(Био)зеленчукова градина - тема 28

• 64 448
  • 741
  •   1
Отговори
# 540
  • София
Рени  Nature Snowman при нас в планината е така. Моля те дайте малко акъл за  сорт безколов домат, сладък и ранен? Имам доста купени, но мисля,  че розовите които съм купила и Сърцето на албенга са високи. Освен това поръчах от Томмпсън и Морган разни черита, но ми омръзна  от тези колове да ги търся, забивам, не са ми достатъчно високи и т.н.

# 541
  • София/Варна
rorik накара ме да се замисля дали баща ми е прав, че трябва да се режат и втората година на две пъпки младите лозички. Порових се из нета и попаднах на тази статия, http://www.kak-da.com/%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%BE … %D1%82%D0%B0.html.  Мисля да последвам съвета му и да ги  оставя на две пъпки.

# 542
Само за 2 реда ранни домати слагам в кофички, но ще ги сея поне на два пъти... http://www.bgfermer.bg/Article.asp?ArticleId=4592402

# 543
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
rorik накара ме да се замисля дали баща ми е прав, че трябва да се режат и втората година на две пъпки младите лозички. Порових се из нета и попаднах на тази статия, http://www.kak-da.com/%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%BE … %D1%82%D0%B0.html.  Мисля да последвам съвета му и да ги  оставя на две пъпки.

Laughing зачетох се и аз  Hug благодаря за линка

само да обърна внимание, че има разлика между разговорните "лоза" и "асма" Wink
аз разбрах, че искате да качите лизичките на асмалък=пергола=арка=висока конструкция. ако съм разбрала правилно, прочети пак раздел "пергола тендоне", той започва с препоръчителна височинана стеблото 2 метра Simple Smile
оставете 1 или две пръчки без да ги режете изобщо (само измръзналото), а останалите (ако иам такива) отрежете до дъно  Peace

# 544
Герундия, благодаря за статията. Ще прочета на половинката частта с формирането на асмите. Според мене, може да се отреже, може и да се остави сега. През следващите години ще, не ще, ще се реже Simple Smile. Четейки статията, останах с впечатление, че се преценява дали и колко да се реже. Е, има правила, но понякога, дори да не се спазват стриктно, нещата пак се получават. Склонна съм да се отреже сега, но пък нашите не са били с корен при засаждането и не знам колко силно са се прихванали.
Миналата година си правих експеримент с рязането на шумата на морковите в едната леха. Е, не се родиха по-големи моркови там, в сравнение с другите лехи. Но поне съм спокойна, че мога да пооткъсна тук-там, ако ми пречи или е много гъсто.

# 545
Тази година аз ще режа асмата  Mr. Green , по инструкции от баща ми- на 2 пъпки.

# 546
Търся си разни семена и понеже най-после ги намерих на едно място, да ви питам дали Бяла дълга ряпа и Дайкон е едно и също или не - ето това http://www.semenabg.com/bg/product/bqla-dylga-cena-0-50-lv-br-148? В близките ми магазинчета изобщо нямаше това, което търся и започнах едно ровене по сайтовете. Оказа се, че семенабг.ком са най-заредени, а и имат магазинче на Женския пазар в София. Имаше добри отзиви от Дайкон, та затова питам. То май само аз си ядох разните салати от ряпа и подобни, но нищо.
Видях, че фирма Флоиран имат точно семена за Дайкон, Ако някой е пробвал различни бели дълги репи, да каже дали има разлика.  Simple Smile

# 547
На нас за младите лозички ни казаха да ги отрежем, за да се удебели стеблото и да станат по-устойчиви на студ.

Мама Гали, виждала съм лозички, засадени в отрязани туби, после ги пресаждат в градината, когато отмине опасността от замръзване.

Засега съм засяла само семена за балконски домати, намерих ги в сортови семена. Засях повече, но част от тях ще ги гледам в саксия и сандъче. И за цветя сложих семена - теменужки, петунии, див карамфил, храстчето ден и нощ; освен това босилек и чубрица.

