Другият наш възможен живот

• 97 759
  • 3 375
  •   1
Отговори
# 3 045
  • София
Че то, качественият продукт се създава още от бебешка възраст, но повечето хора не се усещат относно тази малка подробност. дори може да се каже, че първата и втората година са ключови заради най-бързото нарастване и развитие на мозъка. За съжаление точно този период се изпуска и бебетатта се гледат основно на ниво физиологични нужди, а не развиване на емоциите, комуникацията и когнитивните функции.  Peace На 3 вече имат изградени основните модули, включително езиковата система. На 5 вече имат доста добра представа за света и започва формирането на абстракните понятия (а щом започва абстрактното, аз му казвам очовечаване в степен откъсване от "маймунското"). В начална степен са благодатни за обучение, защото няма много хормони да ги разсейват. В пубертета мозъците им понякога са като пуснати в блендер и абстрактното мислене е почти завършено до началото на гимназията. Затова тогава изведнъж им "просветват" доста абстрактни и теоритични конструкти в науката.

# 3 046
  • София
То може и докато съм жива да не стане ясно, има ли качество в продукцията ми, но като съвестен и отговорен родител съм длъжна да опитам.
А дали сега времената са такива, или понеже съм родител, но ми се струва, че натискът децата да се докажат, покажат и осъзнаят, че образованието им е най-важната и висша цел през първите 25 години от живота им, идва прекалено рано. Съответно аз изпитвам типичния родителски страх- е ли ще се справя, а дали го правя добре, а доколко е нужно да натискам .....
Това неспане, кърмене, какво пюре да яде, да захраня на шест или тридесет и шест месеца, направо ми се вижда като игра на кукли.

Каси, а не те ли е страх, че ако натискаш твърде силно, нещо може да се..счупи? Мен от това ме е шубе, та гледам да не ''задавам отговори'' на детето си. Искам да я науча тя да си задава въпросите първо и после с годините, сама да си намери отговорите. В готови формули не вярвам, може би защото животът ми така се стече, че ме направи едновременно идеалист и скептик.

# 3 047
И аз смятам ,че само времето ще покаже доколко добре сме се справили с  отглеждането на децата. За мен всичко е важно :бебешката възраст ,и прохождащата , предучилищната , началната ,гимназиалната и т.н. Ще видим .
Аз си признавам ,че имам лимитиран ресурс и с едно дете по  ще мога да го отдам отколкото ако трябва да се позиционирам едновременно на две места с две нуждаещи се деца.

# 3 048
Андариел, това е ясно. Първите три са от първостепенно значение, но всяка що-годе съвестна и отговорна жена се справя. Лошото идва, когато обществената мелачка хване детето от най-ранна възраст и го въдвори в ред, институция и тъпа грижа, постулатите, на която са ковани преди 50-100 години. Тогава, колкото и да е дала през първите години майката, отиват по дяволите.

Таис, именно от това ме е страх. Поради това давам полета, където само детето да си задава въпроси и търси отговорите, а аз само нося фенера да не се изгуби в тъмното.

# 3 049
  • София
Няма време да се чака децата сами да си намират отговорите. Ние така или иначе чрез възпитанието и обучението им даваме доста отговори експлицитно. какъв е смисълът всяко поколение, всеки индивид да открива самостоятелно топлата вода, вместо да започне направо да я ползва! така или иначе децата модифицират или изцяло отхвърлят първоначално предложените отговори, но не може да се чака на гола поляна сами да строят. Те разчитат на нас да ги научим на основните неща, макар да не осъзнават това, вродено им е. Шимпанзетата учат само чрез подражание, защото толкова си могат, но при хората е измислен езикът като средтво за предаване на опита на предишните поколения.

# 3 050
Само дето докато дойде езикът, я караме като шампанзетата.

# 3 051
  • София
Оффф, 200 страници броите великите жреци на семейния храм! Много сте удовлетворени, но ше се изтрепете да доказвате постиженията си...

Докато сте вторачени в мъж и деца, животът ще се търкулне покрай вас, а вие копайте в земята дупката с глава все по-дълбоко!

ПП. Да се чуди човек от къде сайтовете са пълни с женени мъже, търсещи глътка въздух, като е толкова съвършено у всички... Wink

По темата: след мъж и с дете е чудесно (за онези, които се колебаят!)  Mr. Green

# 3 052
  • София
Ах, горките мъже, направо са за ожалване!

Е, сигурно е къде-къде по-удовлетворяващо животът да се търкулне, докато гниеш в някой офис или обираш плюнките на клиентите или шефа по минимум осем часа на ден! Ох, извинете, забравих, тук всички са поне от ранга на Меркел и Мария Кюри!

# 3 053
А на 201-та страница се появи Ивонска, за да покаже, докаже и изкаже какво, че ми се губи смисълът от подобен род участия във форума?

# 3 054
Е, сигурно е къде-къде по-удовлетворяващо животът да се търкулне, докато гниеш в някой офис или обираш плюнките на клиентите или шефа по минимум осем часа на ден!

Ах, горките ние, офис-изгнаници! Mr. Green

# 3 055
  • София
Е, как защо! За да се покаже и да каже "И аз съм тук! Вие сте смотанячки, всичките! Аз съм великата!".  Laughing

Дева, няма лесно! Всички сме на пангара под една или друга форма.
Това, което ми е много трудно да смеля е принципът на описаното в примера с детската учителка, която има негативно отношение към занимавката със своето дете, и положителното отношение към същото нещо, но праавено с чуждите деца. По което всъщност се вижда кое е важното за жената - нейната собствена удовлетвореност, нищо че на практика извършва една и съща дейност. Кое в гледането на своето е толкова по-неудовлетворително в сравнение с гледането на чуждите? Сигурно е по-лесно и приятно да бърше двайсет дупета и сополиви носове и да се съобразява с двайсет различни характери, отколкото да бърше едно дупе и един сополив нос, и да се съобразява с характера на едно дете, което на всичко отгоре е и нейното.

Последна редакция: вт, 07 окт 2014, 08:47 от Andariel

# 3 056
Може ли дефиниция на кое точно казвате "живот", та да го разпозная, ако случайно усетя нещо да се търкулва покрай мен.

Да, човек си копае дупка, няма как. По един или друг начин дори да си прима балерина, пак "животът" може да се търкулне покрай теб, в смисъл, че ще пропуснеш например ядене на баклави, пиене, ще трябва къртовски да се трудиш. В крайна сметка няма да си "хепи" за момента, като хората от рекламата, дори може да имаш едни такива гадни моменти. Но идеята е, че е гадно заради някаква цел.

А ако искаш глъта въздух...ами няма да си прима балерина, има и по-ненатоварващи професии.

Между другото, нестандартните и свободни имат неразривна връзка с нас, женените и задушени. Иначе няма да се открояват без контраст. Щото да си просто волна птичка с някакъв лайфстайл не е много впечатляващо, ако не добавиш "и не съм бяла робиня на мъж и деца"! Така стои по-интересно, с бунтарски привкус.

# 3 057
По темата: след мъж и с дете е чудесно (за онези, които се колебаят!)  Mr. Green

Ивонска, внимавай, защото ще те обвинят, че даваш съвети как да се живее.

Щото когато аз кажа, че може да е прекрасно да се поразведеш, ме обвиняват...и аз не знам в какво. Но да видим дали същия съвет от твоята уста ще хване дикиш:)

(а всъщност е доста неприятно да се гледа дете, особено момче, без мъж. Неприятно за всички и с дългосрочни последствия)

# 3 058
  • София
Знаех си, че веднага ще се хванете да сипете злост по самостоятелните и независими жени, веднага щом ви се изтъкне неоспоримия факт, че семейното щастие е повече в собствените ви глави за утеха и защото такъв е моделът (с малко приятни изключения, каквито няма как да сте всички, дето се декларирате така войнстващо!)... Wink

Само дано ви сработи до края, че иначе става истински тежко и драматично! - ежедневно това се доказва с реалните примери около всички нас, дори и около вас!  Peace

# 3 059
  • n/a
Покрай темата все се сещам за филма "третото чудо".
http://www.imdb.com/title/tt0174268/

Общи условия

Активация на акаунт