(Био)зеленчукова градина - тема 28

• 64 786
  • 741
  •   1
Отговори
# 480
Някой сее ли от тези моркови? - http://www.bgfermer.bg/Article.asp?ArticleId=1816121  Laughing  Моля за отзиви...  Laughing
Съседите имаха от тия...моркови. Един стрък, между доматите. Май гонели от нещо, бях чела какво, но не помня Simple Smile

# 481
  • При розите и топлата вода ......!
Привет градинари. Май ни засърбяха ръцете. Wink
Да ви покажа моите доматки сяти на 11.01.
http://gelika.snimka.bg/hobby/gradina-2015.850886.34747428
http://gelika.snimka.bg/hobby/gradina-2015.850886.34747428

# 482
Супер. Мъжът ми тая вечер е с мисия да купи семена за ранни домати. Нямам и аз търпение вече.

# 483
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Някой сее ли от тези моркови? - http://www.bgfermer.bg/Article.asp?ArticleId=1816121  Laughing  Моля за отзиви...  Laughing

отзивите за тези моркови се събират от дознател и задължително започват с "именувам се"  Whistling

# 484
   Момичета и момчета работливи, кажете при тази глобално затоплена зима - кога трябва да се вземат калеми за присаждане? Че трябва да се умува и планува, пък и да се действУва /особено като си на  х км от мястото и на 2х км от мечтаните калемодайни дървета.../.

# 485
mama_gali и аз това си мислех да посея по-малко капризни зеленчуци.Обаче без краставици и домати накъде.Между другото краставицете в оранжерията миналата година ги бях зарязала след като ми излезнаха външните , само отвреме на време  ги поливах.Болни бяха растенията,неоплевени,а бе гора.Обаче даваха до октомври.Така ,че някой път дядо боже решава да даде въпреки всичко Simple Smile

# 486
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
   Момичета и момчета работливи, кажете при тази глобално затоплена зима - кога трябва да се вземат калеми за присаждане? Че трябва да се умува и планува, пък и да се действУва /особено като си на  х км от мястото и на 2х км от мечтаните калемодайни дървета.../.

преди години Бушката ми изпрати неземна ябълка Simple Smile
отряза пръчки януари, аз ги увих в хартия, навлажних и сложих в найлон, а после в хладилника. калемите присади майстор преди да се раззеленят пъпките, (то си има чалъм, а и срока е различен за костилкови и за семкови).
калема тръгна и имаше листа цялата година, значи сме уцелили какво да правим.   Hug

Скрит текст:
по-късно загина, но за това не е виновно съхранението  Confused

# 487
Ето и моите ранни доматки-засети на 7януари. http://reni7377.snimka.bg/experiment/razsad-2015.850981.34753691   За съжаление вече няколко дни няма слънце и скоро май няма и да има!                                                                                                                                    Гелика,ти къде слагаш тези големи кутии с разсад?Направо не ми стига акъла скоро къде ще сложа пикираните домати  newsm78?  Дали ще мога през деня ако е слънчево да ги нося в оранжерията,а вечер да ги прибирам?Само този февруари ми е мъка с мястото.

Последна редакция: нд, 25 яну 2015, 15:30 от reni7377

# 488
  • При розите и топлата вода ......!
reni7377, кутиите са 50х30 см. По трудно става след като ги пикирам защото ще ми излязат около 15 броя. Като ги пикирам за около седмица ще ги държа в стаите, а после ще ги сложа вътре в оранжерията под лехичка и през нощта ще им хвърлям и стари одеала. Като имаме брада ще си намерим и бръснач. Wink

# 489
  • София
Здравейте!
Това ще бъде и моя тема, най-после!
Ще се уча от вас!

# 490
  • густо майна Филибето
Да се запиша и аз. Не че има с какво, но ви чета с удоволствие. Не съм писала мнооого отдавна, защото отглеждането ни стана съвсем Не Био и реших, че не ми е тук мястото.
 Есента дори не фрезовахме заради калта, сега чакам с нетърпение да си видя градинката спретната.
Покрай други неща изпуснах сроковете за лука, ако насадя сега балучки дали ще ям зелени пера навреме?
Аз да споделя как се справям с по-малко луци. Режа им зеленото като ми притрябва салата, на лучето си му растат нови пера, и така до лятото. Simple Smile

# 491
Любознателна  Hug и вкъщи не сме много био, но нищо де. Аз мисля, че не си изпуснала срок за лука, моя още не съм го слагала.

# 492
Здравейте момичета! Реших да се включа във вашата тема, защото имам няколко въпроса, а и да разкажа за нашата малка градинка. Видях, че някои вече сеят домати, та да попитам време ли им е или тези ги сеете за оранжерия?
 Миналата година с майка садихме домати, но заради валежите предполагам, започнаха да чернеят и гният та нищо не набрахме. В началото започнаха да им капят цветовете и макар, че все пак  вързаха не успяхме и едно доматче да опитаме.
  Някой ще даде ли съвет как да се предпазим това да не се случва отново или поне да не толкова унищожително. Бяхме решили градинката да ни е био и единственото с което майка пръскаше беше козе мляко.
Напук на доматите пък тиквичките раждаха до късна есен и мнооого бяха вкусни. Съседите идваха да си вземат от тиквичките ни и пак не смогвахме да ги изядем, а като ги откъснеш караха по няколко седмици в панерчето на сухо и проветриво. Отдавна не бях виждала зеленчук, който да издържи толкова дълго.
От чушките брахме само от българския сорт "бяла чушка", от "калифорнията" само няколко чушчици успяха да узреят, а   "бичия рог" така изгни, една не откъснахме, но какви чушки бяха. Едни големи и дълги с наситено зелен цвят, но до червен така и не стигнаха.
 Ще се радвам ако някой даде съвет кога да започваме със сеитбата на различните растения. Тази година сме взели семена от  домати,а не купени та не знаем какво ще излезе.
Сега се връщам да чета и да търся полезни съвети.

# 493
Евриала,рано е за градинските домати.Аз ще слагам в оранжерия,но въпреки всичко виж и попитай твоите съседи кога  сеят.Според мястото и климата всеки се съобразява с това.АЗ садя моите домати навън към 15 април,но ги завивам с найлон докато отпаднат сланите,така,че питай наоколо. :   Иначе за биото-и на нас ни се случва да пръскаме и химични препарати.За семето от домати само провери да не сте събирали семена от хибридни сортове-иначе страшно няма.Успех тази година!                                                                           П.с.Тиквичките и краставиците според бразилски учени се лекуват и предпазват ефикасно от мани чрез поливане и пръскане с прясно мляко.Тоест има логика в тяхното благоденствие щом са пръскани с козе мляко. Laughing            Понякога нашето желание и любов стигат за да излекуваме нашите зеленчуци!Преди дни разбрах,че био препаратите с които съм пръскала миналото лято първо са били:                                              Съхранявани при неподходяща температура                                                                                                              Пръскани са при цъфтеж-нещо което е пречило на завразите и на полена                                                                                                      На всичкото отгоре съм ги смесвала с прилепители,което също е неправилно                                                                           Накрая следва,че въпреки всички погрешни неща имах домати до края на октомври.С любов и желание -всичко се постига! Grinning Grinning

# 494
rorik,
 имай напредвид, че този битумен силикон, НЕ изсъхва,
лепне и се размазва.
Хваща добре само на битумните керемиди-може би прави
някакава реакция като ги разгражда и се сливат двата пласта.

Общи условия

Активация на акаунт