Какво да правя с жълтите стотинки ?

• 21 878
  • 45
  •   1
Отговори
# 30
На мен пък, когато Глобул ми закръглят сметката, от следващата винаги има отстъпка със закръглената сума. Помислете малко, имате сметка 25.90 лв, а издават касова бележка за 26 лв - за какви услуги са другите 10ст, които напълно официално присъстват в платежен документ? За цели левчета да не говорим. Не се бойте, никой не се опитва да ви мине.
От известно време не взимам жълтите в магазините, касиерките много ми се радват. Все още не са се сетили да ми връщат 50 стотинки на жълти, за да им ги оставя всичките Crazy Събирала съм ок.10лв на жълти, след което цялата фамилия ги разтикваме при плащане на сметки - по 10, по 20 стотинки и заминават за 4-5 дни. Монетите от 5 заминават доста бързо, а и кафе-автоматите работят с такива.
Сега обаче май ще започна да си прибирам рестото, защото съм решила да облепя една ваза с монети.

# 31
Не се бойте, никой не се опитва да ви мине.
те не се опитват да ни минат. просто лекичко се опитват да печелят на наш гръб. хайде сега ти помисли и сметни -  1 млн. потребители  по 10 ст на колко левчета е равно това ? на мен са ми закръглявали дори и с няколко лева.
хайде сега да предположим защо аджеба не закръгляват надолу до кръгъл лев? - т.е.  да имаме ние да им додаваме тези 10-20 ст.

# 32
В продължение на няколко години събирахме жълти стотинки с приятеля ми и това лято решихме да ги обменим. Пробвахме в кварталния магазин, но понеже сумата беше над 300 лв. не бяха особено въодушевени да ги вземат. След няколко часово сортиране в клон на БНБ срещу такса от 2% от сумата ни възнаградиха с банкноти  Twisted Evil С тези пари си платихме нощувките и горивото за лятната ни почивка. Сега отново събираме стотинки, но не само жълти и ще се възнаградим с нещо приятно, когато сумата нарастне.

Последна редакция: нд, 26 окт 2014, 11:33 от Стела90

# 33
те не се опитват да ни минат. просто лекичко се опитват да печелят на наш гръб. хайде сега ти помисли и сметни -  1 млн. потребители  по 10 ст на колко левчета е равно това ? на мен са ми закръглявали дори и с няколко лева.
хайде сега да предположим защо аджеба не закръгляват надолу до кръгъл лев? - т.е.  да имаме ние да им додаваме тези 10-20 ст.

Ти не четеш ли? В следващата фактура тези стотинки са ти отразени като отстъпка. Никой не ти ги прибира. Не ти закръглят на по-ниската сума, защото до следващата фактура ще си "забравил", че си платил по-малко и ще се разпискаш.

# 34
те не се опитват да ни минат. просто лекичко се опитват да печелят на наш гръб. хайде сега ти помисли и сметни -  1 млн. потребители  по 10 ст на колко левчета е равно това ? на мен са ми закръглявали дори и с няколко лева.
хайде сега да предположим защо аджеба не закръгляват надолу до кръгъл лев? - т.е.  да имаме ние да им додаваме тези 10-20 ст.

Ти не четеш ли? В следващата фактура тези стотинки са ти отразени като отстъпка. Никой не ти ги прибира. Не ти закръглят на по-ниската сума, защото до следващата фактура ще си "забравил", че си платил по-малко и ще се разпискаш.

Той има в предвид, че давайки им авансово 20, 30, 50 ст. или левче, операторите формират един фонд,  на приходи за бъдещи периоди който, от който печелят от лихвите Simple Smile

# 35
аз чета. явно тя не чете какво съм написал.  и пример дадох   Laughing

# 36
Той има в предвид, че давайки им авансово 20, 30, 50 ст. или левче, операторите формират един фонд,  на приходи за бъдещи периоди който, от който печелят от лихвите Simple Smile
Значи, нищо лично, но това твърдение е образец на дребнава повърхностна мисъл. Това, което плащаш за потреблението си, така или иначе отива в банковите сметки на операторите и му се трупа лихва в полза на телекомите. Лихвите се начисляват, независимо дали ти си платила 3ст. повече, или си дала точно пари. Ако на някой не му харесва, че бирникът печелел на гърба на невероятните му 3ст, е напълно в правото си да спре да ползва конкретната услуга; съответно няма да плаща нито сметката от примерно 13.97, нито някой ще му иска още 3ст, че "нямал жълти".
При закръглянето ти плащаш пари, които не дължиш. От това следва - първо, операторът има да ти връща. Второ - плащайки повече, ти нарушаваш планирания баланс на оператора. Примерно за м.ноември Глобул са предвидили 13000лв от месечни такси. Да, обаче едни 1000 човека вземат, че си закръглят октомврийските сметки с левче нагоре и вместо 13.90 плащат 15лв. Така през ноември Глобул имат 12000лв приходи от платени сметки. И сега само не почвайте да ми обяснявате, че има допълнително потребление, което компенсира. На това допълнителното никой не може да му направи точна предварителна сметка, защото тоя месец го има, но другия може да го няма.
Не знам какъв ще да е този фонд, който уж си правят тия телекоми, но съм убедена, че никой не тегли заем, за да си направи спестовен влог.
И на последно място, няма абсолютно никакво ограничение да си закръглиш сметката с лев-два-десет надолу. Прост пример - не си платила предната сметка, с натрупването на потребление стигаш кредитния си лимит и ти спират изходящите. Отиваш в офис, плащаш част от дължимото и готово. В крайна сметка, ти си тази, която ползва услуги, за които се плаща.

# 37
[quote author=няма пък да кажа! link=topic=799381.msg29340439#msg29340439
 Ако на някой не му харесва, че бирникът печелел на гърба на невероятните му 3ст, е напълно в правото си да спре да ползва конкретната услуга;
точно за това те са длъжни да връщат до стотинка рестото - за да не им се нарушава баланса  Laughing  и защо аз да спра да ползвам услугите им ? аз имам пари да си платя - те нямат да връщат. да погледнем и от друг ъгъл тогава - щом не искат да връщат стотинките да прекратят договора с потребителя. дали ще се случи ? в тях е ножа.  Joy

Примерно за м.ноември Глобул са предвидили 13000лв от месечни такси. Да, обаче едни 1000 човека вземат, че си закръглят октомврийските сметки с левче нагоре и вместо 13.90 плащат 15лв. Така през ноември Глобул имат 12000лв приходи от платени сметки.
точно за тези 12 хил. лв говорим. те ще ти ги върнат , но първо ще се възползват от тях.
дали ще поискате  цяла България да ми преведете по 1 левче на моя сметка и аз да имам задължението да ви го върна след 1 месец ?  Laughing

[/quote]
пп. това явление не е само при моб.оператори.

# 38
Значи, нищо лично, но това твърдение е образец на дребнава повърхностна мисъл. Това, което плащаш за потреблението си, така или иначе отива в банковите сметки на операторите и му се трупа лихва в полза на телекомите. Лихвите се начисляват, независимо дали ти си платила 3ст. повече, или си дала точно пари. Ако на някой не му харесва, че бирникът печелел на гърба на невероятните му 3ст, е напълно в правото си да спре да ползва конкретната услуга; съответно няма да плаща нито сметката от примерно 13.97, нито някой ще му иска още 3ст, че "нямал жълти".
При закръглянето ти плащаш пари, които не дължиш. От това следва - първо, операторът има да ти връща. Второ - плащайки повече, ти нарушаваш планирания баланс на оператора. Примерно за м.ноември Глобул са предвидили 13000лв от месечни такси. Да, обаче едни 1000 човека вземат, че си закръглят октомврийските сметки с левче нагоре и вместо 13.90 плащат 15лв. Така през ноември Глобул имат 12000лв приходи от платени сметки. И сега само не почвайте да ми обяснявате, че има допълнително потребление, което компенсира. На това допълнителното никой не може да му направи точна предварителна сметка, защото тоя месец го има, но другия може да го няма.
Не знам какъв ще да е този фонд, който уж си правят тия телекоми, но съм убедена, че никой не тегли заем, за да си направи спестовен влог.
И на последно място, няма абсолютно никакво ограничение да си закръглиш сметката с лев-два-десет надолу. Прост пример - не си платила предната сметка, с натрупването на потребление стигаш кредитния си лимит и ти спират изходящите. Отиваш в офис, плащаш част от дължимото и готово. В крайна сметка, ти си тази, която ползва услуги, за които се плаща.

Първо съм казала "Той има в предвид....", а не АЗ имам в предвид

Второ кое е образец на дребнава повърхностна мисъл и кое не е, е ЛИЧНА работа за всеки човек. Аз лично телефона си го плащам за месец авансово, а интернета за по 6 мес. напред, защото често забравям и ми го спират, което ми причинява неудобства....

Трето, като толкова арогантно се опитваш да обясниш нещо, конкретно "Примерно за м.ноември Глобул са предвидили 13000лв от месечни такси. Да, обаче едни 1000 човека вземат, че си закръглят октомврийските сметки с левче нагоре и вместо 13.90 плащат 15лв. Така през ноември Глобул имат 12000лв приходи от платени сметки..." да взема да ти обясня, че примерно Глобул, като примерно са си предвидили едни 13 хил. приход в ноември, те ще продължат да имат приход 13 хил. в ноември, а това че 1000 човека са платили некой лев отгоре, не дава отражение на приходите, а на паричните потоци.... прихода няма нищо общо с паричния поток.... загряваш ли Simple Smile

Четвърто... като не знаеш какво имах в предвид, може да попиташ, ако те интересува, а не да се заяждаш...

и Пето, има голям проблем да си платиш сметката с 1, 2 лева надолу, има проблем и с 5 стотинки да си я платиш с надолу, защото на падежната дата, системата им директно отчита неплатена сметка /независимо че сметката ти е примерно 62.05, пък ти си платил 65, и реално дължиш 5 стотинки, и  ти спират телефона - на мен ми се е случвало/.... да добавя, че по същата схема за дължими 21 стотинки към ЧЕЗ, са  ми спирали и тока, и съм плащала по 30 лева такса за включване...

ейй много обичам някой като говори нещо, без да знае какво, просто думи да се леят.

Поздрави

# 39
Първо, не съм казала, че твърдението е твое. Второ, да, плиткоумно е да твърдиш, че операторът иска да те измами, за да натрупа лихва от твоите дребни. Бонго съм го забелязала, че редовно се опитва да блесне с подобни логически изводи, а още по-редовно се опитва да просветлява всички, които ядем доматите с колците.
Приемам забележката за 5те стотинки, която обаче не променя факта, че ти си длъжник на оператора по подразбиране, а той ти е длъжник само ако оставиш някой касиер да ти закръгли сметката. Паричните им потоци (мисля, че спокойно мога да ги нарека и приходи) са предвидени времево по същия начин, по който ти си предвиждаш разпределението на заплатата. Предполагам няма да ти се получи добре, ако вземеш сега 10% от следващата си заплата.  Peace

Ще се повторя пак, това, което плащаш за потреблението си, така или иначе отива в банковите сметки на операторите и му се трупа лихва в полза на телекомите. При 10на лв месечна такса пенявене за лихва в размер на хилядна от стотинката, дето си бил закръглил, си е дребнавост.

# 40
Бонго си блести и без да го споменаваш  Laughing
кадвал съм го и преди - когато ставаше въпрос за жълтите стотинки не му обръщах много внимание. започнаха да закръгляват и на белите стотинки за да стигнат и до близо 3 левово закръгление. та тогава стигнах до това заключение , че 1 млн потребители по 2-3 лв закръгление биха объркали всеки бюджет.  както се казва - дай Боже всекиму такава дребнавост (няколко милиончета).  Joy

# 41
  • Пловдив
Бонго май не може да стане прозрачно ясен на няма пък да кажа!
Аз по-скоро подкрепям Бонго и давам конкретен пример.
Месец октомври 2014 г. Оператора взема благодарение на закръглени сметки 10000 лв. от своите потребители (10000 лв.), които реално те не дължат. През този месец тези 10000 лв. се олихвяват и стават  10200 лв. Месец ноември оператора възстановява 10000 лв. чрез приспадане от новите сметки на същите потребители, обаче 200 лв. му остават в сметчицата. 200 лв. на фона на  милион потребители и сметки за милиони са нищо, но както каза Бонго, защо пък на мен някой не ми киха по 200 лв. месечно ей така, приход от пари, които реално не са мои. Т.е. ехх да можех да си намеря донор на лихви, а основната сума ще я връщам с малко или по-голямо закъснение.
Всички цифри и % са измислени за да обрисуват примера и нямат връзка с реални суми или лихвен % към момента.

# 42
Ейййййййййй оспамихте темата бре........  Laughing #2gunfire Laughing

# 43
Първо, не съм казала, че твърдението е твое. Второ, да, плиткоумно е да твърдиш, че операторът иска да те измами, за да натрупа лихва от твоите дребни.....................

Не става на въпрос, че се опитва да те измами, а че открито водят такава политика. И не става на въпрос само за операторите, а за всички по-големи играчи на пазара.
Дребнаво, е от твоята гледна точка, какво са 5-10 стотинки, дори левче, нищо не е, седи си в сметката..., но като години наред си имала 1-2-3 лева отгоре в сметката, и вземат, че ти спрат тока за 21 стотинки, и платиш 30 лева за включване.... при все, че години наред си имала отгоре в сметката.... някак ти се сгажда...

Ще ти дам  друг пример. На един от моите клиенти, имат да му връщат надплатени данъци, в размер на около 740 лева от НАП. За  м. август дължи ДДС в размер на 79 стотинки. Човека решава да не се разхожда за 79 стотинки, а да го плати със следващите задължения. На 20 август пристига Покана за доброволно изпълнение, с всичките такъми... вие сте длъжник платете незабавно... Човека се ошашкал максимално, откъде да му дойде на акъла че е за 79 стотинки, при положение че НАП му дължи 740 лева?!?
Знаеш  ли например, че ако отидеш в НАП и искаш разпечатка на задълженията си, ти дават само задълженията, а ако имаш надвнесено по друга партида не ти го разпечатват, и сам трябва да се сетиш и да пуснеш молба....
Мога да дам още поне 100 подобни примера.

Веригите според теб защо плащат на производителите с минимум 45 дневно закъснение?

Топлофикация как те компенсира за  направените авансови плащания? Поне на майка ми всяка година имат да и връщат по едни 300 лева надвнесени.... що не и ги върнат като направят изчисленията а "любезно" и ги приспадат от следващите сметки? Защо не коригират авансовите плащания, като от 5 години всяка година имат да връщат....

Това просто е политиката на големите в нашата държава.

Да жълтите стотинки са дребнавост, но от тях се почва... затова и страната ни е на такова дередже, всеки маха с ръка за нещо което счита за дребнаво, докато това дребнавото не добие внушителни размери, но тогава е късно...

Последен пример. Всеки е махвал с ръка за 1-2 коли паркирани в тревните площи - дребнаво е някак да се караш с хората, но като колите узурпират детската площадка и всички площи... тогава вече е късно. Нахалниците го имат вече за свое право, а права трудно се отнемат.

Извинявам се за спама по темата.

Една идея. Преди години по време на хиперинфлацията, монетите нали станаха непотребни, та майка ми беше направила подложки  за чаши от тях.
Кръгче от картон, облепено и от двете страни с кръгчета велур, или нещо подобно, и от лицевата страна с такова пистолетче за топъл силикон беше налепила спираловидно монети. Много добре изглеждаха и дълги години се ползваха, още трябва да ги има някъде, но при един от ремонтите потънаха в някой кашон... Хубавото е че при топли напитки леко се нагряват от чашата ... и не знам дали е така или съм си въобразявала, но имах чувството че кафето ми изстива по бавно.

Поздрави

# 44
направо ви завиждам  Joy  на мен банката ми изпрати писмо , че и дължа 2 стотинки. плика за писмото , марката към него ,листа и мастилото за текста са много повече разход за банката , отколкото приход от 2 ст.   значи бедната банка може да си търси двете стотинки , а богатия бат`Бонго да ги опрощава  newsm78 айде де ... Laughing   на свой ред аз пък поисках да ми направят схема за разсрочено плащане за 3 месеца на тези 2 ст.   от този момент нататък вече не са ми искали да им връщам парите и не съм им длъжник  hahaha
значи за да съм в крак с темата  длужника да си връща жълтите стотинки , а аз да си решавам какво да правя с тях. обикновено ги събирам и си плащам сметки  ако нямат дребни да ми връщат.  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт