(Био)зеленчукова градина - тема 28

• 64 399
  • 741
  •   1
Отговори
# 645
Най-после се добрах до компа. Simple Smile Герундия, специална благодарност! Ние няма да караме много по правилата, но ще гледам да осигурим светлина и влага на пънчетата. Поръчах и дюбели за шийтаке. Един наш познат искаше за него да поръчам, та да не остана по-назад, поръчах и за нас. Отделих 5 пънчета за кладницата и 5 по-дълги и тънки за шийтакето. Върбови са и са стари (преди 2 години са отсечени), но ще опитам. Хубаво било да се сварят пънчетата, но ще го пропуснем. Само накиснах три във вода, а другите две изглеждат напоени от сняг и дъжд, доста са тежки. Дори да се развият други гъби, се надявам да не са отровни. Има ли отровни дървесни гъби? Или конкуренцията ще е голяма и вероятността от прихващане на мицела да е по-малка? Уж си избрах по-надеждно изглеждащи. Имаме такива, на които вече има някакви стари гъби, но тези гъби нямат пънчета, само стърчат някакви шайби и полушайби. ММ обеща да пуснем капково на пънчетата, като ще сложим капкообразувателя отгоре върху пънчето. Възможно е да реша да ги завия с общ найлон за запазване на влагата, но в движение ще решавам. Много се изкушавам да пробвам с малко дървени стърготини.
Имам въпрос, най-вече към тези, които имате оранжерии. Кога сеете краставици и къде отглеждате разсада? Днес открих земеделската година и започнах с някои разсади. Март се очертава студен и това малко ме обезкуражава. За пипера и доматите не се притеснявам, но краставиците се развиват по-бързо. Имам доста несполучливи опити с разсад за краставици. Може би е било много топло и се издължават, а после не се хващат в градината. Прекалено дълго стъбълце имат и като го напече слънцето, край с растението. Ръснах малко семенца за марули и салатки, за рукола, за босилек, по три семенца от двата вида тиквички, да ги видя какви ще ги вършат на студеното, макар и всичко да е вътре. Завих с найлон и ще чакам да поникнат. Насях символични количества домати, краставици и пипер. Ако успеем да спретнем някаква оранжерия или поне нещо мини, ще е добре.

# 646
  • София/Варна
Куркума според инструкциите към мицела става на всякаква дървесина от широколистно. С различна скорост се развиват-ако е по-твърда започват да дават по-бавно,но за сметка на това дават повече години и за мекото на обратно.
rozamunda_2001-прави ги сложих в чувала.
Алис кладницата е доста агресивна гъба, и май само черния мухъл /най-вероятно и друг де/може да я пребори. Аз бих сложила пъновете в някакъв съд и да ги залея с вряла вода-първо ще умориш всички налични гадове и после като поседят ще се накиснат с вода. Моите пънчета ги заразявах феврурари или началото на марти,не помня и бяха от дървата за огрев есента. Докара хи ни ги буквално с течащ сок. Нищо не съм им правила,направо ги заразих.

# 647
  • Варна
Почвате да ме заразявате и мен с тази кладница. Обичам гъби и ако ще вирее в банята съм склонна да опитам.  Joy Стига да попадна на вкусен вид от нея. Попрочетох за кладницата и се оказа, че е много полезна гъба: за премахване на лошия холестерол и борба с атеросклерозата, за проблеми със стомаха, има противораково действие... Купувала съм си кладница 1-2 пъти от Кауфланд, но въобще не ми е харесвала - без вкус и мирис на гъба, както примерно моите любими манатарки или кралски печурки. Излиза, че тези по магазините не са вкусни, а диворастящите кладници са. Въпросът е дали ще уцели човек при поръчване на мицел или заразени пънчета. Вие от къде си поръчвате?

# 648
Стартирах годината с грах: http://bushkata.snimka.bg/other/2015.851314.34942983
Тази година доста рано, като за мен, иначе все се мотам.
Мисля да сея отново грах след 15тина дена. За да има повече, но да не стане като миналата - ваденето от шушулките ми вървеше толкова бавно, а имаше толкова много, че ужасно ми писна в един момент. А за да не стане твърд, трбява да се действа бързо. Ако узрее на етапи ще много по-добре. Макар че няма да се учудя, ако растенията от двата етапа се изравнят и узреят заедно.

# 649
Герундия, абсолютно съм съгласна за заливането с вряла вода, но ММ не ще.  Grinning Има си негова логика и нямало смисъл. Нямало да са в стерилна среда после, дрън, дрън. Нищо, де, ако стане, добре. Simple Smile За да го убедя, че младите лозички трябва да се отрежат, бая зор видях.  Wink
Много е заразително това с разсадите. Вчера исках само да посея малко марулки, а както писах, се отнесох за много други неща. За краставиците е много рано и най-много нищо да не стане. Ама пусто любопитство и желание...  Laughing Намерих в нета много добри обяснения как да не прорастват, но на практика е почти невъзможно да осигуря някакви точни температури. Трябвало да се пикират 4-6 дни след като поникнат и да се понижи температурата в помещението, през нощта още повече. Ако моите поникнат, просто ще ги преместя на по-студено.
ysap, има много обяви за кладницата. Ако искаш, поръчай от Троян.

# 650
  • София
И мен ме заразихте за гъбите.  Аз открих и продажба на готови заразени трупчета. 0878303645 - Благоевград.
Обадих се на този телефон. Човека се казва Методи и искал да отглежда по някаква програма гъбите, но не се получило. Пънчетата са заразени преди 2 години и раждат гъби. Продава ги по 5-6 лева. До Благоевград са , но ми каза че е близо, а на картата гледам, че това село както чух Падеш ми се вижда не толкова близо..... newsm78 . Бихте ли коментирали струва ли си?

# 651
Бушката,ти и граха ли мулчираш със слама?Замислям се да нахвърлям и аз,но редовете ми са по наблизо един до друг. newsm78                                                                                                                                        Герундик,ако не беше тъжно щеше да е смешно,но пак въпрос! EmbarassedОбадих се за мицела и ме попитаха какъв вид Кладница искам-Зимна,Лятна Кралска или Жълта.Та твоята от кой вид е?

# 652
Поръчах и лятна и зимна но ще почакам за доставката няколко дни  а кралската и жълтата към края на месеца

# 653
  • София/Варна
Рениэза съжаление идея си нямам какъв вид е.Ще сравнявам с твоите и ще открия кой е моя модел

# 654
  • somewhere near the sea
Здравейте на всички   bouquet Записвам се да Ви следя. Наследихме градина, която е била засадена  с цветя и зеленчуци. Опасявам се, че ще стана за срам пред съседите, които трайно си живеят там. Моля предварително да ме извините ако ви задавам вече задавани въпроси, защото няма да мога да се справя с всички 27 теми.

# 655
Бушката,ти и граха ли мулчираш със слама?Замислям се да нахвърлям и аз,но редовете ми са по наблизо един до друг. newsm78                                                                                                                                       
И граха, да. Заради плевелите и за да не седи земята открита и гола.
Тази година ще сложа на пътеките освен слама,  и кашони - те ще пазят много добре от плевелите.
Миналата година не съм слагала и ще видя сега разликата.

# 656
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Здравейте на всички   bouquet Записвам се да Ви следя. Наследихме градина, която е била засадена  с цветя и зеленчуци. Опасявам се, че ще стана за срам пред съседите, които трайно си живеят там. Моля предварително да ме извините ако ви задавам вече задавани въпроси, защото няма да мога да се справя с всички 27 теми.

добре дошла Simple Smile не е нужно да се чете наред - може по сезони  Whistling
пък и въпроси да се задават не е престъпление  Hug ще помагаме

ако знаете как обичам  devil някой да се опитва да ми налага нещо.
слава Богу, комшиите ни не са такива  Peace

# 657
Поръчах и лятна и зимна но ще почакам за доставката няколко дни  а кралската и жълтата към края на месеца

Рени, с кой вид кога ще заразяваш пънчетата?

# 658
Направо не знам с кой мицел по напред да пробвам.Доколкото разбрах лятната кладница трябва първа да плододава,есенната-както следва от името на есен,а Кралската и Жълтата,много бавно се развивали.Отнемало година и повече до избиване от пънчето.Ще почакаме за тях пък ще видим Grinning

# 659
Рени,   bouquet Heart Eyes. Разказвай после как върви гъбопроизводството.

Общи условия

Активация на акаунт