Автоимунен тиреоидит на Хашимото (35)

• 83 365
  • 752
  •   1
Отговори
# 420
Аз на фона на три нежелани поредни аборта нямах смелостта да откажа вливания, не исках да рискувам. Вливах Киовиг и сега Октагам.
За ТАТ и МАТ взимах кортикостероид под наблюдение на плода.

Благодаря за споделеното   bouquet

# 421
Не съм правила вливания. Хормоните ми бяха в норма, антителата с доста високи стойности.

# 422
аз имах мат около 300 като забременях. с начев държахме само ТСХ-то под 2 и всичко беше ок, не съм правила вливания и не съм изследвала повече мат-а

# 423
ravi, Eлч, благодаря и на вас. Имам два месеца до опита да мисля.
  bouquet

# 424
Правила съм вливания,но не заради ТАТ и МАТ.

Аз правих и имунологични изследвания- там всичко е наред. Имунолозите ми направиха това предписание, явно да не съм  капо  Grinning .
Д-р Начев каза, че ТАТ и МАТ не са проблем, важното е хормона да е в норма.

Трябва да реша какво да правя  newsm78

Малко съм разочарована от това твърдение на Начев, което за мен не е вярно. Антителата имат също значение по време на бременността,защото ако са високи, означава,че освен износването на плода, организма се бори със самия себе си, тоест бори се да отбива атаките на прекаленото количество антитела.Да не говорим,че е логично тези антитела да действат и срещу бебето ( което е отделен организъм), което не е маловажно!

Дали ще е по време на бременност или не, антителата е добре да са максимално ниски!

# 425
Може би доктор Начев е имал предвид конкретните стойности на антителата за даденият случай, че не са проблем.
Чувала съм или съм чела някъде тук назад в темите, че са по-опасни антитела в хилядни, но до 600 норма, май не са чак толкова голям проблем, при планиране на бременност или налична такава. Не съм убедена в думите си, просто имам някакви такива спомени, от споделено в тази тема, относно антителата.

# 426
  • в огледалото на живота
Здравейте момичета  Hug
Аз пак с въпрос,ама надявам се не ме върнете... Blush
След направената биопсия резултатът е хубав за мен:има доброкачествен възел и диагноза лимфоцитарен тиреоидит.
Назначиха Л-тироксин 50мг. по хапче и половина за 6мес.
Докторът каза,че трябва да се пие на гладно сутрин и да няма прием на храна и кафе поне 2часа.
Обаче при мен е мисия невъзможно без кафе....не толкова без храна... Confused
Обсъдихме вариант за вечерно вземане на дозата:след като съм хапнала към 19ч.в 23 да изпия хапчето.
Удачно ли е обаче?
Не е ли по правилно и реално по практично да е сутринта?
Засипвам ви с въпроси,но ми простете.... Embarassed

# 427
Не пия тироксин, но според мен е удачен вариантът на прием, който е препоръчала докторката ти. И преди време се обсъждаше в темата за вечерен прием на тироксин и по-добро усвояване според някои. Без база опит споделям мнение, че вечер, няколко часа след хранене и преди сън, хапчето би се усвоило добре, предвид че не се консумира няколко часа храна и напитки след това, и тялото е в покой. Просто мнение  Hug
Аз съм с хиперфункция и пия друг вид лекарства, които мога да взимам накуп сутрин, но аз предпочитам да ги разделя на доза и да имам и за вечерта. Когато остана на едно хапче, тогава го пия вечер преди лягане.
Повечето момичета в темата пият тироксина 30 мин преди храна и напитки сутрин. Такава е препоръката.
Според мен няма значение, кога се приема лекарството, дали сутрин или вечер. По-важно е да се усвоява добре от организма и да не му пречат /да не се смесва/  други лекарства, храни и напитки поне 2 часа.

# 428
  • в огледалото на живота
Мереленда,много ми помагаш  Hug
Благодаря за споделеното.
Ще процедирам с хапчето вечер,по ми е удобно... Blush

# 429
  • В сърцето на любимия човек
Дев - аз пия хапчето сутрин в 7ч и си доспивам още половин час. Докато се приготвя за работа е минал поне още половин час преди да пия кафе, а много често даже го пия на работа и има поне 2ч отстояние от хапчето. За мен беше по-лесно да си изградя подобен режим (да се пробуждам 30 мин по-рано, колкото да си изпия хапчето), защото вечер не винаги успявам да вечерям по едно и също време, понякога изпивам чаша вино/бира с приятели, а и така по-лесно успявам да си наглася други лекарства, когато имам такива.

