(Био)зеленчукова градина - тема 28

• 64 436
  • 741
  •   1
Отговори
# 585
съжалявам ,че мина година една стара се беше разклокака и все стоеше в полога , а аз я гонех ,но тогава бях на тема яйца... е накрая умря  newsm78 ,сега вс са млади и незнам дали ще стане ...

# 586
  • София/Варна
Миналата година гледах такива дълги тиквички http://gerundiq.snimka.bg/flowers/gradina2014.808220.34245513и ми харесаха, поне на вид и на сянка и искам пак да гледам,обаче семената ми не искат да покълнат. Миналата година ги държах във влъжен памук повече от месец и тръгнаха, но тази не искат вообще.
Сещам се,че някой гледа такива тиквички миналата година, но не се сещам кой. Молбата ми е който е гледал да ми каже за колко време му покълват семената, за знам дали да съм търпелива или да ходя за други семена.

# 587
  • На Дунава
Оооо, Алис беше с тези длъгнести тиквички (пък дано не се лъжа)! Аз за първи път видях от нея такова нещо, даже не съм знаела, че съществуват!

Чакам ужасно нетърпеливо да стане ЧАК май месец и да си получа новата градинка. Но не трае сърце юнашко.. И леко страдам от липсата на възможност да отглеждам и ягоди, малинки - много ги обичат децата ми. Донесох си от България ягодови растения - таман от Петроханския проход, само навън живели. Там е доста хладно и се надявам да им хареса на моя твърде не-слънчев балкон. Те, макар и в Балкана, все пак са виждали слънце, а при мен за по час-два най-много ще ги огрява. Нищо, надеждата умира последна, ще им се радвам като на домашен любимец, донесен от свидно място.

Хубав ден!

# 588
Миле.., почти съм сигурна, че пак някоя ще легне, ако са излюпени от квачка... Аз писах и преди, че при мен люпените от квачка лягат, но точно там е проблема, че лятос основно лежат по полозите и не снасят яйца... Иначе може да вземеш някоя квачка от съседи и да й сложиш каквито яйца искаш... Бабите ми така навремето люпеха и патици... Аз също мога да предоставя някоя разхлопана кокошка, но проблем е доставката...  Crazy

# 589
Gerundiq, и аз бях много доволна от дългите тиквички. Бибиана, запомнила си Simple Smile колко им се радвах на дългучките. Вчера си купих семена за тях. Миналата година наистина много дълго ги чаках да поникнат. Дали всички са поникнали, не мога да кажа, защото и подарих част от тях. Не знам дали съм права, но си мисля, че искат топло време. Доста се мъчих (чудех се ще поникнат ли изобщо), но тръгнаха да се развиват много бавно. Ама пък после избиха рибата! Толкова тиквички не съм виждала в градината си. И консервирах, и замразявах, и си хапнахме доволно (и раздавах, де, щото това е в реда на нещата при добра реколта). Но през февруари със сигурност не съм сяла тиквички. Не съм сигурна, че трябва да опитвам толкова рано. Купих и от тъмно зелените, уж са по-ранни, ще видим. До вторник трябва да си получа всички поръчани семена и ще се организирам да посея нещо. То и времето, според прогнозите, ще се оправи.
Съвсем малко да се оплача - няма да ми доставят липа сега, нямало още, но щели да ме имат предвид.

# 590
Миналата година гледах такива дълги тиквички http://gerundiq.snimka.bg/flowers/gradina2014.808220.34245513и ми харесаха, поне на вид и на сянка и искам пак да гледам,обаче семената ми не искат да покълнат. Миналата година ги държах във влъжен памук повече от месец и тръгнаха, но тази не искат вообще.
Сещам се,че някой гледа такива тиквички миналата година, но не се сещам кой. Молбата ми е който е гледал да ми каже за колко време му покълват семената, за знам дали да съм търпелива или да ходя за други семена.
Герундия, докато гледах тиквичката, видях и гъбите. Чного ме интересува този въпрос, разкажи за твоя опит, моля!

# 591
  • София/Варна
Алис благодаря за отговора. Ние живеем на село от три години. Моята градинка е до една рекичка и не е изключително топло. Почвата е зверска глина и всичко сея първо в кутийки за разсад и после в градината. Дори и боба го сея така. Първата година 5 пъти сях боб и го гледах как никне, но не може да си изкара семенцето с листата и от зор стъблото се пречупва. Краставици и тиквички също сеята така. Просто да се покажат първите листа и ги мятам по местата.
Та идеята ми беше първо да си насея тиквичките в кутийки на перваза на прозореца, но те не искат да покълнат.

rozamunda_2001 ето тук писахме есента http://www.bg-mamma.comwww.bg-mamma.com/index.php?topic=801664.m … 09854#msg29509854
Надявам се да съм ти била полезна,ако имаш още въпроси пиши.

