НВ-ВМХ, част 84

• 48 037
  • 732
  •   1
Отговори
# 525
Ами Милко първо е мъж и отделя тестостерон, който доста му помага. Второ за мен той е доста орелефен, но не и обемен  Peace

Споделям само лично мнение.

# 526
е, аз не искам да ставам "обременена" с мускули застаряваща женица  Joy Joy Joy Стига ми и орелефена, с функционални мускули и лекота.

# 527
Явно говорим за различни неща - нищо.

# 528
Смоки, обясни, защото не мога да разбера  Peace

# 529
  • София
Грийн, аз имах предвид Йойо да ги включи в менюто си (по избор и по вкус  Wink ), а не да премине изцяло на такава храна или тя да преобладава.
Аз пак казах, че моят съвет си е мой, не е базиран на научни факти или медицински познания. Така бих посъветвала детето си, например.
Видно е, че Йойо има проблем, който с две години хранене НВ не се е разрешил. Според мен, когато няма подобрение, следва да се промени нещо.

# 530
Според мен много зависи от организма. За някои хора стриктно вм нвх от тип Аткинс изглежда работи много добре.

# 531
  • SA
Йойото, от всичко, което си писала до момента за себе си, според мен ти най-вероятно е да имаш т. нар. функционална хипоталамична вторична аменорея ( Functional hypothalamic amenorrhea). Естествено, не мога да сьм сигурна, защото не сьм запозната с всички факти и цялата информация, но от това, което знам, така ми се струва. Това е диагноза, която се поставя на принципа на изключването, след отхвьрляне на доста други причини за аменорея. Причините за настьпване на такава са три:
- загуба на тегло, гладуване, хранително разстройство с продьлжителен енергиен дефицит
- значително физическо натоварване
- продьлжителен стрес
Ако си направиш труда да потьрсиш малко статии и публикации из нета, ще видиш, че все едно се описва твоя случай.
Този тип нарушение на цикьла се лекува успешно с лептин, поради което се смята, че има дефицит на този хормон, причинен от изброените по-горе причини.
А лептиньт се произвежда в мастната тькан на тялото. Смята се, че трябва да се натрупа някакво критично ниво мастна тькан, за да се задвижат отново нормалните хормонални процеси, регулиращи цикьла.
Така че на тялото ти му е нужно определено количество мастна тькан, за да функционира правилно.
Просто за известен период от време, трябва да осьзнаеш, че здравето ти за момента е по-важно от това доколко са оформени мускулите ти и доколко се виждат плочките ти. Защото продьлжителната аменорея се отразява на целия организьм, на кожа, коса, кости и не е свьрзана само с невьзможност за забременяване в момента.
Ето, ако искаш да видиш някои статии ( не сьм тьрсила много подробно, но ако се интересуваш, може да откриеш още много публикации в нета):
http://www.nejm.org/doi/pdf/10.1056/NEJMcp0912024
http://www.kevinmd.com/blog/2011/04/mksap-24yearold-woman-evalua … -infertility.html
http://www.pnas.org/content/108/16/6585.long

За вьглехидратите , Грийн, ами то не всички се хранят нисковьглехидратно. По мои представи 150 гр. вьглехидрати дневно не са нисковьглехидратно хранене, а по-скоро някакво равномерно-балансирано ( или както се казваше там). Но на някои хора такова хранене се отразява добре, особено когато се набляга на натурални храни и няма нищо лошо да си се хранят така.

Последна редакция: ср, 15 окт 2014, 19:16 от kameloth

# 532
  • София

Към горното ми мнение искам да добавя също, че проблема не е само в НВ хранене, ами и в малкото храна, като количество и калории. Че така както съм го написала излиза, че само НВХ е проблема, че не идва цикъла, което не е така.
Но ето да речем режима "Зоната". Може да се взаимства нещо от него в случай на Йойо. Все пак тя има сериозен проблем.

А, Кам, е публикувала докато пишех ... много хубав пост Кам  Peace

# 533
  • Пловдив
Грийн, мен пък лично хич не ме интересува как и защо научно се обяснява защо при 50 гр въглехидрати започнах да се скапвам, а с повече започнах пак да се чувствам  нормален човек... Whistling И сега който каквото ще да ми говори, след няколкомесечно безсъние и болезнена овулация (за първи път в живота), след първите 2 изключително сериозни депресии в живота ми, след периода на постоянна умора, никой не може да ме накара, каквито и научни доводи да ми върне, да падна пак постоянно на 50 гр В. Ок, наистина може някой да се чувства добре така, обаче емпиричните ми данни показват, че по някаква причина, (незнайна за мен, така и не намерих обяснение), аз не съм от тази група.
Аз лично бих теглила по една майна на кой каквото ми казва и бих пробвала да сменя схемата по някакъв начин, ако съм на мястото на Йойото. Ако правиш нещо дълго време и не се получават нещата, логично е да пробваш нещо друго, а не да продължаваш по старата схема.
А липсата на цикъл не е просто липса на цикъл и какво толкова, а цялостно неработещо тяло. Нали се сещаш, че като се прецака едно, обичайно то води до повреда на друго място....
И въглехидратите не са цианкалий, че да ги заклеймяваме на всяка цена и само да тръбим като коне с  капаци колко са вредни и отровни....
И да, след 1 година вече знам с убеденост, че АЗ имам нужда от повече от 50 гр въглехидрати, за да съм здрава и щастлива.
А и аз лично не разбирам какво ще я греят Йойото функционалните мускули... ooooh!, тук иде реч за друго основно...
И принципно по повод научните обяснения и доказателства...Преди много време нито е имало доказателства, нито обяснения защо рентгеновите лъчи са вредни за бременни. Обаче липсата на такива не прави лъчите полезни, нали?!... Wink

