Автоимунен тиреоидит на Хашимото (35)

• 83 243
  • 752
  •   1
Отговори
# 225
Привет! Да се отчета от вчерашния преглед. Имаше бременни момичета, питаха какво се случва след раждане.
2,5 мес. след раждането/ не успях по-рано, трябваше преди месец / през които бях без терапия ТСХ е 1,8. Д-р Начев каза, че при кърмачки е нормално да е до 2,5 , максимум 3. Ако не се кърми до 4.Оставам без терапия засега. След 1,5 - 2 мес. ще правя контрола на ТСХ и  липиден профил, заради възможно активиране на заболяването 3 мес. след раждане. Тогава ще правя и ехография на ЩЖ и обременяване с глюкоза и инсулин/тези, не заради ЩЖ/. Ще трябва да му звъня пак, защото ми каза инсулин само на втория час а ми е написал само на гладно. Rolling Eyes а само на втори час нещо не ми се струва логично без да има изходна с-т.
 Питах го за детето/голямото/. Каза, че при момчета е по- малко вероятно да се предаде, но когато стане на 10г.да го изсл. Той е на 9 и е доста разсеян- ако искам да пусна и сега едно ТСХ. Аз имах написани някъде от другия ендокр. всички показатели- мисля, че и ФТ4 и холестерол и ПКК /гледа стойности на MCV и MCH мисля/ и помня, че съм обещала на една мама тук да ги напиша, но не мога да ги намеря  Blush , но ще ги търся.
  Кой пита дали преглежда в МД? -Вчера си беше там  Wink

Дончев Честито! Преди да започна терапия аз имах изтръпване , мравучкане и едно неприятно чувство на тръпки/ както когато ти е студено или " настръхваши", и болки в стави и мускули. Ендокрин. каза, че най-вероятно причината са високите АТ/ бях в активна форма с много високи с-ти, след аборт/ и ако не се повлияя ще изсл. паращитовидни жлези и ако няма и там проблем- надбъбречни, но не се наложи.

Lemy- ендокринологът за който писах преглежда в Пловдив. Ако искаш ще ти пиша на лични кой е!  Hug

# 226
  • София

Привет,

влизам с 200, направо с бутонките  Mr. Green Съвсем накратко ще се представя, за тези които не ме познават- на 32 години от София, с дете на година и 5 месеца (което е видно от подписа  Mr. Green) с диагноза Хаши от 2 години.

Та, въпроса ми е (търсих и не намерих) : Има диета, предписана от ендокринолог, която е с много млечни и чай от магданоз за отслабване. Много ми станаха килограмите и какво ли не пробвах вече за отслабване   ooooh! Някой да знае нещо повече? Ще ми свършат работа координати на ендокринолог, който прави диети. Начев не се занимава с това  Tired

# 227
  • София
rainy..., и мен много ме притесняват килограмите и затова ходя на диетолог.
Имам диета, която спазвам, пия и някакви добавки и вече съм свалила 3 кг. за 4 седмици.
Малко са на фона на това, което трябва да сваля, но пак е нещо.

# 228
mama irina, хубави новини. Без лекарства да си останеш ти пожелавам, и в ремисия  Hug
Цитат
ПКК /гледа стойности на MCV и MCH мисля/
Тия не ги ли гледаха на фона на хемоглобина (в ПКК), т.е, ако хемоглобинът е ок не гледат стойностите на тия показатели и на MCHC също?

rainy... , не познавам ендокринолог който да предписва определени диети. Не съм се сблъскала с такъв досега, макар да трябва именно те да се занимават с режим на хранене за определените заболявания.  Rolling Eyes Не знам кой ти е предписал млечните с магданоза, но честно казано на мен ми звучи меко казано несериозно.  Simple Smile

# 229
  • София

жгмъц, кой е диетолога ти и какви изследвания ти пусна преди да назначи диетата?

Мареленда, явно не съм се изразила правилно, никой не ми е предписвал млечните с магданоза. Прочетох доста за чай от магданоз и действието му и че е добро за Хашимото. Същото съм чела и за млечните и прочетох, че има някаква диета, направена от ендокринолог точно за хора с Хаши с тези съставки (леле как се изразих, дано си ме разбрала  ooooh!)

# 230
  • София
Не искам да правя реклами, ще ти пиша на ЛС.
Изследвания не са ми правени, но си носех моите на хормоните и др.

# 231
  • Варна
mama irina ,  поздравелния за добрия резултат... Simple Smile
И аз бих помолила, ако се сетиш и намериш симптомите при деца с Хашимото, да ги споделиш. Имам две момчета и колкото и да чета, че при тях е много по-нисък процента на унаследяване, знам че има много диагностицирани момчета. Моите са все още малки -на 2.5 и 6, но по.-скоро за голямото дете се притеснявам, особено с твоето включване,за разсеяността...Сигурно има много други причини да е такъв разсеян и моя син, но сега за всяко нещо очите ми са на 4 и следя всичко под лупа

# 232
Merelenda Благодаря! Аз честно казано се чувствах по-добре с малка доза и ТСХ около 1. При 2,1 си имах почти всички симптоми и ако отново съм така ще обсъдя минимална доза /12,5 напр./.
Хемоглобинът винаги ми е бил на горна граница, а тези  Wink на долна или малко под нея. Другият ендо каза,че е от Хашимото-то. Начев не им обръща внимание. На синковеца и неговите са на долната граница  Confused Холестеролът винагими ми е  над нормата, то си е характерно за заболяването. Повече ме притеснява да не съм с инсулинова резист...

