Коремът вече се надува, АПРИЛче вътре ще лудува!

• 30 276
  • 783
  •   1
Отговори
# 360
Здравейте майчета ,ще се радвам да се присъединя към вас .
Бременна съм в края на втория месец ,изчислява се 8 гес.седмица термина ми е за 1 Май или 30 Април .
Записвам се при вас тъй като си мисля че ще сме АПрилче .
Иначе си имаме дъщеричка на 3 години и 4 месеца . Каката е много щастлива .

# 361
  • Варна
Здравейте, аз по-рядко пиша, но имам предложение за заглавие на следващата тема.

Един въпрос сега стои - момче или момиче през април очакваш ти?

# 362
  • София
Привет!

Докато бях бременна, постоянно правеха безплатни курсове в The Mall, организирани от списание 9 месеца, както и от още едни, на които главно пробутват няккави марки козметики, шишета и други. Тъй като предварително бях наясно с тези неща и не обръщах внимание, а само на общата информация за раждането и отглеждането. Постоянно канеха разни лекари , заболекари психолози и ми беше интересно. Записвах си някои неща, които ми се видяха полезни и така. Освен това с майчетата от старата отчетна тема си правихме срещи там и се запознахме на живо. След това миткаме по магазините и на кафенце. Беше страхотно и приятно преживяване! Станахме си близки и с някои от тях си продължаваме да си поддържаме връзка и до ден днешен  Peace

Ихаа супер, аз също съм виждала тук в мола доста такива събирания хем от работа ще отивам до там да ги следя Wink

arlena мерси за плацестис, помага много, и твоите прегледи да минават леко  Hug

Po3u аз също си въобразявам някакво потупване ама май само гасове са hahaha

# 363
 Two Hearts Two Hearts Two Hearts Two Hearts Two Hearts Two Hearts Two Hearts Много съм щастлива!!!! ФМ мина иделано,бебето е много добре. 11 седмица и 2 дни- никак не бе рано,всичко си се видя! Видяхме дори и пола,което ме изненада. Очакваме момчееееее!!!  stork-boy stork-boy stork-boy stork-boy Пожелавам на всички ви спокойствието,което ме е обзело сега.  Hug

# 364
До Ро3и, за кръвните групи и резус фактора да обясня.
Има 4 кр. гр - А, В, АВ и 0. И две състояния на всяка -> - или + резус фактор. Повечето хора са с +.
"Проблем" би се получил, ако майката е с -, а бебето заради таткото с +. Ако майката е с -, а бебо с + и кръвта им се смеси, то майката започва да произвежда антитела и организмът и' възприема бебо като чуждо тяло. В резултат умират червени кръвни клетки, до бебо не достига кислород, нататък ясно. Обаче - кръвта на майката и на бебето на практика не се смесват. Може през плацентата да преминава малко кръв или при раждането, но тя е малко и антителата съотв са малко. Това се следи по време на бременността.

При втора бременност обаче ако бебо пак е с +, орг на майката вече си помни " настройките" и започва дори при такова малко преминаване на кръв да произвежда стабилно антитела. За целта се прави ваксина, чрез която се лъже майчиния организъм, че вече има антитела в кръвта. И той не образува.
Така че нищо страшно Simple Smile
Ако има нещо неясно съм насреща да доразясня.

# 365
Момичета, излезе ми кръвната - както си знаех, 0-. Лекарката каза, че при това положение ще трябва и на мм да му взимат. Има ли някакви рискове?
Майка ми, макар и раждала преди 25 години, ми каза че имало риск при втора бременност само, ама знам ли....
Щом си с отрицателен резус фактор, е важно да изследвате резус фактора и на таткото. Ако той също е отрицателен, то от тук нататък няма значение, защото бебето няма от кого да вземе положителен резус фактор.

Ако бащата е с положителен резус фактор е малко по-сложно, но в днешно време не е опасно. Проблемът се състои, че може бебето да го наследи, при което сте с различни резус фактори. При смесване на кръвта ви, което е възможно при амниоцентеза, нараняване, раждане и т.н., може твоята кръв да образува антитела срещу положителния резус фактор и да започне да напада бебето, или ако вече се е родило, рискът е за следваща бременност, в която плодът е с положителен резус фактор. Затова превантивно се правят изследвания по време на бременността, с които се проверява за наличие на антитела. След раждането вече се изследва кръвната група на бебето и ако е наследило положителния резус фактор от бащата, е препоръчително до 72 часа след раждането да се бие анти-Д-гамаглобулин, който пречи на антителата да се образуват и неутрализира образувани вече такива.

Анти–Д–гамаглобулинът се поема от ЗК, но е препоръчително да говориш с болницата, където ще раждаш, за да видиш дали имат наличност. Доколкото съм чела, може ако нямат(което е по-скоро изключение), да се разберете, ти да си го занесеш. В този случай имаш право да си поискаш парите от ЗК, защото е скъп, почти 200лв. Препоръчително е обаче предварително да се разберете за това, поради срокът от 72 часа след раждането, в който трябва да се бие, и фактът, че аптеките не го поддържат в наличност и трябва да се поръча от склад.

Също може се бие за всеки случай, ако се наложи амниоцентеза, или има риск да е получено нараняване (примерно след падане).

Доколкото съм чела в някои държави се прилага като профилактика в 28г.с., но в България не е практика. Другото, което съм чела, е че дори при раждане на бебе с положителен резус фактор, може да се направи изследване за антитела и едва при нужда да се приложи анти-Д-гамаглобулин, но доколкото знам и това не се практикува в България.

Аз съм с отрицателен резус фактор, мъжът ми с положителен, синът ми наследи положителния резус фактор от баща си, поради което избрахме да ми бият анти-д-гамаглобулина.

# 366
kalitarka супер! Много се радвам за теб и благородно завиждам на всички които минаха на ФМ.
Аз на ФМ ще минавам в 15г.с., не знам дали няма да е късно,но това е положението . Confused

Кравичка, на мен ми харесва предложението за заглавието  Peace

# 367
  • София
Благодаря за разясненията, момичета!
Почетох и аз, докато се возих в рейса. Мм ще си пусне кръвна група тея дни, дано да сме еднакви, да не го мисля Simple Smile

# 368
Rafi_11 моят доктор ми препоръча клиниката на Калчева. И миналият път бях там, но реших да ви попитам. То и няма много време за чудене де Simple Smile

Не съм чувала за нея но вероятно няма да има часове за другата седмица, че времето ме притиска ще поразуча клиниката, благодаря   bouquet

# 369
Калитарка, честито  stork-boy Много хубави новини!
The Mum , аз още нищо не усещам Confused, но чакам включване скоро. Малкия го усетих към 16 г.с., та предполагам, че сега по- рано трябва да го усетя човечето. Чакам и все се ослушвам.. ама засега нищо.
Да ви покажа моето коремче от днес  Crazy - 12 г.с. + 6 дни.
Скрит текст:

# 370
Здравейте момичета  Hug
Отдавна не съм писала, но ви чета редовно. Просто последните дни малките ме побъркаха  Sick
Голямо гадене, голямо чудо  Sick Край няма  Tired
Моля момичетата, които са минали ранната ФМ да споделят с коремен ехограф или с вагинален се прави? Или май на различните места, различни практики  newsm78
Моята ФМ беше с коремен ехограф. Ходих при д-р Иван Тодоров (видях, че и ти си от СтЗ). Много съм доволна, обяснява всичко човека, не се дразни от допълнителни въпроси. Следващата ФМ пак ще е при него към края на ноември.

# 371
Здравейте и от мен. Да се похваля след драмите със следящата ме лекарка, намерих 'моя' доктор - Баев-страхотен е наистина. Връщам се да ви изчета.

# 372
kalitarka,честито  stork-boy! Нямам търпение и аз,а до 15-ти октомври има дооооста време!  #Crazy

# 373
Здравейте момичета  Hug
Отдавна не съм писала, но ви чета редовно. Просто последните дни малките ме побъркаха  Sick
Голямо гадене, голямо чудо  Sick Край няма  Tired
Моля момичетата, които са минали ранната ФМ да споделят с коремен ехограф или с вагинален се прави? Или май на различните места, различни практики  newsm78
Моята ФМ беше с коремен ехограф. Ходих при д-р Иван Тодоров (видях, че и ти си от СтЗ). Много съм доволна, обяснява всичко човека, не се дразни от допълнителни въпроси. Следващата ФМ пак ще е при него към края на ноември.
Всъщност съм от София, май трябва да си го впиша в профила вече  newsm78
Аз вече минах ФМ, беше с коремен ехограф. Докторката каза, че лесно се гледа с коремен ехограф при слаби жени. А аз винаги съм била супер слабичка. Разбира се, това сега ще се промени  Hug
Kalitarka, честити сини гащи!!  stork-boy Категорично ли е становището за пола? Гледам, че и ти си в 11та г.с., на мен ми казаха само предположение "с голяма степен на достоверност"  Grinning Но не беше категорично.

# 374
Честито на всички, минали успешно през първата ФМ, както и на тези, които вече знаят пола Simple Smile На мен терминът ми е в края на април, и записах час за 16.10, та имам още много време до този преглед. Въпреки това чак ми е някак странно, че може толкова скоро да научим пола, някак покрай ежедневиета със сина ми не мога да осъзная фактът, че съм бременна така, както беше с него. А вече като научим пола, ще мислим име, ще си бъде вече назовано човече, съвсем различно някак...

Да се похваля след драмите със следящата ме лекарка, намерих 'моя' доктор - Баев-страхотен е наистина.
Честито, според мен е много важно да си намериш лекар, на който имаш доверие. Много допринася за една по-спокойна бременност.

Общи условия

Активация на акаунт