Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какво е бланширането и защо се извършва?
Кое е най-доброто време за засаждане на грах - есента или пролетта?
Как се засаждат лук и чесън през есента?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какво е бланширането и защо се извършва?
Бланширането е процес на кратко варене на зеленчуци или плодове, последвано от охлаждане със студен вода. Тази техника помага за деактивиране на бактерии и ботулиннови токсини, които могат да бъдат вредни. Освен това бланширането запазва цвета, текстурата и хранителните вещества на зеленчуците по време на замразяване. Бланширането е процес, при който зеленчуци се потапят в кипяща вода за кратко време, след което се изплакват със студена вода. Този процес има за цел да намали обема на зеленчуците и да намали времето за приготвяне на продукта при консумация. Стерилзацията при консервирането е различен процес, който има за цел да унищожи микроорганизмите в храната.
-
Кое е най-доброто време за засаждане на грах - есента или пролетта?
Грахът трябва да се засажда през пролетта, около март, за да се избегнат зимните условия. Засаждането през есента е малко вероятно да презимува успешно и може да бъде изпреварено от пролетното засаждане. Освен това есенното засаждане може да бъде засегнато от неподходяща почвена влажност и бурни условия.
-
Как се засаждат лук и чесън през есента?
Лукът и чесънът трябва да се засаждат от средата на октомври до средата на ноември, в зависимост от климата. Важно е да не ги засаждате твърде рано, тъй като може да пораснат много листа преди зимата, което може да ги повреди. Почвената влажност и обработката на почвата са важни фактори за успешното засаждане.
-
Какво е гулия (топинамбур) и как се отглежда?
-
Как се отглежда гулията?


Градината през октомври https://www.bg-mamma.com/assets/vessur/img/not_found.png

Сега, като прибрах реколтата, има доста зелении за готвене и се чудя от кое да почна. Има листа от цвеклото, пресен лук и чесън, китайско зеле. Зелето (Кьосе) май ще го слагам за кисело в бидонче. Отдолу някои глави леко са тръгнали да загниват. Малко е рано, но ще го пресека, като стане, с натриев бензоат или калиев сорбат. Някой ползвал ли е калиев сорбат за зелето? Лука и чесъна съм натопила в малко вода, за да не увяхнат зелените листа, но ще ги сготвя, а бялата част в плик и в хладилника. Чесънът се е самонасадил. Останали са явно скилидки в земята, а лукът не можа да направи глави.
А и мойте са по големи като че ли..Глога е по ситен. 
