(Био)зеленчукова градина - тема 28

• 64 444
  • 741
  •   1
Отговори
# 555
  • Етрополе, България
И аз да се похваля. Открих градинарския сезон и ми е едно такова леко и щастливо на душата  Joy. Сейнах малко салата в едно сандъче и взех хубава балучка от пазара. Та докато стане за разсад салатата белким се стопи снега в двора, че има още пет шест пръста, нищо че грее втори ден слънце. Ще ги садя тогава заедно и ще покривам с найлон и черга. Беше много смешен моя мъж. Пращам го за две лопати тор да смеся с пръста от сандъчето, а той ми вика "Ми освен хилтито да донесеш друг начин няма тор как да ти взема." Под снега си е замръзнало яко. Пак до купена пръст прибягнах какво да се прави  Laughing. За другите разсади е много рано, чак към осми март ги правят тук.
И едно ремарке тор изсипахме миналата седмица в градината, ще ми се още едно да хвърлим и тогава да орем ама да видим, да даде господ време. Че в събота и неделя все е лошо. Емо Чолаков ще да е виновен, все той така го предрича.  hahaha
А иначе грах ми се ще да сея,  и спанака и репичките чакат, манголд, бакла ако имаш, на морковите май малко по-топло време им трябва по вещите ще кажат. Ами това са пролетните култури дето се сещам, миличка. Някой може да добави нещо.

# 556
  • софия
здравейте, отскоро имам вила с двор и не знам какво да правя. дворът е южен, с размери 10 на 10м. има дървета и трева. какво да правя сега? трябва ли да го обръщам, да го копая ли... малък е, какво да си посадя?

# 557
  • на пъпа на Златията
Добре дошли на новите.   bouquet
Ами сега  на първо време сейнете доматки за ранни слънчеви в сандъчета. . Аз сея рила и наслада.
Може и салатки . Сея къдравите.
За други неща е рано.

# 558
Аз днес сях пипер и чушки за разсад.... Зелениите ми се развиват много добре, явно зимата е сезонът за тях. Да не казвам тези, които са засети в "пръст" от компостерът, какви размери имат. Laughing толкова много манголд имам, че днес сложих дехидраторът да правя чипс.

# 559
Загледах се в домати "Калина" и "Фаворит" - на картинките много ми харесват...  Laughing  Дано годината е плодородна за домати, че миналата година нищо не успях да разбера от новите сортове...  Laughing  Ще засушавам по съветите на rorik...  Laughing

# 560
Калина отглеждах последните две години. Синът ми ги предпочете пред розовите, но това е въпрос на вкус. Тази година ще разнообразя доста. От безколовите съм си поръчала и ранни и по-късни сортове. Но сигурно ще сея и високи, че не се знае с новите сортове как ще потръгнат нещата.
Титина, запали ме за дехидратор. Само трябва да си избера марка. Simple Smile
Поръчах няколко дръвчета, семена, също и липа. Липата половинката си я избра по картинка хареса едролистната. Продават се много мънички, вкоренени в саксия (от сайта Градина и хоби), но важното е да се прихване. А, може да се купи и много голямо дръвче, но цените не ме удовлетвориха.
За рязане на асма - правилно ли съм разбрала, че се реже, когато температурата е над минус 5 градуса вече (и дневна, и нощна?)?

А на какво се дължи образуването на бели твърди жилки в доматите? Баща ми беше гледал едни такива в парник, ми не са хубави.

# 561
Не зависят ли от сорта тия жилки в доматите  Rolling Eyes

# 562
Ако е от сорта, направо да ги забранят със закон тези с жилките  Mr. Green Laughing. По едно време на пазара само такива имаше и много ме амбицираха да си гледаме домати и да не поглеждам дори със затворени очи към пазара. Тази година само лук купувам, че нещо не се роди много.
Балучката ми се държи геройски, арпаджикът и есенният чесън - също. Марулките още са под снега, но има изгледи да са издържали. Щом оцеляха след януарските студове, мисля, че всичко е наред. Имам и едни репички, които успяха да поникнат през есента. Не съм ги гледала отблизо дали имат същински листчета, но след всеки сняг виждам, че все още са зелени, пък ще карат ли нагоре или не, ще видим. Не ми се влиза в градината, че е много кално или поне така изглежда. Засях едни марулки точно преди студовете и снеговете през есента, но не успяха да поникнат. Сега дали да се надявам, че не са замръзнали семената или да си посея нови върху тях?  newsm78 Вътре нещо не ми се занимава. Миналата година почти случайно ръснах семена в една саксия с ягоди. Много бързо се издължиха и после ги извърлих. Може би ще посея нови семенца при старите, пък ако случайно онези изникнат и стане гъсто, ще прореждам. Но ще погледна препоръчителните срокове за марулките за засяване. На сайтовете на някои сортови семена са дадени добре сроковете и дори дните за поникване.

Последна редакция: пн, 16 фев 2015, 13:25 от Анонимен

# 563
  • на брега на Дунава
Време е да се напръска чесънът за зелено против чесновата муха,че вече лети и две години ми съсипва половината растения.Давайте идея с какво? Зелевата чорба не помогна миналата година.
Ранните ми домати Парис, Опал, Реяна и Паулина поникнаха на 4 тия ден .

# 564
  • Пазете Гор
Иде пролет и темата се оживи, надойдоха нови, а и по-рядко пишещи градинари - много ми е радостно да ви видя тук всички.

За ранните сеитби - формално няма особени пречки в Южна България и по топлите дворове сега да се насеят моркови, магданоз, целина, но моите наблюдения ми показват, че толкова ранна сеитба не ускорява никак момента на покълване и поникване. Единственият плюс е, че донякъде се спестява нашествието на охлюви и червеи, но и това не е толкова сигурно.

Тези дребни и корави семчици - на целината, магданоза и морковите - се разпукват трудно и кълнят бавно. Ще постигнем много по-добър резултат, ако рътим семенцата преди засяване - пък дори и това засяване да е към края на март.

Миналатa година направих общ посев на магданоз и репички. В браздичките е магданозеното семе - а между него са репичките. Забележително е, че снимката е от 19 февруари - но миналият февруари беше топъл, след удивително суха зима. Мисля, че през тази пролет няма да можем да засеем толкова рано - едно заради студа, друго заради преовлажнените почви.

# 565
Намерих поста на Куркума за липите. Ще го копирам, за да го има и в тази тема: "... у нас се срещат три подвида липа дребнолистна, едролистна и сребърна. Листата на сребърната са най-едри и леко мъхнати отдолу. Има склонност да извежда издънки. Най-големи размери достига едролистната
- Първа цъфти дребнолистната. Тя прецъфтява бързо, цветовете й са дребнички, с дребо приседнало листче на дръжката им
- след нея цъфти едролистната. Нейните цветове са едри, ароматът й е силен, особено в безветрена привечер. Венчелистчетата й са сякаш восъчни, с едър светъл приседнал лист. Медоносно растение.
- сребърната липа почти се застъпва с едролистната и е също така ароматна.
- дървесината на липата не става за огрев и мебели, но е ценена от резбари и иконографи

Билкарите ценят повече вторите два подвида - заради по-силният аромат и близо два пъти по-добрия рандеман (чист добив). Препоръчвам, когато се прави чай (запарка), попарените веднъж цветове да се оставят с част водата за една вечер - пуска повече от дрогата придобива чудесен цвят.
"

# 566
  • на пъпа на Златията
---Ще засушавам по съветите на rorik...  Laughing

А стига. Ми при мен не валеше толкова.
Ми прадедо за това е избягал още преди къде 150 г от Балкана. Ми метни им един найлон да им не вали , де,ааа.

Тези жилки ги има при ранните домати, и при тези за които пише че са устойчиви на транспорт. . Това е сигурно някакъв ген , който ги прави по-твърди. Това са сортовете дето се гледат за търговия.
Такива жилки видях при така наречената Калина. Поне така ми каза  че са от тоя сорт.тая дето искаше да ми продаде една кофа.
Една година и аз имах такива та се изядох . Явно са били  опрашени , защото аз друго освен идеал, рила,наслада ,не садя.А,  и  едни едри ,пише на тях любителски , срещали ли сте такива пакетчета?
Със семената  на  пипер  сум добре , садя си мои , ама с доматите все не успявам да си селектирам мои. Все ще им се случи нещо.

Куркума , решила съм тая година да сейна още от сега тия семена  на подправките че все не успяват да никнат.
Еи така ще ги сейна отгоре.  

# 567
  • Пазете Гор
Понякога стават и при ранна сеитба, но по-често пропадат. Пропадат в буквалния смисъл - ако вместо топло се случи дъждовно и студено време, мъничките семенца потъват надолу в почвата, на студено и тъмно, където покълването им се забавя, а огромна част от крехките им кълнчета не успяват да достигнат повърхността.

Затова е разумно при сеитба на дребни сменца почват под тях да се уплътни, а самите те да се посипят с 1-2 см пресят пръст или прегорял тор.

Някой по-напред писа за замръзнал тор - това е сигурен знак, че е угнил. Помня димящите купчини пресен оборски тор по картофените ниви в студената зима на 2012 - хем под имаше над метър сняг  в планината над Копривщица.

# 568
  • Русе
Зеленчуковата ми градина е още в апартамента.

# 569
Здравейте, градинари!  Hug
Само се обаждам, че съм тук и се връщам да чета, чета, чета...

Общи условия

Активация на акаунт