Коремът вече се надува, АПРИЛче вътре ще лудува!

• 29 628
  • 783
  •   1
Отговори
# 90
Ехе вие сте изписали света  Laughing
За коланите - от деня на трансфера не слагам, защото не дай си боже нещо да стане или по-резки спирачки не ми се мисли как ще се отрази на бебока. Толкова рано няма как да го срагам отдолу, избягвам и шофирането, натоварвало матката. Поне в началото не беше желателно. Ако ме спрат за колан нямя до подпиша и ще обжалвам с кръвен тест, ако не вярват. Не са ми казвали че лекар може да даде бележка.
На работодателя не съм мислила кога и как, макар да знае за трансфера, просто не съм обявила официално и на всички.
За количките - мисла че ми е много рано, но ще ви чета с голям интерес, че си нямам понятие.
миризмите винаги са ми били проблем, сега шкафа с чаши много гадно ми мирише, макар че го мих.....

# 91
  • софия
и аз тук, много хубава темичк  bouquet

# 92
The Mum, милите, посмях се с теб и мъжа ти! Hug Grinning А относно виното- на мен АГ ми е казвал, че няма проблем да се пие по 1 чаша. Въпросът е да не е редовно. Simple Smile
Иначе и аз хич не съм по алкохола. Вино с предната бременност пих 2 пъти. Единия път беше на една сватба, а втория нещо ми се беше допило, а и ММ ме дразнеше. Laughing
По въпроса ти за покупките - да, аз всичко ще взема предварително. Не искам да оставям това удоволствие на някой друг. Искам всичко аз да си харесам, аз да си го купя, а не да пращам някой. А и не искам, докато съм в болницата да се чудя дали ще се справят, дали ще имам всичко необходимо като се приберем и т.н. А от опит знам, че след раждането хич не ми беше до пазаруване, а за обикаляне по магазините.. абсурд. Laughing
Цвети, моят син спи в отделна стая от новороден. Peace Никога не сме имали проблеми с това. Спал е при нас много рядко - когато е бил болен, когато съм оставала сама и ми се е искало да си го гушкам Blush, когато гърми също идва при нас, че го е страх. Иначе си заспива сам от бебе, много рядко съм го приспивала на ръце. Единственият проблем беше, че аз много страхове брах, докато свикнах. В началото не можех да спя спокойно, ставах да го проверявам по 100 пъти дали е добре, въпреки че имахме бебефон. Постепенно се успокоих и започнах и аз да спя като хората, без да се стряскам на всеки половин час.. Сега с бъдещото бебе мислим да процедираме по същия начин - да спи още от самото начало в отделна стая. Мисля само да вземем бебефон с видеокамера, за да мога да наглеждам, без да ставам през половин час, че ми беше голяма мъка това.
А, да, щях да казвам и за кърменето. На мен не ми представляваше чак такъв проблем. Трудно беше в началото да тичам постоянно от едната стая в другата, ама аз така или иначе ставах, за го проверявам. Няколко пъти съм заспивала на стола в стаята му, докато го кърмя Blush, но постепенно и с това се справих. Всичко е въпрос на навик. Peace

# 93
Благодаря Силки и аз мисля като теб да направя -  с бебефон с камера.Да не се заричаме,че ако е много ревливо не знам.Хахах
Мисля си,че ако от бебе е в друга стая,няма да има нужда след това да го отучвам да спи при нас и т.н.,че това било голяма мъка,поне така ми казват познати.

# 94
Да напиша малко за слинговете. Хубав слинг е малко като хубава количка - за различните хора, различни неща са важни и удобни. Най-добрият за един, може да е неудобен за друг и т.н. Също има евтини и скъпи, зависи от възможностите. Ще споделя моя опит, пък дано е от полза на някой. Ще изброя различните видове, които съм тествала, а вече всеки да си прецени.

Слинг шал - еластичен
Това е дълго парче еластичен плат, с което има няколко различни варианта на вързване. Всъщност вързването изглежда по-сложно, отколкото е в реалност и доста бързо се свиква. Аз го бях взела на заем от приятелка в случая, не видях да има някаква марка. От приятелки имам добри отзиви от еластичните слингове на Зилана: http://www.zilana.com/buy-shal.html. Такъв слинг ползвах през първите месеци със сина ми.
Хубавото на еластичните слинг шалове е, че много по-лесно се вързват с малко бебе и лесно се по-стига стабилно обхващане. Минусът е, че с времето като натежи детето, започва да увисва много обикновено е добре да се мине на друг.

Caboo
Това е разновидност на еластичния слинг шал, при който обаче е спестено голямото омотаване.  Caboo: http://roshavo.com/oc/index.php?route=product/search&filter_name=caboo. Аз смятам да го ползвам за бъдещото бебе. За съжаление е скъпичък, но го взех, тъй като го намерих втора ръка на значително по-приемлива цена. За разлика от класическия еластичен слинг шал. Тествах го и със сина ми (11кг) и дори и с толкова тежко дете е много удобен.

Тъкан слинг шал
В общи линии това е най-универсалният слинг, т.е. може да се носи и много малко и много голямо дете. Аз имах такъв на Шушулка: http://www.shushulka.com/productv/1335/takan-sling-shal-dalzhina-4-5-metra.html. Обаче в крайна сметка го продадох неизползван, защото за мен лично нямаше момент, в който да е най-удобен - в първите месеци еластичният ми беше много по-лесен за слагане, а след това пък вече се разглезих с ергономичните раници и не ми се занимаваше с увиване.

Слинг с халки
Аз имах такъв на Шушулка: http://www.shushulka.com/productv/1357/kas-sling-s-halki-ot-organichen-pamuk.html Плюсът на слинговете с халки е, че са много компактни и сравнително бързи за слагане и махане. Освен това има само един слой плат над бебето, което в жегите е много благодатно. На мен лично не ми допадна обаче, защото с малко бебе не можех да наместя бебето стабилно, без да се налага да го придържам с една ръка, а когато бебето стана по-стабилно, вече ми тежеше на едно рамо и не ми беше особено удобно. За инцидентно носене обаче може би е добре. Зависи разбира се от човека, имам и позната, която изкара само с такъв.

Мей тай
Като цяло това е слинг по-скоро подходящ за по-големи бебета. Не мога да дам линк, тъй като моят съм си го шила аз, и съм виждала все шити от някого, така че не мога да препоръчам марка. Ползвам си го, защото е сравнително лек и малкообемен, за случаи, когато не очаквам много носене, но все пак го взимам за backup вариант.

Ергономична раница
Това е комбинация между слинг и кенгуру. Съчетава лесното слагане на кенгурутата с правилната позиция на слинга. За съжаление обаче обикновено не са най-удачния вариант при новородено. Но при по-голямо бебе са манна небесна - лесно се слагат и махат, ако са добре направени разпределят тежестта много добре.
Аз съм ползвала китайска раничка от 4-ти до 8-ми месец: http://www.ebay.co.uk/itm/New-Front-Back-Baby-Safety-Carrier-Inf … sh=item4866ff53ec Тогава ми се струваше безсмислено да дам много пари за оригинална, докато не се оказа, че бебето го израстна.
Тогава взехме Боба: http://roshavo.com/oc/%D0%9D%D0%BE%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B5-%D0%B … %D1%86%D0%B8/Boba Оказа се, че няма нищо общо с китайската, несравнимо по-лесно се носи бебето в нея и тежестта се разпределя много по-добре. Качеството на материи, изработка и катарами също съответваше на разликата в цената. Боба има включена в цената приставка за новородено, така че теоретично може да се носи от раждането, но според мен не е съвсем оптимално, затова и съм си предвидила друг слинг.

Ерго бейби: http://roshavo.com/oc/%D0%9D%D0%BE%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B5-%D0%B … %D1%86%D0%B8/Boba също е вариант, имат и приставка за новородено, но тя е малко като юрганче и би била по-подходяща за зимно бебе, отколкот за априлче. Също гърбът и е малко по-тесен и къс от на Боба.

Pognae: http://roshavo.com/oc/%D0%9D%D0%BE%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B5-%D0%B … 1%86%D0%B8/Pognae е малко по-евтин вариант, има и откопчаване на гръбчето, кеото е супер за жегите. Гръбчето и е по-тясно и късо от на Ерго.

Обобщение
Съжалявам, че стана толкова дълго Simple Smile В крайна сметка, според мен оптималното е еластичен слинг шал за първите месеци (може и втора ръка, обикновено не са ползвани дълго и няма разлика с нов), след което при по-стабилно бебе към 4-ти месец - ергономична раница. Според мен, е по-добре да вземе някаква маркова, втора ръка, вместо нова китайска, но си е въпрос на избор, разбира се. Ако решите за китайска имитация, най-добре си я поръчайте от ebay или aliexpress, защото в olx надценката е доста безсрамна. Основното предимство на марковите е, че са по-добре конструирани и подплатени, съответно по-добре разпределят тежестта.

Ще пусна този пост и в темата със слинговете: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=794149.0;topicrefid=20, тъй акто стана доста дълъг, та дано на някой е полезен. Ако имате повече въпроси, може и там да ги обсъдим, хем да не разводняваме още тук темата, хем да чуете и чужди мнения, защото все пак моят опит е едноличен и не искам да подведа някой.

# 95
Като цяло идеята да спи бебето при родителите е с цел те да са спокойни, бебчето не разбира толкова, особено в началото. Определено има ползи и в двата варианта. Но не и задължително ако свикне в стая с мама и тати, после да има проблем раздялата. Габи я отделихме на 1г и 6м и даже много се радваше - не излизаше от стаята си по цял ден, а и през нощта не е плакала Wink

# 96
  • София
Ada, много полезен пост, браво:) Ще обмисля и аз за слинга. Първия път приятелка ми подари един много хубав, с халки, но не успях да свикна. Тя почти не го беше ползвала, защото и тя не успяла. Приспивала съм бебето 2-3 пъти в него в периода с коликите и толкова. Даже и чиниите не успявах да мия с него Laughing, понеже бебето не беше достатъчно стабилно поставено и го придържах.

Момичета, въпросът с миризмите вече не се издържа Laughing Гади ми се от бебешките мокри кърпи, детския прах за пране, течния сапун, да не говорим за всякакви миризми по улиците. Гади ми се дори от онези меките гумени настилки на детските площадки Laughing Онзи ден в градината на детето бяха изпрали пътеките на стълбите. Ей, едва издържах, докато кача два етажа.
През първата бременност най ми се гадеше от месо, а сега пък то ми понася.

Аз съм суеверна, но не мога да си представя да не напазарувам за бебето преди да родя. Чисто от практическа гледна точка, да не говорим за кефа:) След раждането първите седмици обикновено минават в денонощно кърмене. Поне аз имах такова усещане, макар че детето си спеше нощем, но пък аз ставах да се цедя, понеже в началото има свръхпроизводство на кърма и не се издържа по цяла нощ без цедене/кърмене.

Ох, много ми е притеснено за всички изследвания, които предстоят. Много мразя да ходя по такива работи, а колко има... не ми се мисли. Дано всичко е наред с всички априлски мамчета тук:))

# 97
Здравейте всички! Нямах много време за лафче, защото започнахме училище, а тази година съм с първолаци и работата е много. Освен тези емоции минах през смяна на гинеколог, объркани направления и т.н. Та покрай всичко това все още не съм си правила никакви изследвания Sad Вече съм в края на 12 г.с., началото на 13 и се притеснявам дали не е късно. Новият ми лекар каза, че се правят до края на 13 г.с. и да не се шашкам излишно....Вие правили ли сте ги вече?
Иначе утре съм на ФМ и много се вълнувам.
За мазането - купих си крем против стрии на Bepanthen на Bayer. Все още нямам впечатления, но сякаш малко ми е мазничек и не попива добре, а може би така трябва да е....Чат-пат се мажа и с бебешко олио.
За витамините - аз също съм все още само на фолиева киселина. Имам мостра подарък с 5-6 хапчета от гинеколога с витамини Prenatal. Каза, че в момента това е най-доброто на пазара, но още не съм ги започнала.
За количките - Mima са страшни, ама и цената им е..... Shocked Само ще си мечтая за такава  newsm76
Това е засега. Утре след ФМ ще споделя впечатления Simple Smile

# 98
  • Пловдив
А да ви питам за бирата, знаете ли как стоят нещата? Знам, че към края даже е полезно от време на време по една чаша за кърмата, но сега? И по конкретно за живата бира  newsm78

# 99
А да ви питам за бирата, знаете ли как стоят нещата? Знам, че към края даже е полезно от време на време по една чаша за кърмата, но сега? И по конкретно за живата бира  newsm78
Връзката между бирата и количеството на кърмата е по-скоро мит: http://missby.wordpress.com/2010/12/23/alcohol-bf/

Нямам момент от бременността или кърменето, в който бирата да е "полезна" чак, но предполагам, че ако по повод пийнеш половин или една чаша, не е драматично. Аз лично предпочитам да се въздържам и с първата си бременност и сега. Учудващо не ми липсва въобще. Кафето обаче не съм го спряла засега, макар и то да не е никак полезно Simple Smile

# 100
  • София
Много благодаря за информацията за слинговете! Доста интересно!

Иначе и аз спрях всичкия алкохол, никога не съм била голяма пиячка, но с кафето... Ох, с кафето не може да се разделим.
Само дето ми се развали малко дългогодишния рутуал и сега закусвам, преди да си пийна от живителната течност.

