Прекрасен остров  Heart Eyes
Има много малко коли, основното придвижване е с карети. Всички къщи са като излезли от списание с масивно дърво и ковано желязо. Тесни улички, много цветя, невероятно спокойствие. нямахме много време и ходихме само на близкия плаж, музея на Спецес, къщата-музей на Бубулина и след това нарочно се 'загубихме' в малките улички.
Туцка, ако искаш ще ти пратя на лични фейса да разгледаш снимки, тамън сложих и нови от о-в Елафонисос  Hug
ММ пълни калмарите с ориз и нарязани на ситно домати  Wink

# 358
  • София
Ех, zorita, потекоха ми лигите  bouquet

# 359
  • софия
И а си ги преготвил, а са станали гумена дъвка. Аз с тези морски истории съм много неопитна. Веднъж взимах октопод - преварих го и със зор го употребихме. А имах точни указания от грък. То не бяха коркови капачки във водата, точно мерки и теглилки на оцет, ама не стана.

Общи условия

Активация на акаунт