Последна редакция: сб, 14 фев 2015, 00:53 от matzko

# 548
  • София/Варна
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК

# 549
Коментираше се в по-стара тема кой сорт липа е с най-ароматни цветове. Имаме засадена една липа, но нещо не върви и ще си купувам друга (нашата е много мъничка, може би около 50-60 см). Като гледам, в Сортови семена мога да си поръчам дребнолистна липа. Има разсадници, където се предлага сребролистна, но искат да се поръчат min 5 броя от сорт. Ако отида на пазара и си купя, няма да е ясно изобщо каква е. Четох, четох, но така и не успях да намеря каква е разликата в ароматността на трите сорта липа (едролистна, дребнолистна и сребролистна). Мисля, че Рорик беше писала, но и темата не открих.

# 550
  • При розите и топлата вода ......!
alys, младите лозички аз режа на 2 пъпки до 3 години за да може корена да наедрее, а след това на 8-9 пъпки всяка година, докато достигне желана височина.

# 551
Гелика, благодаря!
През пролетта на 2014 г. набодохме лозови пръчки. От тях са покарали нови пръчки и по-дългите са около 1,50 м, а други бяха поизядени от овцете, та останаха по-малки. Simple Smile  Тази година се води втора, нали така? Половинката се опитва да ме обърка, че миналата била нулева година. Ама и той си ги съчинява едни.. Има и картинки с първа, втора, трета година, но не, не била втора година. На мене взе да ми просветва вече за какво иде реч. Само да ми подскажете кога да режа  Praynig Hug  bouquet. Ох, а за касиса и малините нали е рано да се размножават? Трябва ли да се появят първите листенца и тогава да разделям корени, да бода пръчки?  newsm78 Все още има сняг, но се топи усилено, та вече започвам да мисля за по-сериозни дейности в градината.

# 552
Алис, Куркума беше писал за липите мисля.
Аз имам същата драма, искам да си сложа хубава липа, тукашните още когато се заселихме ми изглеждаха много странни, почти без цвят само едни огромни тичинки..

# 553
  • на пъпа на Златията
Честити празници !На патерица.
Чевчера бяха 3 поне които чух.
Най тачения обаче си е Дионисиевия - Трифон Зарезан!
Лозичката

Та да уточним условието на задачката.
1. Купена ли е лозичката?-Всеки уважаващ себе си и клиентите си търговец , трябва да е свършил тая работа с 2-те пъпки , преди да продаде лозичката. Т. е най малко 3 години трябва да е била при него.  
2. Става въпрос за асма?
Отговорът ми е верен при това условие  на задачката.
С едно уточнение . ДоБри -   bouquet
 на 2 метра , и даже поне още 10 сантиметра се реже  - горната главина трябва да легне спокойно отгоре на скелето.
И отдолу 2 пръчки!!!
Едната ако измръзне другата да е готова .
Не като комшията,  който  си остави молдовата на една пръчка , една година бра грозде и сега пак ще чака да роди още 2-3 години.
Не зная какво са казали "учЕните " за кореновата система на лозата. Но по принцип лозата развива корени до 20-25 метра. Тегли ги водата от долу. Няма как да развият коренова система без надземна маса.
Когато дядо садеше овошки и лози , правеше дупки поне 80 см ,  и наливаше  в дупките разтворена оборска тор ,като попие   и пак и пак , ....

Даже правеше дупките есента  да се налеят с вода през зимата , и садеше пролетта  

Последна редакция: нд, 15 фев 2015, 11:32 от rorik

# 554
 Здравейте, не знам дали тук е мястото да пиша / и се извинявам, ако не е/.
От есента се нанесохме в къща, има голяма градина, която съм силно мотивирана да засея. Но въпросът ми е, че не знам от къде да почна. Иска ми се да засея моркови, спанак, картофи, краставици, домати, пипер, патладжан, грах. Градината е засята с млади овошки и не знам и как трябва да разположа засяването, в смисъл дали няма да попадат на сянка. От есента имаме маруля и ягоди.
 Та, да се доизкажа- през м. Февруари с кое трябва да почна да се заемам?

Общи условия

Активация на акаунт