(Био)зеленчукова градина - тема 28

• 64 794
  • 741
  •   1
Отговори
# 495
  • густо майна Филибето
Аз си купувам готов разсад. Приготвят го едни съседи, които имат и крави (съответно много тор). Много спретнати, чисти и работливи хора, у тях е като аптека. Миналата година отидох и взех от всичките седем сорта, за да ги опитам и да видя кое как расте, колко боледува... И си изгубих листа къде какво съм садила Laughing
Садя ги към 20 април и в първите дни на юли вече имам домати. И с краставиците пак така, те стават и по-рано.

# 496
  • София
Някой отглежда ли куркума?
Не знаех, че е толкова красиво цвете, а никъде не можах да намеря корена му, който се използва в кулинарията.

# 497
Най-сетне да начеша малко краста: салатки и зеле.

# 498
  • Пловдив
bushkata, по колко семенца от салатите слагате в едно гнездо? И аз мисля да направя разсад, но ще ги пръсна равномерно в съда, че нямам такъв с гнезда като вашия.

# 499
Момичета, колкото и да е чудно, нищо не откривам за периода на сеене на домати. Вчера рових ли, рових е нищо не открих. Може ли някой да обясни като на идиот. Да  кажа, че градинката се намира в котловина в  Стара планина, предбалканска област, в близост до София.
Миналата година като цяло доста закъсняхме със сеенето и саденето, та за това май и чушките нямаха време да узреят. Спомням си, че когато насадихме доматите в почвата, тези на съседите вече бяха пред цъфтеж едва ли не, после нашите ги догониха де, но въпреки това бяхме позакъсняли.
 Ще съм много благодарна ако някой даде сведение за сеене и засаждане на чушки и домати в тази географска област. Съседи не мога да питам, че живея в София,  там където е градинката май си купуват готов разсад, а пък ние искаме да си го направим. Предполагам, че бабите знаят ама нямам време да седна с бабетата на "хортуване" та да ги разпитам, а и сигурно всяка ще почне да дава различен акъл и накрая пак нищо няма да рзбера

# 500
  • Sofia
Здравейте, дами!
Търся си фиданка дюля да си засадя, по възможност сортовете Асеница, Хемус или поне да ме ориентирате за хубав разсадник в района на София, от който сте доволни! Благодаря!   bouquet

# 501
# 502
  • София
Евриала,рано е за градинските домати.Аз ще слагам в оранжерия,но въпреки всичко виж и попитай твоите съседи кога  сеят.Според мястото и климата всеки се съобразява с това.АЗ садя моите домати навън към 15 април,но ги завивам с найлон докато отпаднат сланите,така,че питай наоколо. :   Иначе за биото-и на нас ни се случва да пръскаме и химични препарати.За семето от домати само провери да не сте събирали семена от хибридни сортове-иначе страшно няма.Успех тази година!                                                                           П.с.Тиквичките и краставиците според бразилски учени се лекуват и предпазват ефикасно от мани чрез поливане и пръскане с прясно мляко.Тоест има логика в тяхното благоденствие щом са пръскани с козе мляко. Laughing            Понякога нашето желание и любов стигат за да излекуваме нашите зеленчуци!Преди дни разбрах,че био препаратите с които съм пръскала миналото лято първо са били:                                              Съхранявани при неподходяща температура                                                                                                              Пръскани са при цъфтеж-нещо което е пречило на завразите и на полена                                                                                                      На всичкото отгоре съм ги смесвала с прилепители,което също е неправилно                                                                           Накрая следва,че въпреки всички погрешни неща имах домати до края на октомври.С любов и желание -всичко се постига! Grinning Grinning
Ренка, здравей! И тук пак ще се срещаме тази година.
Може ли да ми кажеш къде прочете нещата свързани с погрешните ни действия с био препаратите?
 lovekiss

# 503
bushkata, по колко семенца от салатите слагате в едно гнездо? И аз мисля да направя разсад, но ще ги пръсна равномерно в съда, че нямам такъв с гнезда като вашия.
Сложих по 5-6 в гнездо, като смятам там да седят докато стане време да отидат направо в градината. Не съм го правила така до сега, така че нямам опит. Просто ми се иска да опитам по-ранни салати, иначе сея направо в градината.

# 504
  • София
Здравейте градинари! Чета ви с удоволствие. И мен ме сърбят ръцете, но при нас по по-високите части на Софийско поле се сади по- късно, след 12-13 май, че падат слани.
Моят въпрос е относно една стара череша. Дървото ми е "наследство" на горе-долу 20 години. Не можах да определя сорта. Плодовете са едри, хрупкави, сладки, жълто-розови. След презряване стават тъмни и меки. Искам да я "подмладя" и да оформя короната защото си е расла на воля. Миналата пролет отрязах най-високите клони и върха,че  закачаха ел. проводниците  и  само събираха скорците. Намазах отрязаното с блажна боя и нямаше последици за дръвчето. Можете ли да ме посъветвате кога да направя резитбата и има ли някакви правила (освен естетичните) които да спазя.

# 505
нищо не откривам за периода на сеене на домати.

На доматите са им необходими 2 месеца от семка до приличен разсад за градината. Ако нямаш парник, сееш на 25 март, садиш на 25 май (примерно). Тези, които са с парник, садят през април, а сеят сигурно два месеца преди това Simple Smile.

# 506
Да, и аз така правя горе долу, сега ще посея рила, в саксия, през април - в парниче навън, каквото оцелее, рилата оцелява и на студено, даже по-добре ми расте, като е по-хладно, когато изнеса. Иначе през март правя парник навън  и посявам направо в земята под найлона късните домати и другите зеленчуци. После през май ги разсаждам в градината. Това за климата в северна Бг.

# 507
Ако сме прекопали градината, може и аз да опитам под найлон навън да сея.

# 508
Отначало може и едно одеалце отгоре върху найлона.
Всичко добре ми расте, освен пипер... пък моите близки ме гледат с едни такива огромни учудени очи - ама защо така не става????? Аууу, полудявам...
Аз една леха прекопах сега наскоро, та има време да се копае още  Grinning То зима ли беше тая година.

# 509
  • на брега на Дунава
Аз сея семената от домати към средата на февруари.Никнат за около 5-6 дни на топло до парното.Пикирам в кофички от кисело мляко или чашки за безалкохолно .Изнасям като се затопли на балкона /южен и закътан/, където ги закалявам.Садя на място около 25.04 -01.05 зависи от времето .До сега не съм имала проблеми ,но миналата година имаше три пъти градушка и дъжда ми съсипаха реколтата .Колкото за салата имаше ,но слаба работа.Пипер не пикирам.По същото време го сея по на рядко . Оставям растенията  както са поникнали и разсаждам по едно или две в лехата.Поради многото дъжд чушките бяха хубави ,но заради градушката подсаждах три пъти.

Общи условия

Активация на акаунт