(Био)зеленчукова градина - тема 28

• 64 815
  • 741
  •   1
Отговори
# 225
  • Варна-София
Като се пенсионирам един ден и аз ще се включа в темата за домашните птици. Отсега обаче ще питам как се справяте с миризмата от курника?

Не спира да ме изненадва градината. Съвсем случайно открих, че най-най-най хубавите, едри и много топинамбури са пораснали на компостната купчина. Може да е само поради факта, че сляпото куче там не е ровило, но това ми е достатъчно догодина да "заразя" всички пресни компостни купчини с грудки.

Довечера ще пробвам нова рецепта - паниран топинамбур. Приготвяли го точно като паниран карфиол, с предварително попарване.

Ябълките и прасковите нектарини имат все още листа. Не бързайте да правите резитби.

Който иска да прави хашладисване напролет (например аз, Мари дьо ла Фер) ще си събере калеми с гарантирано спящи пъпки, примерно през януари. Някои ги държат в хладилник, аз ги увивам в чиста мокра кърпа и ги заравям на сянка във влажната земя. Така чакат до момента на хашладисването, който при костилковите трябва да е преди сокодвижението (набъбване на пъпките), за разлика от семковите.

Зазимих смокините, че при студена зима може да измръзнат. Натрупах в основата им стъбла от домати, изрязани цветя. След като една година измръзнаха до корен вече си ги пазя.

И ЧКЧ зазимих, като всяко варелче покрих с голям варел отгоре. Пълни са с "манджа", имат да гризкат цяла зима. Миналата година зимуваха така, предполагам защото при гниенето се отделя топлина.

В градината още има лапад, маточина, менти и джоджени всякакви, калоферчето е подлудяло (трябва да се науча да го ползвам за подправка). Розата за сладко от дъждовете е станала огромна. Тепърва ще проучвам в Гугъл как се реже.

Градината е прекопана. Миналата година кмет ни копа, тази година висшист. Интересен свят.

Последна редакция: пн, 24 ное 2014, 11:50 от amica1

# 226
Аз съм голям почитате на кокошчиците - много са ми симпатични. Яйцата са бонус. Не ги колим, защот не ядем месо. Те са нещо като домашни любимци, от които обаче имаме и полза. В момента са три и един петел. Къщата им е малка. В нея от известно време влиза да спи и патока, който явно остаря (кара 9та година) и или му е студено, или се чувства по-защитен така. Той е най-гоелмия цапач. Но няма страшна миризма. Постилам всичко със слама, която подменям периодично. Ходят по двора на широко, та никъде не се събира много накуп мръсотия от тях, та да мирише. Торят си наред и всичко отива в земята. Мисля да вземем още една точно сега, че нали зимата снасят по-малко, та да има малко повече яйца. 4-5 пернати са напълно достатъчни за семейство от 3-4 човека. Ако се направи кокошарника отопляем, то яйцата през зимата ще са значително повече. Предишният им беше залепен за стената на гаража. Там бях пробила дупка голяма и от там влизаше топло.
Сегашния вече трета зима се каня да измисля как да отоплявам. Надявам се да го направя най-сетне. Във всеки случай опита ми с една крушка, сложена в метлана кутия не работи  - не топли изобщо.

Убих си червеите. Бях 2 месеца на село, а те тук. Отместил се капака на коритото, в което ги гледах, а то няма каналче за изтичане на излишната течност - голяма грешка. Когато съм тук - внимавам. Но сега валяло, валяло, напълнило се до горе и горките червеи се издавили. Каква воня се носеше от това разлагащо се нещо - ужас! Изсипах цялото на земята, пуснах кокошките да го изчопкат и ще изгреба каквото може да се ползва за компост.
Догодина може да взема нови.

Последна редакция: пн, 24 ное 2014, 19:20 от bushkata

# 227
  • Плевен
Здравейте!
Искам да си засея елда. Бихте ли ме насочили от къде да си закупя семена за разсад?
Благодаря предварително. Peace

# 228
  • Пазете Гор

Ама че беля! Моите живеят в 600 литров компостер, в който в дъждовните дни влиза много вода - може и над 50 литра да е понякога. Работата е там, че съдът няма дъно и се дренира свободно - водата попива в почвата отдолу. Четох някъде, пък и практиката ми го доказва - ЧКЧ не се разпълзяват, тоест няма нужда от дъно или постелки под компостните съдове или купчини. И без това хищниците (стоножки) успяват да влязат и в съдовете с дъно.

Не ги зазимявам, доколкото вярвам, че процесите в половин тон отпадъци успяват да поддържат приемлива температура - поне в средата на съда, поне за някои форми от развитието на хайванчетата (яйца например). Осигурил съм достъчно дебел слой пресен компост отгоре - не толкова за храна, колкото за изолация. Постарал съм се компостерът да е на завет, опрян от две страни в разни бараки.

Здравей и добре дошла, Пламси.

# 229
Четох някъде, пък и практиката ми го доказва - ЧКЧ не се разпълзяват, тоест няма нужда от дъно или постелки под компостните съдове или купчини.
Това ако го знаех - нямаше да ги сложа в това корито...
Благодаря за информацията, ще знам за напролет - тамън купчината с нов компост ще е наедряла и ще пусна вътре червячетата. Ограждението ми е от четири палета и там слагам сега всичко.

# 230
Четох някъде, пък и практиката ми го доказва - ЧКЧ не се разпълзяват, тоест няма нужда от дъно или постелки под компостните съдове или купчини.
Това ако го знаех - нямаше да ги сложа в това корито...
Благодаря за информацията, ще знам за напролет - тамън купчината с нов компост ще е наедряла и ще пусна вътре червячетата. Ограждението ми е от четири палета и там слагам сега всичко.

Моля ви, разяснете ми ситуацията с ЧКЧ - ползи и начин на гледане - търсих, но не намерих нещо съществено.

# 231
  • Пловдив
И аз, ако може при вас, че много ви е интересна темичката. И ние от известно време отглеждаме 7-8 кокошчици. Донесе ни ги съседката от някаква птицеферма. Ама ужасно грозни! ShockedНямаха пера, приличаха на гарги.За няколко месеца се разхубавиха и снасят смело. Това лято една от тях започна да мъти и я наложихме с яйца от съседите, защото ние нямаме петел и сега сме горди собственици на 5 красиви ярки и 2 петлета. Никога не съм вярвала, че тази малка кокошцица ще измъти такива красиви пилета. Моят мъж казва, че много му харесва да е селянин. Laughing

# 232
На пролет трябва да посея повече царевица за пуканки. Такава фкуснотия ...и почти сме преполовили запасите. Grinning

Искам да споделя с вас това клипче:

# 233
  • Варна-София
Розамунда, в нета на английски език има доста материали - текстови, картинки, клипчета.
Повечето са от обикновени хора, които си ги гледат в задния двор, в мазето и даже под мивката в кухнята.
Хранят се с растителна храна, тоест идеални са за отпадъците от градината, които не са пръскани със син камък (отровен за всички видове червеи) и кухненски растителни, немазни отпадъци.
Аз ги храня с всякакви болни растения и плодове и така си прочиствам градината вместо да горя и да опушвам тарафа.
За моето семейство от 3-4 човека и малко над 1 декар вилно място са ми достатъчни 4-5 варелчета от по 80-100 литра (грубо, не съм ги мерила). Здравите треви ги правя на обикновен компост.
Да уточня. Те се хранят всъщност с бактериите, които се размножават при гниене. Не хапят, не щипят, не скубят, не кълват. Мързеливи са и няма да те нападнат. Идеални са за домашни любимци, само че нашата температура от 36 градуса ги изгаря, затова не ги пипай с ръце. Понеже изяждат бактериите, "акото" им е стерилно. Изобщо са перфектни.

# 234

Хранят се с растителна храна, тоест идеални са за отпадъците от градината, които не са пръскани със син камък (отровен за всички видове червеи) и кухненски растителни, немазни отпадъци.

Амика, искаш да кажеш, че те се продават и се държат във варелчетата и там ти им пускаш различните отпадъци, които те преработват ли? А после как вадиш готовия тор или както се нарича преработения от тях материал?

# 235
  • Пазете Гор
Много общини предоставят компостери в комплект с кутийка "активатор", който всред полезните си гъби, бактерии и микроорганизми (май) съдържа и яйца на ЧКЧ.

Преработеният от ЧКЧ материал в случая се нарича компост. Компост може да се получи и без ЧКЧ, но те ускоряват процеса на компостиране в пъти. На пазара се продава "Тор от ЧКЧ" което всъщност е оборски тор, преработен в специални легла от червеите.

И двете неща са преминали през дупето им, простете, разликата е в материала, с които се захранват.

Готовият продукт се изважда от долната страна на съда, в който се компостира, съответно той трябва да се предвиди да е отваряем и достъпен с лопата откъм отвора си. Има и друга техника - след поставяне на свеж материал за компостиране и след заселването на ЧКЧ в него, горната непреработена част на отпадъците (неизбежно ведно с червеите) се пренася в друг съд, а старият съд се изгребва отгоре или просто се изсипва - според вида му.

От три години към общите сметища от моите градини и дом не е заминала нито една обелка, нито един лист, бурен или тревичка. Това също има значение.

# 236
Някой успява ли да приложи идеята на компостирането с простички средства...в апартамент? Компостера мирише ли?

# 237
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Някой успява ли да приложи идеята на компостирането с простички средства...в апартамент? Компостера мирише ли?

амика ми изпрати червейчета преди ... 2 или 3 години?  Blush забравила съм Hug
от тогава си живеят в специално устроен червеев дом, направен по нейни инструкции.
не мирише, не цапа, не пречи.
половинката не знаеше какво има вътре, и един ден се беше засилил да изхвърля.  Blush

# 238
Студено е, ходих в градината, в едно алуминиево канче водата замръзнала. Изрязах една праскова. Знам, че се режат напролет, но сега остана необърнато под прасковите. А напролет като отъпча хумналата почва при резитбата и ме заболява. Отскубнах половин кофа моркови, останаха още толкова. Набрах една стиска магданоз - зелен, но взел да поомеква. Иначе мирише като го режеше Вълчицата. И те така. Някой ми е наврял в ръцете едно шише червено вино, ще го отворим. Ръцете ми замръзнаха.

# 239

амика ми изпрати червейчета преди ... 2 или 3 години?  Blush забравила съм Hug
от тогава си живеят в специално устроен червеев дом, направен по нейни инструкции.
не мирише, не цапа, не пречи.
половинката не знаеше какво има вътре, и един ден се беше засилил да изхвърля.  Blush

А къде държите компостера? На открит балкон ли? При мен няма никакви площи на открито. Дали ще се получи?

Общи условия

Активация на акаунт