Камината и уюта в дома

• 14 265
  • 60
  •   1
Отговори
  • София
Здравейте момичета,

Много обичам камините и уюта, който създават. Във всички наши къщи /по-скоро тези на моите и на ММ родители/ има камини и просто свикнах /абе направо се пристрастих  Laughing/ да има топлина от дърва, тихото пращане на оганя и  аромата направо ми действат като спа процедура  Joy

От 4 години живеем в апартамент с мъжа ми и още с нанасянето ни исках камина, но бързахме да се нанесем и решихме по-нататък да направим. Сега това по-нататък дойде и започнах да събирам идеи за външен вид. Нещо такова си го представям, но приемам и ви моля за всякакви идеи, съвети, мнения...

# 1
  • Вила Великула
Наистина камината придава страхотен уют и комфорт в едно жилище. Ние в апартамента имаме камина от първия ден в който жиlеем в него, но се наложи по време на строителството да ни изградят допълнителен комин за нуждите на камината. Между другото такъв не беше предвиден въобще. Този майстор, които ни направи камината-каза какви са изискванията за комина и се получи перфектно. Така, че наистина комина за една камина е основното. Не знам в апартамента в който живеете дали има такъв и дали е на подходящото място. От там-нататък не му мисли. Важно е да имаш място за дървата и да има кой да се занимава с това.

Последна редакция: нд, 21 сеп 2014, 22:49 от pipilota6

# 2
  • тук-там
Освен комина, имай предвид и врати, течения и т.н. В единия ни апартамент камината беше близко до вратата на хола и с всяко отваряне.... ooooh!
Иначе за дизайн, аз лично съм привърженик на високите камини. Т.е. с голям отвор и дъното да е малко над пода - тези тип "прозорче", нещо.... newsm78
Но, това е приложимо по-скоро за къща и висок таван - поне 4м.

# 3
И ние правим камина - сега точно ни изграждат комин специално за нас. Камината ни е ъглова - като досега нито един от нас не е имал камина в дома си, в сегашния ни общ също нямаме. Та аз да питам - откъде купувате дърва, какво количество ще ми е нуждно, ако камината не се пали всеки ден и без водна риза и къде си сържите дървата - питам за голямото количество - мазе, гараж и за малкото в самия ап. - кофа, кош или нещо др. ?

# 4
Държим ги в мазе, мъжът ми качва по един чувал всеки ден, да е жив и здрав Simple Smile (на третия етаж сме, но етажите са по 3.50 м). В апартамента се носят само за деня, най-много за два, защото иначе развъждат едни неприятни летящи буби.
Палим за около 3-4 часа вечер - не е основно отопление, - и ни стигат 3 куб. м на сезон. Поръчват се от борси за дърва - нашите са конкретно на бул. Владимир Вазов, но има много и на околовръстното, и другаде в София и околностите. Дървата задължително идват с разрешително за сеч. Купували сме и брикети, но не съм очарована. Горят по-лесно, но не дават толкова много топлина. Ако дървата са мокри, слагаме и шепа дървени въглища (от тези за барбекю) при запалването.

Камината наистина създава страхотен уют, но и си е хамалогия - да донесеш дърва, да подредиш, да запалиш, да изчистиш после... Тези с открит огън (без стъкло) не ги препоръчвам, вдигат страшно много пепел и боклуци.
В нашата кооперация (от началото на 30-те години е) до 80-те всички са имали камини, после от мързел, остаряване и т.н. са ги захвърлили и сега мръзнат. При -10-20 градуса тези огромни стаи с по пет външни стени посмъртно не могат да се отоплят без огън, независимо дали си на ТЕЦ или електричество.

# 5
Параход, ние сме в същата ситуация - трети етаж без асансьор, затова и камината е без водна риза и при нас не е основно отпление, но стаята, в която е камината има 2 големи портала, които правят помещението доста голямо. И нашата кооперация е от 30-те години при нас имаше кахлена печка, съседите на първия етаж даже още си я държат.

# 6
  • София
За дървата смятам да предвидя място до камината, вградено, както и самата камина. Дъврвата ще ги държим в мазето, има достатъчно място и мъжа ми ще носи в къщи. На първи етаж сме и няма да е толкова хамалогия. Аз смятам зимата да я паля често, щом сме си у дома. Свикнала съм и не ми е трудно да си я запаля и сама.
 Дървата не са проблем, защото в къщата  на родителите на мъжа ми, в която живяхме докато си оправяхме апартамента, освен с камина и с парно на дърва се отопляват, което затопля два етажа и карат един камион дърва от родния град на мъжа ми за цялата годинина и съответно им остава, защото един камион е около 22 кубика, ако не се лъжа.

съпружка
Аз мисля, че може би 3-4 кубика ще ви стигнат и ще ви останат.

pipilota6
Има комин - в хола е и мисля цялата стена да се заеме от камината, мястото за дърва и място за люлеещ се стол. Стената цялата да е облицована в камък. Дълга е около 4 метра. Понеже диваните ни са бежаво-жълта кожа, а мебелите цвят орех трябва да съобразя цветовете на стените. Сега са бежаво, златно и червено. Мисля да запазя златното като цвят, защото помещението е югозападно и много красиво става, като влезе вътре слънчева светлина. Спряла съм се на слънчево жълто и зелено.  Зеленото е като това:

Wild_rabbit
За съжаление вратата на хола е близо да мястото за камина, но не мисля, че ще е проблем. Аз харесвам камината да е без стъкло отпред, предпочитам я като огнище да изглежда, малко повдигната, но не много.

# 7
  • тук-там
Wild_rabbit
За съжаление вратата на хола е близо да мястото за камина, но не мисля, че ще е проблем. Аз харесвам камината да е без стъкло отпред, предпочитам я като огнище да изглежда, малко повдигната, но не много.

Да, това имах предвид - ниско долу и висока. Но... това с вратата, поне при нас беше проблем. При всяко отваряне и затваряне се получаваше "завихряне" на въздуха и съответно дърпане от камината. Разстоянието беше малко - около 1м.  но под ъгъл, т.е. вратата и камината бяха под 90 градуса Peace
Ако вратата си стои отворена не би било проблем.

# 8
  • София
Wild_rabbit

Да, това имах предвид - ниско долу и висока. Но... това с вратата, поне при нас беше проблем. При всяко отваряне и затваряне се получаваше "завихряне" на въздуха и съответно дърпане от камината. Разстоянието беше малко - около 1м.  но под ъгъл, т.е. вратата и камината бяха под 90 градуса Peace
Ако вратата си стои отворена не би било проблем.

Сега като каза отворена напълно реши проблема Simple Smile Вратата винаги е отворена.

Сега започвам да искам още промени в хола. Имаме един окачен таван в една част със светлити. Искам да го махна и да сложа дървени греди като в лог къщите. Нещо такова.

# 9
  • тук-там
Сега започвам да искам още промени в хола. Имаме един окачен таван в една част със светлити. Искам да го махна и да сложа дървени греди като в лог къщите. Нещо такова.

Може и да не е чак толкова тип лодж - т.е грубо.
Ще снимам нашия таван - между окачения таван се виждат греди от покрива. Изглежда хем съвременно, хем уютно. Peace

# 10
Това на каква височина на таваните го правите?

# 11
  • София
Wild_rabbit

Да, това е грубо, но търсих нещо по-подходящо, за да онагледя ама не намирам.  Гредите ще са по-гладки и малки цвят орех и от тях също ще има осветление.
Ще ми е интересно да ми покажеш вашия таван. Hug

То сега тавана ни е хубав с окачената част и със светлините, но просто ми омръзна, а и като направим камина с камък може да се съчетае добре с дърво.

В момента си търсим парцел за къща в Банкя или Горна Баня и там ще се прави с въображение и кеф, ама докато вземем парцел, какъвто ни допада, докато направим проект, архитектурен план, строителство, обзавеждане, градина... ще минат 3-4 години и искам да си го направим апартамента както ми харесва. На човек в чакане понякога му минава живота  Joy

съпружка

Не са много високи таваните 2.80 някъде,  но като се махне окачения таван няма да има разлика със сега.

# 12
  • Down south
Камините са чудесно нещо, когато отидеш на гости и камината е вече запалена, а ти се настанявш край нея, с питие в ръка.
Имам не/щастието да съм собственичка на 3 камини и всичките в една къща.
 На теория, да се разбира на пръв поглед, изглеждат много кокетно, уютно и още, каквото се сетите. Не практика, нещата съвсем не стоят така. Добре, че щата, в който живея е топло и паленето е по-скоро за декорация.
За жалост и трите са съвсем истински, с дърва, което значи хамалогия при палене, спазване на опредлени правила, след това чистене и пр.
Не се занимавам с това, но само надзора ми е достатъчен Sad

Последна редакция: вт, 23 сеп 2014, 16:00 от Daylily

# 13
  • Русе
Аз съм много доволна от камината, не предполагах, че не е чак такава хамалогия, бях малко стресната в началото. НО живеем в къща, на един етаж, топлим се зимата с нея. Последната година купихме 9 тона, останаха, но и зимата беше сравнително топла. Мисля пак толкова общо да имаме, защото за да стигнат трябва да останат Simple Smile.
Не е хамалогия, защото дървата ги редим на стената около къщата до прозорец до камина, само отварям и си вземам дърва. Когато има повече сняг, вкарваме по някое дърво върху гранита. Общо взето като я запалим началото на зимата и до края не я палим на ново. Сутрин не е загаснала, пълним я с дърва, затваряме и издържа много. После само малко се разръчква, дръвца, отваряме отгоре и се запалва

http://klas1995.snimka.bg/architecture/kuhnya-hol.618037.25875794

Така изглежда, доволна съм, но за апартамент не съм сигурна, че бих си го причинила или по-скоро на мъжът ми. Всяка вечер да носи дърва след работа, зима, студено, тъмно вечер.

# 14
  • София
Аз съм много доволна от камината, не предполагах, че не е чак такава хамалогия, бях малко стресната в началото. НО живеем в къща, на един етаж, топлим се зимата с нея. Последната година купихме 9 тона, останаха, но и зимата беше сравнително топла. Мисля пак толкова общо да имаме, защото за да стигнат трябва да останат Simple Smile.
Не е хамалогия, защото дървата ги редим на стената около къщата до прозорец до камина, само отварям и си вземам дърва. Когато има повече сняг, вкарваме по някое дърво върху гранита. Общо взето като я запалим началото на зимата и до края не я палим на ново. Сутрин не е загаснала, пълним я с дърва, затваряме и издържа много. После само малко се разръчква, дръвца, отваряме отгоре и се запалва

http://klas1995.snimka.bg/architecture/kuhnya-hol.618037.25875794

Така изглежда, доволна съм, но за апартамент не съм сигурна, че бих си го причинила или по-скоро на мъжът ми. Всяка вечер да носи дърва след работа, зима, студено, тъмно вечер.

Много е хубава камината   bouquet вие я използвате като основно отопление, така ли?
Ние сме в апартамент - на първи етаж с топла връзка към мазето, където ще са дървата. Камината ще я палим предимно вечер, когато сме си у дома.
Много романтична, уютна ми е топлината от камината.

Общи условия

Активация на акаунт