(Био)зеленчукова градина - тема 28

• 64 263
  • 741
  •   1
Отговори
# 75
И при мен, що е било в земята го изядоха гадини някакви, което е в ястъка (отдолу е с много финна мрежа) е налично. А и размерите му са гигантски, че почвата ми е чист компост.
Мисля тук бях чела, че пиперът е двугодишно растение. Та след като спя да плододава, не го изкарах. Вчера го гледам цъфти наново и има чушки колкото дланта ми.
Тази година е по-дъждовна при нас и гледам смилянския ми боб има шушулки, т.е. не е само храна за колибрите

# 76
  • Пазете Гор
Пиперът може и да е няколкогодишен, ставал като храстче, разправят.

Сроковете за лука ли? Колкото по-късно, толкова по-добре (заради мухата и прерастването), проблемът е докато чакаш, да не се разкаля трайно и да не успееш да го насади. Да речем от сега докъм до средата на ноември. Това е и срока за чесъна.

# 77
Лютите ми чушки са като храст, гъсти са, че изглеждат като чемшир  Laughing

# 78
  • Варна-София
Здравейте на всички. Много съм щастлива, че съм с вас.

Мананди, аз когато садя лука наесен, той ми цъфти 100% напролет. Махам цветоносите, обаче главите не са с голяма трайност, деформирани са около цветоноса. Ако имаш време напролет, по-добре тогава го насади - ще получиш стандартни глави. Ако само сега ти е свободното време, напролет също можеш да си замразиш зелен лук във фризера и да си го ползваш.

А така наречената Удумбара е специална плесен. Това не са цветчета, а спорангии. Годината беше влажна и благодатна за всякакви видове гъбични организми. Някои буквално съсипаха реколтата, а други (като тази плесен - Dictyostelium discoideum) не нанасят видими вреди. Това е защото е много умна без кавички и поема в клетката си патогенни за нас бактерии, с които се храни. Това я прави безценна за лабораторни изследвания. Така че има нещичко зад това, което казват за Удумбара.

За дайкона да кажа. Той сам подсказва, че му е време да се вади. Излиза сам над земята 1-2 пръста, при което му се прекъсват тънките коренчета, с които се храни. Аз го съхранявам по 2 начина - в пясък в отрязана 10-литрова бутилка в мазата или увит поединично в свежо фолио в хладилника. Замразявала съм цели кореноплоди във фризера. Превъзходен е печен (на кубчета) с моркови и пилешко. Настърган в малко количество в супа дава "месен" аромат.  В по-голямо количество след изстиване, супата замирисва на ряпа.

Тази година не можах да се грижа за градината, затова първата ми грижа оттук-нататък ще бъде максимално да я дезинфекцирам през зимния сезон. Започнахме да варосваме дръвчетата, намерих и глина, за да спазя рецептата и като нямах мазна оборска тор, добавих тор от калифорнийските червеи. Сложих и разтворен син камък. Получи се разтвор, дето не е за гледане, камо ли да го пипнеш - тъмно сивосин. Обаче като засъхна и градината се белна за чудо и приказ.

Куркума, нацелих ти ябълката. Разкажи повече за нея, виждам, че е с оцветяване жълто като канарче и кървавочервено. Кората при срязване остра ли е? Месото яркобяло ли е? Някой оплаква ли се от домашните, че му е кисела и го боли коремчето? Питам така, защото имам ябълка сорт "Тракийска" и се чудя дали не е същата. Моята една година се запази до м. май. Тази година се разболя и ще прехашладисвам напролет.

Ще се върна да чета и предната тема, защото много изпуснах! Много ценни линкове сте дали !!!

Последна редакция: ср, 15 окт 2014, 13:35 от amica1

# 79
Амика,благодаря за Дайкона!За първа година ми е и не знам много за нея.Репичките ми станаха огромни,но лютят повечко от нужното и детето малко им се цупи.

# 80
  • Варна-София
Рени, за мен е удоволствие.
Отговарям на стар въпрос на Stelt. Колтуците, които вкоренявах вече имаха коренчета. Нямаха проблем с вкореняването, но си останаха ниски и дадоха малко. Сигурно човек трябва да е много на зор, за да размножи по този начин някой директен сорт. Но тогава годината беше сушава и аз се скъсах от поливане. Сигурно при по-влажни условия ще е друго.
Чоко и Боко, от предната тема, меднокалциевият сулфат (тук се пласира като Бордо микс) като го разтвориш си получаваш бордолезов разтвор. Този прахообразен продукт по света е известен като Colombia Bordo или Columbia Bordo - индийците като са го произвели сами не са наясно как да го продават по света. Докато не се натрупа достатъчно информация дали е достатъчно добра прахообразната форма по-добре си действай по класическия способ с гасената вар и медния сулфат. Там нещата са ясни.
Вили, добре, че писа за слепоците. Вече знам какво изяде единият котарак. И целият ти пост беше много обичлив. Прочетох го два пъти.

Последна редакция: чт, 16 окт 2014, 15:29 от amica1

# 81
  Днес било световен ден на храната, та сякаш имаме повод за празник. На здраве!

Има 14 корена чушки, повечето люти върло, а незнайно как измежду тях има един или повече корена нелюти. Та преди да е паднала сланата, ще се опитам да преместя в саксии три - четири.
В момента има чушки, та даже и цвят. Тиквите ми цигулки от четири корена пуснаха дванайсет, много са сладки. Тринайстата е голяма, но е още зелена, не съм я откъснал. Гледам, появило се оранжево, колкото длан, дано успее да узрее преди да падне слана.

# 82
  • Пазете Гор
Сланата не мори самата тиква, но ще убие останалите части от растението. Е , зависи и колко силна ще е. Аз гледсах някакви прогнози и не очаквам в следващите десет дена.

При мене пък е по-добре да захладнее и застудее малко, защото пчелите окуражени от топлото време и замаяни от безделие започнаха да се нападат помежду си, което си е беля. Да се захлажда и да се стоят вътре ътам, да си хрупат по малко от запасите и да излизат колкото да се изакат там, че много зян има от тия техни битки.

Леле какви зелки видях в една градина днеска - баскетболни топки, листат им на два квадрата място полегнали. Беряха го в един бус, а миризмата на кочани стигаше до пътя чак.

Салата от зеле с целина, шарлан, зехтин, сол, лимон, морков и цвекло е разкош.

# 83
Отвори им работа на пчеличките да не се занимават с глупости. Поръси в кошерите трици, едро царевично брашно или ситни дървени стърготини, да хващат по една метличка или лопатка и да чистят.

# 84
  • София
Разсада за марулките ми е готов и чака да го насадя. Питанката ми е да ги покрия ли с найлон след засаждането или ще издържат зимата, при нас във Владая е студено поне 5-6 градуса по -ниска от София. Аз досега съм садила пролетта затова питам?

# 85
Здравейте, първо да ви почерпя с вчерашната салата  http://akskb.snimka.bg/hobby/razsadi2014.801142.34221509  Тя е последната доузряла на растението.Сигурно щеще още да има такива които ще узреят поне още седмица ,но аз не издържах ,исках да почистя оранжерията.
Събрах и една касетка зелени домати.Миналата година бях по доволна и повече реколта и по важното до по късно.О и на това съм доволна ,даже много.Благодаря на дядо боже за туй което ни даде!И тук е мястото да похваля Монрото,щото това е предимно от него,а градинския домат,оня вкусния,дето го обожавам, отдавна забравихме ,че го е имало,е има и малко розова рома от която не съм доволна нито от вкуса нито от добива.Сорта на ромата  newsm78 някой ,ако го интересува ще проверя в записките,че да не го сеете,малки доматчета две китки върза,щото късен го сях ,и по две доматчета на китка.
А ей тези зеленките ,мъничките ,недоразвитите сладурчета има ли смисъл да ги чакам да станат червени,или да им мисля къде да ги ползвам?/в някоя трушия/  http://akskb.snimka.bg/hobby/razsadi2014.801142.34221508

Ето го и разсада маруля  http://akskb.snimka.bg/hobby/razsadi2014.801142.34221506
http://akskb.snimka.bg/hobby/razsadi2014.801142.34221507
Единия сорт на който разчитах въобще не излезна,но то от семето ,още на пролет имаше  ниска кълняемост.А този дето излезе просто имах пакетчето и го наръсих ей така на майтап.

krater
 ще му трябва найлонче според мен по нататък,но много зависи от сорта има някой по издържливи.То и от зимата зависи,ако е мека и сорта е издържлив......,а бе пак по някой време ще трябва найлонче според мен.

Чакайте сега се връщам и ще видя дали всичка са се отчели с разсад марули.Който не е да започва да снима,че да има зеленинка в темичката

Последна редакция: нд, 19 окт 2014, 08:04 от skela

# 86
  • Варна-София
Скела, малките сладурчета са ти здравички. Аз бих ги оставила всички до едно да зреят - повече ги обичам на салата, а  не на туршия.

Студеничък ден е днес. Да се вдигне Слънчо, че да палим колата. Лапад наизлязъл - ще берем.

# 87
И моят разсад за марулките е готов, но аз ли сях нескопосано, не знам, малко поникнали има. Дори се чудя дали да разсаждам. Е, трябва сигурно. Simple Smile Но се питам къде, защото още не са прекопани градините. След дъждовете е кално и не става за работа в градините. На някои семена за марули пише, че издържат през зимата без да бъдат покривани. Имам и копър, който може би трябва да покрия по някакъв начин. Сигурно ще му спретна мини парниче. Simple Smile Дори да не помогне, поне ще съм опитала.

# 88
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
И моят разсад за марулките е готов, но аз ли сях нескопосано, не знам, малко поникнали има. Дори се чудя дали да разсаждам. Е, трябва сигурно. Simple Smile Но се питам къде, защото още не са прекопани градините. След дъждовете е кално и не става за работа в градините. На някои семена за марули пише, че издържат през зимата без да бъдат покривани. Имам и копър, който може би трябва да покрия по някакъв начин. Сигурно ще му спретна мини парниче. Simple Smile Дори да не помогне, поне ще съм опитала.

копърът ще загине със или без парник Sad не издържа на минусовите температури. но може да си го обереш и да го замразиш нарязан, готов за ползване през зимата Simple Smile като току-що набран е  Peace

за салатките и лука чета с интерес. Simple Smile убеждавам се, че дори и в един район да живеят,  хората правят това, което са научили от предните поколения Simple Smile
при нас лука се боде на есен за глави, напролет за зелено;
салатите се разсаждат есента за ранни, пролетта за по-дълго Simple Smile - не замръзват зимата, най-много да се посмачкат, ако са прерасли преди разсаждането.

# 89
Замразен ползвам и копър, и магданоз, но този е малък още - има по една дребна клонка само. Нищо, ако оцелее още две седмици и порасне за този период, ще го обера.
За ученето - от предните поколения не съм научила много за градината, много полезна ми е информацията от темата, благодаря на всички! Тук марулите са се разсаждали сами, но на мене нещо не ми се получава.

Общи условия

Активация на акаунт