(Био)зеленчукова градина - тема 28

• 64 873
  • 741
  •   1
Отговори
# 285
Рорик, благодаря и на теб за съветите. Къде по точно си в Златията?

# 286
  • София

Не си спомням по Златията кога за последно е е било така.Ледени дървета , без една снежинка.

Питаите ме и мен защо не си обърнах лехата за парника. Видя ми се кално.
Рекох да позамръзне .Сега земята е лед.
При нас пък е друга мода- дърветата и цветята, че и тревата, са обледени, но земята не е замръзнала.
Локвите също............

# 287
  • Варна-София
Направете си хубави снимки. Много красота има в леда.
Хубавото дотук. После ще изчакаме напролет да видим какви са пораженията по дърветата и храстите и ще режем до здраво. Раните добре ще почистим и ще ги замажем с овощарска замазка. Ако не ни мързи да направим това, раните ще се затворят. Но това напролет.

Сега избягвайте да хвърляте сол по пътеките за размразяване. ОПЕСЪЧАВАЙТЕ.

Последна редакция: ср, 03 дек 2014, 16:30 от amica1

# 288
  • Пловдив
absurt, много красиви снимки, макар и студени.
amica1, много си права за солта.Забранена е! Моите плочки майка ми ги наръси със сол и им разказа играта. Ще се редят нови! Laughing
При нас в Пловдивско дворът е вече пълен с вода.То бива дъжд, ама чак пък толкова. Sad

# 289
  • на пъпа на Златията
---Рорик, благодаря и на теб за съветите. Къде по точно си в Златията? ===

Там дето барата е най Крива.Има и Крив вир.

Та баш пред табелата на това Криво село предната седмица видях  едно невероятно храстче.Е не точно храстче , че май към 3 метра. Грееше край пътя.
Малинено червени като кадифе цветове , приличащи на цветето зайче, само на връхчето ,  вътре с оранжевички 2 семчици.
Семките 2 пъти по големи от житено зърно.
Каква ли ще е тая красота?

Абсурт , ти ще да си някъде по на юг.
В Златията точно преди седмица всичко се обезлисти. Остана да се зеленее само пилешката трева и тия модерните тревни смески.
Голяма напаст са. Завладяха ми черния двор . А там ми беше,немтата докрана от Балкана с дървата, лайкаучката , руколата която вие старателно сеете, и разни други полски треви.
Пуста мода да остане с тия тревни смески на комшийката   

Последна редакция: ср, 03 дек 2014, 19:31 от rorik

# 290
  • Варна-София
Чашкодрян. Това ли е?
http://4coolpics.com/gallery_photo/42/119439.html
Имам си на вилата. То там какво ли нямам. Дъб включително.

# 291
  • на пъпа на Златията
Ммм даа,
Ще ходя до табелата да видя дали леда не го е бастисал. Такава красота беше. Точно такова е .Дали тоя чашкодрян става за сурвакници?

Не съм си слагала зелето. . Тая есен имаше една мода да има на пазара само едно твърдо,  зелено зеле.Търговците разправят подобренокьосе било.  Няма никакъв вкус , а пък и зеленее. . Намерих със триста зора , 15 кг  кьосе . Отяждаме си салатка от него.Другото което купих как да му бая та да стане свястно. Че ще зеленее е ясно но поне да омекне като истинското зеле. Аман от нови моди. Боднах и 3 стръка от българският си праз , за семе. .   

# 292
  • Варна-София
Аз бая се бях притеснила за киселото зеле.
Мъжо го взел от Била, понеже и бабите купували, а пък бабите днес толкова лесно се лъжат, че хич не са ми критерий.
Сортът не беше Кьосе, а Чиърз. Нахоках мъжо, сложих зелето, като дълбоко рязах кочаните и го поразрушквах откъм дупето, пълних със сол и курдисах мъжо да го точи всеки ден, понеже беше виновен.
До миналата седмица това зеле само се подмята и заговорихме да го хвърляме. Обаче баща ми рече да не бързаме, а да взема за проба в буркан и да го кача на стайна температура да видим дали ще има ферментация. Само докато го държах в ръцете и капачката на буркана почна да цвърчи.
Камък ни падна от сърцето, като разбрахме, че ферментация все пак има и киселото зеле - хубаво-лошо, но ще стане.

Чашкодрянът няма да изчака за сурвакници. Дотогава ще му опадат цветчетата. Наистина са изненадващо красиви, но краткотрайни.

Последна редакция: чт, 04 дек 2014, 14:57 от amica1

# 293
Аз пък да се похваля, разширяваме градината, купихме, засега отчасти, още малко към нашето дворче, планирам поляна за децата, красиви храсти и плодни дръвчета, толкова ми е хубаво да си кроя планове  Embarassed Споделих си радостта  Embarassed

# 294
  • на брега на Дунава
И аз имах премеждия със зелето. LaughingПоръчах на моя мъж да купи зеле ,казах му от къде и какво да гледа.Е ,изпълни задачата  Hug .... като ми донесе най-мръсното зеле на света. Thinking Мих, рязах , белих ,изхвърлях ... накрая остана малко повече от половината.  ooooh!Разбира се не можахме на напълним с него бидона и купихме още .Вече е почти станало и даже опитахме зелевата чорба.
mama_gali ,прекрасно е да кроиш планове.Аз така завладявам по малко една градина изоставена от 30 и повече години,обрасла в къпини ,шипки и повет .Уж ще ни я продават , но за сега не са се наканили и аз отвоювам от дивото по петдесетина квадратни метра на година.

# 295
Аз пък да се похваля, разширяваме градината, купихме, засега отчасти, още малко към нашето дворче, планирам поляна за децата, красиви храсти и плодни дръвчета, толкова ми е хубаво да си кроя планове  Embarassed Споделих си радостта  Embarassed

Наистина е прекрасно да кроиш нови планове и да нямаш търпение да ги реализираш...
Пожелавам ти да постигнеш повече, отколкото си мечтала!

# 296
mama_gali ,честито  Hug-да стане по-красиво от плановете ви и да го заселите с най-прекрасните спомени.

# 297
mama_gali много снимки с усмивки да запечатате на новото местенце.А  с хряна ,който ми даде скоро правих една марината за пилишко.Много ни хареса,та ще те споменавам цял живот. Simple Smile

Вили-Белруби , ако знаеш колко често те споменавам ,а колко въпроси към тебе имам и все си викам зимата ще питам Вилито.....обаче трябва да си купя гинкобилоба,че сега нито един въпрос не се сещам.Ще пиша другото лято.
Много ми е хубаво да  си слагам на дадените семки,корени и т.н. вашите имена някакси топло ми става от отзивчивостта ви.Та си имам домати Вили и хрян mama_gali  Simple Smile

# 298
Рорик,руколата в задния ти двор от дивата ли е?-с по къдрави листенца или от широколистната.След дълго издирване открих малко семе от дива рукола,но закъснях със сеенето и не знам става ли така голама като другата.                                                                                                                                                           Мама Гали,честито и от мен за градинката! И ние се опитваме да купим съседния двор,но без успех!Тъй като обаче те са го оставили на произвола от години,сега поне се съгласиха да го ползвам до колкото е възможно.Засега си изорах 300-400кв.а другото напролет,защото има много дървета за рязане и те пречат на тракторчето.Овошки не можем да сложим...не се знае до кога ще я обработваме.                                              Запалихте ме за гъбите Кладница и нямам търпение да дойде пролетта и да заразя пънчета!    Поздрави на всички.                   Между другото нашето село е залято с вода-стигна и до най крайните къщи вече.Иначе най пострадаха бахчите.Отиде ни труда на вятъра                                           

# 299
  • на пъпа на Златията
Рени,
Съчувствие за сполетялото ви бедствие!
Кое ти е селото?
Имате ли нужда от помощ?  

А за руколата ,  
Каква дива,  питомна, к"ви 5 лева. В черния ми двор е като килим. И двата вида имам и естествено и двата са диви. Живот и здраве ще я снимам на пролет. Тоси е пипкава работа да гониш семенцата им перушинки. Като ви отмине водата и ако не е замръзнала вее да я позная в двора ще ти откопая коренища . Ох какви коренища , то е като морков.Все съм се чудила дали моркова им не е по-наситен на полезни вещества. Иначе съм си правила салати от глухарчето.Леко нагарча.  

Общи условия

Активация на акаунт