Студенти в Италия

• 88 346
  • 650
  •   2
Отговори
# 645
Например пишеше, че трябва да живее сама и няма право никой да остава при нея, пък гаджето й идва за по седмица през 2 седмици, имаше и клауза, че всичко което се счупи, тя трябва да си го отремонтира сама, което е абсурдно - ето сега бойлера й се развали, ами хазяйката ще купи нов, а по стария договор трябваше ние да го купуваме. Освен това да не ви стряска, договорите обикновено са за 4-5 години с 6 месечно предизвестие, така че добре трябва да се пресметне кога ще се напуска.

# 646
Yvone,
Агенциите за преводи едва ли ще ви дадат насоки. Те просто превеждат документите, които вие им давате. В процедури на университети и техни специфики не се месят. Могат да споделят опит от практиката, но и това не е задължително.
Може да ползвате previdachi.eu, stobi, има много агенции в центъра на столицата.
И да! Цифра си е, но цените в София почти навсякъде са еднакви. Плаща се на страница. Ако се иска някаква заверка или апостил цената също скача. Но пък фирмата се занимава с институции, опашки и т.н.

PippiLong,
Има много особености при квартирите. Но най-вече не плащате нищо в кеш и предварително.
Иначе горе долу нещата са така.
- 1 наем предварително
- 3 наема депозит
- комисионна… И ето тук е ужаса. Масово я смятат по следния начин. Наемите за 1 година умножени по 15%-22%… И на цифрата, която се получава слагат 22% ДДС.
После се започват такси и таксички… Я за смет, я за агенция по вписванията, я за почистване…
Просто внимавайте много и винаги питайте колко ще е комисионната.
И накрая ще извадят от 100 кладенеца вода, за да не ви върнат депозита…

# 647
M@ria,
Определено не горят от желание да връщат. Страшни пазарлъци са. Човек трябва да е много упорит и настъпателен.
При нас го върнаха с леко съскане от моя страна, но пак намериха за какво да си удържат някаква малка сума 100-200 евро😃
Ние миналата година бяхме зайци и се хванахме с агенция препоръчана от университета.
Такова дране падна… Ама дране…Чак не мога да повярвам какви балами сме били.

# 648
  • Варна
Не се настройвайте негативно предварително. Ако се поддържа имота никой няма интерес да ви задържа депозита. Ние в България сме свикнали като живеем под наем да правим каквото си искаме, държим се все едно сме в хотел с 24 ч рецепция. Точно заради такова поведение се отказах да давам квартира на студенти. В чужбина си длъжен да оставиш имота в състоянието, в което си го наел.

# 649
Анет,
Така е и не е така😃
Ако живееш сам отговорността да върнеш жилището в добър вид е само и лично твоя.
Обаче ако е shared и уцелиш 🐷 тогава щетите се делят по равно без значение кой прави свинщината. Поне такъв беше нашия опит.
Моето първата година искаше да го играе на тото. Каквото се падне.
И уцели едно момче от Южна Африка, италианец и италианка. Момчетата бяха страхотни, италианката обаче-тотал щета.
Каквото изпочупи, задръсти и омърля се раздели на 4.
Агенцията (поне нашата) не се интересуваше от детайли. В договорът пише да поддържаш чисто и ако нещо се счупи плащаш…
Без малко заради тази мърла да ни ушият със зверска глоба за разделно събиране.
Декември докато останалите трима са си вкъщи беше сринала апартамента от гости и купони. Бяха хвърляли боклук където и както им падне. Естествено съседи и охраната на входа са видели и са рипортнали проблема. И точно около празниците получаваме много сериозно предупреждение за глоба.
Та изпращах бордните карти на дъщеря ми на агенцията, за да докажа, че не е тя и по това време не е била в Италия.

Последна редакция: пт, 31 юли 2026, 10:58 от raly78

# 650
Здравейте, виждам, че темата за isee е обсъждана. Дали някой може да ми съдейства с информация и да сподели опит колко документа подготвихте, с коя фирма за преводи работихте, тъй като няколко вече не успяха да ни дадат насоки и ни казват доста високи суми за превод и неясни срокове

Документите, които изискват за ISEE ги има на сайта на всеки университет и по назад в темата са обсъждани. Моя син ще учи в Bologna University и за там подготвихме удостоверения от НАП за мен и съпруга ми за миналата година с апостил, Банкови извлечения към 31.12.2025г. за мен, съпруга ми и сина ни, служебна бележка на дъщеря ни от училището, документ за родствени връзки на сина мис апостил от Областна управа, удостоверения за всички протежавани имоти пак с апостил от Областна управа. За превод ние сме от Бургас и ползвах услугите на преводачка от тук и да тя ми обясни, че италианския език се водел друга категория и всичко на него е по скъпо. На сайта на италианското консулство имат препоръчвани от тях преводачи за всички градове и области, ако това би Ви ориентирало и помогнало.

Общи условия

Активация на акаунт