(Био)зеленчукова градина - тема 28

• 64 237
  • 741
  •   1
Отговори
# 675
  • Пазете Гор
Това са лишеи, много специфична форма на живот. Според мен са безобидни и не вредят на дръвчетата. Всякакви натрупвания по кората са притеснителни дотолкова, доколкото може да се явяват удобни укрития за презимуване и размножаване на вредители, нищо повече. Не хаби препарати, за да пръскаш за това.

Насях домати, пипер, магданоз. Наръсването на магданозено семе наесен понякога води до поникването му в края на сезона Ако се развие до втори същински лист, се скъсява цикълът на растението - още през юни извежда цветоносно стъбло. Разбира се, ако семенцата изникнат на пролетта такова неудобство, ако е неудобство - отпада.

При подмладяването на млади дръвчета е оптимистично да се очаква добив в първия сезон. При тази резитба е важно да се отстранят щукналите нагоре клони; частта от дръвчето, израсла извън обсега за бране; клоните спускащи се надолу; сухите клони; онези, които се насочват във вътрешността на короната; обрастващите по ствола и скелетните клони. важно е да се скъсят външните клонки, да се отстранят кръстосващи се, да се премахнат "лакомците". На първата снимка например виждам две разклонения, които са твърде близки едно до друго.

# 676
За младите дървета доста четох из нет-а как да се режат и горе-долу ми се изясни положението. Но повечето ни от дърветата не са рязани с години и има някои от тях, които и със стълба трудно се берат  ooooh!. ММ изряза неговите почти до началото на разклоненията и остави само по 2-3 клона, които излизат от централното стъбло, като скъси и тях. А на мен ми беше много жал и рязах със стълба докъдето ми стига дългата ножица, т.е. доста по-нависоко и оставих оформена корона. Наесен ще си проличи . Отделно имаше изрязани издъно, че свекър ми навремето като садил дървета не е мислил, че те растат и ги слагал на по-2-3 метра и така са се оплели, че е невъзможно да се ползва мястото и дори да се минава.  Сега градината доста просветна и дори започнах да умувам какво мога да сея там  Laughing

# 677
Куркума, ти ли беше писал как садиш грах, нещо с различни разстояния между лехите, та да не поляга.

# 678
Такива лишеи като на снимките ми направи впечатление тази година, че са се появили само върху изсъхналите клони на черешата... Старо дърво, всяка година изсъхват клони и ги махаме...

# 679
Вижте сортовите разлики-Лабрадор-ултра ранно и дребно а вече има пазва-малък цвяти Биг Бийф ранно.Едновременно сяти и пикирани.Като Крачун и Малчо. Grinning      http://reni7377.snimka.bg/experiment/4-mart-2015.856177.34973076                                                                                                                                    Тази пролет отглеждам разсада домати на три етапа-ранно-ще го засаждам в края на март.Среднно ранно-през април и късно- през май.Да видим резултата.http://reni7377.snimka.bg/experiment/4-mart-2015.856177.34973086     http://reni7377.snimka.bg/experiment/4-mart-2015.856177.34973086                http://reni7377.snimka.bg/experiment/4-mart-2015.856177.34973103                                                                      Някой ако разбира да каже нещо за рязането на ябълките-правилно ли е? http://reni7377.snimka.bg/experiment/4-mart-2015.856177.34973103                                                                          Направо тия от снимка бг-ДА СЕ ГРЪМНАТ!АЗ качвам едни снимки,а те се появяват както им дойде....ПФУ-омръзна ми да се ядосвам с тях!Някой ако има търпение да гледа направо албума,иначе излиза,че имам ментални проблеми-пиша едно-а снимката друга!                          

Последна редакция: ср, 04 мар 2015, 15:16 от reni7377

# 680
Здравейте. Вече не сколасвам да следя темата, но си спомням, че някоя от Вас бе питала за кафяв боб с черни чертички. Има такъв у една жена, получила го е с помощите от БЧК. Казва, че е идеален за бобена салата, не се разпада от варенето, остава цял и на вкус е мазгав. Мога да изискам една цигарена кутия и да пратя.

# 681
  • Пазете Гор
Преди месец засадих лук. Днес ходих да нагледам градинката и забелязах, че лукът е изкарал, но перата сякаш за откъснати, а на някои места земята или е разровена или дъждът я е отмил и главите на лука са отгоре. ....

Подобни поразии вършат земните червеи. Случвало се е дор до 25% от лучения или чеснов посев да ми прередят по тяхному. Те захващат горната част на луковичките и ги замъкват в дупките си, тоест  - засаждат ги наобратно. Занимават се с това докато луковичката се вкорени здраво или докато й избие хубаво свежата зеленина. Те обичат завехнала.

момичета, четох, четох за магданоза и така не намерих инфо дали е претенциозен към слънце или не ...

Препоръчвам магданозеният посев да е на слънчево, или поне да е слънчево през по-голямата част от деня. Засенчваният магданоз расте хилав, рядък, нездраво издължен, не е хрупкав и не ухае както следва.

Засях домати:' Маратон и Воловско срце (сръбски), Пауталия (нов български), Дорина, Трапезица, Наслада, (български) и Биволско сърце, дето дявол го знае какво е. По произход е италиански, но навикът всеки продълговат сорт да се нарича така силно е размил ситуацията.

Аз още се уча на кастрачество, Рени, но мисля, че ябълката изглежда добре. По направлението в дълбочина на снимката може би има място за разклонения.

Старозагорски чер е много добър и за зрял, само дето чорбата му става една такава морава мна цвят. Инак е вкусен, мазен и плътен, с почти неусетни ципи. То ципите са и малко в зависимост от почвенио-климатичните условия. Незаменим е за пъстра бобена чорба - като оная от греховете на отец Никодим...

# 682
stelt77, Куркума, благодаря за отговорите! Започнах да търся мрежи за кокошки и ще се опитам да им огранича гостуванията, но това с червеите може да се окаже по-голям проблем. Наистина има доста едри екземпляри в земята и сигурно става голям купон с моя лук. Ама какво да се прави - щом се нанасям и аз там, ще делим Simple Smile

# 683
  • Италия
Здравейте, работливи градинарки   bouquet

Решена да направя една страхотна градина и аз, през тази хубава 2015 година, съм объркана как да започна. Бихте ли ми препоръчали схема и как да започна или пък ми препоръчайте някой онлайн календар за засаждане на плодове и зеленчуци, за да не сбъркам някъде. Живеем високо в планината на 650м надморска височина и може би трябва да изчаквам някакви интервали преди засаждането. Понеже имам вече и мъничка рожба  baby_neutral, която се роди септември миналата година, захранваме се с пюренца, и гледам да й предложа възможно по-качествена храна. Преди около 3 седмици засадих в малки саксийки вкъщи семенца селски пипер, но още не е поникнал  newsm78. Чесън засадих в едно голямо корито и като го гледам дърпа вече  bowuu
Относно обезпаразитяването мисля да ползвам възможно най-безопасните природни продукти, каквито се надявам да ми препоръчате. Зная, че темата има безброй много страници и бих могла да ги изчета, но едва сега открих тази тема и докато попия всичко, може би ще изпусна да засадя в срок някои зеленчуци. Благодаря ви предварително  Hug

# 684
Розе, не помня кой беше, набождаше клончетата от орязаните дръвчета из лехите с грах, да се хваща с мустачките и да стои изправен. Все се каня и аз така да опитам.

# 685
Тази година ще сея грахта в лехи... По 3, максимум 4 реда в леха за да не се получи много неудобно за бране...

# 686
Куркума,благодаря!Много си наблюдателен!Наистина имаше още един клон на ябълката и затова е толкова празно там,но беше много ниско израсъл и ни пречеше и да косим тревата и да минаваме покрай него.Ще видя другата пролет как да пооправя нещата,защото в нашето село има само един агроном,който реже овошки а той дойде преди две години и каза-ГЛЕДАЙ ХУБАВО ЧЕ НЯМА ДА ИДВАМ ПОВЕЧЕ-МНОГО СЪМ ЗАЕТ. Naughty Гледах!Друго какво ми оставаше?!Затова питах какво съм направила-не бях сигурна дали не съм орязала и плодните пъпки.                                                                                                                   За граха-и аз ще опитам с пръчки да го повдигам,но пак забравих да оставя повече място между редовете.         

# 687
Agent Salt , и аз съм начинаещ земеделец с много желание и малко възможности. Но се уча в движение. Аз използвам този земеделски календар. А от тук гледам сроковете за сеитба на открито. Зависи си и от климата. Така че по-добре поразпитай покрай вас някоя по-възрастна комшийка за това кое кога сее .

Аз тази година няма да сея грах, че още не сме изяли миналогодишния. Но от миналата година си взех някои поуки - трябва да се сее по-нарядко. Когато е много гъст се крепи да не полягва , но пък много се оплита и си пази сянка. И там, където не може да го огрее слънце няма много добра реколта.
Някой миналата година беше споменал за засаждането му покрай мрежата. Това е много добър вариант, защото има къде да се изправя , а и се огрява от слънцето отвсякъде.

# 688
  • София
                                                                    Направо тия от снимка бг-ДА СЕ ГРЪМНАТ!АЗ качвам едни снимки,а те се появяват както им дойде....ПФУ-омръзна ми да се ядосвам с тях!Някой ако има търпение да гледа направо албума,иначе излиза,че имам ментални проблеми-пиша едно-а снимката друга!                          

http://prikachi.com/
Виж този сайт, откакто го ползвам, нямам проблеми.

# 689
Абсурд,каквото и да пробвам да кача през ПРИКАЧИ не се получава newsm78Пише,че файловете ми са прекалено големи, а ако ми кажеш,че има начин да се смаляват да знаеш-ГОЛЯМ ИНДИАНЕЦ СЪМ Laughing Ще помоля моя приятелка да ми покаже ако има такъв вариант.Много благодаря,че ме изтърпявате в невежеството ми! Hug

Общи условия

Активация на акаунт