Последна редакция: ср, 15 окт 2014, 19:36 от yulinga

# 534
Аз също започнах да спя добре откакто добавих картофите. Яд ме е, че сладките картофи са толкова скъпи у нас. Ако видите някъде на добра цена, моля пишете. Откакто включих картофите (няколко дни) спя по 10-12 часа на нощ, преди спях много зле 5-7 часа. По принцип ако не съм изтощена от безсъние както е сега, спя някъде по 8,5 часа на денонощие. Незнам колко дълго страдах от безсъние но май 2 месеца. Картофите и на мен ми помогнаха със съня, но сега пък мисля, че ми дразнят стомаха.

# 535
аз все пак бих се усъмнила, че е от 50-те грама въглехидрати, 2 депресии, болезнен цикъл и безсъние - това напомня хормонален проблем, който едва ли е свързан с въглехидратите  Peace Все пак ниско-въглехидратното хранене не докарва "изключително сериозни депресии", нали така ?

# 536
Без да съм специалист, от това което знам, ако организмът не преработва добре белтъчините към глюкоза, има спад на серотонина. При мен това определено е проблем - ставам летаргична и неподвижна на стриктно НВ хранене, мисля че ми влияе и на настроението.

# 537
Искам да благодаря на Шоки за съветите. Почнах нв- вмх ще видим като ще ми се отрази. Докато свикна няма да тренирам и да видя какво ще е производството на кърма.

# 538
  • SA
На мен пьк много ми харесва, че пишещите в темата с времето някак си се развиват и обогатяват познанията и вижданията си за здравословното хранене като цяло.
Нормално е всеки да има свои лични приоритети и да тьрси отговори и решения за собствените си проблеми и цели. И по пьтя на проби и експерименти да открие оптималното хранене за себе си.
Юле, някой ден сигурно ще се открие някакьв показател , или изследване, по което човек да се ориентира кьм коя категория спада - по-ниско, или по-високо вьглехидратната.  Simple Smile Дотогава обаче ще е вьпрос на лични наблюдения. Аз например мога да карам буквално на нула вьглехидрати и сьм като пушка. Наблюденията ми ( може и да не са правилни) до момента са, че колкото в по-ранна вьзраст се изявят симптоми на вьглехидратна нетолерантност ( най-често затльстяване и висок инсулин), то толкова по-голяма е вероятността този човек да има малка нужда от вьглехидрати и в по-кьсна вьзраст. И обратно - колкото по-кьсно се изяви тази нетолерантност ( напр. при много хора видими белези се появяват чак след 40 годишна вьзраст) , толкова е по-вероятно тези хора с по-умерена вьглехидратна рестрикция да са в сьстояние да решат проблемите си.
Според мен до голяма степен това опира и до генетичните ни особености.
hjkl, не знаех, че в БГ сладките картофи са скьпи. Никога не сьм тьрсила, а и не сьм виждала. Може би по-трудно се отглеждат, не зная.  newsm78
И цитат от онази книга, за която вчера писах ( доста ме разсмя, макар че си е самата истина):
Цитат
“Doctors give drugs of which they know little,
 into bodies, of which they know less,
 for diseases of which they know nothing at all.”
—VOLTAIRE
Joy

# 539
  • Пловдив
Грийн, не ме интересува на кой какво му докарва НВ храненето.... Crossing Arms Факт е, че при мен всички тези неща изчезнаха, след като 2-3 седмици държах В стабилно над 50 грама. Факт е, че започнаха около месец след като минах на изключително малко В. Само дето аз, патицата, си викам: а, ще отмине, то е адаптация, трябва да съм още по-стриктна и т.н.... ooooh!
И после четох из нета, че не съм сама голяма бяла птица, и на други се случвало.... Whistling Изводите си ги прави каквито ти допадат, разбира се, твое право си е!  Peace
След известно време и експеримент правих: минах отново на изключително стриктно хранене за месец, с 40-50 грама. И познай - върна се безсънието....Дори то да е основното и от него да идва останалото (раздразнителност, постоянна умора, депресия), ами не, мерси, не ми трябва да съм така "функционална". Излишно е да казвам, че после пак вдигнах В и добрият ми сън се върна....И така досега...
И никой не казва да минем само на картофи, ориз, нахут и леща.... Crazy
Това е ЗА МЕН и по МОИ НАБЛЮДЕНИЯ над МЕН. Генерални изводи не правя за нищо, обяснение така и не намерих, а и предпочитам да не зациклям постоянно на тема хранене, спане, спорт и т.н. Все пак в живота има и други неща. Усмихната ли съм, енергична ли съм, спя ли добре, имам ли нормален апетит, не налитам ли на храни, добре ли е храносмилателният ми тракт, чувствам ли се цялостна и хармонична, а не АЗ и МОЕТО ТЯЛО отделно - значи съм ок. Ако пък ям, без да се чудя над всяка хапка, значи съм съвсем добре. Загубя ли нещо от това, установих, че е по-добре да не настоявам и да цикля, а да имам малко смелост да сменя схемата. Това е от моя опит, при друг цикленето може да е полезно и здравословно - хора всякакви...
Кам, интересен извод!  Peace
hjkl, аз пък не съм виждала сладки картофи.... newsm78 Не, че съм търсила, де...

Последна редакция: ср, 15 окт 2014, 21:25 от yulinga

Общи условия

Активация на акаунт