Камината и уюта в дома

• 14 269
  • 60
  •   1
Отговори
# 15
  • Русе
Да, ползваме я за основно отопление. Имаме и климатици, но с камината е по-добре, топло навсякъде, топла вода. Само при децата работи климатика на мин, ако стане нещо много студено, да се включи, но не е имало проблем до сега. Основното ми притеснение е да не става много топло зимата у нас, защото където съм ходила у приятели това ми прави впечатление. След като и свикнахме първата зима, повече от 24 гр не правим. Малко поизстива като ни няма, но после за нула време е ок.

С топла връзка е ок, но по етажи нагоре-надолу си е зор. Трябва да се предвиди и място за съхранение на дърва около камината.

Много романтична, уютна ми е топлината от камината.

Страхотно удоволствие е. А около Коледа е просто прекрасно Simple Smile. Размечтах се ...

# 16
Аз също се топля с камина зимата но не сме с водна реза а с въздуховоди . Тази зима си взехме 12 куб. И се надявам дани стигнат.

# 17
  • Софето
Здравейте, тази зима и ние ще се наслаждаваме на магията и топлината на огъня  Grinning. Камината е 18.00 kW и с много голям прозорец. Няма да я ползваме за основно отопление, но се надявам да ми е лесна за поддръжка и честичко да си я палим. Когато ни я правиха показаха ми кое как, как се пали, но беше пролетта и вече всичко забравих. Някакви съвети за по-лесно палене, поддръжка и ако някой има прахосмукачка за камина да препоръча.

# 18
Лесно палене... Ползвайте сух спирт, продават на Фламек, слагате две-три кубчета, разпалки и ще тръгне, стига комина да е добре сметнат, да и съобразен с билото на сградата (минимум 60 см над него) и обичайните ветрове в района Ви, за да не създава подналягане или да връща и да има тяга и освен това разпалките да са сухи. Докато се затопли комина ако не са спазени горните условия може и да ви връща и ще се видите в приключение, латекса за една зима става сив ако не е добре...
Дървата да не са иглолистни, съдържат смола и стъклото няма изчистване. Само широколистна дървесина (дъб- гори бавно и дълго държи жарта, бук, гори буйно и бързо, иска по-често зареждане и по- бързо прегарят въглените, по-често чистене, цер - трудно се сече, габър.....по възможност суха - сечена пролетта или лятото , не миналата седмица. Мокрите, в смисъл не намокрените, а прясно отсечените горят трудно, пушат, не се разпалват и си е мъка с тях.
Дървата слагайте на проветриво, сложите ли ги в мазе без вентилация пресни, за месец са мухлясали, гаранция.
Мощността на камината е номинална и реална. Обикновено производителят обявява номиналната мощност, която е далеч над реалната. За да развие камината Ви номиналната мощност трябва да напълните горивната камера с жар от добре изсушена дървесина и да почти да затворите въздуха и клапите - тогава камината достига номиналната си мощност и я държи не дълго, докато почне да прегаря, зависи от дървата. После трябва пак да се слага. Тоест ако запалите една Девил вечерта в 18.00 (марковите посочват и номинална и реална мощност), след час, като прегорят подпалките и началните дърва за направа на жар вече заредите с добри дърва, на 50 см, притворите въздуха, евентуално след няколко часа тя ще е развила номиналната мощност и ако не слагате дърва нощес, а добавите сутринта, до обяд на следващия ден ще Ви топли, а до следващата вечер ще има въглени и вечерта само ще изхвърлите пепелника и добавите нова порция.
КПД на откритата камина е 10%, на закритата (при затворени клапи)- до 60%. Останалото топло излита в комина.
Трудно се регулира горенето, обикновено става по-топло, в къщи стига до 27 градуса, камината е Девил с въздуховоди, на моменти не се трае от жега. Изсушава въздуха, вдига всичката прах от земята и я вкарва в стаите с въздховодите. Работи на принципа на конвекцията - смуче по-хладния въздух отдолу през заборника, вкарва го в хотата и през въздуховодите го праща по стаите. Нямам вентилатори.
Според мен си е занимавка, е, приятна, но иска време, а и сега с цената на дървата си е разход, но ако свикне човек и е повече в къщи, има място за съхранение на дървата (на сушина, дори и под снега да са не им пречи, вачно е кога са сечени и да са на проветриво, комина е сметнат добре и не създава проблеми с връщане, както и кой да се занимава с цепене и зареждане (дори нацепени да се вземат, пак се налага, неизбежно е), е уютно много, спор няма.  
Прахосмукачки продават.. .

Последна редакция: ср, 24 сеп 2014, 10:24 от StefanB

# 19
  • Русе
Лелееее, чак аз се шашнах след такова описание Simple Smile.
Не е толкова страшно, малко вестник, сухи клечки и отгоре дърва и готово. Отначало отваряме комина да може да се разпали и после затваряме. Много е важно комина наистина да е направен добре и камината да отговаря на кубатурата на помещението/ята. Аз лично не съм фен на въздуховодите, но всеки си има предпочитание. Като й свикнете ще успявате да регулирате температурата. Както писах и преди, много се притеснявах от жегата и наистина първата седмица беше ужас, до 30 гр стигахме, не се траеше, но вече е ок и обикновено е 22-24 гр, което за нас е ок.
Купихме прахосмукачка, никога не сме я ползвали. Изхвърляме тавичката на 2 дни някъде. Не знам как би ставало това, ако сте в апартамент. Може би трябва да има някакъв по-голям съд да се събира там и примерно веднъж седмично да се изхвърля вече на друго място.

# 20
Пепелта от тавичката събирам всеки ден или през ден и изхвърлям в добре затворена торба, стои до кофата за боклук и като се напълни, се сваля заедно с боклука Simple Smile (това за апартамент)

За запалването - няма никаква ракетна наука, противно на поста на Стефан. Изисква малко практика, добре сметнатият и почистен комин се подразбира (коминочистач всяка година или през една най-много).
Аз писах по-горе, че слагам шепа дървени въглища от тези за барбекю, пламват веднага, от тях подпалките и дървата. Хартия не ползвам, защото образува много пепел и мирише неприятно, когато е вестник или друга обработена с печатарски материали.

# 21
За запалването - няма никаква ракетна наука, противно на поста на Стефан. Изисква малко практика, добре сметнатият и почистен комин се подразбира (коминочистач всяка година или през една най-много).
Аз писах по-горе, че слагам шепа дървени въглища от тези за барбекю, пламват веднага, от тях подпалките и дървата. Хартия не ползвам, защото образува много пепел и мирише неприятно, когато е вестник или друга обработена с печатарски материали.

Е, чак ракетна наука....  Подкрепям с две ръце, Параход, никаква хартия от вестник и аз не ползвам, а дървените въглища е идея, ще пробвам,
Опитах се да отговоря ан всички възможни въпроси.
По-сложно би било, наистина ако ви заобяснявам за настройките на пелетния котел, е там си е ракетна наука, верно....
С камината като свикнеш, е лесно.

# 22
  • Русе
Аз слагам малко вестник, защото общо взето я палим от 0 само 2-3 пъти в годината, така че не ни е проблем. За миризма, не съм забелязала, но то и няма как да запомня такова нещо. С дървени въглища става, естествено.

# 23
  • Софето
Благодаря ви за съветите  Hug. Прахосмукачка ще ми е необходима защото камината е без чекмедже за пепел. В нова къща сме, съответно кумина не е ползван и не би трябвало да има проблем, поне първата година. Основното ми притеснение е опушването, в хола сме сложили скъпички тапети и не ми се ще да ги сменям скоро. Дърветата мислех да ги пазим в мазата, но може и от вън на двора да намерим някое по скришно местенце.

# 24
  • София
Аз камините в другите две къщи ги паля без проблем. Тази на родителите ми прилича на камината на Meggysan със стъкло е. Не отоплява цялата къща, само хола и трапезарията и се пали вечер за няколко часа, а събота и неделя по цял ден. Пали се с няколко брикетчета за разпалка. Става много бързо. Тази на родителите на мъжа ми е отворена, без стъкло. Много добре е направена, никакъв пушек никакъв дим. Дори, когато правим скара там не се усеща миризма от скарата. 
От този, втория тип искам да си направим. Дървата са от миналата година, така че няма да са влажни. Само остава да я направим... да я запалим... и каф hahaha

# 25
  • Русе
*MALENA, тогава ще ти е необходима, няма как да изчистиш иначе.
За опушването - не знам, но май скъпите тапети не са най-подходящото нещо Simple Smile. Предполагам са също толкова хубави като в детската. То реално опушване няма, ако се ползва както трябва, но се случва да отворим вратата на камината без да сме отворили комина и тогава влиза дим. Рядко се случва, но забравяме понякога. Иначе няма проблем. Нашето е бяло както виждате, нормално се е променил цвета, но не е черно.

# 26
Има си опушване, неизбежно е.

Не е от отварянето на вратата (само). Първо, камината не е херметически затворена, и второ, опушване се получава дори от затворените радиатори с вода на Топлофикация Grinning

Всяко горещо нещо, което привлича и овъглява прахта, оставя черни следи по стените с времето.

# 27
  • Русе
Имам предвид истинско опушване Simple Smile. Като отвориш вратата на камината и да избълва облак дим. Няколко пъти сме го правили, без да искаме, разбира се, но се случва.

# 28
Да, да, разбирам те Simple Smile
исках просто да й кажа, че скъпите тапети ще се повредят след няколко години и без подобни издънки.

# 29
  • Русе
И да е боя, пак трябва да се пребоядиса, то вечни неща няма. Ние 3 г сме в къщата, ами вече има нужда от пребоядисване, но повече детските стаи и коридора. По принцип тапетите са по-трайни, но след някоя година със сигурност ще трябва смяна.

Общи условия

Активация на акаунт