Автоимунен тиреоидит на Хашимото (35)

• 83 242
  • 752
  •   1
Отговори
# 195
''Болните с тиреоидит на Хашимото  не трябва да приемат големи  количества ЙОД/повече от 150 mcg. дневно, защото излишекът от йод засилва автоимунния процес.''

Това пише в публикацията, към която има линк на начална страница. Аз самата все още търся и събирам информация, кое е полезно и в какви количества, ще се радвам да споделиш какво те е посъветвал лекарят ти.   bouquet

Здравейте, бих искала и аз да се присъединя към темичката ви, имам Хашимото от 2008 г., сега съм бременна в 19 г.с. с второто си дете и искрено се моля всичко да е наред  Praynig Имам въпрос за витамините за бременни, купих си на Jamieson Prenatal, но забелязах, че съдържат 0.15 g йод на табретка, а аз досега под никаква форма не съм приемала йод, защото са ми казвали, че е противопоказно. Ако някой знае моля да ме посъветва-мога ли да ги пия при това положение или не?

Последна редакция: чт, 09 окт 2014, 19:10 от memama

# 196
  • София
Здравейте, бих искала и аз да се присъединя към темичката ви, имам Хашимото от 2008 г., сега съм бременна в 19 г.с. с второто си дете и искрено се моля всичко да е наред  Praynig Имам въпрос за витамините за бременни, купих си на Jamieson Prenatal, но забелязах, че съдържат 0.15 g йод на табретка, а аз досега под никаква форма не съм приемала йод, защото са ми казвали, че е противопоказно. Ако някой знае моля да ме посъветва-мога ли да ги пия при това положение или не?

Аз също докато бях бременна с второто си дете, приемах същите витамини след консултация с гинеколога ми. Той ме увери, че това е много минимално количество йод и мога спокойно да ги приемам.  Peace Иначе са много добри тези витамини.

# 197
Благодаря много на всички, които ми отговориха  Hug, и аз прочетох инфото от линка на първа страница, но реших все пак да звънна и на ендокриноложката ми. Само дето тя нещо не отговаря, може би е в чужбина, а за съжаление ми се струва, че АГ-то ми не е достатъчно компетентен по тези въпроси, той си е много добър акушер-гинеколог, но дотам. При досегашните ми прегледи съм казвала, че имам Хашимото, но реакцията беше общо взето нулева  Twisted Evil. Но попаднах на една статия на английски, касаеща именно въпроса трябва ли бременни с Хашимото да приемат йод, който е жизнено важен за плода, бяха разгледани доста ЗА и Против и в крайна сметка автора беше по-скоро за идеята, че такова малко количесто в повечето случаи (не може да се каже за всички ест.) няма да навреди на майката, а е много необходим за развитието на плода и риска е оправдан. Също пишеше, че е хубаво да се взима едновременно с това и селен, но тези витамини не го съдържат, тъй че ще трябва да го взимам отделно. И така аз си изпих хапченцето спокойно и вчера и засега смятам да продължавам, и без това ме е страх за детето де не го наследи от мен и много се радвах, че ще е момче, ( newsm78), не искам да го лишавам и от това. Хората споменават разни изследвания на йода в организма и какви ли не чудесии, дето не съм ги и сънувала тука. Досега съм сменила няколко ендокринолози, ми те хората и антитела даже се стискат да ми пускат, щото то и без това ми били винаги високи и няма шанс да се оправят, пробутват ми Еутирокса и толкова. Обаче от няколко дни се чуствам зле, боли ме главата и ми е лошо (то с тази бременност ми е лошо и ми се гади почти постоянно  Embarassed) и естествено сега си мисля-дали може този йод да ме кара да се чуствам зле или съм се издухала съвсем и всичко си е от бременността?

# 198
Здравейте. Много съм объркана. В момента очаквам второто си дете. Преди да родя дъщеря си имах аборти и се установиха високи стойности на ТАТ и МАТ. Ендокриноложката ми каза, че съм с хашимото (не съм знаела и по принцип не усещам каквито и да е странични ефекти че го имам).По време на предишната си бременост точно заради високи стойност на ТАТ и МАТ ендокриноложката ми назначи еутирокс. Обясняваше ми как бебето може да се роди с увреждания ако не се спазва терапия. Сега понеже всичко беше планувано, ходих преди забременяването, каза да пия само селен и при евентуална бременост пак при нея с изследвания (които всеки път са с повишени ТАТ и МАТ, а ТСХ  в норма). Забременях. Търся ендокриноложката и не я откривам (отпуска беше, после аз имах проблеми с прокървяване и т.н) Но гинекологът ми, погледна актуалните изследвания и каза да започна 0,25 елтироксин и да не спирам селена. Аз общо взето бях спокойна защото и предишната бременност съм го пила. В момента съм във 2-рия месец бременна и отивам все пак да погледне и енгокриноложката (онази същата при която ходих и когато бях бременна с дъщеря ми). И тя категорично ми казва да спра хормоналната терапия и селена, и едни вливания на имуновенин, които също са ми назначени да не ги правя! Да съм изследвала само ТСХ контролно, след цели 3 месеца??? ooooh! Тук в темата пише, че ТСХ в първия триместър трябва да е под 1, а моят е 2,06 (0,27-4,2)... ТАТ ми е 307,4 (до 115); МАТ 76 (до 34). Толкова съм объркана  Cry

# 199
ТСХ в първия триместър трябва да е под 1, а моят е 2,06 (0,27-4,2)... ТАТ ми е 307,4 (до 115); МАТ 76 (до 34).

Ще ти кажа при мен как е. Не ме приемай като компетентно медицинско мнение. Аз съм нова в тази тематика. Просто ти описвам моя случай и какво са ми обяснявали лекари тук (живея в Швейцария).

Бременна съм. Втора бременност. При първата ТСХ ми беше над 2. Не е опасно, в норми е. Не съм пила нищо. Дори не са пускали изследвания за ТАТ и МАТ. Тогава нямах доказано Хашимото.

Сега ми е втора бременност, имам ТСХ 5.85 и имам Хашимото. След като видяха ТСХ 5.85 пуснаха изследвания за антитела. До края на бременността нивата на антитела няма да се изследват, защото освен да докажат със сигурността наличието на Хашимото за друго не служат. Опитваме се да вкараме в рамки ТСХто, защото то е показател дали бебето е в хормонален глад. Твоята щитовидна жлеза явно произвежда достатъчно хормони, иначе ТСХ щеше да е високо. Контролират ТСХ на 4 седмици.

Аз бих работила с екип гинеколог и ендокринолог, които да имат комуникация помежду си. Не е нормално един друг да си противоречат. Смени или гинеколога или ендокринолога според доверието, което им имаш и най-вече не се притеснявай.

# 200
  • София
Птичке, намери си читаво ендо на което може да разчиташ, еутирокс или лтироксина не смъква антителата, а ТСХ, което знаеш вече как трябва да е в триместър първи.  Не мисля, че е нещо
притеснително, но се налага да пиеш хормона, от веднага...както ти е казал гинеколога.
ТСХ и фт4 по време на бременност се следят на 30 дни...а вливанията кой ги назначи и защо?

Последна редакция: пт, 10 окт 2014, 23:08 от magnet_for_happiness

# 201
Вливанията са ми назначени от Плевен, от доц. Конова. И предишната бременост имах, а на нея се доверявам. Запазила съм си час да се видим и да погледне изследванията ми. Но там часа ми е чак за 29.10. Чувствам се добре, което е също от значение Simple Smile и ще се опитам да не се тревожа до тогава. Вливанията би трябвало да повлиават, защото препоръките са й, да изследвам ТАТ, МАТ, ТСХ между 25 и 30 ден след вливането. При всички случай ще си ги изследвам, нищо, че днеска ендокриноложката ми обяснява да съм го направила след 3 месеца. Ще ви пиша има ли разлика в стойностите. Но и вие сте прави, че това хашимото май е доста динамично понякога.
А по отношение на дъщеря ми (която е на 4,5г) я бях питала, кога да я изследвам. Каза ми в пубертета. Но май ще направя като вас (по-рано) да си знам. Благодаря ви момичета!

