Сватбени "селски" номера и пинизи

• 500 679
  • 3 154
  •   1
Отговори
# 150
И моите родители са с възрастни кумове, познати на родителите им. А за богатите свидетели  се сетих за познат на нашия кум, който съвсем съзнателно си е избрал кум живеещ на морето и кума от Велинград - доскоро  почти всяка година неканени правеха едномесечни почивки, за тяхна сметка Rolling Eyes

# 151
О, да..сега се сетих, че бившите ми свекъри не дойдоха на сватбата ни.. Laughing

Иначе - идеята за кумовете е да са хора, които уважаваш и да могат да съветват младата двойка..за това традицията е била да са по-възрастни, мъдри и тн..

Сегашните кумове си избрахме по приятелство - моя мн. добра приятелка (по-малка от мен) и негов най-добър приятел (разликата между кумуващите е над 20г.)

# 152
  • София
Благодаря ви за разясненията. Явно точно за кръстници е ставало въпрос.  Peace
В днешно време ми се струва изключително нелепо да си поканиш кръстника като кум/кума. Все едно мъжът ми да си поканите неговите, които пък на мен не са ми абсолютни никакви.

# 153
  • Пловдив
Може и да не е кръстникът, но обичайно са били по-възрастни.

# 154
Аз знам за друга традиция, кумовете които са кумували на родителите на момчето,техните деца, кумуват на момчето. Ама то вече е толкова размито с тия традиции. Това което са били кумовете на времето,а именно да са най-близки на младото семейство, да са хората на които могат да разчитат,един вид като втори родители, ми сега няма нищо общо. В момента кумове кумуват просто защото е задължително да има такива и изобщо няма значение кои са и какви са. Така или иначе връзка с кумове,така както е било на времето,почти никой не поддържа.

# 155
  • о`майна лунна нощ е
Традицията с кръстника-кум я знам и дори съм ставала свидетел на сватба с такива кумове. Твоят духовен водач става и съветник в живота. Няма лошо, стига да не са натрапени на младоженците. Не съм го позволила на моята сватба. Не си го и помислям за децата ми.

# 156
И за капак, цялото семейство се изсипаха с пликче от 50 лв, като говорим за хора със стандарт на живот над средния. Познавайки младоженците и въпросните с 50- то лева, просто беше супер селска проява на последните, но те са си селски пръчки по принцип.

няма нищо по-селско за мен от обсъждането кой колко пари е извадил на нечия сватба.  ooooh!

# 157
  • Once there was a Hushpuppy...
Вие сериозно ли говорите за това с празните пликове?  #Crazy

Колко прост трябва да си за да го направиш и вие какви хора каните по сватбите си? Все си мисля, че близък човек не би постъпил така?  Crazy

Отворих темата и си видях мнението написано по-горе Peace
Защо, как така наистина има подобни хора??? Недоумявам...
Вярно, че съм се омъжвала преди 14 години, но такова неща чувам за пръв път!

За мен селско беше да ме карат да ритам менчета по бял чаршаф и отказах Stop
Знам, че е твърде разпространено по нашите сватби,но аз не исках Laughing

# 158
Селско е да дадеш празен плик. Още по-селско ми се видя покана за сватба с изискване да се дават само пари. Аз по принцип бих дала пари, но ме дразнят такива условия.

# 159
  • на брега на морето
Традицията, Тони, е кръстниците да са кумове. Защото те са въвели в лоното на тайнството кръщение кръщелника и са негови духовни родители. В случай, че с родителите на кръщелника се случи нещо ненавреме, те поемат техните задължения.

# 160
  • Once there was a Hushpuppy...

Аз лично искрено се надявам синът ми във всеки един момент от живота си да има смелостта да казва "НЕ" и да отстоява желанията си, но тъй като не отглеждам Чък Норис все пак, и той като всеки мъж ще бъде управляем чрез сълзи, свирки и мусака. Кой друг да го "сръчка" и свали на земята, ако не собствените му родители. По този въпрос с мъжа ми сме единодушни.

Това колкото е тъжно, толкова е и истина!
Само, че ние с моя мъж не мислим да се бъркаме и сваляме на земята сина ни, защото ако той обича и е обичан няма място за нашите съвети. А, не мога да му дам съвет - " Виж, маме, еди си коя ще те обработва със свирки, манджи и сълзи, ама ти не й се давай!!!" Wink Защото това е живота, мъжете са такива, важното е да са стойностни и ценящи, държащи на семейството си!
Дано да съм те разбрала правилно все пак Peace

И, ако свекърва ми и свекър ми се бяха набъркали сериозно в решението на мъжа ми да се жени за мен - на 20год. той ме поиска от нашите, а аз бях на 24, то днес нямаше да имам семейство.

# 161
Селско е да дадеш празен плик. Още по-селско ми се видя покана за сватба с изискване да се дават само пари. Аз по принцип бих дала пари, но ме дразнят такива условия.

....и още повече да кажеш - Защо не дойдохте, досвидяха ви се 300 лв?  Shocked ooooh!

# 162
Аз пък пари на сватба в плик не давам. Може и да е селско и да е против желанието на младоженците - въобще не ме интересува. Избирам хубав подарък, личен, и го подарявам. Ако не го харесват да го хвърлят в първото кошче.

# 163
  • София
....и още повече да кажеш - Защо не дойдохте, досвидяха ви се 300 лв?  Shocked ooooh!
Хммм, колко хора получават по 400-500 лв заплата... Та интересно ми е как се дават с лека ръка 300 лв за сватба. Ние нямаме финансови притеснения, но 300 лв не бих дала. 200 лв - да.

# 164
Традицията, Тони, е кръстниците да са кумове. Защото те са въвели в лоното на тайнството кръщение кръщелника и са негови духовни родители. В случай, че с родителите на кръщелника се случи нещо ненавреме, те поемат техните задължения.
А кръстниците на булката какво, кучета ги яли, и са маловажни лица?
Не че ми дреме, де, нито съм кръстена, нито ще кръщавам, зачудих се на дискриминацията  Laughing

А по повода за парите, сещам се за една друга сватба, на която ходихме в друг град. Понеже на нашата ние платихме спането в хотела, ММ очакваше на тази да плащат младоженците явно. Те питаха в хотел ли да ви настаним или има къде да спите, милото вика - хотел. И като отидохме, се оказа, че хотелът ние си го плащаме  Mr. Green Лека изненада. Много неприятно ми стана, че не бяха предупредили, че ние си го плащаме. Не че пак няма да сме на хотел, но щяхме да си го предвидим в бюджета.  Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт