(Био)зеленчукова градина - тема 28

• 64 776
  • 741
  •   1
Отговори
# 525
  • на пъпа на Златията
---а другите ще почакаме още месец и половина, за да засеем. Smile ---

Alys ,
Грешно си разбрала..До 15 февуари трябва да се засеят ранните домати за навън.
Трябват им 10 дни да поникнат. Още 20 дни за пикиране .След 25 април се изнасят в градината. .
Точно за 2 месеца при температутра 22-25 градуса става здрав разсад и пред цъфтеж.Тъкмо правят 5 разклонения ,за броени дни навън правят шестото и след него се появяват първите цветове. 
След 10-март се засяват пиперите в Северна България навън , в Южна май 10-тина дни по рано.Тогава се сеят и домати за по късни.Защото тия ранните до 30 август засъхват. Късните са добри точно след 15 септември за зимнина иима домати до Димитров ден , докато паднат сланите. И са по здрави и като растения и като плод. .
Тая седмица ще си сортирам семената . , че не съм ги сортирала.
От сръбските пипери единствено ми харесват "слоново ухо"обаче имах късмет само веднаж да ми никнат 20-тина стръка. Внимавайте 0,5 грама семена се продават за 1 грам по  3 лева и нещо .За мен купените семена са все проблем.
Има някакви сръбски чудеса , едното май беше паланачко.тия много раждат но  са дребни пиперки за нищо не стават. Имам хубава севрия, капия , ..но мисля че преди години ги хванах от македонската севрия., други бели тлъсти чушки ,гръчкавите селски,  магарешките ми уши ,капията са си задължителни при мен
Като ги сортирам ще ви кажа  какво имам.Трябваше да давам на някой семена.Да се обади , аз ще проверя на личните кой ми беше писал.
Няма свястни картофи  , ще трябва да следя по магазините , щото след първи март ще са кът . Аз си садя картофи , купени от магазина .       

# 526
rorik,
тук няма такава практика толкова рано да се сее. Също не мога да поддържам температура 22 градуса през нощта. Няма да пикирам домати тази година, ще сея директно в кофички, но трябва да се позатопли. Не бързам с доматите, важното е да станат. Опитът ни показва, че при топло лято има добра реколта, достатъчна да ни изхрани. Simple Smile Сега, като се замисля, може да пробвам няколко корена ранни домати да засея през февруари. Кой сорт сеете като ранен? Опитвала съм Прекос, но не ми харесаха особено. Сея Калина, но те са средно рани и стават половин месец преди розовите. Мисля, че ми предлагаха в магазинчето Паулина  newsm78. От пиперките изобщо не знам кои са рани, кои късни. Досега не съм купувала семена за пипер. Опитвали сме да засадим разсада от пиперки през април и при добра година са се получавали нещата.
При нас тази зима си имаме сняг, макар че беше малко шарено - тъкмо се стопи, после пак навали и така.

# 527
НЯколко години си сея все рила за ранни домати. Моите вече почнаха да никнат. На мен ми се получава огромна разлика между пикирани и непикирани домати, в полза на пикираните, стават поне три пъти по-високи и по-дебели стъблата.
Тати ми изпрати няколко пръчки от едно грозде, вече няколко сезона го мечтая, ето, имам го вече, обаче наваля сняг, и сега се чудя, да заровя ли пръчките, нищо, че е сняг, да ги оставя ли, няма ли да изсъхнат така, в мазето ли да ги скрия, какво да ги правя.... Гледам навън почна да се топи снега, да пробвам освен да изкопая някаква дупка?
Кога трябваше да сеем граха?

# 528
Мислих, мислих и накрая поръчах от Хр. Христов 6 вида домати, захарна и пуклива царевица и тревистолистен чесън. Доматите са Ямал, Лабрадор (и двата сорта са ранни), Настенка, Розов мед, Пралеска и Лонг Кийпър (последните били по-трайни). Едва ли ще засея всичките семена, защото са два пъти повече от необходимото. Simple Smile Ориентирах се основно към ниско растящи домати, че ми писна от високите. Но няма да пренебрегна розовите домати, за които си имам семенца.
Мама Гали, сега ме хвърли в още размисли - да сея в кофички или да пикирам. Възможно е да направя и двете за сравнение. Simple Smile За лозовите пръчки имам единствено опит от пролетта. Бяха ми дали такива, които преди това са съхранявани във вода. Хванаха се голяма част от тях и ще видим през пролетта кои действително са оцелели (сред порасналите).

# 529
  • При розите и топлата вода ......!
Привет градинари!
Времето упорито ни дава почивки, но ние някак се мъчим да го изиграем. Laughing
В промеждутъците на облаците вече орязахме дръвчетата и лозниците, но няма подходящо време ММ да ги напръска.
Мъка е тази година и с разсада, но с големи усилия горе долу го запазихме. След някой ден ще пикирам.
http://gelika.snimka.bg/hobby/gradina-2015.850886.34840331

# 530
  • Пазете Гор
Куркума, може ли да напишеш повече за сръбските сортове домати - във вид на разсад ли купуваш,  или купуваш семена и откъде по-конкретно?

Съвсем случайно купих някакъв сорт Маратон. Полупрофесионален е - струва 13 лева за 2 грама семчици (при около 1 лев за Идеал). Хареса ми съответствието между описаните качества и получените резултати. Кълни 100%, нарасна бързо, беше здрав и наистина родовит, вкусен. Та фирмата му производител предлага още няколко сорт, включително и безколови - ще опитам и тях.

# 531
Куркума, благодаря!

При нас дори кокичетата са затрупани със сняг и не се виждат. Писах, че пресадих пролетните цветя и розите, така се наложи и гледам само едно цъфнало кокиче и две-три тръгнали. После намерих останалите - цяла туфичка на друго място. Явно са били много надълбоко и с последната копка пръст половинката ги е откопал и извозил на друго място. Много хубаво са поникнали, но пак ще ги местя Simple Smile, но този път ще гледам по-внимателно. Дано другите поникна, когато се стопли. А как уморих една коледна звезда... Окапаха всички листа, според мене ѝ беше студено, орязах я наполовина и сега никнат новички листенца. Ако оцелее, ще си играя в края на годината на отвиване и завиване.

Да питам режат ли се миналогодишни лозови насаждения? Има няколко пораснали и не знам дали трябва да ги режа. За асма ги гласим, ако има значение.

# 532
  • София
Куркума, може ли да напишеш повече за сръбските сортове домати - във вид на разсад ли купуваш,  или купуваш семена и откъде по-конкретно?

Съвсем случайно купих някакъв сорт Маратон. Полупрофесионален е - струва 13 лева за 2 грама семчици (при около 1 лев за Идеал). Хареса ми съответствието между описаните качества и получените резултати. Кълни 100%, нарасна бързо, беше здрав и наистина родовит, вкусен. Та фирмата му производител предлага още няколко сорт, включително и безколови - ще опитам и тях.

И все пак, би ли споделил от къде купи семената. Интересуват ме безколовите. Моля те въпреки, че съм поръчала и от Томпсън , но тях ги чакам. Предварително благодаря за инфото за безколовите.

# 533
  • София/Варна
alys от баща ми зная, че се режат лозичките. Ако са тръгнали/засяти/ миналата година, трябва да ги отрежеш на 2-3 пъпки,т.е. много драстично, за да може да се развие кореновата система и да не отива всичко в листа.След втората година вече се оформя-все още не знам как,понеже моите са засадени миналата година и все още не съм питала баща ми.

# 534
Герундия, благодаря ти! Половинката нещо не дава да режа, та ще видим. Трябвало да има листа, за да се развива. Материал за проба има.

# 535
Алис,аз миналото лято отглеждах Лонг кийпър.Нарочно го сях чак през май за да го бера през септември.Доматите са едни такива светли-по скоро оранжеви на цвят отвън,а отвътре са червени.Обрах ги всички китки едновременно и ги сортирах по зрелост в щайгички.Последните домати ядохме през средата на декември.Аз съм доволна от сорта като качества и дълготрайност.Растението е ниско с три до четири китки след това спира да расте.Лабрадора купих за оранжерията тази година и вече е пикиран.Много е по различен от другите разсади-нисък с дебело стебло и големи листа.Дано ни хареса.

# 536
Здравейте и от мен. Случайно попаднах на една от темите и май за два три дена изчетох всичките, защото ми бяха много интересни! Действително съм новак в земеделието, на една годинка, но ще се радвам да бъда полезен, ако мога! Но на вашия опит мога само да завиждам!

# 537
Здравейте,
Бихте ли ми казали как се отглежда кейл (kale ) . Сдобих се със семена и нямам представа разсад ли се прави,кога...
Ако е обсъждано,моля насочете ме къде.

Благодаря предварително !

# 538
  • на пъпа на Златията
====Да питам режат ли се миналогодишни лозови насаждения? Има няколко пораснали и не знам дали трябва да ги режа. За асма ги гласим, ако има значение.===

Ми не . Колко да е израсла лозочката за една година.Най много 1,5 метра. Трябват ти най малко 1,8 метра да я качиш на скелето. Иначе скелето ще ти е много захлупено.
Окастрят се разклоненията.

# 539
Рорик, половинката също гледа, гледа порасналите пръчки и ми каза, че няма да ги пипа, докато не тръгнат хоризонтално по конструкцията. Няколко са май точно по 1,50, баш на завоя към хоризонталната част. Понеже теренът е особен, не се получава ниско като височина.

Рени, благодаря за отзивите за бъдещите ми домати. За някои от поръчаните сортове пише, че са дребни до средно едри. Не знам какво ще рече това, но са ми харесали явно с други свои качества. Избрах само детерминантни от Христов. Дали не греша, но си мисля, че те би трябвало да се развиват по-бързо от високостеблените, а и за отглеждане ще е по-лесно. По-късно, като си направим оранжерия, ще мога и в нея да садя по-нисички. Пък най-важното е, че не са хибридни и ще мога да си отбера семена от сортовете, които харесаме.

Общи условия

Активация на акаунт