# 101
  • Пловдив
Ясно, то аз и само от приказки съм го чувала и за това да си питам   Innocent то аз и по принцип не съм някаква уау пиячка.. веднъж на сезон се сещам хихих, но ме подсетихте все пак да попитам.
Относно закусването - аз също започнах да закусвам, чак така огладнявам, че  #Crazy , но за сметка на това вечер не ми се яде.. което май е хубав вариант  Laughing

# 102
Момичета, благодаря ви, че пишете тук по всякакви теми, че съм много зле информирана още. Сега чета за количките и се чудя освен количка има и едни като кошчета, с тях можеш да си пренасяш бебето на ръка, приличат на столчетата за коли, но са хоризонтални. Някой може ли да ми каже дали са удобни, ползват ли се много и въобще има ли смисъл да купувам.
И какво друго трябва да купувам, за да се ориентирам откъде да купувам. Дали оттук, дали от Испания дали от България...
Сега като се замисля тука в Канкун не съм виждала много майки с колички, може би заради жегата.

И друго ме притеснява- комарите денге- да вземе точно сега да ми се случи да ме ухапе, апък няма ваксина.

Нямам търпение вече да си се прибера в България.

# 103
  • Под кленовите дървета
Като се сетя...с предишната отчетна, аз и още едно момиче отидохме във фабрика за плат и купихме плат. Предварително бяхме съгласували колко слинга ще шием. Събрахме пари, купихме плата и във самата фабрика ни го нарязаха и ни го минаха на верев. Това последното без да молим. Казаха, че като става дума за бебета и майки, ще си отделят от времето. Купихме по спомени 30-35 слинга, като излезе по 7-8лв. крайна цена единия. Да ви кажа, децата си отгледахме до 1,6 г. с тях. Имаше мами, които се специализираха да го връзват и на гръб и носиха децата мнооого дълго време така.

Та ви препоръчвам ако искате, ушийте си сами, не хвърляйте грешни пари. Втория слинг си го уших за 3-4лв. - два метра плат по-плътен и еластичен, за зимата+верев при шивача за 2 лев.

Инвестирайте в помпа за кърмене, то бебето е най-добрата помпа, ама не винаги нещата се получават на практика така, както пише в книгите и в лекциите на ЛЛЛ. Но първо разберете коя помпа е за вашите гърди. Аз купих Медела и нищо не цедих. Дадоха ми Томи Типи и литри кърма замразявах после. А Меделата отгледа други бебета. Просто не беше за моите гърди.

Видео бебефона е прекрасно нещо, ако роднините искат да подаряват нещо - да съберат заедно пари и да го купят, вместо да ви затрупват с купища дрехи, които ще умалеят за месец.

Аз си бях направила таблица какво трябва да купувам, после казах на всички, които имат бебе дали имат нещо за даване и им пратих таблицата. Някои неща купихме, но по-голямата част ни я дадоха и до 7 месец бях екипирана. Трети ни подариха на питката. Да ви кажа, май едно нещо излишно не купихме накрая, 9 месеца лежах и четях в мамата, бях пълен източник на инфо hahaha

# 104

Инвестирайте в помпа за кърмене, то бебето е най-добрата помпа, ама не винаги нещата се получават на практика така, както пише в книгите и в лекциите на ЛЛЛ. Но първо разберете коя помпа е за вашите гърди. Аз купих Медела и нищо не цедих. Дадоха ми Томи Типи и литри кърма замразявах после. А
Според мен предварителната покупка на помпа за кърмене не е толкова наложителна. Ако се наложи, навсякъде продават и винаги може да вземете. За в началото може да се изцеди и на ръка, ако е инцидентно. Ако нещата потръгнат както трябва, ще е просто поредната излишна покупка, тъй като при нормално кърмене не е препоръчително допълнителното цедене, защото може да си докарате хиперлактация и съпътващи проблеми. Ако не потръгнат нещата и се наложи да цедите често, ще е добре да инвестирате в електрическа помпа, която пък е по-скъпа и няма смисъл от покупка за всеки случай.

Но отлична инвестиция е предварителното информиране за кърменето, както и получаването на подкрепа от най-близките, включително (и най-вече) мъжа ви. Често точно липсата на подкрепа е причината за преждевременния край на кърменето. Намерете и близка група на ЛЛЛ или НАПК и отидете на някоя среща преди раждането още, ако имате възможност. Ще се запознаете с други майки, ще видите как стават нещата и ще ви е доста по-спокойно после.

Общи условия

Активация на акаунт