Другият наш възможен живот

• 97 830
  • 3 375
  •   1
Отговори
# 2 820
Какъв е извода бе?
Извода е-Слушайте мама! Мама знае най-добре... Joy
И мъж ще ви избере подходящ и децата от господа ще поръча... hahaha

Време е за нова тема:  "Слушахте ли мама като се омъжвахте?

# 2 821
Какъв е извода бе?
Извода е-Слушайте мама! Мама знае най-добре... Joy
И мъж ще ви избере подходящ и децата от господа ще поръча... hahaha

Време е за нова тема:  "Слушахте ли мама като се омъжвахте?
Ако я бях послушала, щях да съм омъжена. Още си контактува с бившия ми, докато аз съм отрязала всички онлайн и офлайн пътища за комуникация.
Баща ми беше алкохолик, вярно, че не ходеше по чуждо, но що за майка ще избере съзнателно и целенасочено пияница за мъж на дъщеря си...

# 2 822
Мамасита ми е интересна с това, че за разлика от инак подобни на нея дразнители и дървени философи, се опитва да бъде концептуална и дори фундаментална. Има си ясно прокарана теза, която може да се обобщи така: миналото, патриархално време е по-ценно от сегашното заради здравите си етични основи, правила, норми, дори органичения. Това тя илюстрира с разни разказчета (със съмнителна художествена стойност), житейски ситуации и т.н. Освен тях, понякога в повече идват разни съждения за наследство, гени и пр., в които се усеща не толкова патриархална, колкото националсоциалистическа база. И все пак, в чисто реторически план, нейните писания ме забавляват.

Защото градят утопия. Патриархална ретроутопия - носталгията по едно разхубавено във въображението, "здраво" българско минало, което в действителност никой не знае какво е било. Затова начинанието на Мамасита е утопично, макар и с обратна темпорална насоченост. Мислех, че след прозата на Т. Влайков, М. Георгиев от 80-90-те години на XIX век, след цялата тази "почвеническа", "народностна" линия, няма да се сблъскам с подобна конструкция в съвременността. Но ето, че я има.

# 2 823

Защото градят утопия. Патриархална ретроутопия - носталгията по едно разхубавено във въображението, "здраво" българско минало, което в действителност никой не знае какво е било. Затова начинанието на Мамасита е утопично, макар и с обратна темпорална насоченост. Мислех, че след прозата на Т. Влайков, М. Георгиев от 80-90-те години на XIX век, след цялата тази "почвеническа", "народностна" линия, няма да се сблъскам с подобна конструкция в съвременността. Но ето, че я има.
Ама защо си мислите, че е имало патриархална утопия?
И стари моми е имало и разведени и парясани и крадени моми-всякакви!
На Ботев жената-Венета е била разведена с дете...преди да се събере с него.
Баба ми е "крадена" мома-защото баща и не одобрявал зетя...

В крайна смека всичко си е същото-но под друга форма. Е-някои неща са попрекалени и това дразни Мамасита.
И мен ме дразни същото.

# 2 824
Не, казвам тъкмо обратното: че Мамасита гради утопия, въобразява минало, по-идеално, отколкото то е било.

# 2 825
Не, казвам тъкмо обратното: че Мамасита гради утопия, въобразява минало, по-идеално, отколкото то е било.

Съгласих се.

# 2 826
  • София
Човек не иска или не може да се справи с комплексността на живота. Къде по-лесно да намери утеха освен в миналото? Къде по-лесно да се отнесе присмехулно към различните освен в анонимен форум?

И аз не вярвам в идеализирането и опростяването на миналото. Винаги има две страни, винаги има две истини. Би трябвало да го разбираме като родени на кръстопът и живели в два различни етапа от развитието на Бя. Умишлено не употребявам "строй", не ми харесва думата. Строевата подготовка да си я пазят за армията и военизираните хунти. Аз предпочитам да живея в общество.

Това, че и днес половината свят се сватосва по уговорен начин какво ни бърка нас, родените тук. Ясно, че семейството ще избере най-добрия партньор. Когато такива са обичаите. Възможността сами да си избираме партньорите е развитие и аз не бих се лишила от него, нито бих лишила децата си или друг близък. Защото уговорен брак и самостоятелна жена са несъвместими понятия.

# 2 827
  • София - Рим и обратно
Абе, патриархални непатриархални, момичешките майки открай време са склонни да подбират мъжете и гаджетата на дъщерите си, че и да се привързват към тях и да им адвокатстват при нужда пред лошите щерки Simple Smile.

# 2 828
  • София
обаче майките на момчета нямаат равни. Не всички, но като цяло. Харпии и половина! като онази героиня, от една турска сапунка, май Листопад. Специално заради този образ изгледах няколко серии. Такива неща съм чувала да приказват, че не знам дали тези жени осъзнават, че някои от тях са и майки на момичета и дали биха искали някой ден така да говорят за дъщерите им. Или са като Ам-Гъл - беСценното им...

# 2 829
Извинявай, ама не говоря за миналото. Говоря за принципи, които и сега са си валидни.

# 2 830
  • София
Абсолютно са си валидни, особено в нашата култура. Подозирам сериозно, че и в западняшките също, защото са твърде дълбоко вкоренени исторически, а бих казала и като архетипи, макар това да не е точната дума. Може да са в различни вариации, но основната идея е все същата.

# 2 831
Диамантени пръстени, шаферки, бели сватби...мда, и на запад са "тесногръди".

При жените винаги ще има по-малко опции, защото просто сме пола с по-малко вариации. Жените са по-скоро еднакви. Има мъже-математици, родени от случайни и бедни семейства, но големите жени-учени са от сой в 99% от случаите.  Тоест от род с много умни и яки мъже- и женската страна е закачила от качествата.

Кари Брадшоу е нещо като шафрантия...

Иначе роли днес има много, но доста от тях са изкуствени, зависят от закони, от култура, от политкоректност. Жените стават космонавти само заради идеята, че трябва да има жена-космонавт.

Сигурно и ССФ е националсоциалист, защото избира расов мъжкар с висок ръст и голямо Фи, нежели някой с вид на ЛГБТ икона...

# 2 832
  • София
Раждането на красиви и т-н- деца в семейства на неугледни и т-н- родители е по-скоро изключение, затова така се набива на очи. Никой не се изненадва, ако на красавците им се родят красавци,но пък, ако децата не са красиви, хората започват да се питат, че и дори да ожалват, как са се родили грозни патенца. Та, в повечето случаи каквито са родителите, такива са и децата, и като включиш и влиянието на средата, съвсем всичко си влиза в обичайното. За да може едно дете да дръпне в сравнение с родителите си, трябва да му се случи хем да има съответните лични качества, хем средата, най-често извън семейството (тук имам предвид базовия за мястото на живот стандарт), да го издърпа нагоре. Но като цяло продължаваме да разчитаме на гените и произхода.

# 2 833
Има мъже-математици, родени от случайни и бедни семейства, но големите жени-учени са от сой в 99% от случаите.  

А може ли няколко примера за мъже учени, родени в бедни семейства? От своя страна аз ще гледам да напиша толкова имена на жени учени, които не са живели в охолство в ранните си години.

# 2 834
  • Куциндрел
Разказът, който публикува Мамаситка, е как една жена успява да ожени грозни си дъщери.
Ако тези моми имаха  кандидати, които не са пияници, бедняци и вдовци, то майка им щеше да ги даде като стой та гледай.

Мамсита, стига с това ЛГТБ, какво толкова те бучка, че толкова често го споменаваш?

Общи условия

Активация на акаунт