# 592
Така, де, нямах предвид, че сега сееш в градината. Simple Smile Но или мнооого бавно покълват/поникват, или когато е по-топло като цяло, им е по-приятно. Simple Smile И аз за тиквичките правя разсад, дори за тиквите правя няколко, за да съм сигурна, че ще има поникнали.  Та миналата година къде ли не местих кофичките, само и само да тръгнат тиквичките, но те не си даваха зор. Може би трябва и аз да ги насея като тебе, по-раничко, та да имат време. И тук окупирам всички слънчеви прозорци с разсади, но нощно време нямаме отопление и ако навън е студено, разсадите страдат. С цвеклото също ми беше трудно. Домати, чушки и подобни са послушни и нямаше проблеми с тях от това естество. А, светлите ми патладжани също много трудно поникнаха, но после точно те дадоха малко плод, за разлика от другите.

Връщам се да чета пак за гъбите, че позабравих какво беше. Simple Smile

П.П. Общо взето е ясно отглеждането. Имам един важен въпрос - ако се гледат на по-студено в началото, примерно при 7-10 градуса заразени пънчета с мицел, ще оцелеят ли? Не бързам с реколтата, но се съмнявам, че скоро ще мога да поддържам по-висока температура там, където мога да сложа пънчетата, докато стане време за навън.

Последна редакция: пт, 20 фев 2015, 21:47 от Анонимен

# 593
Бях забравила какви хубави гъби имахте  роро13 и Герундик! Grinning Добре ,че ми напомнихте,че е време да поръчам мицел и да пробвам и аз. Hug Успех на всички в това начинание.       Много рано сях семената на някой домати и сега са готови за пикиране,а нямам вече свободен прозорец Shocked ЗОР! Често вадя в оранжерията вече готовия разсад когато е слънчево,но ако пикирам още 50 кофички просто няма къде да ги държа през студените и облачни дни.Това да ми е за урок!Бързата КУчка.... Остарял разсад прави!!! LaughingТази пролет си записвам всичко най старателно за да няма грешки  занапред.                                                     

Последна редакция: пт, 20 фев 2015, 21:56 от reni7377

# 594
  • София/Варна
Аз като си купих мицела ми обясниха, че ако ми остане мога повече от месец да го държа в хладилник, така че най-вероятно нищо няма да му стане, ако е при 7-10 градуса. Хората от които аз си купих мицел и на които съм дала координати са много любезни и отговарят на всякакви въпроси, така че давай смело. Много е забавно това с гъбите и красиво.
Алис миналата година моите тиквички побесняха точно преди да за завали първия сняг. Той валя преди първата слана. На кандидат амалъка за кивито висяха стотици малки тиквички. За това ми се искаше по-рано да ги насея в кофи и да дръпнат по-рано по асмата.

# 595
Герундия, благодаря!   bouquet А остави ли си някоя голяма да узрее за семе? Тази година, ако станат, ще опитам. Но миналата бях толкова любопитна дали е вкусна тиквичката, че изобщо не се сетих да я оставя да дебелее. Simple Smile Мицел ще поръчвам вече и ще действаме.

П.П. Питах по телефона и ми отговориха, че зимната кладница може да се засее и сега навън. Издържала до минус 40 градуса. Simple Smile

Последна редакция: сб, 21 фев 2015, 16:21 от Анонимен

# 596
Герундия, благодаря!   bouquet А остави ли си някоя голяма да узрее за семе? Тази година, ако станат, ще опитам. Но миналата бях толкова любопитна дали е вкусна тиквичката, че изобщо не се сетих да я оставя да дебелее. Simple Smile Мицел ще поръчвам вече и ще действаме.

П.П. Питах по телефона и ми отговориха, че зимната кладница може да се засее и сега навън. Издържала до минус 40 градуса. Simple Smile
Алис, би ли ми пратила на ЛС някакви координати за поръчване на мицел за кладница. Благодаря!

# 597
Здравейте, прекрасни хора.Чудесна тема, като ви чета научавам много и наистина настроението в темата е много приятно.Ние с моето семейство сме кандидат - любители градинари, а от скоро имаме градинка,  която тепърва ще разчистваме и устройваме, та затова реших да се влюча при вас.
Аз съм с мъник на 11м. и съм заета доста с грижите за него, но се надяваме , че ще успеем да му отгледаме нещичко тази година.
Стана ми интересно за тези гъбки-кладница, те се гледат на пънчета нали? От тук ли ги поръчвате? http://fungi.pw/
А  някой да препоръча ранен сорт пипер?
Поздравления на всички и успешна и плодородна година!

# 598
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
имам си пораснало голямо момче. Simple Smile да почерпя

настоява да си има своя градинка и сам да се грижи за нещо  Laughing още не знам за какво, но съм ЗА  Hug

# 599
  • Пазете Гор
Честит да е! Нека си намери голяма, ех, при вас, на Златията и земя има, и е чудесна!

Общи условия

Активация на акаунт