(Био)зеленчукова градина - тема 28

• 64 877
  • 741
  •   1
Отговори
# 270
Синигерите обичат домашни суджуци. Mr. Green
И моята градина не е обърната.
Хранилка от рапан - https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xfp1/v/t1.0-9/ … 7cc5b8b8ec692ce25

# 271
Страхотна е  Simple Smile Аз им пазя специално сланинка на душичките Simple Smile

# 272
  • на брега на Дунава
Синигерите обичат домашни суджуци. Mr. Green
И моята градина не е обърната.
Хранилка от рапан - https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xfp1/v/t1.0-9/ … 7cc5b8b8ec692ce25
За синигерите не знам ,но заради врабчетата довечера ще ядем суджук на тиган.Целият са ми го накълвали.Добре ,че останалите три ги суша в хладилника.Идеята беше за Коледа да са готови.
От кога врабчетата  станаха хищни .
Аз пък трябва да засадя шест рози в замръзналата земя , но се надявам да има и хубави дни през декември.Мисля и да сложа семена от бакла и моркови ,за да поникнат рано на пролет.

# 273
Здравейте!

Преди около месец и половина си купих чубрица в саксия от Фантастико. Беше с прекрасни зелени листенца отгоре додолу. Занесох я у дома и я поставих на южен, неотопляван, слънчев балкон. Поливах я нормално. Може да е била преполивана от съпруга или детето за да не изсъхне, но не съм сигурна в това. Осведомих се в интернет, че трябва преди да почне да цъфти да я извадя от саксията и да я изсуша.

Преди две седмици забелязах, че вместо да се опитва да цъфти листенцата и започват да гният. Тъй като това мое наблюдение съвпадна с поредното застудяване реших да я прибера на топло в стаята. Нея и коледарката съпругът ми ги постави въпреки моето несъгласие на един шкаф близо до тавана на стаята, където са огрява ни само от лампата като я запалим. Днес видях, че чубрицата продължава да загнива. За тези две седмици никой не я е поливал. Какво да правя за да я спася?

Да попитам и за коледарката (коледниче, великденче-цветето, което цъфти и на двата празника при добри условия). Тя ми е подарък. Както се казва старо, изпробвано, че цъфти растение. Края на септември ми я подариха. Целият октомври беше на същия балкон (имам само този балкон; суша си прането на него; остъклен, южен; сега на студеното време само когато има пране и то през деня го открехвам да "падне" прозореца, а вечер го затварям, защото граничи с втората си врата в спалнята). Мъжът ми я прибра заедно с чубрицата на шкафа. Както казах и погоре не е поливана от две седмици. Днес видях, че има две цветни пъпки, но листата й са едни такива сухи и омърлушени. Моля, кажете как да "освежаване" зелените й листа и как да опазя цветовете й.

# 274
  • Варна-София
Ай, пазете суджуците. Солта не е добра за птичките.
Вълк, този рапан е убиец. Много е красиво.
Благодаря, че ме подсетихте, тъкмо имам подходящи материали за храна на синигери, а котаракът взе да скучае зад прозореца.

# 275
Край, ще сменям плана, сланината е солена... С какво да им омеся семенцата тогава, да им взема пакетче кайма?

# 276
Аз за сега ще им давам само слънчогледово семе. Каймата в пакетчета също е солена Peace Миналата зима купих сурова неосолена сланина от месарския щанд в магазина - съвсем малко парче, но не успяха да го изядат.

# 277
  • на пъпа на Златията
Ммм даа,
Защо така?Пролет имам рояк синигерчета . Сега са сам9 двечки.Гнездят и спят в тръбите на асманлъка. Не им ли е студено. Къде е снимката с къщичката за синигерчетата  моля?
Какъв ли да е проблема с чубричката?
Дали пък не им е било задушно и влажно на балкона. Сега определено не им е добре на  високо , на шкафа.Колко високо на шкафа?  А и 2 седмица без водица си е множко.
Гние ли наистина или има нещо друго?