# 202
  • ПРИ ЛЮБИМИТЕ ХОРА
  bouquet

# 203
Здравейте и от мен. Аз съм с диагноза автоимунен тиреоидит на Хашимото и хипотиреоидизъм и пия елтироксин. Антителата са много над нормата, ТСХ беше в норма (последно към 2,6), но доста често се променя ту нагоре, ту надолу. Бих искала да ми препоръчате добър ендокринолог в София, който да работи със здравна каса и по възножност да мога да запиша час сутрин или около обяд. Видях добри отзиви за др. Здравко Каменов и др. Емил Начев, но разбирам, че той вече преглежда само платено. Ако имате мнение за някои клиники,  или лаборатории в София, където да изледват точно хормони, ще бъда много благодарна да споделите. Препоръчвали са ми Цибалаб, Бодимед и Кандиларов, както и тези в Токуда, Александровска и Ендкринология (УСБАЛЕ). Ако някой си е правил изледвания там или е ходил при специалист нека да сподели от кого е доволен като отношение и от кого не, много ще ми помогнете. Смятам да поискам направление от личния си лекар и да си запиша час за специалист, защото похарчих маса пари за изследвания и лекари тук, но напразно, защото колкото специалисти толкова и мнения, а резултат никакъв! Поздравления за темата и предварително благодаря за отговорите. Simple Smile

# 204
  • София
Привет, момичета. Отдавна не съм влизала, не съмс и правила и отдавна излседвания. Каня се в селдващия месец да пусна излседвания, но се чудя дали и обременяване с глюкоза да не направя, че преди забременяването бях на метформин, а от близо 3 месеца не кърмя вече и ми се иска да видя как е инсулина, а ако трябва да го почна пак.

Сега четох темата и виждам препоръката за зиследване на Вит. Д, ще ми се и това да пусна, ама много средства ще ми трябват, та ще го разделя във времето.

Исках да попитам за актуална информация за Начев - още преглежда ли в МД? В Болница Надежда как е и колко струва прегледа (или там преглежда само момичета с инвитро, без профилактични прегледи). Мисля си,ч е сигурно е хубаво и една ехография да направя на ЩЖ след бременност и кърмене (последно ме е гледал май преди 3 г.).

За витамините за бременни - аз лично не ги одобрявам. Първата бременност пих по препоръка на тогавашния ми АГ лекар, но втората не пих, просто се стараех да се храня правилно.

# 205
Здравейте, случайно да знаете дали на нашия пазар се продава само Т3 (Цитомел) или пък екстракт от свински ЩЖ ?

# 206
Доколкото знам - не.

# 207
Има го в Гърция, под друго име. В Турция има комбиниран Т3+Т4. Казва се Bitiron.

# 208
  • София
Кати, аз ходя при Начев в Надежда, преглежда всякакви хора там. На мен ми взе май 35 лв за ехо, но може и да има промяна- може да разбереш от регистратура.
Колкото до ОГТТ аз бих му се обадила да го питам дали и какво точно да се направи, а не просто на си натоваря панкреаса наслуки и/ или излишно.

# 209
Морска вълничка, аз съм пила Т3, донесоха ми го от Гърция там е под името Liothyronine 25mkg. Струва 1,25 евро, но трябва да имаш рецепта за него.
http://www.bezglad.com/shop/t3-liothyronine-%D1%823-%D0%BB%D0%B8 … D0%B0-uni-pharma/
Вече може и онлайн да се закупи, но е по-скъпо !
А за комбинацията Т3+Т4 до колкото знам се среща под името Novothyral , има го и под други имена, но трябва да се поровиш в нета !

Последна редакция: ср, 15 окт 2014, 10:15 от sesil22

Общи условия

Активация на акаунт