(Био)зеленчукова градина - тема 28

• 64 265
  • 741
  •   1
Отговори
# 90
  • Пазете Гор
Не виждам абсолютно никаква нужда да разсаждаш, аlys - марулките са със съвсем прилична гъстота и разположение. Моите загинаха, или по-точно бяха безжалостно опасани от многобройни стада охлюви. Сутрин, след изгрев лехичката блестеше от слуз! Гадове.

Имам нужда от малко разсад марулено-салатен

Колебая се за завиването на марулите - при мен завити страдат повече - изяждат ги, завличат ги червеи, изтеглят се, тъмни им. Досега нямам случай на измръзнала зимъс маруля, но това зависи и от сортовете. На припечни места и отцедни почви може да е предимство, при мен не е.

# 91
Посред есен ни нападнаха мравки..и установих че идват от компоста ми  Mr. Green
Нормално ли е вместо червеи да има мравки  newsm78 нещо не е в ред явно Thinking
Там хвърлям отпадъци изрезки,,трева прясно окосена,бурени.

# 92
  • Пазете Гор
Аз хвърлям и растителни хранителни остатъци.
В моя компостер има червеи - горе долу колкото материал, толкова  червеи (ЧКЧ). Понякога през лятото - когато има динанеи кори и скапани плодове -  се завъждат дрозофили. Има плужеци, но мравки не съм виждал.

Доколкото съм запознат с навиците мравешки, сигурно живеят отдолу, при готовия компост. едва ли го ядат, по скоро им харесва, че е рохко и топличко. При мен понякога се заселват в тренекиите, където слагам особено богата торопочвена смес. Извади една-две лопати и ако видиш, че има ларви и яйца - изгреби готовия компост - да зимува на купчина. Сами ще си тръгнат.

# 93
  • Варна-София
Хайде на карбамида !!! Все още може да се пръскат семковите с 5%. Който пропусне срока ще трябва да увеличи дозата на 7%.

# 94
  • Пазете Гор
А защо да пръскаме с карбамид?

# 95
  • Варна-София
За да контролираме струпясването по ябълките. Пък и по-добре узрява дървесината и дръвчетата прекарват по-лесно зимата.

Ето тук малко по-подробно инфо, обяснява се за повече болести, който ги има - ще му е полезно:
http://www.bgfermer.bg/Article.asp?ArticleId=1087697

ВАЖНО .- след пръскането пръскачката задължително трябва да се измие много добре, защото карбамидът разяжда всички железни части.

Последна редакция: нд, 19 окт 2014, 23:10 от amica1

# 96
Куркума, благодаря! Може да пресадя една-две марулки с учебна цел, за да видя как ще се развиват. За карбамида трябва да помисля - дали няма да пречи на овцете, защото те пасат в двора и сега падналите листа им се услаждат. Купих балучка и само чакам още малко да изсъхне и да засадя. За арпаджика се колебая дали сега или напролет. Трудно мога да правя изводи от последната година, защото беше студено и влажно. Зелен лук имахме, но после не се образуваха глави.

# 97
  • Пазете Гор
Карбамид в определени дози се ползва при силажиране, ако не се лъжа.

# 98
Аз хвърлям и растителни хранителни остатъци.
В моя компостер има червеи - горе долу колкото материал, толкова  червеи (ЧКЧ). Понякога през лятото - когато има динанеи кори и скапани плодове -  се завъждат дрозофили. Има плужеци, но мравки не съм виждал.

Доколкото съм запознат с навиците мравешки, сигурно живеят отдолу, при готовия компост. едва ли го ядат, по скоро им харесва, че е рохко и топличко. При мен понякога се заселват в тренекиите, където слагам особено богата торопочвена смес. Извади една-две лопати и ако видиш, че има ларви и яйца - изгреби готовия компост - да зимува на купчина. Сами ще си тръгнат.

