Студенти в Италия

• 76 089
  • 530
  •   1
Отговори
# 510
Доколкото разбрах 30 точки е макс, с 18 точки минаваш. Понякога дават и 30+, ако са много доволни  преподавателите.

# 511
Доколкото разбрах 30 точки е макс, с 18 точки минаваш. Понякога дават и 30+, ако са много доволни  преподавателите.
Нашите са 30 максимум, това забравих да допълня в предния пост. Около 25 е еквивалент на 5.00.

# 512
Да, и при дъщеря ми е в точки - 30 е макс. Изпитите започват февруари.

# 513
30т. е максимума, а 30+ мисля беше  “30 e lode”, т.е. с похвала. Това е при изключително добро представяне.

# 514
  • Отвъд алеята зад шкафа
Да, при дъщеря ми също е 30 макс, с опция за 31, с 18+, за да минеш изпита. А как се приравняват тези точки към нашата 6-то балова система?

# 515
Да, при дъщеря ми също е 30 макс, с опция за 31, с 18+, за да минеш изпита. А как се приравняват тези точки към нашата 6-то балова система?
Математическо (формално) приравняване:
18 =3
19 = 3,25
и за всяка италианска единица се добавят 0,25 към българската.
22=4
26=5
30=6

През статистика за среден успех:
виж тук стр. 41-43: https://www.kuleuven.be/onderwijs/student/examens/situering/ects-guide
Университе, които участват в ECTS  трябва да дават статистика за средния успех от изпитите на твоя випуск в %-ти.
И се вижда, къде си спрямо другите. После през статистика на уни-то в другата държава се приравнява оценката. Може например да се ползва при Еразъм обмени.
Приема се, че:
A (Best 10%): Top 10% of passing students ("Outstanding").
B (Next 25%): Next 25% of students ("Very Good").
C (Next 30%): Following 30% of students ("Good").
D (Next 25%): Following 25% of students ("Satisfactory").
E (Next 10%): Final 10% of passing students ("Sufficient").

# 516
  • Варна
И при моят син минималния брой точки за взет изпит е 18 от 30 т., но при него изпитите са в 2 части, които носят по  15 т., но за да преминеш втора част на изпита, от първата част трябва да имаш мин 8 т, /в противен случай не ги допускат до втората част/ , а за да е взет изпита общият брой т трябва да е по-голям от 18.
Вчера беше първа част на математика, втората ще е утре в сряда. От 6 българчета първокурсници, 5 са минали. Умни са ни децата:satisfied:
Има още 2 изпита - програмиране и химия, които приключват до края на януари и ако ги вземе , ще има 20 дни ваканция, ако не има нови дати за явяване. Моят син се е амбицирал, защото много иска да си дойде ваканцията в България.

# 517
  • Отвъд алеята зад шкафа
Благодаря за разясненията. Дъщеря ми казва, че е много трудно да се изкарат 30-ки, съди по това, което обсъждат около нея местните и втопокурснизите, които  познава. Ще видим в края на сесията дали ще пуснат някаква статистика от унито.

# 518
  • София
Не се пуска статистика със средния успех от Бокони нито за семестър, нито за година.
Там също има паршъли, т.е изпит на половината материал от семестъра, но за да отидеш на втората половина е нужно да си изкарал 18 точки от 30. Ако имаш 17 и по-малко, автоматично отиваш на дженерал, което е изпит върху целия материал за семестъра. Изпитът се брои за взет при получени 18 точки.Странна е италианската система на оценяване, но децата бързо свикват.

# 519
  • В центъра на моретата
Здравейте,
Изпаднахме в дилема и имам нужда от споделен опит.
Дъщеря ми се насочи към някокли университета в Италия и един в Испания. Документите, които са писали по сайтовете на университетите ги извади и ги даде за превод със заклет преводач. Диплома няма още, изкара си справка за успеха от предходни години. От агенцията (Еутопия), в която ходи за подготовка за САТ я натискат да кандидатства чрез тях - обяснимо защо. Чета, обаче, че има недоволни от агенциите поради забавяне на документи. Нямам нищо против да подпишем договор, но се притеснявам доколко можем да им се доверим изцяло.
Моля, да споделите има ли някакви особености, които трябва да се знаят преди подаване на документите, ако решим да го правим без агенция. И съответно, ако се прави с агенция - какво да следим.

# 520
От агенцията искат ли ви пари? Аз мисля, че може да се прескочат агенциите. Може би ако кажете за кои университети става въпрос, ще има по-ползотворни отговори. Ние ползвахме агенция по настояване на сина ми, но при положение, че си следвате списъка с документи и изисквания, не виждам проблем да се справите сами. Не сме плащали нищо на тях, те си получават явно комисионна от университета.

# 521
Да, повечето агенции вземат такса от партньорския университет, ние ползвахме, но не сме плащали.

# 522
  • В центъра на моретата
Искат пари - около 500 лв е за 1 университет, а пакет от няколко  - около1200 лв мисля. Нямат сключени договори с университети. Ще кандидатства в Католика, Сапиенца, Luiss в Италия и Carlos III в Испания. Реално - тя си е подготвила документите. Не знам какво повече правят агенциите.

# 523
Искат пари - около 500 лв е за 1 университет, а пакет от няколко  - около1200 лв мисля. Нямат сключени договори с университети. Ще кандидатства в Католика, Сапиенца, Luiss в Италия и Carlos III в Испания. Реално - тя си е подготвила документите. Не знам какво повече правят агенциите.
За мен тази сума е доста висока, при положение, че вие им давате готови документи и те само ги пращат. Разбирам поне преводи и легализации да правеха, ама пак е ужасно много. Не искам да Ви подвеждам, нека споделят и кандидатствали в тези университети.

# 524
  • София
Ако владеете английски на добро ниво, за да контролирате детето или ако детето е достатъчно отговорно, да си движи нещата само, няма никаква нужда от агенции. На сайтовете всичко е написано. Опитът ми е с Бокони тази година и с Нидерландия преди няколко - не разбирам за какво е агенцията.

Общи условия

Активация на акаунт