Студенти в Италия

• 75 645
  • 516
  •   3
Отговори
# 180
Трябва да пращам колет. В темата има пост от 2022 г, че пращате със Спиди. ОК ли са сега, има ли и друг куриер?
ОК са Спиди.

# 181
  • Варна
Да, със Спиди съм пращала 2-3 пъти, пътуват 7-8 дни. Най-евтино излизаше, когато сравнявах цените.

# 182
  • София
Пратих на 5-ти септември колет със Спиди и на 11/09 детето го получи в Милано. В момента има 25% намаление на цената, но не помня дали до 30/09 или 31/10. Не си затваряйте кашона, че да покажете какво изпращате и на място го затварят. Има си проследяване и отделно й бяха изпратили първо имейл, а после и смс. Задължително е получателя да има италиански телефонен номер.

# 183
И трябва човекът да си е вкъщи при доставката, защото иначе май го оставят колета пред вратата. Не съм 100% сигурна за това, така ми каза позната. Също си погледнете на сайта на Спиди за забранените неща, например мед и лекарства не може да се пращат.

# 184
Е, да, там лекарствата са на тройни цени, как да не са забранени.... Rolling Eyes

# 185
  • София
Е, да, там лекарствата са на тройни цени, как да не са забранени.... Rolling Eyes

Не съм съгласна за цените на лекарствата.
Отделно, забранено е изпращането на лекарства във всяка международна пратка, не само към Италия.

# 186
Да, логично е да към всяка.
Ами не сте длъжна да сте съгласна. В годината по 5-6 месеца съм в Рим и знам кое колко струва.

# 187
Не мисля, че е заради цените, има си изисквания. Например за меда ни казаха, че е защото масово пренасяли наркотици в мед. Иначе и той е почти на двойна цена там, ама не за това е забранен 😂

# 188
Момичета, благодаря за отговорите.
Ще пращам само топли дрехи и обувки. Едва ли ще стигна до 30 кг, само необходимото. Така решихме още преди да тръгне. Момиче е и е няма как да мъкне всичко с куфари. Това е едно от неудобствата на обмените - създава нов  дом и след 5-6 месеца напуска и всичко започва отначало - бюрокрация, квартири, куфари, куриери Simple Smile

# 189
Успех на новото място и бърза адаптация! Наистина, че е най-удачния вариант, а и като цена не е по-скъпо в никакъв случай от голям куфар, който да се чуди как да мъкне.

# 190
  • София
Момичета, благодаря за отговорите.
Ще пращам само топли дрехи и обувки. Едва ли ще стигна до 30 кг, само необходимото. Така решихме още преди да тръгне. Момиче е и е няма как да мъкне всичко с куфари. Това е едно от неудобствата на обмените - създава нов  дом и след 5-6 месеца напуска и всичко започва отначало - бюрокрация, квартири, куфари, куриери Simple Smile

Успех на девойката!
Искам да ви обърна внимание, че 10 кг и до 30 кг цената е една и съща. Аз като пращах, така или иначе знаех, че съм минала 10 кг, затова друго всичко добавях с удоволствие. Ако трябва си пази кашона, като изтече обмена връща нещата по същия начин обратно и не носи куфари Smile

# 191
Италия е Италия. Доколкото я познавам, адаптацията е мигновена. Е, има някои неуредици главно с общежитието. Но вече е голяма и се оправя.

Да споделя някои плюсове и минуси на обмените по Еразъм (извън написаните в брошурите).
Плюсове:
1. Може с ниска такса (на основния университет) да учат 1-2 семестъра в скъп (приемащия) университет. Нали сме в ЕС и в много страни ползваме права за таксите като местните.
2. Децата придобиват организационни умения и за работа с бюрокрация (оправност) - непрекъснато нещо се съгласува с Еразъм, изпращащ и приемащ университети.
3. Адаптивност - на млади години е по-лесно

Недостатъци:
1. Най-вече настаняването. Да се намери частна квартира за 5-6 месеца в повечето градове е невъзможно, искат поне 12 месеца. Или искат да се наеме 2-3 месеца по-рано и по-ниската цена губи смисъл. А и рискът е голям. Уни-тата почти винаги осигуряват общежития, но така да се каже пробутват най-нежеланите от техните студенти, обикновено най-скъпите.
2. Мъкнене на багаж в двете посоки. Купуване на дреболии за бита, които накрая се подаряват или изхвърлят.

На финала, изводът ни е , че обмените са хубаво нещо

# 192
  • Бургас
Днес изпратихме близко дете, замина за NABA. Ако някой се интересува, мога да препредам инфо.
gadamer, в Милано или Рим избраха? Коя агенция са ползвали, защото от NABA прехвърлят директно към Скай Лайнс.
Моята дъщеря иска до края на седмицата да подаваме документите за NABA.
Първо бързаше за месец май, но не свари с портфолиото. Вчера заяви, че е напълно готова и иска да отиде до Скай Лайнс. Интеграл също ги предлагат.
Аз честно казано, много силно се надавах след края на лятото да й дойде друга идея, обаче засега е твърда, че иска Италия.

# 193
  • Отвъд алеята зад шкафа
В Милано. Не ползваха агенция. За портфолиото им помогна съфорумка.

# 194
  • Бургас
Интересно.
К. им беше писала директно през месец март и от там са прехвърлили имейла й към Скай Лайнс, откъдето пък звъннаха на мен. Портфолиото си го е правила сама, честно казано изобщо не съм поглеждала какво е.
Днес, след работа ще разгледам детайлно сайта им.

Общи условия

Активация на акаунт