(Био)зеленчукова градина - тема 28

• 64 436
  • 741
  •   1
Отговори
# 570
При мен магданозът поникна за10 дни (семената ми са от България)

# 571
Като заговорихте за липи,има ли някакво изискване за свободна площ,така,че да е добре на дървото и да не засенчва други дървета ? Велико Търново ( и околности) къде се предлагат дръвчета и кога трябва да се засади? Сянка или слънце ? ( Извинете ме за лаишките въпроси)
Благодаря предварително !

# 572
От прочетеното разбрах, че липата иска полусянка, но вирее и на слънце, и на сянка. Ако е на слънце, иска повече поливане. Образува мощна коренова система, така че не трябва да е в близост до сграда. Не понася пресаждане. Нашата бяхме засадили на място, където явно беше прекалено наторено и започна да жълтее. Пресадихме я, ама тя не мърда да расте. Дано новата има повече късмет, а и ние също.  Wink Общо взето се продават по 15 лв. за дръвче. Ориентирах се да купя онлайн, защото ми е по-лесно. Поръчах си и едроплоден дрян (най-после), също и годжи бери. В Градина и Хоби малките липи се продават по 3,50 - 5,00 лв. Предлагат и много по-скъпи. Малките са 10-20-40 см високи.
Доматите Калина нямат твърди жилки. Тази година реших да сея и безколови, за да видя разликата с високите. Сортовете, които поръчах са и ранни, и късни, като не са хибридни. Е, мисля, че и безколовите искат прикрепване, но ще видим. Да стигнем до тази част. Simple Smile
Ще пробвам за пръв път рукола, манголд, пащърнак, бели краставици и хибридните Тести грийн.

# 573
  • на брега на Дунава
Зеленчуковата ми градина е още в апартамента.
Че тя до края на март при мен си седи в къщи.
Поникнаха ми всички ранни домати , а днес засях някакви зелени английски 15 семенца в пакетчето ,малко патладжан и сладки рибки /чушлета/ ,че много ги харесваме и всъщност са слабо люти.
Останалите чушки мисля да сея другата седмица и по твой съвет няма да ги пикирам.
Да сея ли вече листната целина ? Май е време.Дават го затопляне и слънце.

# 574
здравейте градинари ,и аз преди два дни ръснах моите домати елина и бивоско сърце,куртовска капия и пащърнак .. време е вече да се оправя това време ..

# 575
  • Пазете Гор
МХ, аз обикновено правя разсад за целината, и в такъв случай защо да не се засее сега. Пипкава работа е целиновият разсад, ама на масов посев не расте достатъчно едра, поне при мен. Сравнително трудно се прихваща обаче.

Миле.. , шеста година вече откак пиша тук и ми се струва, че си първата опт Пазарджик и региона, която се записва тука. А това е може би най-зарзаватчийският край на страната. Всичко му е създадено за зеленчуци - и климата, и почвите, и релефа, и подпочвените води, и навиците.

Един дядка-тракторист от Правище ме подкачаше - " Ей, момче, тука при нас земята е такава - х*я си да боднеп - върба ще изкара!".

# 576
Препоръчайте сорт безколов фасул за зрял. Последните запаси от 2012 г. ми свършиха и ще сея, живи и здрави. Преди години купих някакъв ситничък, но не съм очарована. Когато има повече реколта от зеления, си отделям и узрял от него, но миналата година реших да консервирам зеления и не остана почти за зрял.

# 577
  • Пазете Гор
Чудесно ми се получи със Старозагорски чер за зрял тая година. Брах си и зелен, не успях да обера на зелено вторият му цъфтеж и сготвих на няколко пъти от зрелия - чудесен беше.

# 578
Куркума, много го харесах Старозагорския чер, но само зелен го брах, дори замразих от него. Много връзваше, така че ще купя още малко от него за семе. А и като втора реколта се получи чудесно. Радвам се, че си доволен от него като зрял фасул.

# 579
Куркума, от миналата годинина се запалих по градинарството и тогава писах тук, но повечето ви четях, като за първа година съм мноооооого доволна, направо не повярвах какво отгледах, дано тази е също толкова добра... Praynig

# 580
Но сигурно ще да е реколтота от отпочиналата  от 10 г почва и климата , както казваш куркума,защото за първа година да се получи от всичко  с начинаещ градинар.. Laughing

# 581
Запалила съм се и по дом какошки, имам бял легхорн , мн снасят , и зима и лято не спират,  дребни кокошки пък едни големи яйца снасят,и си търся инкубатор, но незнам дали ще се справя , дано да е като в градината  Peace, някой да ми предложи изпробван модел инкубатор, че нищо неразбирам  newsm78 или мътачка ...

Последна редакция: чт, 19 фев 2015, 11:38 от Миле..

# 582
  • Пазете Гор
Интересно е човек да излюпи пиленца, но е на късмет работата - ще вземат да се пръкнат някои свраки - ни за готвене, ни за снасяне. Може да изчакаш - по някое време някоя кокошка ще се разклока  - издава специфичен звку клок-клок ще стане квачка) - и я насаждай на яйцата.

Има системи за неприсъствено отглеждане на птици - кокошки и патици, проучвам за моята градина.

# 583
Интересно е човек да излюпи пиленца, но е на късмет работата - ще вземат да се пръкнат някои свраки - ни за готвене, ни за снасяне. Може да изчакаш - по някое време някоя кокошка ще се разклока  - издава специфичен звку клок-клок ще стане квачка) - и я насаждай на яйцата.

Има системи за неприсъствено отглеждане на птици - кокошки и патици, проучвам за моята градина.

Куркума, и мен много ме интересува такава система, разкажи, моля те, като научиш повече!

# 584
  • Пазете Гор
Рабира се, ще споделя, бива ли инак.

Като заговорихте за липи,има ли някакво изискване за свободна площ,така,че да е добре на дървото и да не засенчва други дървета ? Велико Търново ( и околности) къде се предлагат дръвчета и кога трябва да се засади? Сянка или слънце ? ( Извинете ме за лаишките въпроси)
Благодаря предварително !

На слънце, разбира се. Разумно е да са от северната страна на двора - да не засенчват останалото и да пазят от лютите ветрове от тази посока. Един производител на липов посадъчен материал ми разправяше, че някъде край Брезник един инвеститор направил огромен липов масив. Ще се наложи да го поразпитам - къде е точно, мче да разгледам на място. Око да види!

Не бих сложил липа в двора си от чиста стиснатост. Бих се направил на леко разсея и насадил на улицата до къщата ми. Неплодно дърво вътре не ща, а за цвят - ще си обера и навън. ценността й се заключава в разнообразяване на пашата на пчелите.

Общи условия

Активация на акаунт