Ще опитам.. Peace
.вчера ги гоних от къщата..прекъснах им пътя днес гледам си направили път през градината и вървят ли вървят и те не знаят накъде. Mr. Greenлошо е че по лимона се покатерили и новите му листа се нагърчили едни такива..Еми напръсках със Десис Sunglasses

# 99
И марулите, и спанака ми опасаха,  гадове!
Марулките бяха под парниче, мислех, че така по-малко ще ги закачат, но не би.
Аз лук садя и есен, и пролет, кога и за какво още не мога да схвана, садя гъсто, пролет разреждам и така имаме за зелено, останалото оставям за глави, някои стрелкуват, други -не, всяка година се държат различно, тази пролет садих арпаджик и вадих арпаджик, а от есенния имах за глави, миналата година беше обратното....ми не мога да го схвана и това си е.
Само от лилавия винаги съм го докарвала до глави, може и от материала да е, знам ли.

Пипнахме семейно някакъв грип и не знам дали ще успея да обера зрелия боб, а дават другата седмица застудяване, дали ще се повреди?

# 100
Нова, нави ме да насадя арпаджик (само трябва да купя). А водния лук тази година изобщо не направи глави. Сях няколко сорта и нито един не се разви. Някои ги разсаждах, други не, но просто едно нищо се получи. Според мене, не му хареса, че не беше топло. Миналата година сях каба и стана добре. Много бях се нахъсала, че от семена пак ще стане лук, ама не.
Не съм оставяла боб при минусови температури. Не мисля, че ще се повреди, само за семе може да не става  newsm78. Нали някои замразяват боба, за да не хваща гъгрици. Моя си го съхранявам в стъклени буркани, запечатан в мазето. Имам още от 2012 г.

# 101
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
и след замразяване, бобът пак покарва  Blush проверено е лично  Blush

# 102
  • Варна-София
и след замразяване, бобът пак покарва  Blush проверено е лично  Blush

Грахът също - естествено след добро узряване на коренчето, ако вече не е покарал в шушулката от дъждове и ако не са му изядени важни органи още на зелено от някой зърнояд !!!

Алис, овцете в ябълковата градина !!!! Още един повод да си припомним тази хубава статия за включване на кръговрата в градината:
http://agronovinite.com/dzhoel-salatin-vklyuchete-kragovrata-v-p … odstvenata-shema/

Последна редакция: пн, 20 окт 2014, 09:25 от amica1

# 103
Тази година нямаше ябълки, само двайсетина плода круши. Овцете като се напапкат, почват да се занимават с глупости и с удоволствие ми подкастрят долните клонки на дърветата, овършават листата на младите дръвчета. Явно трябва да повдигнем мрежите на дръвчетата. Така бяха опасли нектарината, че жал да ти стане. Опасоха малините отгоре. Май няма да има нужда да подрязвам  Simple Smile. Пакостчии са овцете, а пък коза съвсем не ви трябва в градината. А, лозенцето също е наядено здраво. Трудно се правят високи заграждения, но ще мислим по въпроса и ще действаме. Може би за лозето ще опънем мрежа против птици. Овцете се покатерват на металната мрежа и каквото достигнат, много сладко се оказва.

# 104
  • София
Колебая се за завиването на марулите - при мен завити страдат повече - изяждат ги, завличат ги червеи, изтеглят се, тъмни им. Досега нямам случай на измръзнала зимъс маруля, но това зависи и от сортовете. На припечни места и отцедни почви може да е предимство, при мен не е.
На припечно място съм и на отцедливо.
Разсадих марулите и на втория ден от 60 бяха останали 8.
Все едно, че тайфун ги беше отвял- оказаха се опоскани от птичките.
Разсадих отново и още преди да съм свършила почнаха да се групират и прегрупират в очакване на пиршеството.
Направих тунел, покрих с найлон, но новите не тръгват- хем им оставих предния и задния край да дишат.
Днес провесих едно огледало и махнах найлона, да видим какво ще стане..........

Общи условия

Активация на акаунт