(Био)зеленчукова градина - тема 28

• 64 790
  • 741
  •   1
Отговори
# 465
Аз тази неделя ще рътя семената и на 26 слагам разсада. Чудя се семи за краставиците, дали да ги сея на разсад или направо в градината под бутилка. Миналата година нямах разлика между тези на разсад и тези под бутилката

# 466
Titina ако нямаш условия за разсада от краставици,по добре направо навън.И при мен така се изравниха една година,но следващата година когато имаха нужните условия като температура и светлина си имаше значение.Около седмица -десетина дена разлика ми дадоха.

# 467
Топлина и светлина имам и на двете места, вън ще ми създават по-малко проблеми.

# 468
  • на пъпа на Златията
Привет. Да превключа .
Утре ако е хубаво времето както обещават ще режа дърветата.Ще пъхна във фурната пръстта.
Skela,
Варта и синия камък , обеззаразяват почвата от разни гъби. Никога не ми се сече разсада.
Огъня, опича разни яйчица на разни мушици, червейчета ,и др. гадинки , които ядат стръкчетата . Така че не става без попарване на пръстта в печката.  . Не е толкова ефективно за семената на разни плеwели но помага.Както ви казах комшийката е отличничка. Насяла си е домата направо
като в лаборатория.Значи един стириопор с големина  50 на 50 см. В него клетки  2,5см х 2,5 см на дълбочина 5 см.В този стириопор отгоре много нежни клетки като тези дето е показал вълкът. Явно изляти от пластмаса. Посипва пръст притъпква , във всяка клетка поставила по едно семенце.
Та аз си купих един лист не стириопор ,  а фибран за 3.5 лв. 1,20 на 0,60 м на 2 см. Ще си направя клетки.Ще пробия дупчици.  Мисля да го лепя с водно стъкло , да видим дали ще стане. ,и с четката да го намажа пак с водно стъкло.Не знам дали ще стане. Някой да подскаже.  Мислих със силикон, разреден с разредител,ще мисля.Фибрана ще пази топлината на коренчетата исемената ще никнат по-бързо.
Вълчо ,
Не видях на тая да има чинийка за вода. Явно тия изляти клетки от пластмаса са поставени в същите такива от стериопор. Стериопора сигурно поема влагата .Не видях от вън стериопора да е обмазан с нещо, може би от вътре е обмазан да не пропуска влагата.
.  както аз искам да го направя.Пак ще погледна.
Сметнете на квадрат 60 см на 60 см , една клетка е 3см, 2 см клетката и 1 см стеничката между клетките.  това са 20 Х20 стръка са 400 стръка.400 стръка се хващат на място 3 педи на 3 педи. Като напече слънцето в кофичките   
Вълчо тия клетки са много плитки. Явно трябва да се сложат в стериопор.

# 469
Преди две години използвах подобно, но беше голяма кутия (като тава). За съжаление след 1 лято така се ронеше, че замина на буклука...но що чимшир развъди лятото, накрая му викахме разсадника.

# 470
rorik посях ги ,без да пека пръста Embarassed Ако имам късмет всичко ще е ок,ако не ще купувам разсад....Сложих една шепа син камък и една шепа вар,поразбърках и така сях.Не намерих никъде по колко се слага и ей така реших.
Да взема да опека сега пръста на едно сандъче,че да имам готовност за втора партида  Mr. Green
За съжаление тази година ще насея всичко в градината ,но не се знае дали ще мога да бера.Има вероятност да съм на работа от 9.00 до 23.00,тъй ,че ще се наложи за мое голямо съжаление да зарежа градината.Може би за това и не ми се прави всичко ,като хората.Мъчно ми е ,че няма да се ровя в пръста.

# 471
Поливам с вряла вода пръстта за разсадите. Досега не е имало провал. Тази година съм решила доматите да сея направо в кофички, може би по две или три семенца и после излишните ще махна. Куркума питаше за ранното зеле. Не съм спец, но за първа година ми се роди и ранно, и късно зеле. Всичко отдавам на многото дъждове. Явно обича мноооого вода. Ранното ми беше точно Дитмарско и го сях на 22 февруари. Разсадът не беше кой-знае колко добър, но зелето засадих през април. Е, какво като го засадих. Не мръдна да расте и на милиметър, докато беше хладно. После изведнъж тръгна добре. Обаче тази година няма да сея ранно зеле, че сама трябва да си го ям. Половинката само ми мрънкаше,
че зелето било зимна храна. Дори от ранното се принудих да слагам зимнина. Погледнах си снимките и виждам, че кайсиите са узрели (месец юли), а ранното зеле още не е пораснало достатъчно, но вече е направило глави.

