(Био)зеленчукова градина - тема 28

• 64 440
  • 741
  •   1
Отговори
# 120
От рода на мушмула ще да е..тук има една друга разновидност..но има костилка..а мойте е със семки които се ядат.

И това с костилките се яде, и на сладко и компот и сок го правя ( имам голямо дърво).

Това което си показала прилича повече на личи.

# 121
  • забравих си мисълта...
Venetta какви са тези вкусни снимки,неустоими Simple Smile

Skela, това е китайско зеле с пуешко месо и ориз. Simple Smile

Lozeva, тъкмо се чудех как успяваш да ги гледаш тези орхидеи навън, а то ти си в Португалия, затова. Аз моите ги държа през цялата година вкъщи, че при нас нали все е студено и навън няма как да просъществуват. Онзи ден си купих още четири и много им се радвам.
При нас тази нощ имаше ураган. Сутринта всичко беше в малки и големи клони от дърветата. Във вестника показаха, как едно дърво беше паднало върху една кола, а и то не беше единственото. Доста щети има. Уж ураганът идвал от Америка и понеже от там до нас бил намалил скоростта си, затова тук при нас само ураган.
А ето и аз да се похваля с моите орхидеи, много си ги обичам тях.

цък   цък   цък 

Това тук са зокумите, готови да ги прибираме. Снимката е от миналата година. Тази  къщичка отсреща, където децата си играеха с пясък, вече е минало. Понеже те пораснаха и не си играят там, една част от нея служи да подпира лозето. Да не помислите, че е голямо, на три години е само. Mалките, късите части служат за подпора на мрежата около градинката. Подът, зелената част е пред една градинска къщичка за инструменти, а останалите послужиха за колове за доматите. И всичко това си го направихме ние двете с моята Ели.
Това тук е барбаросът. Пловдивчани така наричат индришето. Wink

# 122
От рода на мушмула ще да е..тук има една друга разновидност..но има костилка..а мойте е със семки които се ядат.

И това с костилките се яде, и на сладко и компот и сок го правя ( имам голямо дърво).

Това което си показала прилича повече на личи.

Да знам японска мушмула се казва Неспера Peaceи аз съм яла но само в суров вид.
Но  няма общо с личито  странния плод Naughty

Днес установих че вкуса е подобен на това(знам му само португалското име)

Венета тук къщите са отрупани със саксии с  орхидеи на вън.Много ми беше чудно в началото но виреят Peace

# 123
  • София/Варна
Честит първи сняг.

# 124
Честит  Hug Яни е на върха на щастието, тича из двора, а аз чаках да изсъхне да прекопая  Joy Затрупа ми хризантемите, но пак му се радвам, красота.

# 125
  • София
И на теб миличка, ние тук във Владая сме затрупани. Добре че си прибрах преди 2 дни всички сандъчета и саксии. Няма излизане, не съм сменила гумите на джипа, стоиме пред камината, а отвън е страхотна виелица. Една съфорумка от " красива мама " предлага среща , но е абсурд да се измъкна от Владая. Как е в Рударци?

# 126
  • София/Варна
В Рударци към 5 часа сутринта беше направо страшно. Мъжа ми трябваше да кара големия син до София и каза, че по пътя било ужасно. Към 13часа  спря да вали и пекна слънце, просто красота.

# 127
  • София
Много студено, вали и навява страшно.

# 128
Зима през октомври, не е за вярване.  Sick Сложихме киселото зеле Simple Smile. Не съм правила от години. Имаше голи охлюви по зелките, та ги натопих в студена вода. Престояха така едно денонощие, уж да избягат охлювите, ама само един спасяващ се имаше Simple Smile. После изляхме водата и заляхме с чиста вода плюс сол, хрян, цвекло, царевица и сигурно ще сложа дюля, само се чудя дали да е на парчета или цяла.

# 129
  • Пазете Гор
Цвеклото е за цвят, царевицата - за резливост, дюлята е консервант, а хрянът - за пикантност?

Сложи я на парчета, тя е плод, чиято обвивка издържа дълго на въздействия от времето. Щше се капсулира и няма да пусне танините си - веществата, които осигуряват дълго хрупкаво зеле.

За консервант аз разчитам на оплетен кръг от лозови клонки -  хем ми служи и за притискане на зелките.

Тоя сняг някак еднозначно прекрати дейностите по градината, но не твърде. С надежда, че охлювите са се изпокрили, още при първото затопляне ще набода из градината останалите в разсадното сандъче марули. Утре ще оберем асмите на бахчата.

Памидът, разправят, най-обичал две-три слани, че тогава отварял захарите си, вкусовете си и изобщо магиите си. Брах памид преди много години край Съединение, а тракторното ремарке (шарпана), с което извозвахме към винарната  - имаше дупка колко да мушнеш молив. Половин час, колко беше пътя от лозята до винарната от тази дупка върху есенния път течеше гъста, сладка и ароматна струя сок. Аз съм си малко стиснат по душа и това разхищение ме тормозеше до степен, щото се опитвах в движение да държа кофи по дупката, белким няма много зян.

Ако сте се возили на тракторно ремарке, знаете какъв риск поемах. 

# 130
# 131
Чудя се какво ли стана с тиквите ми, забравих ги по двора  Sad Вчера тичах и прибирах палми, кактуси и бегонии, затрупани с една педя сняг в саксиите, обаче живи, ама горките тикви, сетих се за тях снощи по тъмно, ще ги изравям днес по някое време.
В парка беше пълно със скършени клони, при мен положението е добре засега, няма жертви почти.
И понеже всяка година ми е безкрайно смешно как все се е изненадал народа от първия сняг, летни гуми, непочистени пътища... тая година аз бях изненаданата.

# 132
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
при нас сняг няма, само дъжд и студ  Hug
да покажа нещо от преди студа Simple Smile

и специално за Димитровден  Hug

и една гостенка от съседния двор Simple Smile цяло ято бяха, но тази полетя Simple Smile

# 133
Добри, много екзотика при тебе! Simple Smile
Мама Гали, тиквите са уж издържливи, дано са се запазили. Моите ги прибрах преди студа. Оставила съм само няколко зелки и китайски зелки. Марулките са добре. Тези, които разсадих веднага се хванаха, изобщо не боледуваха. Simple Smile Обаче не съм сигурна, дали тези сортове, които са поникнали, ще издържат през зимата. Уж щях да купувам друг вид маруля, но съм забравила. Може да насея семенца, пък когато поникнат, тогава.
Куркума, благодаря, сложих нарязана дюля.

# 134
    Момичета и момчета трудолюбиви, бихте ли ми казали откъде мога да намеря бакла? Трябва ми за една рецепта, мелят се бобчетата. Може да се заменя със зелен боб, вече седмица обикалям и купувам, но от един кг излизат много малко, а ми трябват по 80 г на ден. Ще съм ви благодарна да ме посъветвате откъде мога да купя поне едно от двете!

Общи условия

Активация на акаунт