# 430
  • София
Мереленда, Начев и на мен ми е казвал така за антителата, никога по време на бременност не съм ги изследвала, нито той е искал да го правя. Изследвах ги само за диагностициране след последния ми аборт и това е. Даже кортикостероидът по време на бременност не ми го изписа той Wink

# 431
Добре, приемам, че антителата имат значение по време на бременността. Но на много места съм чела, че ТАТ и МАТ не влияят на забременяването (т.е. на имплантацията). В такъв случай защо ми предписват вливанията още преди трансфера? При положителен тест мисля, че няма да се замислям за вливане, но защо да го правя предварително? При много жени след вливане на имуновенин НК клетките се повишават (т.е. има обратен ефект), а моите имунологични на този етап са без отклонения. Опасявам се да не се разбъркат и останалите показатели и тогава вече няма да имам избор- ще правя вливка след вливка...

# 432
  • Перник
Здравейте момичета  Hug
Аз пак с въпрос,ама надявам се не ме върнете... Blush
След направената биопсия резултатът е хубав за мен:има доброкачествен възел и диагноза лимфоцитарен тиреоидит.
Назначиха Л-тироксин 50мг. по хапче и половина за 6мес.
Докторът каза,че трябва да се пие на гладно сутрин и да няма прием на храна и кафе поне 2часа.
Обаче при мен е мисия невъзможно без кафе....не толкова без храна... Confused
Обсъдихме вариант за вечерно вземане на дозата:след като съм хапнала към 19ч.в 23 да изпия хапчето.
Удачно ли е обаче?
Не е ли по правилно и реално по практично да е сутринта?
Засипвам ви с въпроси,но ми простете.... Embarassed
Аз пия Л-тироксина сутрин вече 3 месеца и доктора каза половин час преди храна, кафе и каквото и да било друго хапче.

# 433
При приемането на Л-тироксин е достатъчно той да се взима сутрин на гладно, 30 минути преди хранене/пиене и до 2 часа преди прием на друг медикамент.

Не е нужно да чакате 2 часа за да пиете и да се храните, но ви препоръчвам следното: НЕ пийте кафе на гладно след като сте приела Л-тироксина! Много често кафето действа като диуретик и пиейки го след приема на лекарството, може бързо да го изакате. Както знаете, стомаха на всеки човек разгражда с различна скорост храната, така,че не е гаранция,че след половин час вие ще усвоите лекарството максимално. Освен това, приема на кафе на гладен стомах е убийствен за лигавицата и адски нездравословен.

Препоръчвам ви да си вземете лекарството веднага щом станете, да се оправите и след това да закусите заедно с кафето, тоест да има храна, която да "подложи" на кафето.

Относно взимането на Л-тироксин вечер, също не виждам да има проблем ако е 1 час след хранене. Друг е въпроса обаче, че това което ви носи Л-тироксина като активност, ще го получите през нощта, а не през деня, когато ви е по-нужно.

В крайна сметка, пробвайте и по двата начина, нищо няма да загубите. За да пробвате вечер, не го взимайте първо сутринта, а след това вечер, а след като сте го взимали сутринта, преспете, не го взимайте на следващата сутрин и го изпийте вечерта. Иначе става двойна доза за едни 24 часа.

# 434
Добре, приемам, че антителата имат значение по време на бременността. Но на много места съм чела, че ТАТ и МАТ не влияят на забременяването (т.е. на имплантацията). В такъв случай защо ми предписват вливанията още преди трансфера? При положителен тест мисля, че няма да се замислям за вливане, но защо да го правя предварително? При много жени след вливане на имуновенин НК клетките се повишават (т.е. има обратен ефект), а моите имунологични на този етап са без отклонения. Опасявам се да не се разбъркат и останалите показатели и тогава вече няма да имам избор- ще правя вливка след вливка...

Привет,

Всъщност, ако приемем,че антителата не влияят на забременяването, а само на бременността, забременяването с високи антителна става безсмислено! Защо? Защото риска от спонтанен аборт с високи антителна е висок. Можеш да прочетеш тук:

http://hypothyroidmom.com/hashimotos-disease-the-danger-of-thyro … es-and-pregnancy/

Ето един регистриран случай на млада жена с няколко спонтани аборта, дължащи се на това и ще ти цитирам само този абзац:

If this Hashimoto patient also has TSH-receptor antibodies (again from my understanding of the data presented), she may well be one of those rare cases with blocking-type TSHR-Abs. In principle, this should not affect the mother other than enhancing the risk of hypothyroidism, but could constitute a risk for fetal thyroid function during the second half of pregnancy (if she ever gets to that point !).

http://www.thyroidmanager.org/question/repeated-miscarriages-in- … s-and-antibodies/

При всички положения, преценяването на риска е строго индивидуално и вие трябва да си вземете сама решението как да продължите. Възможно е да не ви се налага нищо допълнително по време на забременяването, но след това задължително трябва да се поддържа нивото на антителата. Никой обаче не може да ви гарантира как ще протече този процес и какъв ще е крайният резултат.

Препоръчвам ви да отидете при проф. Кирилов от Майчин дом, на 4 етаж и да си направите консултация с него. Това е човекът, който е най-добре запознат с международните практики, той ходи на поне 5 семинара годишно. Той ще може да ви даде обяснение кое как се случва и какви стъпки да предприемете.

Общи условия

Активация на акаунт