Последна редакция: пт, 23 яну 2015, 08:33 от Анонимен

# 472
Има стереопорени разсадни табли с различен брой гнезда, отдолу с дупчици. Стереопора малко топли почвата. Аз обаче вземам от пластичните разсадни табли, че са 3-4 пъти по евтини. Засявам в торф на Щендер, ако си играя да пека пръст... Правя все по няколкостотин разсада, включително и на цветя.

# 473
  • на пъпа на Златията
Титина ,
Стереопора е влагопоемащ.чудом се чудя на хората ,които си го лепят на стените, отвътре от вън. Ей така става за 3-4 години. Хваща мухъл  и се разпада и човек живее в мухъл.Фибрана е малко по-добър , ама същата работа.  .
За това решавам , правя си клетките от фибран, после водното стъкло , оставям на топло да се изпари водата, .Днес намерих един битумен силикон на Церезит, после с него , че е черен.Не случайно ги правят тия клетки черни. Добре е за корените на тъмно. Мисля така да го направя, защото ако направо сложа , битумния силикон разреден с разредител, разредителя че сяде фибрана.Така мисля да е по здраво , от продаваните пластични, тия са едни тънки. После ще мисля за тава от долу. Може би тенеке от сирене пак намазано с битумен  лак. Няма да си игеая всяка година с тия пластики.      

===rorik посях ги ,без да пека пръста===
Скела ,
Извинения. Мислех , но не отговорих по-рано.Варта трябва да е повече от синия камък. Съотношението е една  част син камък , към 1,5 вар.Така почвата е малко по алкална  а доматите не обичат кисела почва.
  Сега намери един пушач и вземи от него фасове. Във фасовете има концентриран никотин. Никотинът е основа на отровата  на сините гранулки, които се слагат в лехата при разсаждане на разсада,  против поповите прасета. Накисни фасовете във един буркан от 800 гр. , фасовете да са  на една четвърт от буркана, залей с топла вода и дръж на топло, да престои  1,2 дни. , да пожълтее ,почернее водата.  . вземи от тая вода разреди 1 към 2 с чиста вода и при следващото поливане на засятото ,полей. Аз за това пропарвам почвата  в печката,за да не ползвам отровите. Вижда ми се по- надеждно от заливането с вряла вода.

Скела , човек предполага , Бог разполага. Каква е тая работа от 09 до 23 часа?
Когато работиш нещо , не мисли че няма да стане,. Все ще измислиш нещо. Успех. А трябва да се сади , я каква война се е задала.Не се знае на магазина дали ще има и колко ще струва.

Последна редакция: пт, 23 яну 2015, 13:39 от rorik

# 474
  • София
Нека първо помогна- професия ми беше, та" СТИРОПОР" е думата. Simple Smile
Много се колебах, но това печене на почвата ми се струва анти от където и да го погледнем.
Почвата е пълна с организми, които я държат " жива".
Като я опечете и изтребите всичко, що прави нейната плодородност, вие оставяте една мъртва материя, в която засаждате семенцата и допълнително я алкализирате и обеззаразявате с меден сулфат и вар. newsm78 #Crazy

# 475
rorik това с никотина го направих.Миналата година беше го писала някъде и аз прилежно съм го записала.Само не бях си записала ,че като излезне разсада тогава чак се полива с никотинова вода.Аз я разредих с топла водичка и така полях посятите семенца.
Сега като излезне разсада пак ли да го поливам с никотинова вода?

О надеждата умира последна,та затова и посявам,знае ли човек какво ще се случи.Ами моята работа е търговия-собствен бизнес както му викат хората.Аз съм на друго мнение относно "собствения бизнес",но съм се хванала на хорото вече 12години и когато си положил толкова труд гледаш да си спасиш "бизнеса",за мен е робство по много причини,но да не се отплесвам.Та по тая причина с робството за мен единственно градината е почивка,само там се чуствам отпочинала.

# 476
Спокойно, Скела, всичко ще се нареди идеално, ти наблегни на зеленчуци, които се гледат сами  Hug И мен моята градинка чудесно ме разтоварва от напрежението, а пък копаенето, което масово познатите ми мразят и така ме съжаляват за него, ми е направо психотерапия.
Вълк, как се казваше една круша, която беше показал миналата година ли да беше... от един разсадник покрай Плевен, бях си я заплюла да си я поръчам, пък не мога да си спомня името  Embarassed

# 477
# 478
 Hug Веднага пиша на листче, че е по-сигурно  hahaha

# 479
Някой сее ли от тези моркови? - http://www.bgfermer.bg/Article.asp?ArticleId=1816121  Laughing  Моля за отзиви...  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт