Сватбени "селски" номера и пинизи

• 500 975
  • 3 154
  •   1
Отговори
# 330
  • HH
Аз имам едно питане  Embarassed Била съм на много сватби. Само на една сватба я имаше ръченицата, на която кумата танцува с печена кокошка. ... Вие говорихте за танц с кокошки, но аз си мислех, че те са, така да се каже...мъртви, в тавички Laughing

Въпрос: това с кокошката само в определен район на България ли се прави или ?

# 331
     Не знам дали е до район. На такава сватба съм присъствала в ранно детство в Ямбол и споменът за нея е мъчителен.
     Тормозеното животно беше петел, не кокошка. Имаше някакъв "байряк" - пръчка с разни неща, окичени по нея. Горкото животниче беше подложено на нечовешки тормоз - даваха му да пуши, да пие, не помня още какво, после вързаха краката му за върха на "байряка" и танцуваха с него.  Cry
     Сигурно цялата "церемония" е продължила десетина минути, но на мен ми се сториха часове. Разплаках се и се наложи майка ми да ме извежда, била съм 5-6 годишна (сигурно сватбарите са решили, че съм много невъзпитано дете). После в ресторанта имаше печено пиле (май някой ми каза, че било същото), което беше украсено по ужасяващ начин. Съжалявам, че темата ми припомни точно тази "проява".  И допускам детският ми спомен да е малко преувеличен, както го помня сега, така го разказвам.

# 332
  • Euskal Herria
Може и да е до регион. Поне досега в Пловдив и пловдивско не съм попадала на такова чудо - танцуване с жив петел или кокошка.
В ресторанта обикновено шаферите играят ръченица пред кумовете с торта и печено пиле (някъде по селата съм гледала и печено прасе/агне). А от кумовете се иска да "откупят" пилето и тортата, т.е. дават пари, докато шаферите решат да им връчат съответните ястия.
В тоя ред на мисли - на сватбата на моята приятелка, докато дойде ред на култовата ръченица, шаферът така порядъчно се беше наквасил, че не само падна с пилето, ами бутна и шаферката, която на свой ред метна тортата върху кумата.

# 333
 Тези пилета са ужасни. Аз на сватба с живо не съм била, дори не мога да си представя как точно става. От малка имам спомен как при опит да хванем кокошка тя пърха, кълве...Камо ли да танцуваш 5-10 минути с такова нещо  #Crazy
 Но съм виждала печено украсено. Това е такава гавра с храната, горките животни. Не съм вегетарианка, но знам ли, трябва да има респект към храната, егати.
За ето тези говоря:
https://www.google.bg/search?q=%D0%BA%D1%83%D0%BC%D1%81%D0%BA%D0 … =1366&bih=631

# 334
  • Пловдив
В тоя ред на мисли - на сватбата на моята приятелка, докато дойде ред на култовата ръченица, шаферът така порядъчно се беше наквасил, че не само падна с пилето, ами бутна и шаферката, която на свой ред метна тортата върху кумата.
На много яки сватби ходите Simple Smile Аз досега само на спокойни, изтънчени съм била. Нищо особено забавно за споделяне.

# 335
И при мен най-екстремното издевателство над храна е било разчупване на питка, а за издевателства над кокошки разбрах от този форум.

# 336
Украсената пръчка или дръвче се нарича сватбен байряк или уруглица. Издевателството с животни обаче нямам идея от къде и с каква цел се е пръкнала.

# 337
  • Под липата
Освен живото пиле, на последната сватба, на която присъствах имаше и такова.

На това му липсва цигарата в човката. Confused

# 338
Пиле с картофи...

# 339
  • Под липата
А! Сега видях, че е с картофи това на снимката. "Нашето'' си беше натюр, без картофи, ряпа, чукундур и така нататък. Пиле, с някаква ''дрешка'', украси разни и цигара  Rolling Eyes  Mr. Green

# 340
  • Euskal Herria
Еее, Янтра, та ти имаш възможност да наблюдаваш възможно най-зрелищните и каквито се сетиш още сватби - нали живееш в такъв район. Там пък са им други обичаите.  Grinning
Скрит текст:
Да не би случайно да си в "Тракия"

Да, обикновено по този начин приготвят чинията с пилето, само дето главата са я правили от варено яйце.

# 341
  • Пловдив
Хаджисан махала.

# 342
  • UK
Освен живото пиле, на последната сватба, на която присъствах имаше и такова.

На това му липсва цигарата в човката. Confused

И отдолу - вестник!  Laughing Laughing Twisted Evil

# 343
  • София
Два пъти ме били кумове. По-горе писах за едните, сега една много комична случка - ще кумуваме на близки приятели. Питаме я нея: "С какъв костюм ще е младоженецът?"Тя отвръща: "Син". И ние спокойни купуваме на бившия ми бежав с едни малки едва забележими кафеникави линийки. Идва заветният ден (слава Богу, че бяха ги разделили със същинската сватба и този ден беше само подписването и най-близките роднини. Виждаме го от прозореца - ми то същия костюм. Ама досущ. Кумът се изчервява, но слизаме долу да порещнем бъдещия младоженец и се оказва, че той е със същите, само че СИНИ линийки. Това бил синият костюм. На снимките те, разбира се не се виждат и двамата изглеждат аболютно еднакви.

# 344
Темата е супер забавна. Особено бойните сватби  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт