бебе на 1 месец се сърди ужасно на гърда

• 5 210
  • 13
  •   1
Отговори
Здравейте,

Моля за помощ и съвет!

Имам бебе на 1 месец и една седмица, което ужасно много започна да се сърди при кърмене. Това нещо започна преди около две седмици. Дава признаци, че е гладен, слагам го на гърдата и на втората минута започва да се сърди, плаче, пуска гърдата, пак я захапва, цоква два пъти и отново пуска гърдата и всичко това се повтаря отново и отново с неистов писък и рев през цялото време. Откакто е роден е само на кърма, с изключение на първите два дни в болницата (роден е секцио), но при първото поставяне на гърда засука без проблем. Не съм дохранвала до момента. За 1 месец е придал 1.500 кг. и 6 см. Това нещо се случва на почти всички хранения, с изключение на случаите, в които е сънен. Кърма имам, защото ако опитам да изцедя излиза на струйки, а и устата му винаги е пълна и като се сърди млякото излиза от нея.
Имам и по-голямо дете на 5 г., което също е кърмено и не съм имала подобен проблем.

Не знам на какво се дължи това. Моля ако някои е бил в подобна ситуация или знае на какво може да се дължи това сърдене да помага, защото много искам да продължим да се кърмим. Вече даже започвам да си мисля, че иска да се отбие, но пък от друга страна е още много малък.

Извинявам се за дългия пост и Ви благодаря предварително!

Последна редакция: сб, 13 сеп 2014, 21:10 от nadia_9

# 1
Прилича на кърмаческа стачка, нямам време да пиша обстойно,
виж в гугъл за информация, докато се включи някой след мен.
Няма да се отбива, споко! И при нас имаше 2 -3 пъти подобно
поведение, отминава за няколко дена. Peace
Наддава добре, имаш кърма, всичко е чудесно, не се тревожи.

# 2
Имах на времето нещо подобно . Заради рани  първо изстисквах кърмата , слагах я в шише и така я давах ...и после като разбра , че е по-лесно с биберон - край . Обаче това беше проблем , защото за няколко дни от стискането ми станаха черни петна ...Сигурно не се сърди , а се ядосва , че не може да се нахрани бързо ...щом казвате , че 2 дни е бил със шише .... Wink няма прост народ

# 3
Имахме подобна ситуация. Премина към третия месец, което потвърди и предположението и на педиатъра и на консултанта по кърмене, че най-вероятно става въпрос за колики. Синът ми се държеше така по време на следобедните и вечерните кърмения, което още повече приличаше на реакция към болките в коремчето. Понякога смяната на гърдите даваше добър резултат. Понякога смяната на мястото на кърмене... Тежко беше но отмина. Сутрин, по обед и през нощта си сучеше по учебник. Кошмарът беше привечер и вечер. Успех!

А може и струята мляко да му е силна?

Последна редакция: нд, 14 сеп 2014, 19:07 от AnMary

# 4
  • Ямбол
А може и струята мляко да му е силна?
Така  ми се струва и на мен, щом му е пълна устата. Изцеди първоначалната струя някъде и тогава предложи гърдата.

# 5
Възможно ли е да има млечница и да го боли когато устичката се напълни с мляко?
Прегледай устата, езика, под езика за бели петънца. Моят син беше така, долу-горе на същата възраст - плачеше, сърдеше се, а в същото време беше гладен, оказа се млечница.

# 6
Имам 3 предположения. Едното е колики. Другото да закъснява потичането на млякото и това да го изнервя. В такъв случай леко изцеди с ръка докато потече. Трето предположение - твърде силна струя и не може да й смогне. Като усетиш потичането, дръпни го докато се нормализира струята. Пробвай нова поза да видиш как ще реагира. Което и да е, според мен е временно и ще го израсте.

# 7
И моето дете го прави същото от няколко дни - 100% е от коликите, защото му чувам коремчето как къркори. Суче колкото суче от едната гърда, после предлагам и другата и най-накрая доизцеждам и давам от шишето. Дано отмине бързо, защото е ужас  Twisted Evil
Големият не помня да е правил така  newsm78

# 8
  • Бургас
Имам 3 предположения. Едното е колики. Другото да закъснява потичането на млякото и това да го изнервя. В такъв случай леко изцеди с ръка докато потече. Трето предположение - твърде силна струя и не може да й смогне. Като усетиш потичането, дръпни го докато се нормализира струята. Пробвай нова поза да видиш как ще реагира. Което и да е, според мен е временно и ще го израсте.

Аз имам същите три предположения, като по клоня обаче да са колики. Възрастта на бебето ти е точно подходяща за този вид проблем.
Искам да те успокоя, че каквото и да е, ще отмине. Ти само не се отказвай!

# 9
Моето предположение е, че преяжда. Дъщеричката и още едно бебе го направиха този номер на около едномесечна възраст. Усетиха, че даваме мляко без мярка и се нареждат на опашка по пет пъти:) съответно им е тежко на корема, ама те си мислят, че са гладни и тъпчат още мляко отгоре. Има и малко колики- и се сърдят и ръмжат. Порочен кръг. Ама растат бързо от това упражнение. Ще мине, като порасне стомахчето, най-вероятно.

Ако може да издържи, нека пореве мъничко преди ядене, да му е празно стомахчето. Или да суче леко сънен. И с големия имах такива епизоди, дето се сърдеше, че му тече прекалено много мляко. Пробвай и със залъгалка.

# 10
nadia_9, според мен е силна струята. Мойта бебешора е от 3 ден ми прави този номер и то предимно вечерта след като я изкъпем и хем е гладна,хем не й се спинка. Почва рев, ръмжене, извива се назад, сукне 2 пъти и се чува как гълта на големи глътки и пуска гърдата и това се повтаря доста време. За капак и плюе и повръща. Вариантите са да се изцедиш малко преди кърмене, да дръпнеш бебчо както ти е писала Radeva-87, докато го кърмиш си хвани гърдата по-близо до зърното, както се държи държи цигара и с горния пръст потупвай леко, и другото за което се сещам е да държиш главичката на бебчо на ниво по-високо от гърдата.

# 11
Здравейте, бебето ми е на 12 дни, момче. Дохранвам още от родилното, имах притеснения покрай даването на антибиотик на детето още на втория ден от раждането, и това повлия на слизането на кърмата чак на 5 ден от раждането при това не беше обилно. Каквото имаше си го изсукваше, но и додвах след гърдата. Прибрахме се преди седмица и се мъча да увелича кърмата и да намаля добавката. Успявам, но бавно и съм на ръба да се откажа. В родилното хранех на 3 часа и давах добавка всеки път, сега храня на 2-2,5 часа и давам добавка 2-4 пъти дневно. Но от 2 дни имам подобен на авторката на темата проблем - щом го сложа на гърда, суква 3-4 пъти и почва да се дърпа, да се сърди, да плаче. В същото време усещам, че веднага след като започне да суче, започва да се напъва сякаш ще ака и се чува леко къркорене на стомахчето. През другото време това не се случва, само по време на хранене и някой път след хранене. Във вторник сме на прегледа след изписването и ще видя дали и колко е качил и ще питам лекарката, но моля по-опитните от мен за съвет какво мога да направя в тази ситуация. Бебо се роди 4020, изписаха ни на 6-тия ден с тегло 3970 . Добавката му е на Хип ХА 1. Дали тя може да е причината за това състояние?

# 12
Здравейте ! Спомних си още нещо : направете изследване за мастит . При добитъка знам , че като се подкваси млякото и отгоре плува вода , но за хората явно ще е друго  Joy ....мастита са някакви бактерии , които много влошават качеството на млякото

# 13
  • София
nadia_9, ако детето няма запушен нос или друг здравословен проблем, се присъединявам към другите предположения, че може да става въпрос за твърде силна струя мляко. Описваш, че се случва минута-две след началото, когато се задейства рефлекса на потичане и струята е най-силна. Можеш да опиташ да оставиш каквото има да тече да изтече свободно в чашка или хавлия и тогава да върнеш бебето на гърда. Също да опитваш пози, в които бебето е под ъгъл и главата му е по-високо от коремчето. Или ей тази поза "мързеливата" Simple Smile С нея гравитацията пречи на струята, а бебето има по-добър контрол над гълтането. http://lllbg.org/2013/07/biologichno-hranene/

t_, мастита си има ясни показатели. При кравите се правят тестове, защото не могат да кажат къде и какво ги боли, хората нямат нужда от това. И когато се подкваси млякото, отгоре ако плува вода (цвик), това  се дължи на не най-добри условия за квасене, няма нищо общо с мастита. Мляко от виме с мастит се пресича при варене.

Daniela S, ако пуснеш отделна тема сигурно ще събереш повече мнения, защото майките няма да се подвеждат по заглавието на тази. Когато бебето засуче, се задейства и отделителната му система. Може да изглежда така сякаш е голям зор, да почервенява лицето му, защото още не се е научило да работи добре с мускулите, които са нужни за изхождане, но всъщност тези пъшкания и напъвания не причинява болка (освен ако има други признаци, че бебето го боли де).
 С по-често кърмене, кърмене и от двете гърди, махане на залъгалката (и смяната ѝ с гърда, когато бебето поиска), често са достатъчни мерки за увеличаване на млякото. Ако това не помогне, има и други трикове, които майките споделят, че работят при тях.

Общи условия

Активация на акаунт