# 278
На балкона е по-скоро студено, отколкото влажно. Шкафът е нормално поставен на стената-стандартен кухненски шкаф с около 50 см празно пространство над него до тавана. Надявам се да съм го обяснила. Стандартната кухня има да речем шкаф под мивката и такъв над мивката, който не стига до тавана например. Чубрицата я преместих пак на балкона, защото ми казаха, че издържала на студ. Полях и нея и коледарката. Листенцата от нормални зелени стават кафяви и черни. Просто си гният.  newsm78

# 279
Семенцата за синигери се омесват със свинска мас. Рорик, снимката е от фейсбук, ако нямаш регистрация там, може би затова не я виждаш.
Хвърлям око на една група, за птиците в България. Май се оказа, че белените семки са по-евтини от суровите слънчогледови. Та в групата от време на време има снимки и на хранилки. https://www.facebook.com/groups/121927459226/?fref=nf
Ето една например И други птици си хапват, дърволазки, а това на снимката е зидарка.

# 280
  • Пазете Гор
...Не си спомням по Златията кога за последно е е било така.Ледени дървета , без една снежинка.
Рекох да позамръзне .Сега земята е лед.

През 2004 по това време беше така. Целият път от Малорад до Оряхово, после до Козлодуй и обратно през Селановци за Кнежа беше като стъклен. Случва се. В записите на метеоролозите има една паметна поледица от началото на 60-те - било е чудо!

Има безсолна, прясна сланина, намира се за по около 3 лв килото. Синигерчетата няма да се обидят и на сало, никак даже - по-евтино, пък и безполезно е. Солената сланина може лесно да се обезсоли, Гали, изкисни я във вода. Моите  Wink синигери зимъс ядат почернелите орехи - чукнати веднъж с теслата и турени на капака на бунара, други орехи - изостанали от предни реколти, коремно сало с едра ярма, ей такива. Има ги въдят се.

maria_73
, чубрицата цъфти, но някъде в средата на юли. Много е вероятно да не я дочакаш да цъфне през декември. Остави я, загубена работа е това, без време. Не е моментът сега. Това, което си взела, е за продаване, а не за отглеждане - не и един стрък, не и малко преди Рождество. Напролет с удоволствие ще ти пратя в писъмце семчици от чубрица - посей си, радвай й се.

# 281
Куркума, Рорик,

Значи да я изкоренявам и да суша това, което е още зелено преди и то да загине, така ли?

А коледарката ми? Как да да направя листата й отново сочни и как да й опазя цвета? Къде да я сложа пак на шкафа до тавана т.е. На по тъмно или на по светло?

# 282
Мария, за чубрицата питай тук http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=576352.0;topicrefid=19 ,
а за коледничето - тук http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=811996.0;topicrefid=19

# 283
Благодаря за връзките Вълчо. Имаш много сладък ник.  Simple Smile

# 284
  • на пъпа на Златията
Мария,
Измръзнали са. За това са почернели и загнили.Няма такова нещо чубричката да издържа на студ.  Чубричката има свойството да избива. За това остави на топло и светло , премахни изгнилото, останалото здраво  може да избие нови листенца.
Коледарчето и то е направило така.Коледарче или коледна звезда?  Мисля че коледарчето , ако не са му измръзнали корените , също ще се оправи.То "спи" през лятото.  Не зная за коледната звезда , но коледарчето цъфти когато деня започва да е по малък а не да е на тъмно.Като хризантемите. Завиваш го с по 1 час по рано и го отвиваш с 1 час по-късно с тъмна хартия , найлонче , .. и цъфва по-рано. Така че на топличко и поливай . поне един път в седмицата.

Куркума , поледица , да , случвала се е , но винаги е имало снежец. А сега направо грозотия.Обледенени клони на дърветата. Щях да снимам , ама още не съм оправила новия телефон - снимачка. А днес прокапа.Явно овошките не им е било добре. Амика да каже , там духа от Сибир , тук от Карпатите.

Вълчо имам регистрация. Не исках да се регистрирам ,направи ми я един "разбойник" и  е влизано само един път там . Не помня нито име , нито парола.

Аз от един месец постоянно съм селянче.     

Общи условия

Активация на акаунт