(Био)зеленчукова градина - тема 28

• 64 464
  • 741
  •   1
Отговори
# 165
  • София
Хидропонна градина ? Някой пробвал ли е да отглежда марулки в такава среда? Имам разсад , но не ми се иска отново за пореден път да храня охлюви или каквото и да е в градината. Искам да опитам с хидропонна градина , например в бебешкото корито, което вече ни е излишно. Имам и свободно пространство , отопляемо и светло.

# 166
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
при нас комарите си стоят  Crazy Crazy
ноември месец е, а врънкат карай ушите и пречат на земеделските труженици, дето са мързелували цяло лято, а сега са решили да я свършат всичката  Blush

има лек обаче  Laughing ние си работим, а малкия змей гори листа в чашката на барбекюто и ги опушва. Crazy

насях спанак, късничко ми се вижда, друга година по това време вече е бил покарал, но пък и година с година не са еднакви  Hug
малчо набоде лук, бели и червени главички арпаджик  Laughing похвали се, че ги редил като мартеничка  Laughing какво ли очаква? и отгоре да са различни сигурно Laughing.

свалихме боба от ябълката и крушата. няма шанс да узрее, в някои шушулки бобчетата вече си показват цвета, в други са като малки топчета  Tired не е за при нас велинградския боб - не му стига лятото. а го насях първа от всички в темата, и си поникна добре, и доста шушулки има, но зряла ни една  Tired
интересно там в планината как успява да узрее?

ябълката и крушата приличат на таралежи  Crazy хиляди леторасли са изкарали за едно лято  Crazy половинката предполага, че боба ги е сенчил и заради него са се разклонили така. ще падне чистене.

# 167
Тази година беше  благодатна за всички видове гъби, мъхове.
Като видях тази година до съседната къща едни обли гъби , като топчици с червеникав  цвят се сетих за праханката на прадядо ,дето си палеше лулата.

И по дънери на палми растат.....тук навсичко отгоре ги и готвят, но мен ме е страх.

Показаната от Doret гъба е отровна, не я пипай въобще, а после мий ръцете обилно с вода.

# 168
  • ENGLAND
А, аз гъби само от магазина ям, ще я чистя, дано да не се появи повече. Чудно тази година септември месец вообще не валя тук, а гъби поникнаха.
Там съм решила да сея марули и спанак. Кога се сеят, сега или напролет?

# 169
  • София
И по дънери на палми растат.....тук навсичко отгоре ги и готвят, но мен ме е страх.

Наричат се припънки и са много вкусни.
Ако знаеш каква чорба става........ Grinning

# 170
Има ли гъби, които не са отровни и нямат двойник? Наоколо берат понякога, но засега не смея.

# 171
  • на пъпа на Златията
----свалихме боба от ябълката и крушата. няма шанс да узрее, в някои шушулки бобчетата вече си показват цвета, в други са като малки топчета ---
Ммм даа,
Мотах се на един пазар. Та да не съм капо реших да си купя боб. Пролетта  не можах да си намеря семената , та ни зелен ни зрял. Имам 2-3 килограма от миналата година за готвене ,едър.Сортовете такива че и зеления и за зрял нямат различен вкус с изключение на старозагорския,но него го готвя само печен и за пълнени чушки .Та рекох да взема нещо по иначе. Та гледам един кафяв .Прилича на шарения боб на баба , ама не точно.Питам аз става ли за манастирска чорба? Да , ми отговарят . Та вземам1 кг. По нататък, гледам същия боб , го хвалят ,американско семе , разбираш ли , бързо увира.  Хвана ме яд че съм си купила американски боб и сядам да го готвя.По всички правила на баба.Кипва , през цедката отделям първата вода. Не я хвърлям , ползвам я за лекарство за чистене на кръвоносни съдове , че ноември месец ,са се стегнали. от студа.
Слагам останалия в кипнала вода , и го оставям да къкри поне час по указанията на баба. След 30 -тина минути ,обаче  нещо подозрително не ми замирисва на манастирска чорба.
Когато се надвесвам ,ми той мирише на зелен боб!
Ми сега? newsm78
Почесвам се,  почесвам се ,  па измислям.Готвя го като зелен боб. Стържа му половин морков и вместо джоджен , копър и готово.Сигурно ще стане и за бобник. Но за сега разочаровнието ми че ще ям манастирска чорба ме отказа да го правя на бобник. Другата половина , друг път  
Та , Добричко,
Твоя боб сигурно не му е писано да зрее.
Добричко ,ако пуснеш  снимки на неорязани овошки  и орязани ,и пишеш коя каква е , че нищо не разбирам от рязане ,  имаш за 8-ми март , бял зюмбюл в купичка от кИсело млЕко.
Рано ли е за рязане на овошки?

П..С.
Жалвам се  аз на пейката пред къщи за манастирската си  чорба , и минавайки край нас една по-мургавичка гражданка на РБ  , ами ако е от Европомощите?Така най после и европомощите стигнаха до мен.  

Та кой ли "производител "нашенски е гепил безплатни европомощи и ги продава за 4,5 левчета?
Дет викат макетата - мнооого е мек Крум ,по нашите земли , не рЪка сечем , а направо глАва.
Мернах из нета някъде подписка, далигражданите на ЕС  искат да е указан държавата производител.Не само държавата , а именцето , трябва да се напише и адресчето на тези "производители".     

Последна редакция: ср, 05 ное 2014, 21:16 от rorik

# 172
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Simple Smile рорик Simple Smile ако покажа нашите овошки ще ми се скара половината форум и после другата половина

овошки режа така, че да ми харесат  Blush и миналата година за първи път чух, че това било "италианска подобрена корона". дядо ми ще да е бил  италианец  Whistling

ще снимам, ще покажа, но сигурно ще е напролет. не за друго, няма да успеем с всичко сега  Hug

пролетта режем, лятото чистим и просветляваме, есента махаме леторасли  Crazy много стигане пада  Peace

# 173
Гъби ям само от магазина...а преди години дори и продавахме, що бродене съм пребродила по баирите за гъби....

Имам смилянски боб, миналата година го ползвах за украса....колибрите го обожават. И се самонасади. От високите температури само цъфтеше и не връзваше....позахлади се и като, че полудя.

# 174
  • на брега на Дунава
Записвам се ,че не съм влизала тук от много време, но сега ще ви чета.  bouquet

# 175
  • на пъпа на Златията
Привет!
Отвратително време. Сигурно от месец, слънцето не се е показвало в Златията.
Решила съм да си режа дърветата , ако се появи слънцето, щото сега ще ме окъпят пожълтели листа и вода.Все мъгла,все ръми.Додея ми.
При вас как е?
Не успях да си насадя балучката, за да имам зелен лук за Коледа.Откраднах време за чесъна.
Както обикновено не ми стигна чесъна , та взех от една комшийка. Моят е с бели люспи,от землището на Вес,/ къде ли  се изгуби тя/, на комшийката червенее.Някой каза че този с белите люспи бил българският сорт.Моят си го бива , ама на комшийката ме бие .Тя се е грижила за него. Моите грижи бяха , садене , еди път поливане със зелева чорба, един път плевене .Пак го докарах по големина на китайския , едва го намерих от бурени да го извадя.

# 176
Здравейте!  Simple Smile
Съседите изораха, а моята градина е като ливада... Насадих марулките, покрих ги с мрежа и пуснах кокошките из градината... До 2-3 месеца няма да остане помен от тревичка, коренче или буболечка - таковах им майката на голите охлюви...  Mr. Green
Домати тази година нямаше много, но друга ми е болката... Изгниха ми сухите чушки - уж хубаво изсъхнаха, хрупат, но вътре бял мухъл като сняг... Над 500 чушки, повечето големи и прави нанизах, щяха да ми стигнат тъкмо до зрели чушки догодина... Дали ще отбера и 10% здрави... За сметка на това като за последно обрах около 5-6 кофи (от малките за сирене) хубави зелени чушки, постлах ги в кухнята до парното и вече зреят стабилно...

rorik, за зелен лук ще набучкам в някакво корито на терасата и дано не измръзне все пак, че не е като в почвата в градината... Имаше едно видео тук, много ми хареса и ще пробвам http://www.youtube.com/watch?v=dA_EFV0LQws

# 177
  • На Дунава
Рорик, ти кленов сироп намери ли си?
Аз съм обезградинена и се оглеждам за парцел за догодина. Таман си харесах едно БИО-стопанство, което предлага услугата, и се оказа, че през последните месеци непрекъснато братята молдовци крадат коли от в близост намиращия се обществен паркинг, на който и аз ще трябва да оставам моята. Не че ми е последна мода, но друга няма и да имам, и ще ми е много, много мъчно, ако изчезне. Пък земеделието там е по мой вкус - мулчират дебело със слама люцерна, дават доста голяма свобода на обработващия...
Няма да ме изгонят и на досегашното място, но там е много рестриктивно спрямо наемателите, плюс огромна част от тях са мързеливи фукльовци и не си гледат земята. Плевелите стават по-високи от мен, зрелите зеленчуци гният по земята. А на мен ми се иска при по-напредналите земеделци да се завъртя, белким от гледане науча нещо.
А в България земята ми пустее...

# 178
Стелт, и при мене чушките вместо да съхнат, започнаха да гният и набързо ги сложих в буркани. Моите бяха шарени. При добра година коя узрее, коя изсъхне зелена, а сега... Балучката ми е поникнала и понеже за първи път е поникнала преди Коледа, не съм наясно как ще презимува, но то ще си покаже. Иначе боднах и чесън, и арпаджик. Чесънът ми е с лилави люспи. Това е есенният. А пролетният е бял. Имам и китайски, който стана, та ще садя и него напролет, живи и здрави. От тиквите съм доволна, но и там имаше изгнили - коя в градината, коя после. Проверявам останалите и засега се държат прилично. Готвя си от тях и ги редувам с дюлите. За първа година имам големи цигулки като тези на пазара. Simple Smile Дюлите ги наслагах в касетки на един ред, така че да дишат и отдолу. И те се опитаха да дадат признаци на бързо изгниване, но засега има доста оцелели. Според мене е топло и влажно. Ако беше студено, едва ли щяха да гният.

# 179
  • на брега на Дунава
И аз боднах два килограма балучки за зелен лук. Почти като на филмчето , но на един сантиметър лукчетата едно от друго. И чесън , но от магазина ,който беше почнал да никне у дома.Пак за зелен.Още не съм варосала дърветата и не съм ги пръскала.
Рорик ,сега не е ли рано да се режат дървета.То и аз рязах ,но по принуда ,че снегът през октомври отново изпочупи доста неща из градината.Най ме е яд за една ябълка ,присадена от моя мъж , която тази година трябваше да даде плод да я опитаме.Цялата присадка е счупена , а вървеше много хубаво.Розите ми и те са изпоначупени.Сякаш валяк е минал през градината.Коловете са по земята ,а малините и къпините са затиснати.
Това е едно от счупените дръвчета /круша ,присадена върху дюля/

Общи условия

Активация на акаунт