(Био)зеленчукова градина - тема 28

  • 64 445
  • 741
  •   1
Отговори
# 135
  • София/Варна
  • Мнения: 1 522
Мари аз до колкото знам в ориенталската кухня се използват семена от бакла. И ето примерно място където продават
 http://malloforient.com/product/694/bakla-izsushena-100-gr-.html
При нас снега почти се разтопи и сега е кално, грозно и замръзнало.

# 136
  • Мнения: 2 033
Покрай Женския пазар на ул. "Цар Симеон" има много арабски магазини.

# 137
  • Мнения: 976
    Благодаря за отговорите! Явно обаче зелени бобчета вече не могат да се намерят, но ще пробваме със сушена.

# 138
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
Баклата се гледа сравнително лесно и напролет ще можеш да си засееш, стига да имаш къде, разбира се. Дотогава - в арабските магазини в София. На много места по Южна България хората консервират зелена бакла - но по-често като готово ястие. Не съм виждал нито промишлени насаждения, нито някой производител на консерви да се занимава с това.

Баклата е била много ценена по земите ни до навлизането на фасула. После последният - безспорно по-родовит, по-разнообразен като сортове, форми и начини за приготвяне лека-полека я измества. Аз чат-пат гледам по малко.

Чудна е с ярешко, с шилешко.

# 139
  • Мнения: 17 270
По арабските магазини има и консержирана.
Доколкото знам не се препоръчва при бременни и малки деца, но причината не си спомням.
Иначе я има много и в креолската кухня

# 140
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
Като изключим, че много въшлясва, не се сещам за някой друг проблем при гледането на бакла. Сее се на гнезда през март-април. Някъде сеят и предзимно, но няма особена разлика с пролетния посев, последният бързо настига предзимния. Не се нуждае от опорна конструкция, макар и в по-влажни години да се е случвало да полегне.

Важно е да се отбележи, че за разлика от фасула и подобно на граха, баклата на практика не се нуждае от поливки, тъй като захваща по-влажните месеци на годината.

Шушулките за зелено трябва да се обират овреме, защото узряват бързо, периодът от цвят до неядивна шушулка е много къс, по-къс и от този на граха. Узрява през юни. Зрялата бакла може да се съхранява с години, вкусна и полезна е.

При мен е успявала чудесно по периферията на градината, и смятам, че всеки градинар, който има възможност би могъл да сложи един-два реда.

# 141
  • Мнения: 976
    Ако напролет дадете семе, Куркума...

# 142
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
Страхувам се, че няма да имам достатъчно, но се се намира по сайтовете и магазини за семена. Най-често е италианско, в Италия гледат много.

Още нещо да добавя по баклата - като всички бобови и тя обича загърлянето и рохките почви.

# 143
  • София
  • Мнения: 24 839
В Рударци към 5 часа сутринта беше направо страшно. Мъжа ми трябваше да кара големия син до София и каза, че по пътя било ужасно. Към 13часа  спря да вали и пекна слънце, просто красота.
Ха, добра вечер!
На 25- и сутринта токът спря, за два дни наваля метър сняг, изпочупи клоните на дърветата, изпочупи и бетонните стълбове в деретата, скъса жиците, клетките на мобилните оператори сдадоха............
Преди 3 часа най- сетне го пуснаха.
Поклон на момчето със снегорина, на човека с каруцата и коня, изгазил преспите и докарал хляб, на екипите на енергото,  Hug

# 144
  • Мнения: 86
absurt,  Hug
То долу, в града не могат да разчистят толкова дни  ooooh!

# 145
  • Мнения: 854
Да ви дам нещо много интересно за  четене.
Поне на мен ми беше много интересно да науча, че българите са баш земеделци от ... сравнително скоро. Явно поминъка и прехраната преди това са били предимно животните и зърнените.

# 146
  • София
  • Мнения: 24 839
absurt,  Hug
То долу, в града не могат да разчистят толкова дни  ooooh!
Много се изхвърлих в радостта си.............
След няма и 3 часа токът пак угасна и прочетох още една книга на свещи.
Пуснаха го преди час, да се надявам за постоянно.
Нямам никакъв сигнал и на двата телефона. #2gunfire

# 147
  • Мнения: 261
Бушка,интересно четиво!Така и не можах категорично да разбера-българите трудолюбиви и иновативни ли са(като четем това) или мързеливи и завистливи,трудно променящи се хора са.Като си пишем и споделяме в този форум ме обзема оптимизъм и радост,но като контактувам всекидневно с хората от моето непосредствено обкръжение(хора уж селски утрудени!)ме обзема отчаяние!Не ми се пише в момента за конкретни примери(може би в по добър момент),но наистина спора-аджеба най трудолюбиви или най мързеливи сме остава за мен! Иска ми се все пак като отида на пазар или в някой търговска верига,най накрая да видя българското производство на най предни редици,а чуждите зеленчуци да бъдат незабележимо по малко.Защо руколата е внос от Израел и Италия(толкова лесно се отглежда),бейби спанака да е от Гърция,картофите от Франция и Германия,боба от Египет и т.н ......тъжно ми е! Може би пак ще предизвикам някой хора да обявят моето мнение за глупаво и лековато,но аз го споделям с вас  най чистосърдечно.Дано тези от вас  за които градинарството е прехрана,начин на живот и любов след години да бъдете по добре възнаградени и оценени(Белруби-поздрави за теб и не само!)

# 148
  • забравих си мисълта...
  • Мнения: 5 728
Защо руколата е внос от Израел и Италия(толкова лесно се отглежда),бейби спанака да е от Гърция,картофите от Франция и Германия,боба от Египет и т.н ......тъжно ми е!

Повече от тъжно е,  reni7377, но  това е разпределението на пазара за съжаление и също коя държава, кои отрови и кои генно манипулирани плодове и зеленчуци ще получи.
Аз например не купувам нищо на чийто етикет пише Испания, защото испанците работят с Монсанто.

Аз мисля, че са закъснели доста с тази статия, но...

# 149
  • Мнения: 1 101
Защо руколата е внос от Израел и Италия(толкова лесно се отглежда),бейби спанака да е от Гърция,картофите от Франция и Германия,боба от Египет и т.н ......тъжно ми е!

По лесно е  да прекупуваш и продаваш от колкото да го произведеш..но наблюденията ми са че това се променя в БГ

Повече от тъжно е,  reni7377, но  това е разпределението на пазара за съжаление и също коя държава, кои отрови и кои генно манипулирани плодове и зеленчуци ще получи.
Аз например не купувам нищо на чийто етикет пише Испания, защото испанците работят с Монсанто.

Аз мисля, че са закъснели доста с тази статия, но...


Така е но това важи за големите вериги и супермаркети..пазара зависи и от търсенето..
Аз лично не купувам никога от тях..винаги от пазар и то от производители Peace

Общи условия

Активация на акаунт