Ако младоженците не са такива, то как пък най - близките им приятели и роднини са нагли селяндури, които отиват на сватба, само за ядене и пиене, ядат и пият много, защото е на аванта и гледат да минат с тънък подарък, че да не се минат с някой лев..
Пък дори и да имат някой такъв вуйчо, който са поканили ей така, от няма и накъде, еми ще си го изтърпят, те си го знаят, че е такъв, не е някаква изненада за тях.
Темата за децата я разглеждах чисто хипотетично, аз самата ако имам малко дете и ме канят на сватба, най - вероятно ще го оставя на някой да го гледа и няма да го мъкна с мен по нощите.
На моята сватба имаше 2 деца само, които не бяха малки. Едното дете беше с куверт, по преценка на родителите, а другото на свободна консумация, пак по преценка на родителите.
При много деца, е най - добре да се направят детски менюта.
По тази логика трябва ли да очаквам от гостите си на рождения ми ден да ме зарадват с достатъчно скъпи подаръци, че сумата им да "избие" разходите ми за ресторанта/клуба, в който съм ги поканила?
А обсъжданията на това кой гост колко пари бил дал, защо толкова малко и т.н. за мен лично са, меко казано, неподходящи. Нали уж близки хора се канят? Кое е по-важно - присъствието им или подаръците?
И мен много ме дразни това "Еди си колко, че да си платим кувертите + още еди си колко за подарък".
В крайна сметка никой гост не е длъжен, да си покрива куверти и т.н. (които даже не е наясно колко струват).
Всеки дава, колкото има на сърце и възможност.
Имам приятел, който каза, че нямало да идва на сватбата, защото няма пари. Казах му да идва естествено, не искам никакви пари и подаръци. В крайна сметка дойде, беше отделил 50лв и ми ги даде. Това е без значение за мен!
Даже съм забелязала, че повечето хора дават повече от възможностите си, т.е лишават се от нещо, за да съберат пари за подарък, да си купят някакви дрехи, които да облекат на сватбата.