(Био)зеленчукова градина - тема 28

• 64 887
  • 741
  •   1
Отговори
# 255
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
това, което изтича е концентрирана течна тор Wink идеална за китките
идеална е и за зеленчуците, но кой ще я търпи до двора  Laughing лятото китките намазваха  Hug

само да вметна, че при мен нямаше много такава течност, тя явно зависи от количеството плодове/зеленчуци, които давахме на живинките и от това колко са сочни  Peace

и да вметна, моичкият се опита да ги нахрани с остатъка в чинията  Rolling Eyes задушени картофи. наложи се да обясня, че това са червеи, не свине.
хранехме ги с растителни отпадъци - обелки и изрезки от плодове и зеленчуци. загнилите плодове и зеленчуци също. по съвет на амика - без лук и обелки от картофи  Peace

# 256
  • на брега на Дунава
Благодаря ,st. Dobri !Все повече се навивам да опитам ,въпреки съпротивата в къщи.Но бих започнала с една малка кофичка, за да видя как ще върви. Не искам да съсипвам животинките без причина . За една кофа, примерно 8 литра ,колко гадинки са необходими?

# 257
и аз бях много притеснена  Blush не от миризми или цапане, а защото не ми се искаше да убия живинките с некадърност  Blush

не знам колко са били, изпрати ми ги амика, заедно с инструкция как да се грижа за тях Simple Smile

# 258
Днес за първи път опитах гулия( топинамбур) и останах очарована и от вкуса й и от полезностите й. Иска ми се да я завъдя на село.
Та въпросът ми е -  може ли да я засадя сега с грудка, която ми дадоха да опитам на салата. Или се засява напролет?  Може ли да ми напишете какво място изисква и при какви условия се гледа.
И да питам отново - има ли някой от вас, който е отглеждал в двора си нахут ?   

# 259
Днес за първи път опитах гулия( топинамбур) и останах очарована и от вкуса й и от полезностите й. Иска ми се да я завъдя на село.
Та въпросът ми е -  може ли да я засадя сега с грудка, която ми дадоха да опитам на салата. Или се засява напролет?  Може ли да ми напишете какво място изисква и при какви условия се гледа.
И да питам отново - има ли някой от вас, който е отглеждал в двора си нахут ?   

забелязала съм, че наесен, когато някой по случайност опита топинабмура, той става интересен и започваме да го обсъждаме  Laughing

на въпросите:
може да го засадиш сега, издържа навън и няма да измръзне през зимата;
условията - няма претенции, расте като бурен и точно като него би заел всичко, ако го оставиш;
нашите са до оградата (задния двор), за да не ми пречат;
веднъж засадени не искат поливане, окопаване, не е необходимо нищо  Peace

да подскажа - става чудесна туршия Wink

# 260
# 261
Цитат на: st. Dobri link=topic=801664.msg29597040#msg295970

[/quote

забелязала съм, че наесен, когато някой по случайност опита топинабмура, той става интересен и започваме да го обсъждаме  Laughing

St.Dobri, напролет ще можеш ли да ми изпратиш, и аз незнам как се казва - семена или грудки на топинамбур, за да си засадя и аз, че прочетох много хубави неща за него!

# 262
...
St.Dobri, напролет ще можеш ли да ми изпратиш, и аз незнам как се казва - семена или грудки на топинамбур, за да си засадя и аз, че прочетох много хубави неща за него!

Simple Smile сега проверих - на балкона има плик с десетина грудки. ще ти отделя 5-6 още сега Simple Smile
дай адрес на лични и в понеделник ти ги пускам  Peace

# 263

И не забравяй, че става по 3 и повече метра висок. Предвиди му място, на което няма да засенчи други растения.

# 264
  • София/Варна
Моето домочадие не хареса гулията. Аз бях насяла на две места - голяма грешка. Страхотно цвете и наистина стана сигурно 3 метра и повече.
Тази година се боря с изкореняването и. Пролетта мъжа ми рови, рови - имаше сигурно на 1 метър дълбочина грудки. След цялото ровене, цяло лято скубя растения. Ще видим догодина как е.
 Та извода от цялото ми писание е, че трябва да се внимава къде се сее, защото е като троскот.

# 265
    Така кажете, че това си е гулията. А ако останат грудките  в земята през зимата какво става?

# 266
  • Пазете Гор
Абсолютно нищо - напролет израстват нови растения.

Питайте ме защо, докато беше по-сухо  не изкопах дупки за новите овошки. Вярно - беше кално, ама сега е туткал!

# 267
  • Варна-София
Това ми напомня една статия за Зимбабвийското земеделие. Там, значи, всяка година си правят тоалетните на ново място, а старата дупка заравят и там посаждат овощно дърво. Не че аз го правя, но ми се струва много разумно, особено ако хвърлят и растителни остатъци за компостиране и от време на време пръст - ще се получи великолепно и доста хигиенично. Стените предполагам са от 1-2 реда рогозки. Друго дали им трябва? Предполагам, че не.

Последна редакция: вт, 02 дек 2014, 08:37 от amica1

# 268
  • на пъпа на Златията
 ===Питайте ме защо, докато беше по-сухо  не изкопах дупки за новите овошки. Вярно - беше кално, ама сега е туткал!===

Не си спомням по Златията кога за последно е е било така.Ледени дървета , без една снежинка.

Питаите ме и мен защо не си обърнах лехата за парника. Видя ми се кално.
Рекох да позамръзне .Сега земята е лед.

# 269
Ох, Рорик, и аз така като тебе, от чакане накрая нищо не прекопах.
Амико, моето дете дава зор да си правим от твоите хранилки за синигери, това ще ни е зимното забавление  Hug

Общи условия

Активация на акаунт