Сватбени "селски" номера и пинизи

• 494 003
  • 3 154
  •   1
Отговори
# 840
А какво пречи освен нещо 'лично' да се добави и сума пари? Не е казано, че с нея ще си платят тока или наема. Някой сподели, че младоженците са искали да отидат две седмици в Хаваите. Ами прекрасно. Ако те си имат всичко, защо да не ги зарадваме?

# 841
Това с порцелана е страхотна идея-щом колекционираш и ти харесва, това само говори добре за човека, който ти го е подарил и е един чудесен подарък  Peace Така, че това е много индивидуално, на мен също не ми харесва с намеците и пликовете, аз също бих предпочела пари или дори по-добре ако е подарък нещо, което е съгласувано и се знае, че е нужно на бъдещото семейство.
Но просто някои хора не им пречи да си намекнат в поканите за паричките.  Mr. GreenАз лично не бих "опорочила" такова прекрасно нещо като сватбена покана с подобни изречения вътре.
Пък и така излиза, че гостите едва ли не се явяват спонсори на двойката.
Гоблените са скъпи и са много красиви-тук зависи от майсторлъка, самата картина, големината, цветовете, качествата на конците. Една хубава рамка ти излиза поне 100 лева, отделно и самия гоблен да го купиш си е 50-60 лева, така, че не е ефтино.
И да, за мен гоблените са си истинско произведение на изкуството-имам много, баба ми цял живот шие и аз много ги харесвам.
Така, че от гоблен до гоблен има разлика. Би бил прекрасен подарък и разбира се ако не е за отбиване на номера.
Но всеки преценява какво да подари, така, че пак е много относително.

# 842
  • Пловдив
Гоблени и произведения на изкуствотно може да се подаряват само на хора, за които сме убедени, че харесват този тип неща.
Влизали сме в дома им и сме видели, че имат гоблени, ценят ги, самите те шият гоблени или се възхищават на гоблени. Съответно за изкуството е даже по-сложно, аз се възхищавам на Владимир Димитров например, а приятелите ми на Енчо Пиронков. Идват и ми подаряват картина на Пиронков (стойност естествено неооспорима), но може и да не намери място в дома ми, защото просто не харесвам този стил.
Намеците за подаръци в плик и на мен сами селски. Нса питалите ме аз казвах, че решението е тяхно. Мъжа ми обаче казваше по-директно, че за домакинство си имаме всичко необходимо и е добре сумата определили за купуване на подарък да дадат, като пари. Суми не са мерени и не е коментирано кой колко е дал. Мъжа ми покани на сватбата фридьорката ми (сестра е на негов приятел), момичето ми каза, че ми подарява прическата и аз най-искрено и благодарих, защото съм на ясно, че труда и, времето и и всичко струва най-малко 50 лв., а не считам това за малка сума от 1 човек, дошъл сам на сватбата.
Гоблени (рядко и съвсем не за светбата) ми подарява свекърва ми. Оценям труда и, усилията и и това, че това е нейното хоби и разтуха. намерила съм им място в дома си, но определено не съм ценител на тези неща и не бих се зарадвала дори и на най-скъпия гоблен, като сватбен подарък.
Ако не сме убедени, че с подаръка си ще зарадваме или ще сме полезни на младоженците по-добре да дадем пари, дори да е скромна сумата все ще им свърши работа.

# 843
  • град-държава
Вече е извън темата, но лично от мен означава, че аз съм професионален художник. Имам необходимото за това образование и е единственото нещо, което съм работила до този момент. Работите ми се продават в галерии в Бг и извън страната- продават се, не просто да си стоят изложени. Mr. Green Не се занимавам със самодейство.
Гледам, че конкретното пано все още е закачено на подходящо място вече няколко години.
Кой какво би направил, зависи от отношението му. Мен това не ме задяга, важно ми е моето отношение и това, което аз бих направила.

# 844
Цитат
Ако не сме убедени, че с подаръка си ще зарадваме или ще сме полезни на младоженците по-добре да дадем пари, дори да е скромна сумата все ще им свърши работа.

Съгласна съм, ако си познаваш хората можеш да им вземеш нещо, което знаеш, че ценят.
Иначе по-добре си е пари  Simple Smile

# 845
 Vermilion`, чудесно, но не всеки би го харесал или намерил място за него, макар да сте приятели. Това имаме предвид, а не че творбите ти са грозни.

# 846
Аз съм била на сватба ,за която ни беше намекнато подаръка да е пари,но грам не съм се засегнала.Младоженците живеят в чужбина и предмети нямаше как да пренасят така или иначе.Аз поначало си давам пари,защото всеки може да си купи каквото реши с тях. Peace

# 847
  • град-държава
Мисълта ми беше за откровените прояви на лош вкус и не особено добро възпитание. Иначе всяко едно нещо, към което погледнем негативно може да бъде определено като отбиване на номер - и плик със сто лв, защото можеха да сложат 300, или не да ни купуват картина за 3000, защото на нас ни се ходи на почивка и т.н. (също визирам близки отношения )
Само, че когато на мен ми се ходи на почивка не правя сватба за да ми се случи, обикновено това е въпрос на бачкане.  Laughing
Към подаръци нямам изисквания и очаквания ( ако изключим мъжът ми в доста случаи ). За мен е важно отношението - това, което отдавам и получавам. Подаръкът е отношение - може да е всичко, може и да е абсолютно нищо. Приемането  също така.

# 848
  • Пловдив
Имам подарък картина от художник, който ни е близък приятел. Ами държа я закачена в къщи, защото идва често и ще се обиди ако не е  там. Но честно казано нито я разбирам, нито я харесва. Дори не може да се нарече и картина - някаква абстрактна графика с размери 7/15 см, сложена върху бял лист и рамката е 25/50 см. Веднъж авторът си я  поиска, за да я представи в някаква изложба и ме увери, че ще я върне. Успокои ме, че няма в никакъв случай да я продаде, защото ми е подарена. Аз отговорих, че ако му дадат 10 000 долара за нея съм съгласна да я продаде, при което той ми отговори "а, тя не струва толкова, най-много е 4-5 000". Малко остана да се опуля и го погледнах , защото мислех, че се шегува, но човекът си говореше напълно сериозно.

Честно казано съм изумена, че някой може да си поръчва на сватба ядене. Не съм и присъствала на такава, на която някой иска нещо допълнително и да поръчва. За пиене - ако е жаден, бих го възприела (въпреки, че не бих си го позволила, нито бих разрешила на някой от семейството ми да го направи). Но пък да си поръчаш и ядене, че си останал гладен, че на мъжа порцията не била достатъчна и трябва да се наяде хубавичко или дори за дете, че му се пиело мляко с какао на мен ми се вижда нахално. Общо взето менютата са предвидели достатъчно ядене, а дори и да не си преял все пак не отиваш на сватбата да се натъпчеш до насита.

# 849
Каквото и да си говорим, много е важно с каква цел се прави сватбата:
- за да се повеселим и да стане купона;
- да се покажем, че сме се Зели;
- да почерпим приятелите и родата;
- или да съберем пари за нов апартамент и покъщнина.
И каквото и да си говорим, твърде малко са още двойките, които ще вдигнат сватба поради първата причина.

# 850
Повечето нормални гости, на които им се припие кафе, ще понечат да платят на сервитьора, тъй като не влиза в сметките.
Повечето младоженци обаче, ще са казали на сервитьорите да не взимат пари от гостите.

И аз не бих си поръчала нещо, но приемам като някой го е направил, стига да не е нахално - например видял, че се поема от младоженците и си поръчал бутилка вино за 80лв, въпреки че на масата има вино за гостите.. или нещо подобно, но за кафе, вода и т.н за мен е окей.

# 851
  • при късмета
Нашата сватба беше именно поради първата причина.
Както казваше етървата от петък до понеделник нищо не се промени, само дето имаше купон в събота. (тава защото все ни питаха защо ни е хрумнало да се женим, като така добре си живеем  Laughing)
Даже имаше приятели, които не искаха да идват защото в момента нямаха никаква възможност за подарък, дори малък, но ги накарахме, защото държахме да са на сватбата. Нищо не са подарявали на момента и не е било проблем. Реваншираха се след време.
Та нашата си беше именно да си направим купона.
За протокола, не го е пишело в поканите, но всички ни дадоха пари. Отдавна вече живеехме заедно и вече всичко си имахме.
Само ние на кумовете купихме подарък, защото това искаха.

А за допълнителните безалкохолни, от ресторанта ни разрешиха да внесем допълнително заедно с алкохола, защото в куверта влизаше само по едно на човек, което е крайно недостатъчно. Имаше един хладилник зареден с това което беше внесено допълнително и всички знаеха, че от него свободно можеха да си взимат каквото искат.
Няколко кафета към сметката накрая, не можеха да са проблем. Не сме карали гостите да плащат

# 852

Само, че когато на мен ми се ходи на почивка не правя сватба за да ми се случи, обикновено това е въпрос на бачкане.  Laughing

Vermilion,
Аз много добре те разбрах. Лично аз гоблен, картина ,пано, харесвам. Ако имах приятели художници и те ми подарят нещо такова, направено от тях, много ще се зарадвам. Но все пак хората са различни и  финансовите им възможности са различни. Пък и повечето хора нямат познати художници. Аз заем за сватбата си не съм взимала, не е била голяма, но не е била и малка - 60 човека. Нямам и ипотека. И въпреки това паричните подаръци (имаше и предметни) отидоха за дома - мебели, електроуреди, меден месец, каквото си решихме.  Това са пари - харчат се кой за каквото има нужда.

# 853
Цитат
Това са пари - харчат се кой за каквото има нужда.
Именно заради това са най-доброто решение за подарък, освен ако не знаеш нещо, което младоженците много искат като предмет и тогава им го вземеш-случаи всякакви всичко си е до хората.

# 854

Повечето младоженци обаче, ще са казали на сервитьорите да не взимат пари от гостите.

Когато организирах нашата сватба, съвсем естествено четях сватбения форум (във форум сватба, не тук). Там се дискутираше често този въпрос- да се вземат ли допълнително поръчки от гостите или не. Ами, който му се занимава може да се зачете, но почти всички пишеха, че са казали на сервитьорите да не вземат поръчки от гостите или ако толкова настояват да си поръчат, да си ги плащат сами. Някаква булка беше споделила, че въпреки всичко, накрая й представили сметка за доплащане от свободна консумация за около 200 лв и баща й, отказал да я плати, защото били предупредени. Някакви такива.
Просто споделям.

Общи условия

Активация на акаунт