(Био)зеленчукова градина - тема 28

  • 64 399
  • 741
  •   1
Отговори
# 630
  • Варна
  • Мнения: 507
Обичам ви  Hug май ви заблудих неволно
"голямото" момче е на 8  Blush чу ни като обсъждахме плановете за засаждане и реши, че иска негова градинка. даже и мястото е определил: на гладкото!  Laughing намерил си е колчета (4 бамбукови шиша), заплюл си е зелената лейка, че е по-голяма (нищо, че у нас се полива с пръскалки) остава само да реши какво иска. екзотиките вече са отхвърлени  Hug
Здрасти! Какво съвпадение - и аз имам осемгодишен син /навърши ги в края на януари/, който от миналата година се вихри вкъщи да сади и бере зеленчуци. Да ти е жив и здрав, да те радва и слуша. Децата имат лека ръка и каквото посадят никне. Успех и много плодове на посадените вкусотийки да имате!

# 631
  • Мнения: 1 431
ysap, виждала съм в мр. Бриколаж еко добавка за зеленчуци. Може и да опитате да компостирате в домашни условия или да смените почвата. Това от хамстера...не знам колко ще е полезно.
Докато купувах семена в магазина дочух една възрастна дама да се хвали, че отглеждала прекрасни домати, защото ги поливала с разтвор на бира преди да започнат да цъфтят. Чувала съм и за разтвор на мая. Лично аз не съм опитвала, но се каня.
Моите малки растения са нападнати от малки черни мушици. Сложих наблизо лепенка да се ловят, пръскам редовно с разтвор на нийм, ама не искат да си ходят. Чудя се вече дали да не прибягна до химия.  newsm78

# 632
  • Варна
  • Мнения: 507
ysap, виждала съм в мр. Бриколаж еко добавка за зеленчуци. Може и да опитате да компостирате в домашни условия или да смените почвата. Това от хамстера...не знам колко ще е полезно.
Докато купувах семена в магазина дочух една възрастна дама да се хвали, че отглеждала прекрасни домати, защото ги поливала с разтвор на бира преди да започнат да цъфтят. Чувала съм и за разтвор на мая. Лично аз не съм опитвала, но се каня.
Моите малки растения са нападнати от малки черни мушици. Сложих наблизо лепенка да се ловят, пръскам редовно с разтвор на нийм, ама не искат да си ходят. Чудя се вече дали да не прибягна до химия.  newsm78
Благодаря за предложенията Онлайн. Звучат лесно и интересно. Намира се и бира, и мая, само че .... какъв разтвор да направя, че да има полза, а не вреда? Някой пробвал ли е? Аз имам иначе тор за цъфтящи, но с него не смея да поливам нещата, които ядем. Ще видя къкъв е и ще пиша. Заради децата искам, ако ядем нещо собствено производство, поне да е био. Зная, че утайката от кафе подхранва растенията, но като съм слагала утайка в цветята после мухалясва отгоре. Да пробвам ли и дали няма да пострадат зеленчуците като ги засадя в постоянните им саксии?

# 633
  • Мнения: 1 431
За бирата не знам, но маята я разтворих в една чаша и полях едни кълнове - живи са вече две седмици и сякаш от това се пооживиха, че бяха в застой.
В домашни условия не е като навън, за съжаление.

# 634
  • Варна
  • Мнения: 507
В интернет намерих това
http://saveti.framar.bg/%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D1%85%D1%80%D0%B0%D0% … D0%BC%D0%B0%D1%8F
от дата: 04.03.2014 г.

Ако искате да избегнете употребата на изкуствени торове, но в същото време да се радвате на силни и здрави растения, може да ги подхраните чрез естествени средства. За целта ви предлагаме два лесни начина да си направите натурален препарат от мая за хляб. Може да използвате тези методи за подхранване както на зеленчуците в градината си, така и на стайните растения.

    * В 3 литра топла вода разтворете 100 грама мая за хляб и добавете 1/2 чаена чаша захар. Покрийте с марля, оставете на топло място и изчакайте леко да ферментира (около 3 дни). След като ферментира, си направете разтвор за поливане на растенията, като към 1 литър вода добавите 1 чаена чаша от кашата. За да се радвате на добър ефект, в рамките на 3 месеца направете 3 такива процедури.

    * Запълнете 2/3 от обема на 3-литров съд с натрошени кори от черен хляб и 100 грама хлебна мая, предварително разтворена в топла вода. Залейте сместа с още топла вода до запълване на целия съд. Покрийте го с марля и го оставете на топло място за 3 дни. Вероятно ще се наложи да преместите сместа в по-голям съд, заради протичащата ферментация и увеличаването на обема на кашата. После поливайте цветята и зеленчуците с разтвор, получен след разреждане на кашата с вода в съотношение 1 към 10.

# 635
  • на брега на Дунава
  • Мнения: 117
Аз разтварям едно кубче мая на кофа вода и поливам по едно канче /около 0.5 л / на корен домати когато са в градината  или по канче и нещо на сандъче с цветя.Действа им добре.Видимо се оживяват и засилват.Правя го обикновено през юни.
Може би това се дължи на факта ,че маята е :
  "богата на витамини от група В - В1, В6, В2, В12, както и на много микроелементи. В маята се откриват големи количества фосфорни, калиеви, магнезиеви, натриеви, калциеви и други соли. Заради богатството си на биологично активни вещества,"Термофилни дрожди (захаромицети) в маята са изкуствено създадени." дрожди, които са едноклетъчни гъбички, които превръщат захарта и нишестето в мехурчета въглероден двуокис и алкохол"

Последна редакция: ср, 25 фев 2015, 11:02 от МХ

# 636
  • Мнения: 261
Герундик,да не ти досадим вече с въпроси,но и аз исках да те питам за пънчето с улеите.Днес ще поръчвам мицела и затова те моля да доизясним нещата.Като правихте дупки вътре се слагат патрончетата с мицел нали?А при изрязаните улеи как процедирахте?Как се поставя мицела и пак ли се запечатва.? EmbarassedБлагодаря!Колкото повече чета,толкова повече се обърквам.Още повече ме хваща яд,че наш семеен приятел се хвана на бас,че ако успея да отгледам гъби Кладница щял да изяде пънчето на което са засети LaughingМного ме е яд на него,че е такъв Тома-Неверни.ААА-и друго!Трябва ли като сложим мицела в пънчетата да ги държим в мазе покрити с найлон?Всъщност,ако може кажи  ти точно какво направи. Hug

# 637
  • Мнения: 94
Хайде, Герундик, всички те чакаме със затаен дъх... Laughing  Laughing Laughing

# 638
  • Варна
  • Мнения: 507
.......които превръщат захарта и нишестето в мехурчета въглероден двуокис и алкохол"
Благодаря! Хареса ми последното: и алкохол", а нали и бирен разтвор им действа добре. Ама че отворени растения - и те искат да си пийнат алкохол.  Laughing Laughing Joy

# 639
  • София/Варна
  • Мнения: 1 522
Манандиедин съсед ми подари пролетта семена и имаше невероятни латинки като цветове. Една част бяха каскадни или катерливи и бяха станали лиани по 2-3 метра. Не зная дали им е такъв модела или е заради многото дъждове, но съм очарована. Събрах една торбичка семена и има милиарди в градината. Ще видим тази година дали ще станат пак такива.

 Отговарям за КЛАДНИЦАТА. Да започнем от там,че нямам претенции нещо да разбирам и за това разказвам хронологично. Имах няколко чувала със стърготини от рязането на дървата есента-бях се зарибила от някой тук във форума, извинявам се, но не си спомням кой.
1. За бързо израстване на гъбки -Попарих стърготините, изцедих ги с шепи и разбърках с част от мицела. В туби от минерална вода изрязах гърлата и пробих по стените тук таме дупки. Цялото нещо го увих във фолио. И ги метнах в котелното, топло и откровено тъмно място. След може би 10 дни от умиращо любопитства пробих дупки по фолиото на местата където имаше дупки по стените на бутилката. Всичко беше вече побеляло. Преместих тубите в тоалетната,където вече е светло. И по спомени след месец и нещо брах това http://gerundiq.snimka.bg/flowers/gradina2014.808220.32826516. Родиха още веднъж след това, обаче установих,че пускат много спори и всичко в тоалетната побеляваше и за това реших, че ще вземе някой да развие алергия и от тубите с вода метнах всичко в два чувала,направих дупки и под едни стълби в градината и като поливам цветята с маркуча поливах и чувалите. Голяма борба падна с охлювите, но и ние ядахме.
2.Пънчета-Малко попарени и изцедени,т.е. мокри стърготини с доста мицел забърках. Мъжа ми разпроби с най-голямата бургия едното пънче с дупки дълбоки около 3-4см., а на другото изряза улеи с резачката за дърва широки и дълбоки около 1,5-2 см. Намокрих пъновете. Натъпках всичко със сместа от стърготини и мицел. Задържа се, трябва да изсъхне напълно за да започне да се рони и пак не пада всичко. Всяко пънче увих отстрани със стреч фолио и го сложих да стъпи в чувал. Пак в котелното ги позиционирах. От време на време поливах отгоре вода и тя си се стича в чувала и си смучат пънчетата. Всичко беше побеляло и като се постопли за да се копа в градината, сина ми и мъжа изкопаха дупки дълбоки около 30см. Боднахме пънчетата там и запълнихме с пясък. Позиционирани са от към северната страна на оградата. http://gerundiq.snimka.bg/flowers/gradina2014.808220.32862478.
Върху едното пънче бях заковала една кутия от консерва,която се пълнеше с вода, като поливам. Върху драгото бях сложила една саксия. Масово поливане на всичко в градината с маркуча и съответно и пъновете. И в един момент хоп гъбки. Надявам се тази година и от другото пънче.
 От северната страна на къщата имам още 3-4 пънчета, но те са на самоотглеждане и ще видим дали ще тръгне нещо.
Стана дълго и объркано.
Всъщност към мицела върви и инструкция за заразяване и отглеждане. На мен ми дойде малко объркана и мисля,че миксирах всичко от инструкцията.
Аз като четох разбрах, че най-важното е да не е заразен с други гъби/мухъл/ материала-т.е. ако са стърготини да се попарват, като са пънчета да се скоро отрязани, тай като докато е било живо дървото се е борило и колкото по-скоро е отрязано, толкова по-чисто е от разни гъби.
Надявам се да съм била полезна на някой. Ако искате мога да снимам пънчето от близо.

Последна редакция: ср, 25 фев 2015, 17:27 от Gerundiq

# 640
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
От няколко седмици съм се вгледал на три чудесни брезови пънчета, които са практически ничии, разбирайте - мои. Дали ще станат? Гледам, че ползваш букови.

Времето за резитба на ябълките скоро ще мине, а още се помайвам. Трябва да орежа и къпините. Ако някой иска да знае - имам култивирани къпини и изрязвам до дъно двугодишните издънки. Те се познават най-вече по китките обрани къпини. Вече са плододали. Оставям и прикрепям към опори миналогодишните "лакомци".

# 641
  • Мнения: 94
Герундия, толкова точно и последователно обяснение, благодаря ти!!!
Но пак да повторя - като ги заразиш пънчетата с мицела, ги увиваш целите във фолио и ги поставяш изправени в чувала, нали правилно съм разбрала?
Твоето обяснение е най-точно, просто защото вече си го правила и ни разказваш всичко последователно, както си го правила  bouquet
Успех във всички начинания!!!    Laughing

# 642
  • Мнения: 261
Герундик,БЛАГОДАРЯ!Мисля,че вече от това по ясно няма как да го напишеш!Остава да опитаме и ние.Хайде на гъбите!!! Laughing

# 643
  • София
  • Мнения: 330
И мен ме заразихте за гъбите.  Аз открих и продажба на готови заразени трупчета. 0878303645 - Благоевград.

# 644
  • Мнения: 94
Куркума, ти  или Вълкът писахте как садите грахта?  Ако си ти,  припомни пак, моля те!

Общи условия

Активация на акаунт