Автоимунен тиреоидит на Хашимото (35)

• 83 242
  • 752
  •   1
Отговори
# 210
  • София
Кати, аз ходя при Начев в Надежда, преглежда всякакви хора там. На мен ми взе май 35 лв за ехо, но може и да има промяна- може да разбереш от регистратура.
Колкото до ОГТТ аз бих му се обадила да го питам дали и какво точно да се направи, а не просто на си натоваря панкреаса наслуки и/ или излишно.

Благодаря ти! И от друго място получих препоръка за тази болница Надежда (за АГ прегледи и изследвания) и може да се насоча към нея директно.

Последна редакция: ср, 15 окт 2014, 11:04 от catty m

# 211
  • В сърцето на любимия човек
Някоя от вас дали има актуална информация за д-р Начев - вярно ли е, че вече няма да преглежда в Майчин дом?

# 212
Здравейте! Извинявам се, че се включвам така, но ми поставиха вчера диагноза Тиреоидит на Хашимото- хипотиреоидна фаза и лекарката ми изписа лекарства, но почти нищо не ми каза... Знам, че цял живпт си с това и няма лечение и също така заради тези хорминални нарушения са ми засегнати и яйчниците (поликистозни яйчници и тях ще лекувам ).  На 20 години съм винаги съм варирала от 50 до 52 кг.  Та сега като почна лечението с Еутирокс 50 и от другия месец с противозачатъчните, които са Линдинет, дали ще кача много килограми или при всеки е различно.. Много ще съм ви Благодарна ако някоя знае.. След вчера само чета на тази тема и никъде не открих отговор.

# 213
Аз за килограмите най-малко бих се притеснявала на фона на заболяванията, но относно поликистозата, само противозачатъчни ли предписаха? Инсулина провериха ли?

# 214
Тя е на 20г, нормално е да се притеснява за килограмите.
Лично аз мисля, че напълно излишно се притесняваш. Еутирокс съм пила (в момента пия елтироксин, който е негов заместител) и не съм установила да качвам килограми. Дори в момента съм бременна в края на първи триместър и още не съм почнала да качвам. Съвремените противозачатъчните също не влиаят вече така. Дори имат "разкрасяващ ефекст", а и ако ги пиеш заради яйчниците проблема ще се разреши и ще спреш.... няма да ги пиеш години (предполагам) Simple Smile Дано всичко е наред!

# 215
Не само 20-ет годишните се притесняват. Ако трябва да съм честна, колкото мнения съм прочела, независимо за какво заболяване се касае, жените първо питат дали се пълнее от лекарствата, а не толкова да се притесняват за самото заболяване, а мъжете питат първо дали може да се пие алкохол с предписаните лекарства.

А за поликистозата, само противозачатъчни едва ли биха решили проблема. Докато ги пиеш всичко е ок, спреш ли ги - всичко по старо му. Трябва да се търси причината. При поликистоза най-често причина е инсулина. А инсулина, кръвната захар и заболяванията на щитовидната жлеза са в пряка връзка.

# 216
  • В сърцето на любимия човек
С противозачатъчните трябва много да се внимава - лекарите ги изписват "на килограм" без да се интересуват дали пациентката случайно не е предразположена към тромбоза, разчитат че ще прочетат листовката.

# 217
Провериха и инсулина- в норма си е и само противозачатъчнни ми изписаха,заради другите лекарства които пия за Хашимото.. Иначе ми казаха, че ако искам бебе, а аз страшно много искам въпреки възрастта ми, на този етап няма да е възможно... Благодаря момичета Simple Smile

# 218
Може ли запознатите да дадете малко повече информация за инсулина при поликистозните яйчници - и моите са така, но дори на последния преглед при гинеколог само ми казаха: "знаеш, че имаш поликистозни яйчници" и аз казах Да. Нищо повече. Може би и да е моя грешката, че не съм разпитвала повече  Tired Иначе и аз пих противозачатъчни, като ги спрях взех да напълнявам, но не мога да кажа на 100% че точно спирането им е причината, защотоима и други фактори, които оказват влияние на теглото. Като възраст например  Mr. Green

# 219
Seti Beti, ето една статия, мисля, доста добре са описани нещата:

Синдром на поликистозните яйчници
http://zachatie.com/index.php?option=com_content&view=articl … 83&Itemid=150

Има и такава тема във форума:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=759713.0

# 220
Здравейте и от мен...Преди 2 години ми правиха изследвания на Жлезата и хормоните си бяха в норма,но антителата бяха завишение ТАТ 229-МАТ 90...Наскоро отнови си направих и хормоните ми бяха в норма,антитела не съм пускал.На листа ми пише теоридит на хашимото-еутиродино състояние...Възможно ли е антителата сами да се нормализират и сигурно ли че ще се стигне до хипо или хипер функция...Възможно ли е тия антитела да са вследствие на вирус или непоносимост към някой храни например...Колкото до хормоните сега са близо до горните граници,преди 2 години бяха близо до долните,но в норма...Благодаря за евентуален отговор Simple Smile

# 221
Възможно е антителата сами да се нормализират и никой не може да предвиди дали ще се отключи заболяване или не. Може да се отключи след месеци, може след години, а може и изобщо да не се отключи. Най-често фактори са силен стрес, катастрофи, постоянно безпокойство, страх, тревожност, чести вирусни и бактериални инфекции и т.н., а при жените и - раждане, аборт, бременност.

Относно повишаването им в следствие на вирус, мисля че не, но вирусите сами по себе си може да са предпоставка да се отключи заболяване. В смисъл, мисля че не се повишават ако си с вирусна инфекция и след това да влизат в норма, но ако вирусната инфекция е продължителна, лекуваш се дълго време, имунната система отслабва, евентуално това би могло да е предпоставка да се отключи заболяване на щитовидната жлеза, но пак едва ли някой може да каже, че това е причината със сигурност. При мен беше посочена като една от причините за вероятно отключилата се хиперфункция. Лекувах 7 месеца цистит и пих какви ли не АБ и имуностимулатори. Поду ми се лимфен възел, пуснах хормони на щитовидната, бяха в норми. Отидох на хематолог, той палпира жлезата и каза, че се съмнява за Хашимото, но в еутиреоидно състояние предвид хормоните.
После се повишиха антителата, след това се отключи и заболяването. Всичко стана в периоди през 6 месеца.

За храните, казват че спирането на глутен влияе при някои хора положително и понижава антителата.
Причината:
Цитат
Поради сходството на антигените на глутена със структури от нормалния паренхим на щитовидната жлеза антителата, произведени срещу глутена, атакуват клетките на щитовидната жлеза и водят до влошаване на състоянието.

# 222
Възможно е антителата сами да се нормализират и никой не може да предвиди дали ще се отключи заболяване или не. Може да се отключи след месеци, може след години, а може и изобщо да не се отключи. Най-често фактори са силен стрес, катастрофи, постоянно безпокойство, страх, тревожност, чести вирусни и бактериални инфекции и т.н., а при жените и - раждане, аборт, бременност.

Относно повишаването им в следствие на вирус, мисля че не, но вирусите сами по себе си може да са предпоставка да се отключи заболяване. В смисъл, мисля че не се повишават ако си с вирусна инфекция и след това да влизат в норма, но ако вирусната инфекция е продължителна, лекуваш се дълго време, имунната система отслабва, евентуално това би могло да е предпоставка да се отключи заболяване на щитовидната жлеза, но пак едва ли някой може да каже, че това е причината със сигурност. При мен беше посочена като една от причините за вероятно отключилата се хиперфункция. Лекувах 7 месеца цистит и пих какви ли не АБ и имуностимулатори. Поду ми се лимфен възел, пуснах хормони на щитовидната, бяха в норми. Отидох на хематолог, той палпира жлезата и каза, че се съмнява за Хашимото, но в еутиреоидно състояние предвид хормоните.
После се повишиха антителата, след това се отключи и заболяването. Всичко стана в периоди през 6 месеца.

За храните, казват че спирането на глутен влияе при някои хора положително и понижава антителата.
Причината:
Цитат
Поради сходството на антигените на глутена със структури от нормалния паренхим на щитовидната жлеза антителата, произведени срещу глутена, атакуват клетките на щитовидната жлеза и водят до влошаване на състоянието.

Благодаря ти  много за бързия отговор Simple Smile,да разбирам ли ,че ако намаля стреса и безпокойството (който ме съпътстват понякога често) абтителата ще се нормализират,или това не важи за тях

# 223
Не съм медицинско лице, но личното ми мнение е, че е възможно да повлияеш положително и антителата да спаднат. Някои хора прибягват и до йога, спорт. Действат благоприятно и на нервите и като цяло на организма.  Simple Smile

# 224
Не съм медицинско лице, но личното ми мнение е, че е възможно да повлияеш положително и антителата да спаднат. Някои хора прибягват и до йога, спорт. Действат благоприятно и на нервите и като цяло на организма.  Simple Smile

Благодаря ти за отговорите

Общи условия

Активация на акаунт