Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какво е бланширането и защо се извършва?
Кое е най-доброто време за засаждане на грах - есента или пролетта?
Как се засаждат лук и чесън през есента?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какво е бланширането и защо се извършва?
Бланширането е процес на кратко варене на зеленчуци или плодове, последвано от охлаждане със студен вода. Тази техника помага за деактивиране на бактерии и ботулиннови токсини, които могат да бъдат вредни. Освен това бланширането запазва цвета, текстурата и хранителните вещества на зеленчуците по време на замразяване. Бланширането е процес, при който зеленчуци се потапят в кипяща вода за кратко време, след което се изплакват със студена вода. Този процес има за цел да намали обема на зеленчуците и да намали времето за приготвяне на продукта при консумация. Стерилзацията при консервирането е различен процес, който има за цел да унищожи микроорганизмите в храната.
-
Кое е най-доброто време за засаждане на грах - есента или пролетта?
Грахът трябва да се засажда през пролетта, около март, за да се избегнат зимните условия. Засаждането през есента е малко вероятно да презимува успешно и може да бъде изпреварено от пролетното засаждане. Освен това есенното засаждане може да бъде засегнато от неподходяща почвена влажност и бурни условия.
-
Как се засаждат лук и чесън през есента?
Лукът и чесънът трябва да се засаждат от средата на октомври до средата на ноември, в зависимост от климата. Важно е да не ги засаждате твърде рано, тъй като може да пораснат много листа преди зимата, което може да ги повреди. Почвената влажност и обработката на почвата са важни фактори за успешното засаждане.
-
Какво е гулия (топинамбур) и как се отглежда?
-
Как се отглежда гулията?
при нас в планината е така. Моля те дайте малко акъл за сорт безколов домат, сладък и ранен? Имам доста купени, но мисля, че розовите които съм купила и Сърцето на албенга са високи. Освен това поръчах от Томмпсън и Морган разни черита, но ми омръзна от тези колове да ги търся, забивам, не са ми достатъчно високи и т.н.
благодаря за линка

. Ох, а за касиса и малините нали е рано да се размножават? Трябва ли да се появят първите листенца и тогава да разделям корени, да бода пръчки?
Все още има сняг, но се топи усилено, та вече започвам да мисля за по-сериозни дейности в градината.