(Био)зеленчукова градина - тема 28

• 64 804
  • 741
  •   1
Отговори
# 195
Venetta, прекрасно си се справила - подредено ти е, зазимено, а мушкатите още цъфтят на стълбищата ти!
Рорик, права е МХ - изпробвала съм змийското мляко и наистина мори брадавиците, само да вметна - махне леко кожата на най-старата брадавица и третирай усилено нея. Като изгори тя, изчезват и малките брадавички.
За кладниците да кажа, без снимка, че мръкна. Моят мицел е забъркан с широколистен талаш, насипан в гаци за картофи, а гаците висят на хоризонтална пръчка във въздуха. Вече обрахме първата партида, сега са тръгнали нови гъби. Това е лесен и изпробван метод, каза ми го човека, от който купих мицела.

# 196
  • забравих си мисълта...
Благодаря ти, Ana.Ivanova!  Hug

Много ме заинтригувахте с тази Кладница. Бихте ли ми казали, откъде се купува този мицел?  Hug

# 197
  • Пловдив
И аз тук при вас, ако може. Blush
Много интересни идеи давате, а за кладницата направо супер идея. Не знам дали ще се справя, но имам един дънер на слива, която ми се струва много подходящ да заразя с мицел.Само да разбера от къде да се снабдя с такъв.
Аз влизам с един въпрос, дано не досадя. Обмислям закупуването на компостер. Ако някой има опит с такъв тип уред за направата на компост, моля да сподели.Или поне да се ориентирам къде да видя на живо такова чудо.

# 198
Направихте ме фен на Кладницата!Ако може пишете Вие от къде се снабдихте с мицел,а метода на Ана Иванова ще пробвам обезателно.                                                                                                                                                                                намерих инфо междувременно Embarassed Раздвоена съм между различните видове-жълта,зимна ,лятна и кралска.Какви видове отглеждате ?

Последна редакция: ср, 19 ное 2014, 21:47 от reni7377

# 199
  • София/Варна
Аз си купих от тук мицел-тези от Троян, но идея си нямам какъв вид е кладницата
http://www.fermer.bg/forum/view_post/76039
хората са много любезни и изпращат и описание какво да правиш.

# 200
http://s31-temporary-files.radikal.ru/4acd9e5b125f42fcb1bb54dc7d … 29c/-88693455.jpg
Ето снимка. Не запазих упътването, та не мога да кажа кой вид са гъбите.

# 201
Герундия, а мицела кога купи? Предполагам, че сега е рано да се купува, ако реша през март да го използвам? Надявам се, че пънчета от върба ще свършат работа Simple Smile. При нас дървесина се намира и вероятно ще опитам. Само трябва да отделя място, до което овцете няма да имат достъп. На тях със сигурност ще им хареса да похапват гъби, ако станат, де.

# 202
  • София/Варна
Мисля, че края на февруари го поръчах и началото на март ги заразих.В началото ги държах в котелното,защото цялата градина беше разръшкана и просто нямаше, къде да ги сложа, без да пречат на някой и после ги сложих в един ъгъл където много рядко огрява слънце. Трябва да са на сенчесто и влажно.
А ако ще ги държиш в помещение/поне в началото/ според мен става през цялата година да си вземеш мицел и да си ги заразиш.
Иначе каквото ми остана се мотка сигурно повече от месец в хладилника и си беше добре, заразих трици и си тръгнаха гъбите.

# 203
Герундия, благодаря! В помещение мисля, че ще ми е трудно. Ще изчакам да мине зимата и през февруари ще купя. Майка пък вече си представи какво ще готви с тях  Laughing. Ако е достатъчно да се полива самото пънче, мога и в помещение да опитам. Зарибихте ме!   bouquet

# 204
  • София/Варна
може да се пулверизира/полива/ само пънчето, аз пролетта така си отгледах в банята гъби в бутилка от минерална вода.

# 205
  • забравих си мисълта...
Аз да попитам отново. Въпросът ми може и да е много странен, но нали нищо не разбирам... Та, след като в градината има много гъбки, но не ги знам какви са ако са отровни, може ли да се зарази и кладницата? Благодаря ви предварително!  Hug

# 206
  • Пазете Гор
Ентусиазирах се да отгледам кладници - и място, и сенки, и талаш, и пънове имам преизобилно. Мицел - от Троян. А има ли технологии за пачи крак?

Няма да имам предзимни спанак и марули. Посевите ми са опасени до голо, няма нито стръкче, нито буренче! Като под на кокошарник са лехите! Такава охлювена напаст - почвам да се замислям какви мерки да предприема за напролет - та нищо няма да поникне и тогава, ако пасат с тия темпове. Патици ли, кокошки ли?

Като рекох кокошки - фермите за носачки периодически подменят и продават съвсем евтино  напълно годни кокошки - дават сума яйца още година. Цената е различна - на килограм или бройка - но излиза около 2 лв за носачка, което е съвсем приемливо. Онези, които са взимали споделят, че кокошчиците, макар и леко проскубани и злоугледни в началото, бързо се оправят, изправят гребени и снасят - истински машинки за яйца.

Чесънът започна до прораства - топличко е, пък и малко избързах със засаждането му, но какво да правя - ако не го бях направил, работата отиваше за след март. Много кал! Тая година много производители няма да успеят да засеят пшеница и ще разчитат на пролетници.

# 207
Куркума, кокошките втора употреба снасят ако ги храниш със купени смески, съдържащи костно брашно и прочие гадости. Ако ги храниш само с жито спират да снасят след един месец. Изпробвано и няма да си купим вече такива.

# 208
  • Пазете Гор
Не знаех, по-точно - не са ми споделяли за такава особеност. Може и просто да са се "износили" животинките. С очите си съм виждал, че им дават зърно, а дали добавят нещо към него - не знам. Виждал съм в магазина чувалите смески за носачки - съдържат съвсем прилични неща, поне по описанието. Ние храним бройлерите, които отглеждаме за месо, също с готови смески плюс зърно - вземаме ги от фуражния цех в съседното село - не намирам това за фатално. От комбинираното хранене резултатите са отлични - като вкус, и като рандеман.

Макар и да споделям мнението, че по-хубаво от естественото хранене няма, не намирам за голяма трагедия, ако животинките ми ядат и шротове. Особено ако това се комбинира с полу-свободно отглеждане. Бедата в промишленото хранене не е толкова в състава на храната, колкото в едноообразието й. Как да кажа - добре е човек да яде целина и моркови , но няма драма и един кренвирш да изяде. Виж, ако яде само кренвирши...

Не съм сигурен дали слабата носливост се дължи само на липсата на даден продукт в менюто на кокошките - тази година тъстът ми се оплаква, че никакви яйца няма - хем почти само със зърно ги храни, полусвободни са и са доста различни, но не чисти породи. Мисля, че последното е от голямо значение.

# 209
Не знам какво съдържат сега фуражите, но преди десетина години, когато ние прохождахме като селяни и взехме за пръв път от тези кокошки,тогава имаше костно брашно в състава им.
Определящ фактор за носливостта е да са чисти породи. Всяка година си купуваме по 5 "напреднали"  Mr. Green пилета. Снасят по 3 години без значение на сезона. Храним ги с жито, ечемик царевица и каквото те си намерят из двора. Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт