(Био)зеленчукова градина - тема 28

• 64 466
  • 741
  •   1
Отговори
# 180
  • забравих си мисълта...
Все не ми остава време, но то ако чакам да остане, няма да е никога, затова оставих другата работа и най-после имам що годе ред в градината. Радвам се на последните цъфтящи цветя, много са красиви. Другите са вече прибрани. Тази година ги разпределих на три места да видим, кои ще оцелеят. Зокумите са в една стая, в която по принцип има инструменти и разни уреди за косене, камера за охлаждане на напитки и т.н. Там няма парно и дано не измръзнат през зимата, че са огромни и много тежки, и на мъжете не им се иска да ги мъкнат по стълбите нагоре, но каквото стане. Барбаросът (Индришето) е още навън, но него го прибирам едва като завали снегът или има минусови температури и през деня. Някои цветя са в стълбището, други са в стаята, която служи за сушене на дрехите. Това, което малко ме натъжава е, че отсякохме две дървета. Всъщност три са отсечените. Една брезичка, чиито корени започнаха да ни развалят асфалта пред гаражите, но нея я отсякоха от съвета, защото тя си беше тяхна. Иначе за това дърво отпред пред къщата, което е по-високо от нея, не ми е чак толкова мъчно, че то прави ужасно много боклук и голяма сянка и ще ни бутне оградата, то така или иначе е за смяна, но малко по малко ще се оправя това, което не ни допада. Другото дърво е едно огромно иглолистно дърво, чиито корени стигат до къщата и преди да я е бутнало, ние го отрязахме, а и през лятото почти няма слънце до късно след обяд и прави боклук също. Но въпреки това ми е мъчно за него. Vivien даже се разплака. Но такъв вид дървета не са за града и още по-малко за частен двор. Иначе ябълката съм я подрязала, дали е правилно или не, не знам, ще видим какво ще е на пролет. Моята Ели пък разсади ягодите, че тази година ги разсадихме пролетта и нямахме никакви ягоди. А това тук е малката ми зеленчуково-цветна градинка. Simple Smile
И накрая да ви покажа новата ми орхидея. Simple Smile

P.S. Ако имате критика по отношение на подрязването на ябълката, приемем ги, защото аз нищо не разбирам от това. Дано не е късно да си поправя грешките само, но поне ще знам за догодина.

# 181
  • на пъпа на Златията
Стелт ,
И при мен е така с чушките. Вярно че късно ги низах.Обаче си имам китки с чушки, а те не са мухлясали.Ще ги снимам с един нов телефон , да видя какво ще излезе.  
Бибияна,
Намерих си от аптека.Сега сме в процес на придумване. Така е при нас. Аз ще го пробвам на себе си на един кокоши трън.
Проблемът с  паркинга е решим. Просто си наемате един надзирател. Божке ,ле и там ли е като у нас!
МХ ,
ами рано е за рязане, ама от 9 г. не са пипани.Щом ми задаваш този въпрос ми идва на ум да изчакам. Не съм си обърнала градината за чушките, а трябва. Днес е малко по- топличко, но се захласнах , да пера една перушина за възглавници , пък тя много , от 40 патици , ама трябва да се оправи.
Венета , нямаш ли ,мазе за върбите , зокума де.
Аз ги държа на стълбите в мазето и са устойчиви на студ, даже при ония минусови температури  - 28 , на предната високосна година.
То и следващата година ще е високосна, ама още тази зима ли ще ни подбере , или ще изчака следващата. Като гледам , при нас още слана не е падала.
Венета , иаз имам зад къщата един оогромен бор. Викнах един катерач та го окастри. Все ме питат дали има корени в мазето , че е на 3 метра от къщата. Подпира го асманлъка. Колкото пъти като гърми и трещи го поглеждам , светкавиците да не го подпалят.  

# 182
  • забравих си мисълта...
Rorik, имаме огромна изба. Минава под цялата къща и продължава под гаражите даже. Но проблемът е, кой да ги свали там, че са много тежки. Миналата година двата бяха, директно като се влезе в къщата, до вратата, но пречат, а другите два бяха в стаята за сушене на прането. Та се наложи да се качвам да простирам прането на тавана и на мен също ми омръзна всеки ден нагоре надолу. Но за да ги сложат в тази стая пак има няколко стълби и пак опира въпросът до носенето им нагоре и после надолу.
Борът, не знам дали забеляза на снимката, го отрязаха доста високо, защото децата искат да направим къщичка за птици. Аз намерих идеята за добра, но сега съжалявам, че от птиците няма да видим ягоди. Ще трябва да купя мрежа и да се опитам да я сложа на известна височина, че иначе ще ги излапат. То и без такава къщичка само се дебнем с птиците, кой да изяде пръв ягодите. Simple Smile Иначе да викам всеки път някой да кастри клоните, не искам, много ще ми е скъпо. Тук при нас сякаш всичко им е от злато. Особено работното време е много скъпо и самото идване се плаща, а сега тъкмо мъжът ми намери тези хора да ги отрежат, изобщо не се пазарих, как и какво. Те си бяха абсолютни специалисти. Дойдоха с едно нещо като трактор и както отсякоха дърветата, ги сложиха в машината и там всичко се прави на дребно. Иначе върхът на иглолистното си го оставихме за елха. Така че тази година няма да купуваме елха. Simple Smile

# 183
Не съм писала отдавна, но ви чета. Доволна съм от реколта 2014. Провал имах при зелето и тиквите.  Орехите са с рекордни добиви.  Градината е изорана и наторена с тор от зайците и кокошките я дообработват. Mr. Green

Rorik, кокоши трън успешно съм премахвала с прополис.

# 184
  • на пъпа на Златията
Венета ,
Интересно си ги оформила , на широко Моите са едни високи. . Аз съм намислила да им направя колички на моите закуми, ако ми остане време де от 123... хиляди работи.Какви са тез пилци ,и къде се въдят , дет ядат ягоди  .Мен само охлювите ме тормозят.
Анемония ,къде тез орехи?
В Златията нямаше едничък . На два пъти купувам и те едни такива , никакви.
Кокошия трън казват че се махал и само със накисване в солена вода.
Ма така, за опит, пари се не дават,не важи в моя случай ,де , че дадох пари,ама от повече опити глава не боли.

Последна редакция: вт, 18 ное 2014, 18:57 от rorik

# 185
  • на брега на Дунава
Рорик, Кокоши трън най-лесно се маха с оранжевия сок на билката змийско мляко.Откъсваш листо,пуска сок и с него намазваш.Най много от втория път минава.Махала съм на себе си и на децата.Лесно , безболезнено и ефикасно.

# 186
Rorik, градината ни е в радомирското село Друган. От един голям и един малък орех събрахме повече от 70кг.
Пъпките на плодните дръвчета подозрително набъбват и ще е добре да застудее. Имам цъфнала иглика по това време на двора.

# 187
  • забравих си мисълта...
Rorik, ние ги имаме от около 2-3 години, подарък са ни всичките четири. Иначе тук продават готови поставки с колела за цветя, но такива големи не съм виждала. Трябва да си направим сами.Simple Smile

# 188
Мама има цъфнали рози, и още пъпки. В Лудогорието, те:
https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xfa1/v/t1.0-9/ … 9d8d3872cd1c02c25
https://scontent-a-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xpa1/v/t1.0-9/104211 … b&oe=5515F985
А преди месец тука, на гърба на Шел люляците цъфтяха.

# 189
    Въпрос от новак към майсторите на ашладисването - кога се вземат калемите? И могат ли да се пренасят на по-далечно разстояние и съответно в какво и как? Чувала съм, че някои ги бодват в ябълка...? Ако е обсъждано вече, простете! И дайте линк например.

# 190
Вълк, и моите рози продължават да цъфтят, защото не е имало сериозна слана при нас. Други години и димитровчетата не можеха да цъфнат като ги попари рано сланата, а тази някои сортове вече прецъфтяха.
Оставяме градината да си почива и обръщаме повече внимание на животинките. Тези дни чакаме пак бебета зайчета-белгийски великанчета. Grinning

# 191
През уикенда направихме една разходка до плантацията си с гъби кладница.
Времето спомогна за добър урожай.

Досега винаги бланширани и замразени във фризера.
Някой да предложи добра рецепта за мариноване?
Нямам условия за дълго стерилизиране и се притеснявам от бомбаш.

# 192
През уикенда направихме една разходка до плантацията си с гъби кладница.
Времето спомогна за добър урожай.

Досега винаги бланширани и замразени във фризера.
Някой да предложи добра рецепта за мариноване?
Нямам условия за дълго стерилизиране и се притеснявам от бомбаш.
   Попо,трудно ли ще ми бъде да си отгледам такива гъби?Има ли значени на какво дърво се слага мицела?Мислех,че само на стари дънери се прави,а това дръвче е живо! Grinning Дано да ти се обяснява!                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 

# 193
  • София/Варна
reni7377 това ми прилича на гора. Иначе кладница се гледа лесно,но с доста търпение, върху широколистна дървесина.
заразила съм пънчетата март месец и чак сега едното даде реколта,а другото не. Заразявахме ги по различен начин и може би заради това. Но пък се твърди,че поне 5-6 години ще дава гъбки. Бяха около 3-4 килограма общо. Не че ми е много голяма ръката, но сравнението изглежда добре

# 194
reni7377 , никак не е трудно, стига да имаш условия.
Най-обичат сенчесто, усойно място и трябва да има влага. Кладницата расте от мъглата, казват.
Лятната кладница е жилава, защото влагатае по-малко, но страшно ароматна за мен.
Ходех си в гора с гъби, но когато има много гъбари става трудно.
Тази гъба е на право дърво, което е изсъхнало и сигурно тази зима ще падне.
Миналата година вземах една бутилка мицел и отидох в една местност, трудно проходима
и с много нападали дървета.Там си ги заразих и предната есен имаше малко, а сега вече доста гъби.
Помня си местността, но има и много гъби без да съм участвал с заразяване.
Населението наоколо е възрастно и не влизат дълбоко в гората.Младите гъбари с лъскавите джипове също.
Мойта джипка е над 20годишна и не и пазя боята, затова мястото си го посещавам без притеснение.
http://www.recepty.bg/gradina_13-863-Kladnicata-e-naj-lesna-za-kultivirane
http://www.naas.government.bg/bg/download?id=742
 Горните две препратки дават достатъчно инфо, а март-април вече трябва да се приключва с заразяването, ако ще е като проба, за лични нужди.
Мравките много  обичат мицела и успяват да откраднат понякога всичко от някой пън както са на "Gerundiq" .
За напролет съм си приготвил шайби от топола, с 1м в диаметър и ще си  ги пробвам в единия ъгъл на градината с различните видове кладници на редове.
 А култивиратната кладница, която продават по супермаркетите, изобщо не може да се мери по вкус с диворастящата.
Gerundiq, поливайги с вода периодично, сигурно и другото пънче ще даде догодина. А иначе като не им създаваш специални условия, пролетта заразяваш - есента първата реколта.

Общи условия

Активация на акаунт