rainy... ти терапия имаш ли? Ако не си изследвала виж си инсулина и кр.захар/обременяване/. Ако планираш забременяване /и не само/, може да приемаш Инофолик  Wink

Г-ца Димитрова ще потърся пак, просто мноооооого ревливо бебе ми се падна и ми е все в ръцете  Mr. Green
 Аз имам познат лекар. Съпругата му е с Хашимото и един от синовете близнаци. Имат и роднинско дете - момиченце с хипопластична ЩЖ/ малка/. открили са я едва , когато тръгнала на училище и забелязали, че се справя трудно ученето  Confused Откакто приема хормон си е ок  Praynig
Това са по- скоро изключения  Peace Hug но е хубаво да се изследват децата. Аз все отлагам от страх да не би да има  ooooh! Blush...

# 233
# 234

Хемоглобинът винаги ми е бил на горна граница, а тези  Wink на долна или малко под нея. Другият ендо каза,че е от Хашимото-то. Начев не им обръща внимание. На синковеца и неговите са на долната граница  Confused Холестеролът винагими ми е  над нормата, то си е характерно за заболяването. Повече ме притеснява да не съм с инсулинова резист...

Пфу, и ти ли  ooooh!
Трябва да повтарям изследванията аз, по-точно отдавна трябваше да го направя, но още не съм. Моят хемоглобин е висок, но досега не беше излизал извън норми (горна граница), а при последните изследвания беше над нормата. Показах ги на ендокринолога и каза да ги повторя. Нямало общо с хиперфункцията, но ако се потвърди високия хемоглобин с още едно изследване да ходя на хематолог.
ПКК следя стриктно от две години, долу-горе на 3 месеца заради тиреостатика. Хемоглобин средно около 150, до 155 макс при норма 160. Според гастроентеролога - супер било, че имам висок хемоглобин, ама сега като излезе от нормата хич не ми е супер, а съм притеснена.
Никакви добавки, витамини не пия от месеци. Спряла съм всичко. Бях на въздух на село месец и повече, ама не било от това, защото не съм била на висока надморска височина.
Възможно било да съм била дехидратирана преди изследването.
Иначе ония посочени показатели знам от хематолог, че се четат ако хемоглобинът е извън граници, независимо дали на долна или горна граница. Иначе ако те не са в норма, а хемоглобинът е, не ги гледат.
Имам и леко повишени еритроцити заедно с хемоглобина.

През годините четене в темата, май с Хашимото по-често срещам да се оплаче някой от нисък хемоглобин и анемия, било то желязодефицитна, било то липса на В12, фолиева, но за висок хемоглобин никой не е писал. Мисля си, щом при Хаши и хипофункция се среща по-често нискък хемоглобин, що пък при хиперфункция да не е обратното?  newsm78
Гледам да не ровя в нета, че се плаша. Ще си направя изследвания и тогава ще го мисля.

За ИР, аз съм на Метфогама сега. При мен има висока кръвна захар сутрин на гладно, нарушена гликемия на гладно. Инсулин не изследвахме, защото така или иначе ще пия лекарства каза доктора, които действат на инсулина. Бях на Сиофор близо 2 години, с три обостряния на гастрита и го сменихме. Сега и Метфогамата не ми действа добре и май и нея ще сменяме. Пих за месец и Глюкобай, макар да няма много смисъл от това лекарство. Само ми разбута стомаха и не действа на инсулина, а на захарта действа слабо.

# 235
Мама Ирина, пиши ми, ще съм ти благодарна.   bouquet

rainy..., при мен подейства спирането на всичко тестено и сладко, включително и сладките плодове, картофи и ориз. Имах да свалям 6-7 кг, свалих 10, доволна съм.

# 236
  • София

Мама Иринка, пациент съм на Начев и го написах сигурно си пропуснала  Hug

Аз сладко не ям, не обичам... само сладолед, но то е достатъчно рядко, че да не се брои (веднъж месечно примерно)

жгмъц   Hug и всички останали с инфо, които не искат да правят реклама, чувствайте се свободни да ми пишете на лични  Peace

# 237
Не е достатъчно да не ядеш само сладко, основно е важно да спреш глутена.

Мереленда, като направиш изследванията, да пишеш какво става с теб.

Последна редакция: чт, 16 окт 2014, 11:00 от Lemy

# 238
  • София

Кой пита дали преглежда в МД? -Вчера си беше там  Wink

Пак ли е същата система - чакаш си реда? Колко струваше прегледа?

Моят хемоглобин бе 120 след раждането (по време на бременността падна по 100 и пих лекарства). Това си едолу-горе стойността, която винаги съм имала.

Аз пиех метформиново лекарство преди да забременея заради висок инсулин, на 2 и 3 час, докато кръвната захар бе в нормите. И за това сега се чудя дали има смисъл пка да правя обременяване с глюкоза.

# 239
Леми, ще пиша  Hug

catty m , май Магнитчето писа, но да кажа и аз. Ако си правила досега обременяване с глюкоза, най-добре ендокринолог да прецени дали да правиш отново. Може да назначи други изследвания.

Общи условия

Активация на акаунт