Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какво е бланширането и защо се извършва?
Кое е най-доброто време за засаждане на грах - есента или пролетта?
Как се засаждат лук и чесън през есента?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какво е бланширането и защо се извършва?
Бланширането е процес на кратко варене на зеленчуци или плодове, последвано от охлаждане със студен вода. Тази техника помага за деактивиране на бактерии и ботулиннови токсини, които могат да бъдат вредни. Освен това бланширането запазва цвета, текстурата и хранителните вещества на зеленчуците по време на замразяване. Бланширането е процес, при който зеленчуци се потапят в кипяща вода за кратко време, след което се изплакват със студена вода. Този процес има за цел да намали обема на зеленчуците и да намали времето за приготвяне на продукта при консумация. Стерилзацията при консервирането е различен процес, който има за цел да унищожи микроорганизмите в храната.
-
Кое е най-доброто време за засаждане на грах - есента или пролетта?
Грахът трябва да се засажда през пролетта, около март, за да се избегнат зимните условия. Засаждането през есента е малко вероятно да презимува успешно и може да бъде изпреварено от пролетното засаждане. Освен това есенното засаждане може да бъде засегнато от неподходяща почвена влажност и бурни условия.
-
Как се засаждат лук и чесън през есента?
Лукът и чесънът трябва да се засаждат от средата на октомври до средата на ноември, в зависимост от климата. Важно е да не ги засаждате твърде рано, тъй като може да пораснат много листа преди зимата, което може да ги повреди. Почвената влажност и обработката на почвата са важни фактори за успешното засаждане.
-
Какво е гулия (топинамбур) и как се отглежда?
-
Как се отглежда гулията?
,сега вс са млади и незнам дали ще стане ...
колко им се радвах на дългучките. Вчера си купих семена за тях. Миналата година наистина много дълго ги чаках да поникнат. Дали всички са поникнали, не мога да кажа, защото и подарих част от тях. Не знам дали съм права, но си мисля, че искат топло време. Доста се мъчих (чудех се ще поникнат ли изобщо), но тръгнаха да се развиват много бавно. Ама пък после избиха рибата! Толкова тиквички не съм виждала в градината си. И консервирах, и замразявах, и си хапнахме доволно (и раздавах, де, щото това е в реда на нещата при добра реколта). Но през февруари със сигурност не съм сяла тиквички. Не съм сигурна, че трябва да опитвам толкова рано. Купих и от тъмно зелените, уж са по-ранни, ще видим. До вторник трябва да си получа всички поръчани семена и ще се организирам да посея нещо. То и времето, според прогнозите, ще се оправи.
Добре ,че ми напомнихте,че е време да поръчам мицел и да пробвам и аз.
Успех на всички в това начинание. Много рано сях семената на някой домати и сега са готови за пикиране,а нямам вече свободен прозорец
А остави ли си някоя голяма да узрее за семе? Тази година, ако станат, ще опитам. Но миналата бях толкова любопитна дали е вкусна тиквичката, че изобщо не се сетих да я оставя да дебелее.